Lični pogled i opis klasične streljačke discipline 

 

Evo ovako, kako bi najlakše mogao da vam objasnim  šta je najpotrebnije za dobar rezultat i kako doći do tog dobrog rezultata. Veoma je teško objasniti, jer se do dobrog rezultata dolazi pre svega dnk analizom, a tek onda napornim treninzima i ljubavlju prema streljaštvu. Mala šala, koja nije daleko od istine. Dakle, da bi se bavili streljaštvom morate imati pre svega savršen vid (može se trenirati i ukoliko se nose dioptrijske naočare, ali rezultati nisu najsjajniji), morate imati savršeno mirnu ruku i neverovatno jake živce, tj. prag tolerancije.

Znači da počnemo sa kratkim kursom kako od Vas napraviti vrhunskog strelca.

Za postizanje najboljih rezultata potrebno je imati i određenu opremu. Dobro, dobro, znamo da imate vazdušnu pušku, i da ste puni volje za postizanjem dobrih rezultata i tako sve to, ali... Potrebna vam je posebna jakna koja se koristi u streljaštvu, potrebne su vam specijalne patike, koje se uglavnom prave po meri, i potrebna vam je jedna kožna tvrda rukavica. Može sve i bez toga, ali onaj ko to ima, ima i prednost nad vama.

Jakna mora biti tačna, ni velika ni mala, jer onda ne igra neku ulogu. Ona se koristi da bi se lakše održavao položaj prilikom nišanjenja i da bi „stegla“ strelca.

Specijalne patike se koriste da bi strelac sa što manje problema stajao na jednom mestu i sat vremena a da ne pomeri stopala levo desno, dakle, trebaju biti patike za stajanje, ne za trčanje ili hodanje.

Rukavica se koristi da bi se prsti što manje opterećivali i da bi držanje puške bilo udobnije, samim tim i strelac je precizniji.

Kada stanete na vatrenu liniju, morate prvo zauzeti položaj za pucanje, namestite se onako kako vama najviše odgovara jer posle toga više nema mrdanja i pomeranja napred-nazad, levo desno. U stvari, vi se možete pomerati i čak igrati moravac na vatrenoj liniji, ali onda zaboravite na bilo koji rezultat, jer najobičnije pomeranje desnog ili levog stopala za nekoliko santimetara, može dvesti da se grupa dijabola pomeri u neku stranu.  Hoću reći, stav prilikom  gađanja na 10m igra jednu od glavnih uloga.

Koji je pravilan stav, sada ću vam objasniti. Kada stanete na vatrenu liniju, i mete su ispred vas, okrenete se tačno 90 stepeni u desno (ako ste dešnjak, ili u levo ako ste levoruk) i bukvalno zacementirate stopala u tom položaju, zapamtite da pomeranja do kraja gađanja nema, pa izaberite najprirodniji položaj. Uzmete pušku u ruke i jednom rukom je namestite na desno rame (ako ste dešnjak), tako da kundak legne onako kako vama najviše odgovara. Okrenete glavu skroz levo, prema meti, i polako spuštate pušku. Levom rukom (na kojoj je rukavica) tj prstima prihvatate pušku u predelu okidača. U zavisnosti od modela puške, neke ja lakše držati stisnutom pesnicom a neke samo prstima, neke se drže na obodu okidača a neke ispred okidača, to je individualno. Lakat leve ruke, koja sada već drži pušku prema meti, spustite na levi kuk, i tu bukvalno imate vertikalni držač puške, ako se gleda linija šaka- kuk- levo stopalo.  

Prilikom gađanja trudite se da sve radnje odrađujete polako, to znači bez nervoze, bez naglih pokreta, jer nagli pokret može uzrokovati promenu stava, i onda dijabole lete na drugo mesto. Takođe smirenost je bitna zbog rada srca i krvnog pritiska, koij opet uzrokuju brzo disanje i nemogućnost držanja daha dovoljno dugo da smirite pušku i opalite dijabolu. Znači, nervozi u streljaštvu nema mesta. Nervozan strelac ne postoji! Ako ste u tom trenutku nervozni, spustite pušku i nemojte gađati, jer rezultat nećete postići.

Toliko za sada od mene.

Put-in