PCP Vazdušna puška - Weihrauch HW100 .177

Tehničke karakteristike

ukupna dužina  1070mm
dužina cevi  600mm
kalibar 4,5mm - FAC verzija, odnosno ona od 30+J
tumbhole stock - odnosno varijanta kundaka sa pištoljskim hvatom

Model koji sam probao pretpreo je odredjene izmene, pošto fabrički nije došao sa svim dodacima - Rowan Eng. sportski okidač, pošto je starija verzija cilindra dodat je adapter nabavljen kod BestFittings-a, za quick fill opciju (da se ne bi kod svakog punjenja cilindar odvijao sa puške i uvijao na bocu radi punjenja).  Optika MTC Viper 8-32x60. Upucana na 90 m.
Prvi utisak - vizuelno prelepa. Doduše malo teška  (bez optike i dodataka skoro 4kg), i podugačka, što je ne čini praktičnom za neko duže nošenje. Ali, za preciznost svakako igra ulogu.


Kundak - kvalitetna orahovina, sa izuzetno lepim finišom.
Sistem repertiranja (pošto ima burence za 14 dijabola) radi bez mane, glatko i lako, odlično indeksira. Safety funkcioniše samo ako je puška napeta, odnosno repertirana.
Balans, za moju visinu i konsituciju nije idealan, medjutim kada se puca sa vreća, to i nije neki problem.
Brunaža kvalitetna, do poslednjeg detalja.  Sam sklop je prilično komplikovan, i ovo je jedna od prvih PCP pušaka koja je imala fabrički ugrađen regulator pritiska u sebi. Ako se dobro sećam, probana verzija je bila naštelovana na 100 bari, i brzina podešena na  900 fps,  sa JSB Exact dijabolama od  0,547 grama sa kojima je pokazala najbolje rezultate. Posle kutije ispucanih dijabola, mora se čistiti cev, jer se pojavljuju flajeri. Zgodna je i za levoruke strelce, bez obzira što je pravljena za dešnjake, sam kundak je prilagodjen za obe strane. 
Jedini deo koji je na pušci morao biti zamenjen je (ne znam kako se zove) onaj zadužen za okretanje burenceta sa dijabolama, koji se vremenom haba, pošto je aluminijumski, a poluga koja ga pokreće je čelična. 
Postoje određene modifikacije koje su dostupne na web-u,  za sređivanje problema sa curenjem vazduha koje je ovaj model imao. Zameni se par o ringova i voila, sve funkcioniše bez greške.
Okidač ima izuzetno fino podešavanje, i  zamenom plastične obarače,  i stavljanjem sportske varijante, dobija se izuzetno precizan, predvidiv, dvostepeni okidač koji iznova i iznova identično okida.
Preciznost - šta reći. Pravi grupe na koje bi većina karabina trebala da se stidi na 100m.
Čisto iz zezanja, postavio sam limenku koka kole na 120 m i ispucao 4 okvira (koliko se može sa jednim punjenjem od 200 do 100 bari) u nju, bez omašaja.  Sa postolja, naravno.

 

 

Stefan