Relum vazdušne puške dolaze nam iz Mađarske, iz srednje klase pušaka, gde su se proizvodile do odprilike osamdesetih godina, za vreme proizvodnje pravili su nekoliko vrsta pušaka u dva kalibra-.177cal i .22cal, sa malim izmenama na istom modelu puške (npr. urezana šina za optiku i alkice za remen) , u zavisnosti od godine proizvodnje. Na našim prostorima ima ih u priličnom broju.


Dužina> 103 cm
Težina> 2.6 kg
Kalibar> .177
Brzina> 180m/s (deklarisana)

Prvi utisak kada se uzme je da dosta dobro leži u ruci, da je veoma lagana i kompaktnih dimenzija. Ima Monte Carlo kundak sa obrazinom, a podkundak je iščekiran sa uzdužnim linijama. Sa puškom je veoma lako pucati što zbog malog trzaja, što zbog težišta koje se nalazi ispred samog okidača.

Okidač> okidač je dosta dobro napravljen,sastoji se iz jednog kolena i ima šraf za podešavanje sile okidanja i dužinu hoda, jedina mana mu je malo duži prazan hod koji je odprilike nekih 1.5 cm, ali posle toga nastupa glatko i odsečno okidanje.

Nišani> puška ima klasične metalne nišane, koji su izuzetno dobro napravljeni, pa se sa njima veoma brzo i lako nanišani meta ili neka sitna tačka. Zadnji nišan je urezan u obliku slova V a prednji u obliku obrnutog slova V on je veoma tanak (prednji nišan) ,ima debljinu od samo 0,8 mm. Zadnji nišan je podesiv po visini a prednji po pravcu.

Snaga> snaga nije preterano velika ali je sasvim zadovoljavajuća, sa MaR dijabolama na 10 m probija letvicu debljine 7 mm.


Preciznost> sa njom sam dosta zadovoljan i  imam solidne grupe pogodaka na 10 m, koje su većinom  1 cm (stojeći bez naslona, sa zemunskim dijabolama).

Cev>kada se cev prelomi ne vide se žljebovi zato što je na početku glatka odprilike nekih 1 cm (ne znam zašto je to urađeno ali nisam primetio nikakav loš efekat ), ima 12 žljebova koji se uvijaju u desnu stranu. Na kraju je cev polukružno zaobljena i debela je 20,5 mm.

Zaključak>sa kvalitetom puške sam prilično zadovoljan s obzirom na to da je proizvedena 1975 godine. Veoma je izdržljiva što sam zaključio na osnovu toga kroz šta je sve prošla dok ju je moj otac koristio, a i u mom vlasništvu je ispucala priličan broj dijabola, negdeoko 30.000 komada, i nisam primetio nikakvu promenu, sem da je opruga oslabila, a vreme joj je i da se zameni, na klipu nema ni kožicu ni gumu,već je stavljena precizno obrađena plastika koja se pokazala kao dobro rešenje. Ako budete imali priliku da kupite ovu pušku, sigurno nećete požaliti (ako je koliko toliko očuvana) jer ćete dobiti puno muzike za malo para.

standza61