Preuzeto i delimično prevedeno sa sajta  https://sites.google.com/site/cherrytwist/slavia631tune-up

Relativno skoro sam pribavio dve Slavije 631, za suprugu i mene, ne bi li se malo bavili streljaštvom u zadnjem dvorištu. Čitao sam na Canadian Airgun Forums da ove puške često fabrički dolaze do krajnjeg korisnika bez da su klip i opruga podmazani, pa sam razmišljao u smeru toga da bih pored tog neophodnog podmazivanja, mogao da ugradim i pojačanu oprugu. Kolega sa foruma bio je rad da pomogne, čak je imao i potrebnu mast da bi posao bio kompletno završen. Poliranje, obaranje ivica i podmazivanje tokom ovog procesa će u mnogome unaprediti postojeću konfiguraciju Slavije 631, sa fabričkom oprugom, a kamoli sa jačom oprugom.

Takođe, nije potrebno odraditi sve ove korake koje sam ja odradio, kao rastavljanje kočnice , ali sam lično bio rad da sve to odradim, kada sam se već upustio u sve ovo.

Slike su poređane na kraju teksta (za razliku od originalnog posta na navedenom sajtu) i nisu sve nastale u onom trenutku kada je na određenim delovima rađeno, a kako je opisano u tekstu koji sledi – kao npr. slike koje sam slikao dok sam još rastavljao Slaviju, a iskoristio sam je kasnije da bih pokazao na kom mestu treba da se vrši podmazivanje i sl.

Šta vam sve treba?

- ravan šrafciger

- šmirgla 220 (kasnije sam koristio i 400 i 600 da bih što više ispolirao delove, ali nije baš skroz nepotrebno to raditi)

- parče stakla malo veće dimenzije, koja bi vam koristila kao površina na kojoj ćete šmirglati, ali nije neophodno

- Moly pastu – ovo ćete teško naći na našim prostorima

- neki odmašćivač

- neko konkretno sredstvo za podmazivanje i održavanje oružja – Balistol i sl.

- veliki kuhinjski nož

- makaze

- štapići za uši mogu biti od pomoći

- hirurške rukavice

- stara četkica za zube

- pasta za čišćenje ruku

- papirni ubrusi

- peškir

Na slikama možete videti da sam kompletan posao obavio na stolu sa podignutim ivicama, da mi slučajno neki deo ne bi “pobegao”. Bilo bi zgodno da imate neku činijucu ili kutiju u koju možete odlagati sitne delove, kojih na sreću nema mnogo.

Rastavljanje Slavije 631 je prilično jednostavno. Na dnu kundaka se nalaze tri šrafa, koja drže celu akciju privezanu sa kundakom. Na prednjem delu kundaka se nalaze dva, i jedan nazad, na zadnjem delu štitnika okidača.

Kada ih odvijete, akciju možete ukloniti iz kundaka. Doduše polako, da ne bi ste izgubili oprugu okidača, koja se nalazi u okviru okidačke grupe – pošto vođica te opruge naleže na unutrašnjost kundaka.

Mala napomena: metalna vođica koja se nalazi u kundaku i drži polugu za natezanje može da bude problematična ako nije dobro nameštena – odnosno da vam se desi da vam puška odradi a da je niste ni pošteno napeli – pošto ako nije na dobroj visini, dozvoljava poluzi da se spusti van vođice klipa koji onda nesmetano “odradi” na unapred – znači solucija je da se ta metalna vođica malo podigne, ne bi li se sprečilo pomeranje poluge “na dole”.

No, da nastavimo – kad akciju uklonimo iz kundaka, treba skinuti okidač. Prvo čivija koja ga drži na mestu mora biti izbijena. Na mom primerku, čivija je sa jedne strane obeležena, verovatno da bi se znalo sa koje strane treba da bude ubačena/izbijena. Čak mislim da je čivija konusna, tako da obratite pažnju kako ste je uklonili, da bi je tako i vratili. Konkretno kod mene, čivija je ispala na malo jači pritisak izbijačem, bez potrebe da je udaram čekićem. Ako je vaša tesna, postavite je tako da čivija ima prostora da izađe, namestite izbijač, pa je izbijte čekićem.

Kada se čivija izvadi, možete izvući i okidač. Okidač se lako izvlači, samo morate da ga gurnete dovoljno unapred tako da izađe iz ležišta u kome se inače nalazi. Kad to uradite, okidač će izaći napolje – samo oprezno, na samom vrhu se nalazi opruga koja može da odleti negde, a to ne želimo da se desi.

Sada je vreme da se rastavi zadnji deo akcije i da se ukloni “čep” koji drži oprugu. Obratite pažnju na deo koji se nalazi u otvoru gde se nalazio okidač – tzv. “sear” koji treba samo da bude vraćen unutra, da ne štrči kroz otvor, inače nećete biti u mogućnosti da čep odvijete.

Fabrička opruga nije uopšte toliko jaka, samo je snažno držite pritisnutu rukom dok odvijate čep – meni je trebalo osam ili devet krugova da bi se čep skroz odvio. Na slici možete videti koliko fabrička opruga “štrči” kada je oslobođena i potpuno opružena.

Pošto smo uklonili čep, vođica opruge i sama opruga bi trebale jedsnostavno da se izvuku napolje iz cilindra u kom su smeštene.

Plastična podloška koja se nalazi unutar klipa, između njega i opruge bi takođe trebala lako da se izvadi – mada ima i situacija gde je to malo teže – zbog prljavštine ili ko zna čega već.

Sad, treba ukloniti klip – i najverovatnije nećete moći da ga pomerite tek tako, ipak je na donjem delu “zadihtovan” đonom klipa. Ali kada ga pometire malo iz krajnjeg položaja, trebalo bi da se lako izvuče.

Uzmite ravni šrafciger, i ubacite ga kao na slici, i blago pokušajte da pomerite klip ka zadnjem delu cilindra. Obratite pažnju na đon klipa, da ga ne oštetite, pogotovo na delu cilindra gde se nalaze navoji. On je te dimenzije da fes prolazi kroz otvor.

Đon klipa se u mom slučaju skinuo lako, rukom. Mada u uputstvu piše da ga možda treba skinuti umetanjem šrafcigera ako je zapekao. U slučaku da vam đon klipa ostane unutar cilindra zaglavljen, on ima M5 navoj, tako da sa dovoljno dugom navojnom šipkom možete rešiti i taj problem.

Spoj cevi sa cilindrom je urađeno sa dva šrafa – manjim i većim. Veći je tu da sve to drži spojeno, dok je manji tu da osigura da se veći šraf ne odvije. Kada se odviju ova dva šrafa, cev se lako odvaja od ostatka puške.

Da bi ste uklonili onaj jezičak koji fiksira cev sa ostatkom cilindra kada je puška sklopljena (posle napinjanja) samo ga okrenite za 180 stepeni, i on će, zajedno sa oprugom, samo iskliznuti. Da bi vođica opruge izašla napolje, morate malo da protresete celu konstrukciju, ali će lako izaći – ume da se šeširom zakači za malo ispupčenje na kraju polugice za otključavanje. Sve se nazad vraća vrlo lako, kontra redosledom.

Slika rastavljanja kočnice nema, nisam ih napravio, ali je jednostavno – okrenete polugu tako da je možete nategnuti malo šrafcigerom da bi čivija koja polugu drži pomerila toliko da se poluga ukloni. Vraća se lako, poluga se samo ugura na mesto.

OK, to je to što se tiče rastavljanja. Sad ide interesantniji deo, a to je poliranje i podmazivanje.

Za poliranje sam koristio trik koji sam naučio dok sam polirao hladnjake računarskih procesora. Uzeo sam komad stakla, koje je uglavnom izrazito ravna površina i idealna je podloga za ovako nešto, postavio sam šmirglu na staklo, i onda ispolirao oba kraja glavne opruge, koristeći kružne pokrete i pokrete u stilu broja 8. Cilj je da se dobije što ravnija, glatkija površina, pošto će to, u kombinaciji sa podmazivanjem, obezbediti glatkiju, klizaviju površinu, dok napinjete pušku, odnosno pucate iz nje. Ja sam koristio granulacije 220, 400 i 600. Manje frikcije/trenja, manje neželjenog mrdanja puške.

Sledeći na redu je bio klip. Slavijin klip na krajevima ima površine koje su “starije” od one koja je u sredini, i to je površina koja dodiruje unutrašnjost cilindra, odnosno to je površina koju sam želeo da išmirglam i ispoliram. Koristio sam istu šmirglu kao i kod opruge, u kružnim pokretima, ravnomerno je stežući prstima.

Zapamtite, ne želite da uklonite previse materijala sa kliznih površina. Treba samo izgladiti one delove koji imaju grubu mašinsku obradu, da bi kontaktna površina bila što “klizavija”.

Sledeće što sam želeo srediti je onaj “tvang” koji se čuje prilikom pucanja. Kod nekih pušaka se taj zvuk čuje jače, kod nekih slabije (konkretno u mom slučaju, jedna od Slavija se skoro nije čula, dok je druga bila baš glasna). Rešenje za taj problem leži u proširivanju vođice opruge, tako da “masno” pasuje unutar opruge. Sama vođica je parče tankog lima savijeno u formu cevi. Ja sam moju raširio tako što sam je navukao na oštri deo noža, i sa šrafcigerom je gurao ka dršci noža i ka tupoj strani. Molim, budite oprezni, nož je oštra stvar! Tupa strana noža ravnomerno postaje deblja, što omogućava lakše štelovanje potrebnog obima vođice. Možda ćete morati par puta da ponovite postupak, dok ne dobijete zadovoljavajuću dimenziju.cKada sam tačno podesio debljinu prema unutrašnjem prečniku opruge, "tvang" je nestao!

Na samom cilindru, deo gde je prorez kuda prolazi poluga za natezanje, takođe treba pregledati, i eventualno srediti ivice, tako da budu glatke. Ovo neće pomoći ništa oko preciznosti, ali će olakšati samo napinjanje puške. Kad ste već "u kancelariji" možete da obradite i ivice proreza kuda prolazi okidač. Konkretno, ja sam taj deo posla odradio tako što sam šmirgl papir obavio oko šrafcigera i njega koristio kao nosač šmirgle dok sam šmirglao ivice proreza. Kada sam odradio i taj deo, moglo se reći da sam završio sa težim delom posla.

Posle ovolikog šmirglanja, potrebno je svaki deo koji je obrađivan detaljno očistiti - znači odmašćivač, krpa i ubrusi u ruke i na posao. Sve detaljno isprskajte odmašćivačem i dobro obrišite, više puta ako je potrebno. U unutrašnjosti cilindra će takođe biti nekih ostataka prljavštine i fabričkih zaštitnih premaza, očistite i njih, tu vam može dosta pomoći neki duži komad drveta npr. i umoran papir na njegovom vrhu, da bi mogli dohvatiti sve unutra.

Takođe, treba očistiti i đon klipa (ako je onaj koji imate nije oštećen, inače ga zamenite novim). Lično, ja sam koristio staru četkicu za zube i pastu za pranje ruku, pošto na većini odmašćivača stoji upozorenje da mogu oštetiti plastične delove, pa nisam hteo da rizikujem i oštetim đon klipa. Ako ste daleko uporniji od mene, to možete odraditi i sa toplom vodom i dosta sapuna.

Naravno, očistite i ostale sitne delove koje ste izvukli prilikom rasklapanja - red je.

Onda sledi podmazivanje. Slika ovog dela nema, pošto nisam bio u mogućnosti da mažem pastu i sredstva za podmazivanje i fotografišem u isto vreme. Prilikom podmazivanja, pravi je trenutak da koristite hirurške rukavice, pošto je Moly pasta jako masna i teško se skida sa kože. Možete koristiti i štapiće za uši za neke teško pristupačne delove.

Ja sam namontirao nazad đon klipa na sam klip, i stavio jako tanak sloj Moly paste na spoljnji deo đona - pazeći da ne zamažem bilo koji deo lica samog đona klipa. Oprezno sam uveo klip kroz deo cilindra gde je navoj, pazeći da ne oštetim đon. Onda sam podmazao i gornji deo klipa sa Moly pastom, i i njega "uveo" u cilindar. Potom sam istom pastom namazao jedan kraj opruge, unutrašnji deo, štapićem, dokle sam mogao da dohvatim, potom sam kraj opruge, i spoljnji deo opruge, u onoj dužini koliko će ući unutar klipa. Sve ovo sam radio zbog toga da se ne umažem previše sa pastom prilikom sastavljanja. Kada sam završio ovaj deo, namazao sam donji spoljnji deo klipa koji je do tada štrčao van cilindra, pa onda i njega ugurao unutar cilindra.

Sada sam podmazao i polugu kočnice i vratio je u ležište čepa cilindra. I donji deo opruge koji je ostao da viri van cilindra, kada je klip gurnut u krajnji gornji položaj. Ukoliko za dalje sastavljanje koristite fabričku oprugu, relativno lako ćete je sabiti unutar cilindra i zaviti čep. Ako koristite neku custom jaču varijatnu, trebaće vam snage  da je potisnete, dok navoj na čepu i unutar cilindra ne uhvati. Ja sam konktetno imao taj slučaj, gde mi je trebalo mnogo snage, i morao sam da stavim ispresavijan peškir kao podlogu, i da snažno pritisnem o pod ceo cilindar dok navoj nije odradio. Kasnije sam uvideo da sam čep mogao uviti i bez da sam vratio polugu kočnice na mesto u tom trenutku (mogao sam je samo ugurati kada zavrsim sa zavijanjem, ali nisam bio siguran da li to može ili ne). Privijte čep toliko da vam se otvor na čepu (kao na slici) poravnja sa otvorom kuda prolazi okidač na cilindru. Ako preterate, vratite unazad, i pazite da se "sear" slobodno kreće, odnosno da može slobodno da delom izađe van linije cilindra.

Podmažite i ostale sitne delove koje ste rastavili - čivije, šraf veliki i mali, vođicu oprugice i jezičak za zaključavanje, i vratite ih na mesto, i privijte, zavijte, zaokrenite za 180 stepeni.

Što se podmazivanja okidača tiče, preporuka je da se sam okidač ne podmazuje previše, pogotovo treba izbegavati bilo kakvo podmazivanje dela gde "sear" i okidač imaju kontakt. Vraćanje okidača unutar cilindra se radi isto kao i vađenje, samo obrnutim redosledom. 

Pre nego vratite akciju u kundak, podmažite i prorez na cilindru kroz koji kliza poluga, kao i sam kraj poluge, inače će samo napinjanje puške ubrzo postati vrlo teško (znam iz ličnog primera).

Samo vraćanje akcije u kundak nije teško, odaberite pristup koji vam više odgovara - da li ćete ubacivati akciju u kundak, ili ćete kundak stavljati na akciju.

Ne zaboravite da pričvrstite sva tri šrafa dobro, da bi akcija stabilno ležala u kundaku.

Sada bi vaša Slavija trebala da radi dosta glatkije, tiše i da naravno bude preciznija!

 

1

 2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48