NAPOMENA: Pre svega, vodite računa o bezbednosti. Ovo uputstvo je napisano u edukativne svrhe. Ako se odlučite da pratite ovo uputstvo, niko sem vas lično se ne može smatrati odgovornim za bilo kakav problem koji se može pojaviti/nastati kao posledica rastavljanja vaše vazdušne puške. Molim vas, budite apsolutno sigurni da posedujete alat i dovoljno znanja da uradite ono što je napisano u uputstvu. Budite svesni da samostalnim rastavljanjem vase vazdušne puške gubite garanciju proizvođača na istu. Pre bilo kakvog rada sa i oko vazdušnog oružja, proverite da li je vaša vazdušna puška prazna, kao i da je cilindar sa komprimovanim vazduhom ispražnjen.

Preuzeto sa web sajta www.airgunone.com - http://www.airgunone.com/forums/showthread.php?t=971
Započnite tako što ćete skinuti prednji nišan i njegovu bazu. Koristeći mali šrafciger, uklonite šraf koji drži prednji nišan:
Kad uklonite taj šraf, možete pomeriti prednji nišan. Potom, koristeći odgovarajući imperijalni imbus ključ, odvijte crvić koji priteže osnovu prednjeg nišana za cev. Kada uklonite crvić, osnova se lako skida:


Sada možete ukloniti spojnicu cevi. Nju drže dva crvića (takođe imperijalne dimenzije) po jedan sa gornje i donje strane. Spojnica se takodje lako skida kada se ova dva crvića opuste. Obratite pažnju da ste ih dovoljno odvili, tako da prilikom skidanja sa cevi i tubusa iste ne izgrebete:


Sledeći korak je skidanje kundaka. Pre nego možete to da uradite, odvijanjem jednog šrafa na donjem delu kundaka, morate skinuti “safety” sa okidačke grupe. Koristeći mali šrafciger ili šilo, izvucite oprugicu kao na slici, i potom izgurajte “safety” dugme napolje:Potom, odvijte šraf (fabrički je krstasti) koji se nalazi na donjem delu kundaka, izmedju štitnika okidača i manometra:


Sada akciju vašeg Discovery-ja možete ukloniti iz kundaka.

 

Sledeći korak je skidanje sanduka sa tubusa komprimovanog vazduha. Odvijte šraf koji se nalazi na zadnjem delu sanduka:Kada njega odvijete, dekorativna kapica na zadnjem delu sanduka će lako izaći unazad:


Sada skinite šraf koji drži zadnji deo štitnika okidača spojenog sa tubusom i kapom zadnjeg dela tubusa. Ovaj štitnik je pod pritiskom opruge čekića koja se nalazi unutra, tako da obavezno držite ovu kapu stegnutom dok odvijate šraf:

Kada uklonite šraf, možete ukloniti i kapu tubusa, zajedno sa oprugom čekića:


Sada, pomerite zatvarač u skroz zadnji položaj (i još malo) i skinite ručicu zatvarača, da bi otkrili mali šraf sanduka:


Uklanjanje ovog imbus šrafa zahteva imperijalni .050 imbus ključ. Skidanje ovog šrafa je najnezgodniji deo rastavljanja/sastavljanja Benjamin Dicovery-ja, pošto ovaj šraf lako oblazne. Potrudite se da nadjete kvalitetan ključ, i da ostvarite odlično naleganje ključa pre nego krenete da odvijate ovaj šraf:


Kada uspešno uklonite taj mali šraf sanduka, sklop sanduka i cevi će se lako podići sa tubusa. Podignite ga polako, pošto će transfer port (mali metalni deo) i zaptivka transfer porta lako ispasti:

Sklonite transfer port i zaptivku u stranu, i zapamtite da duži deo transfer porta ide na gore, u sanduk. Sad, pošto ste skinuli sanduk i cev sa tubusa, i ostatak zatvarača se može ukloniti:

Iz tubusa će štrčati čivija čekića – otklizajte je zajedno sa čekićem ka zadnjem delu tubusa, izvucite čiviju, i uklonite i čekić:

Ovo je delimično rastavljanje – ovim uputstvom je pokriveno rastavljanje okidačke grupe, i skidanje ventila sa tubusa.