Za sve ove godine koliko sam u vazdušnom streljaštvu, ne pamitm da je jedna puška izazvala više pažnje, diskusije, komentara na neviđeno i nestrpljivijeg iščekivanja od FX Panthere. Na žalost, zbog raznih objektivnih okolnosti i peripetija, cela priča je pretila da se pretvori u crnog pantera iz Apatina - svi pričaju o njemu, a niko ga nije video. Ipak, nakon željnog iščekivanja, Panthera je konačno stigla u Srbiju pred nas. Mala AGS ekipa, a među njima i moja malenkost, je imala izuzetnu sreću i zadovoljstvo da je proba među prvima i evo nekih krajnje ličnih preliminarnih informacija i utisaka o puški.
Molim vas da naredne reči nikako ne shvatite kao konačno mišljenje ili neki definitivni sud. Za tako nešto bi bilo potrebno mnogo više pucanja i testiranja na različitim daljinama, sa različitim setovanjima, različitim dijabolama i slagovima, tako da sve napisano shvatite kao krajnje lični stav jednog običnog, prosečnog zaljubljenika u vazdušno streljaštvo. Nakon ranijih iskustava sa nekim drugim modelima FX pušaka, mogu reći da Panthera jeste potpuno drugačija od svega što su do sada napravili, kako po izgledu i nameni, tako i tehničkim rešenjima i karakteristikama. No, krenimo redom...
Prema zamisli konstruktora, puška je prevenstveno namenjena PRS (Precision Rifle Series) pucanju, disciplini koja zbog svoje dinamičnosti i potrebnih veština strelca, postaje sve popularnija u svetu. Očigledno da je FX želeo da zauzme svoju poziciju i u tom segmentu i pruži PRS strelcima novo iskustvo pucanja iz vazdušne puške, umesto samo pucanja iz vatrenog oružja. Ovo se vidi prvenstveno po izgledu same puške, koja prati liniju "pravih" PRS pušaka, a zatim i po njenoj snazi i nameni.

Kada vidite Pantheru, prvo ćete primetiti njene dimenzije. U odnosu na ostale vazdušne puške, neuporedivo je duža. Model koji smo mi testirali je imao lajner dužnije 700m, a postoje i kraći, od 600 i 500mm. Zatim ćete videti da je boca smeštena skroz nazad, za razliku od većine drugih modela, kod kojih su boca ili cilindar smešteni napred u liniji cevi.
Panthera nije prva i jedina puška sa bocom nazad, ali je verovatno prva koja ima realno opravdanje za taj položaj, zbog tehnike i zahteva PRS gađanja. Boca smeštena napred bi smetala, dok ovako ostavlja puno prostora za manevrisanje puškom na strelištu i po preprekama sa kojih se puca.
Ovakva konstrukcija je omogućila još jednu novost, a to je veeeeliki plenum koji obuhvata cev, što je omogućilo priličan kapacitet plenuma, bez narušavanja osnovne ergonomije puške.
Može li se ova puška koristiti i za BR ili EBR, a ne samo za PRS? Skoro sam siguran da može. S obzirom na to, da je fabrički model opremljen slag lajnerom (Slug Liner), mislim da bi u tom slučaju bilo potrebno zameniti lajner nekim modelom iz koga se mogu pucati i dijabole, dodati još jednu bocu, ali svakako i uz promene setovanja snage, regulatora, hamera....

Da li se isplati sve ovo? To ipak prepuštam na procenu budućim vlasnicima. Kad već spominjem modifikacije u smislu zamene lajnera, jako je važno da budući vlasnici znaju da su ovakve izmene moguće, ali da se moraju vršiti isključivo u ovlašćenom servisu, kako ne bi došlo do gubitka garancije! Ovo navodi i sam FX, a ne samo naš uvoznik Panim. Svakako imajte ovo u vidu. U svakom slučaju, preporučujem budućim vlasnicima da se pre bilo kakvih zahvata prvo obrate uvozniku ili Voji, kako bi dobili pravu informaciju.
Ono što je potpuno izvesno, da ne kažem sigurno, je da vlasnici već sada imaju na raspolaganju čitav set dodatnih mogućnosti i različitih aftermarket delova za nadogradnje i unapređenja, što je uostalom već ustaljena praksa kada su u pitanju FX modeli pušaka. Verujem da će sa tim nadogradnjama puška postati još upotrebljivija, ali sve to svakako ima i svoju cenu. Mudrost je, kao i uvek, pronaći pravu meru i dobro proceniti šta je zaista neophodno, a šta šminka. Pa kako se ko snađe.
Molim vas da naredne reči nikako ne shvatite kao konačno mišljenje ili neki definitivni sud. Za tako nešto bi bilo potrebno mnogo više pucanja i testiranja na različitim daljinama, sa različitim setovanjima, različitim dijabolama i slagovima, tako da sve napisano shvatite kao krajnje lični stav jednog običnog, prosečnog zaljubljenika u vazdušno streljaštvo. Nakon ranijih iskustava sa nekim drugim modelima FX pušaka, mogu reći da Panthera jeste potpuno drugačija od svega što su do sada napravili, kako po izgledu i nameni, tako i tehničkim rešenjima i karakteristikama. No, krenimo redom...Prema zamisli konstruktora, puška je prevenstveno namenjena PRS (Precision Rifle Series) pucanju, disciplini koja zbog svoje dinamičnosti i potrebnih veština strelca, postaje sve popularnija u svetu. Očigledno da je FX želeo da zauzme svoju poziciju i u tom segmentu i pruži PRS strelcima novo iskustvo pucanja iz vazdušne puške, umesto samo pucanja iz vatrenog oružja. Ovo se vidi prvenstveno po izgledu same puške, koja prati liniju "pravih" PRS pušaka, a zatim i po njenoj snazi i nameni.

Kada vidite Pantheru, prvo ćete primetiti njene dimenzije. U odnosu na ostale vazdušne puške, neuporedivo je duža. Model koji smo mi testirali je imao lajner dužnije 700m, a postoje i kraći, od 600 i 500mm. Zatim ćete videti da je boca smeštena skroz nazad, za razliku od većine drugih modela, kod kojih su boca ili cilindar smešteni napred u liniji cevi.
Panthera nije prva i jedina puška sa bocom nazad, ali je verovatno prva koja ima realno opravdanje za taj položaj, zbog tehnike i zahteva PRS gađanja. Boca smeštena napred bi smetala, dok ovako ostavlja puno prostora za manevrisanje puškom na strelištu i po preprekama sa kojih se puca.Ovakva konstrukcija je omogućila još jednu novost, a to je veeeeliki plenum koji obuhvata cev, što je omogućilo priličan kapacitet plenuma, bez narušavanja osnovne ergonomije puške.
Može li se ova puška koristiti i za BR ili EBR, a ne samo za PRS? Skoro sam siguran da može. S obzirom na to, da je fabrički model opremljen slag lajnerom (Slug Liner), mislim da bi u tom slučaju bilo potrebno zameniti lajner nekim modelom iz koga se mogu pucati i dijabole, dodati još jednu bocu, ali svakako i uz promene setovanja snage, regulatora, hamera....

Da li se isplati sve ovo? To ipak prepuštam na procenu budućim vlasnicima. Kad već spominjem modifikacije u smislu zamene lajnera, jako je važno da budući vlasnici znaju da su ovakve izmene moguće, ali da se moraju vršiti isključivo u ovlašćenom servisu, kako ne bi došlo do gubitka garancije! Ovo navodi i sam FX, a ne samo naš uvoznik Panim. Svakako imajte ovo u vidu. U svakom slučaju, preporučujem budućim vlasnicima da se pre bilo kakvih zahvata prvo obrate uvozniku ili Voji, kako bi dobili pravu informaciju.
Ono što je potpuno izvesno, da ne kažem sigurno, je da vlasnici već sada imaju na raspolaganju čitav set dodatnih mogućnosti i različitih aftermarket delova za nadogradnje i unapređenja, što je uostalom već ustaljena praksa kada su u pitanju FX modeli pušaka. Verujem da će sa tim nadogradnjama puška postati još upotrebljivija, ali sve to svakako ima i svoju cenu. Mudrost je, kao i uvek, pronaći pravu meru i dobro proceniti šta je zaista neophodno, a šta šminka. Pa kako se ko snađe.
Last edited: