FX Panthera - konačno u Srbiji. Preliminarni utisci i prvo gađanje

Joca

Administrator
Staff member
Za sve ove godine koliko sam u vazdušnom streljaštvu, ne pamitm da je jedna puška izazvala više pažnje, diskusije, komentara na neviđeno i nestrpljivijeg iščekivanja od FX Panthere. Na žalost, zbog raznih objektivnih okolnosti i peripetija, cela priča je pretila da se pretvori u crnog pantera iz Apatina - svi pričaju o njemu, a niko ga nije video. Ipak, nakon željnog iščekivanja, Panthera je konačno stigla u Srbiju pred nas. Mala AGS ekipa, a među njima i moja malenkost, je imala izuzetnu sreću i zadovoljstvo da je proba među prvima i evo nekih krajnje ličnih preliminarnih informacija i utisaka o puški.
panthera16.jpgMolim vas da naredne reči nikako ne shvatite kao konačno mišljenje ili neki definitivni sud. Za tako nešto bi bilo potrebno mnogo više pucanja i testiranja na različitim daljinama, sa različitim setovanjima, različitim dijabolama i slagovima, tako da sve napisano shvatite kao krajnje lični stav jednog običnog, prosečnog zaljubljenika u vazdušno streljaštvo. Nakon ranijih iskustava sa nekim drugim modelima FX pušaka, mogu reći da Panthera jeste potpuno drugačija od svega što su do sada napravili, kako po izgledu i nameni, tako i tehničkim rešenjima i karakteristikama. No, krenimo redom...
Prema zamisli konstruktora, puška je prevenstveno namenjena PRS (Precision Rifle Series) pucanju, disciplini koja zbog svoje dinamičnosti i potrebnih veština strelca, postaje sve popularnija u svetu. Očigledno da je FX želeo da zauzme svoju poziciju i u tom segmentu i pruži PRS strelcima novo iskustvo pucanja iz vazdušne puške, umesto samo pucanja iz vatrenog oružja. Ovo se vidi prvenstveno po izgledu same puške, koja prati liniju "pravih" PRS pušaka, a zatim i po njenoj snazi i nameni.
panthera11.jpg
Kada vidite Pantheru, prvo ćete primetiti njene dimenzije. U odnosu na ostale vazdušne puške, neuporedivo je duža. Model koji smo mi testirali je imao lajner dužnije 700m, a postoje i kraći, od 600 i 500mm. Zatim ćete videti da je boca smeštena skroz nazad, za razliku od većine drugih modela, kod kojih su boca ili cilindar smešteni napred u liniji cevi.
panthera10.jpgPanthera nije prva i jedina puška sa bocom nazad, ali je verovatno prva koja ima realno opravdanje za taj položaj, zbog tehnike i zahteva PRS gađanja. Boca smeštena napred bi smetala, dok ovako ostavlja puno prostora za manevrisanje puškom na strelištu i po preprekama sa kojih se puca.
Ovakva konstrukcija je omogućila još jednu novost, a to je veeeeliki plenum koji obuhvata cev, što je omogućilo priličan kapacitet plenuma, bez narušavanja osnovne ergonomije puške.
Može li se ova puška koristiti i za BR ili EBR, a ne samo za PRS? Skoro sam siguran da može. S obzirom na to, da je fabrički model opremljen slag lajnerom (Slug Liner), mislim da bi u tom slučaju bilo potrebno zameniti lajner nekim modelom iz koga se mogu pucati i dijabole, dodati još jednu bocu, ali svakako i uz promene setovanja snage, regulatora, hamera....
2023-04-29_233624.jpg
Da li se isplati sve ovo? To ipak prepuštam na procenu budućim vlasnicima. Kad već spominjem modifikacije u smislu zamene lajnera, jako je važno da budući vlasnici znaju da su ovakve izmene moguće, ali da se moraju vršiti isključivo u ovlašćenom servisu, kako ne bi došlo do gubitka garancije! Ovo navodi i sam FX, a ne samo naš uvoznik Panim. Svakako imajte ovo u vidu. U svakom slučaju, preporučujem budućim vlasnicima da se pre bilo kakvih zahvata prvo obrate uvozniku ili Voji, kako bi dobili pravu informaciju.
Ono što je potpuno izvesno, da ne kažem sigurno, je da vlasnici već sada imaju na raspolaganju čitav set dodatnih mogućnosti i različitih aftermarket delova za nadogradnje i unapređenja, što je uostalom već ustaljena praksa kada su u pitanju FX modeli pušaka. Verujem da će sa tim nadogradnjama puška postati još upotrebljivija, ali sve to svakako ima i svoju cenu. Mudrost je, kao i uvek, pronaći pravu meru i dobro proceniti šta je zaista neophodno, a šta šminka. Pa kako se ko snađe.

Last edited:
Pređimo sada na konkretan prikaz, neke slike i malo prvih grupa ostvarenih iz Panthere.
panthera14.jpg
Jutros se mala AGS ekipa u sastavu Nemanja, Voja i Joca okupila na novom strelištu koje se priprema za naše buduće turnire. Raspakovali smo pušku, namontirali optiku i krenuli sa upucavanjem. Samo što smo to završili, našli metu i upucali se, tuš iz vedra neba! Za bukvalno 10 minuta, nebo je od plavog postalo crno i krenuo je pljusak. Ne moram ni objašnjavati koliko smo bili ljuti i frustrirani, pogotovo što je za područje Bariča bilo najvaljeno sunce. Ali, priroda je htela drugačije.
panthera08.jpg
Nakon pljuska smo ponovo počeli sa gađanjem i eksperimentisanjem sa municijom koju smo imali na raspolaganju. Napominjem da smo počeli gađanje na 70m, a završili na 50m, jer nam je kiša promenila planove i morali smo da promenimo strelište. Na žalost, nismo mogli mnogo da biramo, niti smo imali vremena da detaljno testiramo sva moguća setovanja. Ipak i pored toga, kako smo više pucali i menjali setovanja, tako su i grupe postajale uže. Naravno, kako to biva po Marfijevom zakonu, kada smo morali da se razilazimo zbog drugih obaveza, vreme se razvedrilo i sinulo je Sunce.
panthera17.jpg
Regulator je fabrički bio setovan na 130 bara i nismo ga dirali. Igrali smo se najviše sa točkićem za podešavanje snage i malo sa valjčićem za mikropodešavanja.
Na slikama se vide neke brzine na kojima smo pucali, tražeći najbolju.
panthera09.jpg
brzina1.jpg
Zbog ograničenog vremena, nismo mogli ni blizu da probamo sve što smo želeli, ali zadovoljni smo i onim što smo postigli.

Na fotografijama se mogu videti neke od preliminarnih grupa koje smo ostvarili tokom jednog i po sata pucanja, uz pauze zbog kiše koja je počinjala u dva ili tri navrata.
meta1.jpg
meta2.jpg
meta3.jpg
meta4.jpg

Ovako na "prvu loptu", prvo upoznavanje i prvo pucanje, sigurni smo da puška ima izuzetne potencijale. Budući vlasnici će morati da se igraju sa municijom i setovanjima kako bi pronašli najbolje, ali puška se pokazala pouzdano. Okidač je odličan, ima malo duži i jasan prvi korak, a onda samo malo veći pritisak prstom i puška opaljuje veoma predvidivo i neće vas iznenaditi neočekivanim pucnjem. Dakle, okidač je vrlo je predvidiv i dobar. Cocking lever se lepo nateže, potrebna je određena sila za natezanje, ali to za takvu pušku nije ništa čudno. Slag klizi i ulazi u cev meko i bez problema, a pin je gura predvidivo i tačno. Cela puška je napravljena robusno i deluje kvalitetno sklopljena.
panthera15.jpg
Na kraju, za sve one koji su stigli do kraja sa čitanjem i nisu digli ruke u međuvremenu, uz opasku "udavi ovaj Joca", samo bismo rekli: puška je opravdala preliminarna očekivanja, a za dalje ćemo čekati recenzije budućih vlasnika. Ja verujem da će biti zadovoljni, kada nađu pravo setovanje.
panthera18.jpg
panthera19.jpg
panthera20.jpg
Ima li Panthera neke mane? Verovatno da ima, ali to će morati da nam kažu vlasnici, koji će imati mnogo više vremena za upoznavanje sa svojim novim crnim ljubimicama. Mi ih za ovo kratko vreme nismo uočili, ali svakako ne možemo da garantujemo da ih nema ili neće biti.
Naravno, ovde nastavljamo diskusiju i tu smo za sve naknadne odgovore, ako ih budemo znali. Pozivamo i vlasnike da čim dobiju svoje plaćene puške, počnu da kače slike i pišu svoje impresije, znajući koliko su ih željno iščekivali. Od nas toliko za sada.

Hvala Joco za clanak. Sjajno napisano a verujem i istinito, sto mi je najbitnije kada se rade pregledi i opisi puske. Nadam se da ce buduci vlasnici biti zadovoljni i da ce opravdati ocekivanja

Kakav je osecaj na okidacu u odnosu na impactov okidac, i sa tehnicke strane da li su nesto menjali i unapredjivali dosadasnji okidac?

Kakav je osecaj na okidacu u odnosu na impactov okidac, i sa tehnicke strane da li su nesto menjali i unapredjivali dosadasnji okidac?

Najveće poboljšanje ili da kažem upgrade ne zapravo na redizajniranom Valve-u i odnosu na Impact…ventil više fizički ne postoji ,već svaki hitac garantuje kratak impuls visokog pritiska,što takodje garantuje mnogo male spread-ove…i naravno samo tjuniranje je mnogo lakše na Pantheri nego na M3…dodjemo na igranje pritiska i čekića…okidač je koliko sam video ostao isti…može da se podešava klasično kao ranije…

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Da... što se tiče tehničkog rešenja okidača na Pantheri, to ne bih konkretno znao, ali moj utisak, na osnovu Impacta i Panthere iz kojih sam ja gađao je sledeći: meni subjektivno okidač na Pantheri deluje za nijansu teži, ali je ostao veoma predvidiv u smislu da sam tačno znao kada će posle prvog stepena opaliti. Takođe znam, od nekih ljudi koji imaju Pantheru, da je glavna zamerka bila slabi valve pin i plenum grip, ali da je to već rešeno.
I čini mi se da će, kao što je već napisao Zorić, glavna caka biti u traženju pritiska i čekića. Slično smo i mi juče zaključili. Naravno, uz pronalaženje prave municije.
A kada smo već kod toga, na osnovu onoga što mi je rekao drugar u razgovoru i po njegovoj preporuci, evo municije koju on preporučuje budućim vlasnicima da obavezno probaju. Citiram njegovu poruku, da ne bih nešto pogrešno preneo:
"H&N Heavy slugs od 34 do 40 grejna, Patriot Javelin Gen 2 od 34 do 40 grejna i ZAN Gen 2 od 33, 36 i 40 grejna. Ja bez toga ne bih ni počinjao da testiram. Makar po dve težine, što se mene tiče 34 gr obavezno i jedan teži, ali ove od 40 grejna bih probao da izbegnem, jer ne bih natezao pušku na 130J".
Mislim da ovde ima skoro sve što je potrebno za testiranja.

Da... što se tiče tehničkog rešenja okidača na Pantheri, to ne bih konkretno znao, ali moj utisak, na osnovu Impacta i Panthere iz kojih sam ja gađao je sledeći: meni subjektivno okidač na Pantheri deluje za nijansu teži, ali je ostao veoma predvidiv u smislu da sam tačno znao kada će posle prvog stepena opaliti. Takođe znam, od nekih ljudi koji imaju Pantheru, da je glavna zamerka bila slabi valve pin i plenum grip, ali da je to već rešeno.
I čini mi se da će, kao što je već napisao Zorić, glavna caka biti u traženju pritiska i čekića. Slično smo i mi juče zaključili. Naravno, uz pronalaženje prave municije.
A kada smo već kod toga, na osnovu onoga što mi je rekao drugar u razgovoru i po njegovoj preporuci, evo municije koju on preporučuje budućim vlasnicima da obavezno probaju. Citiram njegovu poruku, da ne bih nešto pogrešno preneo:
"H&N Heavy slugs od 34 do 40 grejna, Patriot Javelin Gen 2 od 34 do 40 grejna i ZAN Gen 2 od 33, 36 i 40 grejna. Ja bez toga ne bih ni počinjao da testiram. Makar po dve težine, što se mene tiče 34 gr obavezno i jedan teži, ali ove od 40 grejna bih probao da izbegnem, jer ne bih natezao pušku na 130J".
Mislim da ovde ima skoro sve što je potrebno za testiranja.

Slažem se za težine…preko 34 gr nema potrebe da se ide…razlika u balistici je minimalna,a puška ne mora da se toliko opterećuje mada Panthera postiže veće brzine sa manjim pritiskom …

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Pomaže Bog, dobar dan. Joca me je nagovorio da napišem koju reč.

Prvo, Panteru ne treba porediti ni sa jednom PCP puškom, jer je ovo nešto potpuno novo. Po tehničkim rešenjima (mnogi koji su imali priliku da je probaju upoređuju osećaj prilikom gađanja sa vatrenim oružjem, da spomenem samo to), ali i po nameni. Na mnogo mesta sam pročitao i čuo kako je Impakt bolje rešenje, a slično pišu i vlasnici drugih FX modela. Ovo je puška koja je napravljena samo za slagove (osim za UK tržište) i samo za LR i ELR, a naročito za PRS. Štaviše, napravljena je kao alternativa za recimo CZ 457 LRP, Bergaru B14 R, Vudoo 22 ili 360, RimX itd. Znači, treba da ponudi ono što nude PRS i LR malokalibarke, ali bez oscilacija u brzinama koje su boljka kod svakog, pa i skupog meč MK metka.

Kakva je zapravo znaćemo kada je isprobaju ljudi koji se bave tim vidovima streljaštva.
Što se municije tiče, ja takođe ne bih išao preko 34 grejna. Ali, neko ko želi da je nabrije na 130 J, moraće da koristi 40 grejnske slagove. Moj plan je, kada je kupim (ako je kupim), 34 grejna na oko 300 m/s, dakle ne više od 100-105 J, ne samo zato što ne volim da "natežem" pušku do maksimuma, već i zato što bih mnogo više voleo 18 ili 20 korisnih umesto 10 ili 12, što je realnost za 40 gr i 130 J.
Moram da kažem da sam od decembra, kada je Pantera predstavljena javnosti, do sada gledao i pročitoa bukvalno sve što je napisano i snimljeno o tom modelu. Odlično znam da su ljudi imali problema, pogotovo u kalibru 6,35 mm, ali isto tako znam da svaki taj problem može da se reši. Da li je u redu da puška od dva soma evra mora da se tretira kao "popuproizvod" i da vlasnik uloži mnogo vremena i novca da je sredi i podesi po svojoj želji? Hmmm... Ali, budimo realni - na svetu osim nje ne postoji ništa slično i neko ko je poput mene nema drugog izbora. Ja sam zbog Pantere promenio svoje ozbiljne planove da načisto batalim PCP i ponovo se vratim u svet vatrenog oružja i sada sam vrlo zagrejani potencijalni kupac.

Pozdrav,
detaljniji utisci slede.
Samo Zan 250 30gr/115bar/300ms/Hw21/micro 2,5 zasada testiran, ja sam se us..o koliko je ovo dobro.

Attachments

• Compress_20230502_220958_8568.jpg
    Compress_20230502_220958_8568.jpg
    346.8 KB · Views: 54
Da li je neko uopšte kupio Panteru? Tek krenula prodaja a na sajtu već popust.

Dal vas kopka kao mene, ne znam, ali od jutros sam požurio da napravim adapter za hroni, jer je ovaj umanjivac zvuka previše debeo. Ali zato kopa tihu sobu koliko dobro radi.
2 u stranu, 5 u keca, prvi pokušaj.
Džuli? Valjda 134, Kinez piše samo 34?

Attachments

• Compress_20230503_112441_1986.jpg
    Compress_20230503_112441_1986.jpg
    96.4 KB · Views: 70
  • Compress_20230503_112442_2370.jpg
    Compress_20230503_112442_2370.jpg
    250.7 KB · Views: 52
  • Compress_20230503_112442_2610.jpg
    Compress_20230503_112442_2610.jpg
    82.7 KB · Views: 64