Prijava D kategorije ili ne?

Status
Not open for further replies.

goxy

SELECTOR https://fieldtargetserbia.com/
Ja ne verujem šta se dešava.
Iskreno se nadam da neće biti represivnih mera prema nama strelcima amaterima i iskrenim ljubiteljima vazdušnog oružja.
Nadam se da će biti rigorozni po pitanju procesuiranja ovakvih persona.

Mišljenja sam da treba ukinuti D kategoriju i sve staviti pod C. Na taj način bi svako vazdušno oružije, kao i njegov vlasnik, bili provereni pre izdavanja rešenja o prijavi. Mislim da bi zbog čitave procedure mnogi nezaljubljenici odustali od nabavke vazdušnog oružija, dok verovatno nekima nebi bilo ni izdato rešenje. Ovako svaka šuša može doći do oružija snage do 10j, koje itekako može naneti ozbiljne povrede.

Ima još:

Zašto bi ja sa D kategorijom ispaštao jer ima pušaka od 50 ili 200 J koje mogu i da ubiju? Neka za C uvedu ozbiljnu dozvolu (kao za B kategoriju) pa ko hoće neka ima nešto što je vrlo opasno. Meni ne treba.

Ovako su odmah krivcu vlasnici D kategorije jer svuda mogu da kupe puške a niko ne zna koje kategorije su puške kojima su nanete povrede o kojima se priča.

Ne razumem kako bi to ispaštao

I što se boiš prijave u mupu

Ako si čist pred zakonom, nemaš nikakvih prijava i optužbi, nema potrebe da se braniš. Dobio bi uredno sve papire. Ovako bi se sve uvelo u red i evidenciju

Da ne pričam o tome da i malo dete već zna kako sa određenim kitom opruga, tr. port itd vrlo lako prelamača od 7,5j ide na 25j. 25j ubija kao i karabin

A da. Ostaje neregistrovana

Odvojio sam neke komentare i napravio novu temu, jer smatram da je bitna i da se tiče svih nas.
Bilo bi dobro da što više članova foruma i vlasnika vazdušnih pušaka napiše svoj stav, kako bismo stvorili nekakv sliku šta vlasnici oružja D kategorije misle.

Molio bih administratora da uveže celu prepisku ili je obriše jer određeni delovi ostaju bez konteksta.

Izvinjavam se, molba je za moderatora

Sve prihvatam, samo molim te nemoj svaku rečenicu stavljati u novi komentar, ubih se spajajući tvoje komentare.

Ствар која ми се око пријаве Д категорије и пријаве генерално не свиђа је та што морам држати (барем по слову закона) све на адреси где сам пријављен.
Мој лични став и проблем али то 99% власника не дотиче.

Ја, на пример, немам неко стално место боравка, пријављен сам на једном месту а циркулишем између три локације као чергар.

Ормар имам тамо где званично станујем али за случај да хоћу да понесем пушку у родну кућу и одложим у други ормар (ормар користим пре свега због себе и радознале ситне и крупне деце, и да нема закона користио бих) а нисам пријављен - дође надлежни орган и може бити зезања.

Ето то је и једини разлог што не узимам Ц категорију и нећу док не будем имао свој лични кров над главом.
Можда параноишем ал' заиста из дубине душе мрзим папирологију, пријаве, печате, штамбиље, овере, шалтере и слично, а нарочито натезања са органима реда и гоњења.

Нека алтернатива за пријаву, у старту компликованија али на дуже стазе лакша би била нека бланко дозвола за Д категорију, значи 21 година, лекарски и лична (и да је лице неосуђивано) и купујеш колико ти душа жели Д категорије, као и до сад, нико те не контролише што се тиче броја цеви и локације, све док је безбедно одложено у случају да до контроле дође (пријавио блесави комшија, нпр).
Дозвола ти траје док се нешто не промени, кривична пријава, инцидент са оружјем, нека дијагноза или тако нешто што човека чини неподесним за власника оружја.

Такође је велика разлика у људима између 16 и 21 године, како тренутно стоји у закону.

Само неко филтрирање да се направи, да се не да баш свакој дилеји и клинцу нешто што може опасно да повреди, а 10Ј то свакако може.

Last edited:
Такође је велика разлика у људима између 16 и 21 године, како тренутно стоји у закону.
Takodje je ogromna razlika između 16-21 i 66-54 (u oba ova slučaja ovi matori su pucali ne ovi mladi).

Neka svako snosi posledice za ono što je učinio.Ne može se kažnjavati kolektivno jer ovde nije problem oružje već čovek.

Ne razumem kako bi to ispaštao

I što se boiš prijave u mupu

Ako si čist pred zakonom, nemaš nikakvih prijava i optužbi, nema potrebe da se braniš. Dobio bi uredno sve papire. Ovako bi se sve uvelo u red i evidenciju

Da ne pričam o tome da i malo dete već zna kako sa određenim kitom opruga, tr. port itd vrlo lako prelamača od 7,5j ide na 25j. 25j ubija kao i karabin

A da. Ostaje neregistrovana
Ne bojim se ja ni prijave a još manje ispaštanja. Čistiji sam od 99 % ljudi ovde kao što mogu da dobijem ono što 99 % ljidi ovde ne može. Ne radi se o tome.

Onaj koji u pušku od 7 J stavi oprugu od 25 a dosta Vas to ovde radi i to ne krije, neka odgovara krivično i ide u zatvor na godinu-dve. Ali lakše je da ja sa puškom za bušenje rupa na papiru budem kriv i da se na meni slome kola nego na onom ko je stvarno kriv. Zbog takvih ja treba da jurim papire, preglede, žigosanja i šta sve nekome padne na pamet. Standardna stvar u našoj državi. Lakše je sve kazniti nego pravog krivca, pravda zadovoljena.

Слажем се, Немке, наравно, исто тако не повређује никакав други предмет него човек који управља њиме.

Ал' опет, неко филтрирање и проверу треба убацити у процедуру а да то не утиче много на честите стрелце.

Е баш зато нека либерална дозвола коју сви овде могу лако добити, али ипак дозвола, па кад дођу бенседини и ксанакси дође и милиција. Кад се скинеш ево ти пушке назад.
Јер ови од 54 и 66 година свакако нису били при чистој свести или су на неким лековима.

Сама пријава као сад за Ц категорију ништа не уводи посебно осим потребе да ти пушка буде на твојој адреси и да те имају у евиденцији.
Па сутра кад неки 'дивљак' инкогнито направи проблем ето њих код 'евидентираног' из комшилука који је чист као суза ал' ће се ус*ати док докаже да је чист.

I dalje ne razumem, zašto se registracija i prijava gledaju kao kolektivna kazna ? Niko ne pominje zabranu ili oduzimanje, već samo uvođenje u red i evidenciju.
Nema, barem za sada, nikakvih poreza niti ograničenja broja oružija u posedu.
Što se tiče ormara ( sefova) za držanje oružija mogu da razumem negodovanje. Mada, ne znam, ukoliko vas neko prijavi, recimo neko od komšija, i mup dođe u proveru, da li je potrebno imati ormar- sef ? Ni za C kategorinu nije u zakonu striktno napisano da je ormar potreban ali se tako tumači.

Да ли тренутна пријава носи и неку додатну проверу са собом или је то само проста евиденција?
Да ли неког одбијају из смислених разлога?

Сама пријава као сад за Ц категорију ништа не уводи посебно осим потребе да ти пушка буде на твојој адреси и да те имају у евиденцији.
Па сутра кад неки 'дивљак' инкогнито направи проблем ето њих код 'евидентираног' из комшилука који је чист као суза ал' ће се ус*ати док докаже да је чист.
Kada bi se sve uvelo u red ne i bilo inkognito divljaka.

Da ne bude rekla kazala pitaću za koji dan u mupu da li se radi provera vezano za prekršane i presude pa ću dopuniti ovu temu.

Изнео сам мој специфичан проблем ако би дошло до увођења реда те врсте а то је локација на којој морају бити одложене.

Ова двојица да су имали карабине можда би их исто употребили, значи ли то да треба комшија ловац да испашта због илегалца с дијагнозом?

Јоца је дигао руке од спајања објава ја мислим. 😂

Nema, barem za sada, nikakvih poreza niti ograničenja broja oružija u posedu.
Baš tako, za sada. Ali i sada mogu kad god im se digne i bez razloga da dođu i da ti oduzmu to što si lepo zaveo u evidenciji jer nemaš čega da se plašiš 😁 😁 .
A o zaključavanju i sefovima je već bila priča, sve lepo piše u zakonu i pravilnicima i advokat sa foruma je potvrdio da ne treba kasa i zaključavanje.

Objektivno gledano, veliki broj evropskih zemalja ima u svojim zakonima nekakvu gornju granicu snage za vazdušno oružje čiji je promet slobodan. Na primer, ta granica je 7,5J u Nemačkoj, 16J tj. 12 ft/lbs u Engleskoj i Poljskoj, 10J u Francuskoj, itd... Lepo je što i kod nas postoji granica.
Јоца је дигао руке од спајања објава ја мислим. 😂
Taman da sam Šiva šestoruki pa ne bih stigao. 😁

Status
Not open for further replies.

Users who are viewing this thread

Back