Ствар која ми се око пријаве Д категорије и пријаве генерално не свиђа је та што морам држати (барем по слову закона) све на адреси где сам пријављен.
Мој лични став и проблем али то 99% власника не дотиче.
Ја, на пример, немам неко стално место боравка, пријављен сам на једном месту а циркулишем између три локације као чергар.
Ормар имам тамо где званично станујем али за случај да хоћу да понесем пушку у родну кућу и одложим у други ормар (ормар користим пре свега због себе и радознале ситне и крупне деце, и да нема закона користио бих) а нисам пријављен - дође надлежни орган и може бити зезања.
Ето то је и једини разлог што не узимам Ц категорију и нећу док не будем имао свој лични кров над главом.
Можда параноишем ал' заиста из дубине душе мрзим папирологију, пријаве, печате, штамбиље, овере, шалтере и слично, а нарочито натезања са органима реда и гоњења.
Нека алтернатива за пријаву, у старту компликованија али на дуже стазе лакша би била нека бланко дозвола за Д категорију, значи 21 година, лекарски и лична (и да је лице неосуђивано) и купујеш колико ти душа жели Д категорије, као и до сад, нико те не контролише што се тиче броја цеви и локације, све док је безбедно одложено у случају да до контроле дође (пријавио блесави комшија, нпр).
Дозвола ти траје док се нешто не промени, кривична пријава, инцидент са оружјем, нека дијагноза или тако нешто што човека чини неподесним за власника оружја.
Такође је велика разлика у људима између 16 и 21 године, како тренутно стоји у закону.
Само неко филтрирање да се направи, да се не да баш свакој дилеји и клинцу нешто што може опасно да повреди, а 10Ј то свакако може.