Transfer port

Laki Topalović

Active member
Jedno pitanje za iskusnije kolege strelce.
Stavimo na stranu ostale faktore,oprugu ,dihtung klipa ,njegovu težinu,odabir dijabole itd.
Kako deluje dimenzija transfer porta na brzinu i snagu ispaljenog hitca?
O preciznosti znamo da opada sa povećanjem brzine na springerici...
Znači samo da uzmemo transfer port u obzir.
Pitanja su:
Brzina
Snaga
Slamy ili bouncy srazmerno povećanju ili smanjenju transfer porta i istovremeno opadanje snage sa težom i povećanje sa lakšom dijabolom ili je suprotno.
Znači odnosi se na springerice do nekih 16J snage i dijabole...
Imam jednu jeftinu pušku pa bi malo eksperimentisao sa transfer portom jer svi znamo da je to prilikom tjuniranja poslednja stvar koju bi trebalo da razbušujemo pogotovo na kvalitetnoj pušci...

O ovoj temi ne moze da se generalizuje. Zavisi od slucaja do slucaja i koliko I kako je izbalansirana puska. Ja sam na jednoj pusci smanjio transfer port sa 4 na 2.8mm I dobio sam povecanje brzine i na preciznosti. Mnogo je bitan balans puske i ne moze da se gleda samo transfer port ili samo opruga.

Koliko hoces da razbusis? Sta zelis da dobijes? Da li sistem klip-opruga sa druge strane prati te buduce promene? Ja nemam odgovore,samo pitam. Bilo je o tome reci u postu Weihrauch springerice,nesto su ova dvojica nasih engleza, @Webley & Scott objasnjavali vrlo lepo na tu temu. Ono sto sam ja mogao da zakljucim gledajuci razne priloge na YT, kod pcp se ide na povecanje snage na stetu u smislu smanjenja korisnih hitaca. Mislim da kod springerica to uopste nije slucaj....dakle nemam direktnih iskustava i nesto mi govori da bi trebao da krenes u eksperiment,ako si vec resio, pa kako ispadne. E sad, od kog promera krenuti,pitanje je sad....

Sent from my SM-A336B using Tapatalk

Ovo je Rosi sport up 5,5mm sa brzinom od 200 m/s sa JSB exact.Promer je sada 3,5 kao i na većini tih kineza...Nije tako strašno ako se previše razbuši postoje reduciri za smanjenje...
Samo razbušivanje je pipljiva stvar i to može da uništi pušku.
Doduše puška nije bila skupa...

A Weihrauch HW 35 sam naštelovao sa TBT Drop in kit-om 15,4 mm i jačom oprugom na nekih 16J sa JSB EXACT i prijatno sam iznenađen kako ona nosi tu snagu...Kod nje je čini mi se Transfer port fabrički na 2,5 mm i to ne bi trebalo ništa više čarkati...Imam blagi bounce i to je po mom mišljenju dobro.
Kako povećam težinu dijabole tako snaga i brzina padaju...
Raspon snage je od JSB BEAST koji daje 9,5j-135m/s (teška 1,055 g ali pad dijabole je toliki do neupotrebljivosti preko 10 m) do JSB Exact koji daje 16,5 J- 245 m/s ( na 50 metara upotrebljiva dijabola skroz)
Nisam verovao da će biti tolika razlika u snazi u istom sklopu.
Tu bi verovatno širi transfer port smanjio tu razliku...
Kod nje je odlično što nosi 2 dimenzije opruga i zato je najviše cenim...Ona može da se našteluje na snagu od 7,5 pa do 16J pa i više sa lakšom dijabolom i starim tipom opruge...Čak sam izmerio sa Sport S Hunting dijabolom preko 260 m/s ali kako ona to lepo nosi i dalje je korektno precizna to je za svaku pohvalu...

O ovoj temi ne moze da se generalizuje. Zavisi od slucaja do slucaja i koliko I kako je izbalansirana puska. Ja sam na jednoj pusci smanjio transfer port sa 4 na 2.8mm I dobio sam povecanje brzine i na preciznosti. Mnogo je bitan balans puske i ne moze da se gleda samo transfer port ili samo opruga.
Eto,da mi je neko rekao da sa smanjenim transfer portom dobijaš na brzini ne bi verovao...Springeice su kao neki witchcraft magic 🙄

U principu, sto veci TP to veca snaga, ali uzrocno - posledicni rezim nije lako ustanoviti.

Recimo Hatsan 55/66 imaju TP oko 4.5mm, I snagu 25-30J, ali I klip od 350gm I 28mm precnik, I oprugu od o-ho-ho !

Koji faktor je najbitniji za proizvodnju te snage?

TP nije sigurno, pa ce pre biti jacina opruge, zapremina cilindra kao posledica precnika klipa, a sto deblji, klip sve tezi.

TP je tu da sinhronizuje I uskladi ostale faktore.

U principu TP je kao ventil, pa sto otvoreniji, protok vazduha je veci I trebalo bi da daje vecu snagu.

To bi bilo tako kad bi svaki element funkcionisao odvojeno I bez efekta na ostale, sto u VP nije slucaj.

Hatsan sam spomenuo jer znam ljude, sto su tjunirali snagu na dole , jer su one u originalu prejake i FAC na engleskom trzistu (da kazemo uprosteno ililegalne pa treba dozvola I bla bla), pa su olaksavali klip, koristili slabiji feder I smanjivali TP na 3.6mm da bi reducirali snagu.

Znaci sve u paketu.

Weihrauch HW95 je poznata kao osetljiva na drzanje pa i neprecizna u rukama onog ko ne zna njom da puca, pa su neki prosirivali sa fabrickih 3.1mm sve do 3.8mm , sto se pokazalo veoma uspesno u podizanju snage bez da se otezava klip ili koristi jaca opruga.

Jednostavno veci I brzi udar vazduha (zapremina ostaje ista jer cilindar nije menjan ali dostava je ubrzana), ubrzava impuls, dijabola brze izlece I puska postaje manje osetljiva na drzanje.

Znači brzina bi u principu bila veća,teža dijabola brža a ona je i preciznija...
Jedino bi bio problem udarca čela klipa u telo cilindra što bi razbijalo optiku,dijabola je već izašla pa na nju bi manje delovalo...

Znači brzina bi u principu bila veća,teža dijabola brža a ona je i preciznija...
Jedino bi bio problem udarca čela klipa u telo cilindra što bi razbijalo optiku,dijabola je već izašla pa na nju bi manje delovalo...
Springerice uvek daju vecu snagu sa laksom a PCP sa tezom dijabolom. To je normalno.

Pre nego sto krenes da menjas TP, probaj sa klasicnom metodom za povecanje snage (ako ti je to cilj) ali samo da znas da vecina ozbiljnih FT / HFT takmicara retko prelazi preko 12J.

Otezaj klip ubacivanjem metalne sajbne oko klipne sipke M8 ili M10, po 7gm komad.

Povecaj pre-load na 12 ili 15mm ili vise (koliko strci opruga van puske pre nego nakacis okidac) dodavanjem plasticnih umetaka.

Vidi kakav efekat extra snaga ima na preciznost. Dzaba jaka puska ako masi metu.

Pa jaca opruga ili deblja zica, jer ce I ona da ti oteza klip. A sto teze to jace.

Pa tek onda TP.

Mada ja uvek volim da cujem tudja resenja I eksperimente. Pa ako busis, javi rezultate.

A Weihrauch HW 35 sam naštelovao sa TBT Drop in kit-om 15,4 mm i jačom oprugom na nekih 16J sa JSB EXACT i prijatno sam iznenađen kako ona nosi tu snagu...Kod nje je čini mi se Transfer port fabrički na 2,5 mm i to ne bi trebalo ništa više čarkati...Imam blagi bounce i to je po mom mišljenju dobro.
Kako povećam težinu dijabole tako snaga i brzina padaju...
Na ovoj nista vise ne diraj, jer je idealno nastelovana I u balansu.

To se vidi kad ti laksa dijabola daje vise snage od one malo teze. (Blagi bounce)

Naravno jos ako cev voli tu laksu, pa je sa njom I precizna, nasao si zlatno stanje. Sad samo rokaj !

Ako jaca puska koristi tezu dijabolu, vrlo je verovatno da ce jedno ce da neutralise drugo I da nece da dolazi do udaranja klipa u cilindar.

Imao bih jedno pitanje za iskusnije kolege vezano za transfer port.
Posedujem zastavu ( modifikovanu ).
Poprilicno je snazna ali mogu reci ne bas precizna.
Ta zelja za vece daljine me je i navela da odradim neke promene na njoj.
Kod nje je inace transfer port 4.5mm .
Ubacivanjem duplih opruga i povecanjem zapremine vazduha u cilindru , rezultiralo je prejak udar klipa u celo cilindra , a samim tim i poprilican potres same puske pri opaljenju.

Smatrm da je bas to i razlog zbok kog sam izgubio na preciznosti.

E sad ono sto sam primetio jeste da kad na odredjeno vreme ubacim malo ulja u sam cilindar javlja se dizeling, medjutim upravo tada puska postaje preciznija .
Dizeling se konstantno javlja u narednih 7 do 10 opaljenja (nakon ubacivanja ulja).
Tokom tih opaljenja je veoma primetno da tada puska postaje smirenija (blazi udari klipa , prijatniji trzaj ) nekako puska postaje ugodnija prilikom opaljenja.
E sad pitanje, smatra li ko od kolega da bi mozda puska bila smirenija smanjenjem transfer porta.

Nekako imam utisak da sam transfer port ima najvecu ulogu da ublazi potres prilikom opaljenja.
Znam da tu ima jos dosta faktora koji se ticu preciznosti , ali nekako me navodi da je potres same puske prilikom opaljenja jedan od najvecih.

Imao bih jedno pitanje za iskusnije kolege vezano za transfer port.
Posedujem zastavu ( modifikovanu ).
Poprilicno je snazna ali mogu reci ne bas precizna.
Ta zelja za vece daljine me je i navela da odradim neke promene na njoj.
Kod nje je inace transfer port 4.5mm .
Ubacivanjem duplih opruga i povecanjem zapremine vazduha u cilindru , rezultiralo je prejak udar klipa u celo cilindra , a samim tim i poprilican potres same puske pri opaljenju.

Smatrm da je bas to i razlog zbok kog sam izgubio na preciznosti.

E sad ono sto sam primetio jeste da kad na odredjeno vreme ubacim malo ulja u sam cilindar javlja se dizeling, medjutim upravo tada puska postaje preciznija .
Dizeling se konstantno javlja u narednih 7 do 10 opaljenja (nakon ubacivanja ulja).
Tokom tih opaljenja je veoma primetno da tada puska postaje smirenija (blazi udari klipa , prijatniji trzaj ) nekako puska postaje ugodnija prilikom opaljenja.
E sad pitanje, smatra li ko od kolega da bi mozda puska bila smirenija smanjenjem transfer porta.

Nekako imam utisak da sam transfer port ima najvecu ulogu da ublazi potres prilikom opaljenja.
Znam da tu ima jos dosta faktora koji se ticu preciznosti , ali nekako me navodi da je potres same puske prilikom opaljenja jedan od najvecih.
Pokušaj sa dijabolom JSB Monster oko 0.87g
Teža dijabola,manja vrzina i verovatno ćeš izbeći zakucavanje dihtunga jer mu je teže da izbaci dijabolu...
Transfer port sad još moraš rabušiti pa urezivati navoj pa ubaciti reducir kao na ringli na plinski šporet ili slično...

Dizeling ne moze da ti bude dugorocno resenje, a moze da osteti dihtung, pa bih ja to izbegavao, ali si uspesno pokazao da nije samo zapremina bitna za snagu nego brzina kojom se taj volumen isprazni.

Upravo ta mala detonacija ne dozvoljava klipu da udari u celo cilindra.

Ako hoces jeftin eksperiment sa TP uzmi antenu od portabl radija (onu teleskopsku na razvlacenje) jer lepo segmenti ulaze jedno u drugo i mozes da koristis kao reducir za smanjivanje, dok trazis idealni promer jer nema potrebe za lepljenjem.

Hw80 (jedna pusketina) ima TP 4.2mm?, pa mi 4.5mm na Zastavici zvuci bas preveliko.

Kao sto kaze Laki, oko 3.2 do 3.5 bi bilo idealno.

Ali, samo da spomenem, da bez merenja nema naucnog metoda, pa nije dovoljno da se samo oslanjas na licni "osecaj za filing" nego ti treba hroni, tacno da vidis rezultate izmena.

Možda grešim u rezonovanju ali Zastava je vrlo slaba puška i ako je transfer port mali, neće imati snage da ostvari pritisak i prenese ga u cev. Ovako sa velikim transfer portom nema veliko "gušenje" u transfer portu pa pritisak i ako mali u poređenju sa jačim puškama ima dovoljno snage za opaljenje.

100% logicno u standarnoj specifikaciji, ali posto je Vincester ubacio jacu oprugu (duple opruge), pretpostavljam deblja i teza zica od originala, klip ce ne samo biti tezi jer u pokretu klip i opruga postaju jedno, nego ce i mnogo agresivnije da isprazni sav vazduh kroz taj malo veci TP i da zakuca u kraj cilindra, dajuci trzavu pusku. Dobio je snagu ali i veci trzaj - gratis :)

Ako je ovo neki vid eksperimenta ili rad u progresu, vrlo je moguce da ce redukcijom TP, malo smanjiti protok vazduha, koji ce spreciti zakucavanje ali i dalje proizvoditi vecu snagu nego u originalu. Bice kompromis izmedju snage i preciznosti.

Možda grešim u rezonovanju ali Zastava je vrlo slaba puška i ako je transfer port mali, neće imati snage da ostvari pritisak i prenese ga u cev. Ovako sa velikim transfer portom nema veliko "gušenje" u transfer portu pa pritisak i ako mali u poređenju sa jačim puškama ima dovoljno snage za opaljenje.
Са мањом рупом се добија већи притисак, али мања количина ваздуха у јединици времена, т.ј. мањи проток.
Е сад, шта је од та два битније...

Treba pitati Ledenog šta je radio sa transfer portom na njegovoj Zastavi ?
Na YT snimcima koje je objavio, meni deluje da je njegova Zastava prilično "mirna".

Users who are viewing this thread

Back