Kojim načinom pucanja procenjivati grupisanje u meti

Preciznost je funkcija puno varijabilnih elementata, od kojih je strelac najveci, pa gadjanjem sa oslonca otklanjamo najvecu varijaciju.
Kad kazem da je strelac najveca varijabilnost, to mislim iskljucivo na nas amatere.

Zato ce vrhunski strelac imati dobre rezultate i sa prosecnom puskom, jer je konstantan.
A ja necu imati fenomenalne rezultate ni sa najboljom puskom i dijabolom na svetu, jer sam ja tu naslabija karika.

Testiranje puske i dijablola postoji jedan jedini ispravan nacin koji je nama 99% nedostupan a to je otici u balisticki centar i istestirati sve moguce brendove, podkalibre i serije dijabola i videti sta najvise pase cevi.
Sta tacno podrazumeva testiranje u balistickom centru: Puska fiksirana u stezi ili jos nesto?

Samo su uslovi u pitanju(zima bre brate napolju )

10m se "svi" drzimo jer je to standard u streljani. A i iskreno dobar je parametar za upucavanje slabijih pusaka , pa posle da se lakse puska upuca na vecim distancama. Ovo sto je @SrpcheTheGreat spomenuo da se seca da sam ja pucao grupe na 18 i 13m je nesto pomesao. Ja isljucivo pucam na 10m i 25m grupe. Jedino sam grupu sa JSB Targetom i Hw77 ispucao na 15m jer mi je bilo zabavno da vidim kako grupa izgleda posle 15kom ravnih..

Ja licno iz mog isksutva i gledajuci ostale se slazem sa @SrpcheTheGreat sto se tice naslona. Evo mog primera ja sa fwb i naslonom sve mogu kroz prosirenu rupu ako ne i istu rupu da provucem. Moji neki drugovi i poznanici jedva su sa naslona i Fwb pogodili crno. Meta kao sacmom da je pogodjena. Itekako igra ulogu strelac i dok je na restu... Npr kad se covek izvezba kao @BurekUSvemiru i ja u Baricu, moze da se na 75m sa sprinegricom (97 4.5mm 16J i moj 97kt 5.5mm 16j) gadjaju spineri od 2 i 3cm...
8fe2e7ed6625eb1bec81747df6b07d84.jpg

Da je lakse dok covek osloni pusku to hiljadu puta jeste ali opet disanje, kontrola i otkucaju i follow-through imaju bitnu ulogu

SM Spring-meister

10m se "svi" drzimo jer je to standard u streljani. A i iskreno dobar je parametar za upucavanje slabijih pusaka , pa posle da se lakse puska upuca na vecim distancama. Ovo sto je @SrpcheTheGreat spomenuo da se seca da sam ja pucao grupe na 18 i 13m je nesto pomesao. Ja isljucivo pucam na 10m i 25m grupe. Jedino sam grupu sa JSB Targetom i Hw77 ispucao na 15m jer mi je bilo zabavno da vidim kako grupa izgleda posle 15kom ravnih..

Ja licno iz mog isksutva i gledajuci ostale se slazem sa @SrpcheTheGreat sto se tice naslona. Evo mog primera ja sa fwb i naslonom sve mogu kroz prosirenu rupu ako ne i istu rupu da provucem. Moji neki drugovi i poznanici jedva su sa naslona i Fwb pogodili crno. Meta kao sacmom da je pogodjena. Itekako igra ulogu strelac i dok je na restu... Npr kad se covek izvezba kao @BurekUSvemiru i ja u Baricu, moze da se na 75m sa sprinegricom (97 4.5mm 16J i moj 97kt 5.5mm 16j) gadjaju spineri od 2 i 3cm...
8fe2e7ed6625eb1bec81747df6b07d84.jpg

Da je lakse dok covek osloni pusku to hiljadu puta jeste ali opet disanje, kontrola i otkucaju i follow-through imaju bitnu ulog
Ako nije tajna,na koliko para si zatvorio tu HW 77 sa optikom?I koji je prečnik kompresionog cilindra unutra?

Tako je fiksirana puska ili akcija u stezi, kontrolisani uslovi bez vetra u balistickom tunelu verovato i konstantna temperatura i verovatno elektronske mete. Razni aosrtiman dijabola.
Jedini kontakt coveka sa puskom je dodirivanje okidaca.

To jedini za Pcp puske ili ove recoil-less springerice kao Fwb 300/300s, Anschütz LG380 i Diana 75. Za ove normalne to bi bila sacma na meti zbog duplog trzaja i potrebe da se lagano,a opet dovoljno cvrsto drzi da joj se da prostora da odradi svoje

SM Spring-meister

To jedini za Pcp puske ili ove recoil-less springerice kao Fwb 300/300s, Anschütz LG380 i Diana 75. Za ove normalne to bi bila sacma na meti zbog duplog trzaja i potrebe da se lagano,a opet dovoljno cvrsto drzi da joj se da prostora da odradi svoje

SM Spring-meister
Nije bas tako.
za springerice postoji drugacije resenje sto se tice testiranja bez ljudskog faktora.
Postoji stega koja se krece po sinama i onda ona anulira trzaj springerice.

A što bi ja onda treba reći za nas u Hrvatskoj...

Kod vas još to sa zračnim oružjem ide nekako,kod nas nit imaš streljana,nit klubova...jako slabo. Kod vas je barem ta priča malo aktivnija s natjecanjima i klubovima.

Nit imaš nekih trgovina za nabaviti nešto,dođeš dijabole kupiti,ima Gamo par vrsta,H&N Baracuda i eventualno malo JSB i gotovo. Neću plinkati sa dijabolama od 16€,daj nekih budžet dijabola. Co2 ampula 0,80€.
Puške ako ima 2-3 na stanju i to većina ih uvijek ima samo Gamo.
Meni sreća što sam vani pa se može sve riješiti,kad kažem da uzmem one H&N Excite dijabole po 3-5€ kutija(ovisi koji tip),Co2 po 0,30-0,35€,neki dan uzeo 100 ampula za 35€ s dostavom,ljudi se krste.

A što bi ja onda treba reći za nas u Hrvatskoj...

Kod vas još to sa zračnim oružjem ide nekako,kod nas nit imaš streljana,nit klubova...jako slabo. Kod vas je barem ta priča malo aktivnija s natjecanjima i klubovima.

Nit imaš nekih trgovina za nabaviti nešto,dođeš dijabole kupiti,ima Gamo par vrsta,H&N Baracuda i eventualno malo JSB i gotovo. Neću plinkati sa dijabolama od 16€,daj nekih budžet dijabola. Co2 ampula 0,80€.
Puške ako ima 2-3 na stanju i to većina ih uvijek ima samo Gamo.
Meni sreća što sam vani pa se može sve riješiti,kad kažem da uzmem one H&N Excite dijabole po 3-5€ kutija(ovisi koji tip),Co2 po 0,30-0,35€,neki dan uzeo 100 ampula za 35€ s dostavom,ljudi se krste.
Pre 10-15 godina kod vas je bila situacija skroz drugacija nego sada. Secam se da je bilo hrvaskog foruma za vazdusne puske. Cak su se organizovala FT takmicenja bilo je raznovrsnih pusaka. Sta je se desilo kod vas pojma nemam. Sve je nekako utihnulo.

Da...foruma se i ja sjećam,bio sam član.
Bilo se počelo dosta FT natjecanja organizirati,često se organizirali i susreti ljubitelja zračnog oružja.

Čak bilo i u trgovinama solidne ponude zračnog oružja i dijabola.

I ja sam se malo prestao time baviti kako sam otišao van,sad kad sam se ponovo krenuo vraćati u te vode,nigdje nikoga,ništa nema nigdje, jednostavno sve propalo u zemlju.

Tad si mogao solidnih puškica naći kod nas po trgovinama,a o polovnima da ni ne pričam. Uvijek si mogao i naći nekoga da se roštilj zapali i organizira kakvo druženje i malo pucanja.
Uvijek je bilo par ljudi koji ti mogu nešto popraviti,prepraviti.

A sad tajac,baš je utihnulo.

Last edited:
"A u ruke Mandusica Vuka svaka puska ubojita bice."
Samo bih parafrazirao precizna umesto ubojita.
Subjektivno govoreci...bolja je ona nego ja.

Evo odprilike kako izgleda test mesto za 10m,ovo moje je predemenzionisano sa betonskim blokom 50x50cm,ali sam tako hteo,dobra stega,jos par elemenata,elektronska meta samo za testiranje,10ak serija dijabola,raznih proizvodjaca,hroni itd
Prva puska Fwb 900 i grupa sa kinezima vrhunska 5.45mm,recimo da je sve sto je 6mm odlicno,a ispod vrhunski. Naravno 10 dijabola.
Druga slika malo sam se igrao sa fwb 603,iako nije pogodna za testiranje,ali se moze kod mene i to uraditi,grupa 6.52,za pusku staru skoro 30godina vise nego odlicno,doduse imao sam u tom trenutku samo 7 serija na raspolaganju,mozda bih nasao i bolju. Uglavnom ovaj nacin je jedino relevantan i za 10 i za 25 i za 50 metara. Mogu se na ivaj nacin testirati i Fwb 300 i Anschutz lg 380, za springerice koje se prelamaju nisam hteo da pravim jer mi nije potrebno,ovo je pravljeno za potrebe reprezentacije i klubova,ali mi je zanimljivo kad imam vremena da testiram i ove starije puske.
329a817cb230e4b48bb506767bd312f5.jpg
44f832630d3aef7eaaa1aee738f40a7d.jpg
38ecbf57c63b6d948c3317f0c8609084.jpg
917e15c50cdfd0faf68b5b888ea3d89e.jpg

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

Pa moguća je greška,naravno...ali manja šansa greške strijelca je sa naslona nego iz ruke.
Npr moj Browning je (pre)težak za iz ruke,grupa ode svugdje jer mi je težak za držanje,a sa naslona mi je grupa ok,jer ipak ga je lakše kontrolirati,trebaš paziti na disanje i više manje to je to,dok iz ruke,pazi na stav,na disanje,pa na sam teret puške i eto veće šanse za grešku.

Nedavno sam učio djecu(kćer 8g,sin 11g), naravno sa naslona da pucaju i baš se vidi razlika kad su u početku disali dok su okidali i kad su naučili da se smire i udahnu prije povlačenja obarača.
Na udah je pogresno da se vrsi opaljenje, izdah na 70%pa se onda izvlaci obaraca lagano i ravnomerno i zavrsava opaljenje

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

Jedini relevantan način za procenu preciznosti puške ili određenih dijabola je pucanje iz stege u idealnim uslovima. Dakle, zatvoren prostor, bez strujanja vazduha i puška čvrsto postavljena u stegu. Na taj način tražimo idealnu dijabolu za određenu cev, ali i dobijamo sliku o preciznosti same cevi i konzistentnosti puške. Testiranje je najbolje vršiti na daljini na kojoj najčešće pucamo, jer je besmisleno tražiti idealnu precizost na 10m, a onda pucati na 25m. E sad, kada se uverimo u preciznost cevi i nađemo idealnu dijabolu (tj. najprecizniju, pošto idealnih nema), tada više nema izgovora i dalje je sve na nama. Zato se testiranje puške iz ruke, tj. stava ne radi, jer ne daje pravu sliku o preciznosti opreme, pa čak ni strelca, jer u tom slučaju nikada ne možemo biti sasvim sigurni da li je do puške, dijabole ili strelca.

Jedini relevantan način za procenu preciznosti puške ili određenih dijabola je pucanje iz stege u idealnim uslovima.

Како за кога и како за шта. Један од најпознатијих, ако не и најпознатији (свакако најтраженији и најскупљи) светски тјунер Ален Засадни проверава групе искључиво из седеће ФТ позиције. У фабрикама већине произвођача пушке се тестирају у стегама. Зашто? Зато што у том случају не мораш да запослиш Алена Засадног или неког сличног да ти ради тест, већ то може да ради нови радник који је пре недељу дана склапао веш машине.

Upravo to, zato sto ja nisam taj Alen Zasadni, nego sam ja-ja, meni treba stega, vakum prostorija i jos koje kakve picke materine (najbolji rezultat se dobije i ako Vam je plavusa u krilu, cisto da Vam pravi kontra teg) naravno, ako zelim da bude test 100% ucinkovit i da eliminisem pusku, cev...I ja onda na kraju opet zakljucim...jbg.nisam ja Alen Zasadni, ali mi je plavusa bila u krilu, a njemu ...laktovi :):):)

Како за кога и како за шта. Један од најпознатијих, ако не и најпознатији (свакако најтраженији и најскупљи) светски тјунер Ален Засадни проверава групе искључиво из седеће ФТ позиције. У фабрикама већине произвођача пушке се тестирају у стегама. Зашто? Зато што у том случају не мораш да запослиш Алена Засадног или неког сличног да ти ради тест, већ то може да ради нови радник који је пре недељу дана склапао веш машине.
Veoma interesantan i validan argument!
Cuveni "Hold sensitivity" iliti osetljivost na drzanje, koji postoji u svim VP, a narocito u sprengericama.
Tjunirana puska sve u sesnajest, tera 10 kroz istu rupu na 25m BR, ali pokusas bilo sta drugo: stojeci, cuceci, sedeci, a rezultati ni problizno.

Osetljiva na drzanje, pa skoro neupotrebljiva za FT / HFT, pa mora da stavis kaziprst leve ruke tacno na prednji sraf kundaka, a na ruci koja okida, desni palac da bude u vertikali. I slicne vratolomije.

Puno puta vidjeno na HW95, a stavis je na BR ona sije ko laser.

Bas me zanima sta joj Alen radi, da eliminise osetljivost na drzanje i da bude tjunirana za sedeci polozaj??

Users who are viewing this thread

Back