Sortiranje dijabola

Aleksandar Dević

Well-known member
Pošto je tema "DIJABOLE" dostigla 72 strane, zbog lakše pretrage, otvaram temu o sortiranju dijabola.
Želim da podelim svoje iskustvo sa jednom vrstom dijabola i puškama koje ja koristim i siguran sam da rezultat sortiranja dijabola ne može da se generalizuje.
Na moju (finansijsku) sreću dve moje puške, springerica HW35 i PCP Hammerli 850, imaju sasvim dobru preciznost sa domaćim dijabolama Sport S Field Target.
Ali sam primetio da grupe nisu uvek iste, nekad su gotovo savršene, a ponekad se desi poneki "flayer"... Pretpostavio sam da se ovo dešava jer nisu sve dijabole potpuno iste i reših da probam da ih premerim. U tu svrhu sam kupio malu digitalnu vagu koja meri na tri decimale.

20260110_162403.jpg
Merenjem sam ustanovio da se masa 95% dijabola iz jedne kutije, kreće u rasponu od 0,543 g do 0,547 g. ali i da ima oko 2,5 % dijabola < 0,543 g i oko 2,5 % težih dijabola > 0,547 g.
Testirao sam preciznost svake frakcije za sada na 10 m sa stola, samo sa prednjim osloncem, grupe su po 5 dijabola.
20260110_162227.jpg
I kao što sam i pretpostavljao, kad se eliminišu dijabole lakše od 0,543 g i teže od 0,547 g, obe puške postižu gotovo savršene grupe! Tačno se vidi da se lakša i teza frakcija dijabola rasipaju na meti i da su one uzrok "flayera".
Za sortiranje 500 dijabola trebalo mi je oko sat vremena, ali s' obzirom da su ove dijabole 3x jeftinije od strane konkurencije, mislim da se trud isplati...

Da i ja sam probao i primetio sam da fabrika jako malo jos treba da poboljsa i da mi kupimo prilicno finu dijabolu a opet pristupacniju cak i da podignu cenu malo opet mislim da ima tu prostora

Evo da se nadovezem uzeo sam da merim promer glave ( hladno napolju ) na QYS kad stigne vagica idu potom na vagu, rezultati sledeci:

4.49mm 36 kom 9%
4.50mm 314 kom 79%
4.51mm 49 kom 12%
4.52mm 1 kom

Overall 20% ih bezi iz grupe zasto pisem grupe a ne 4.50 iz razloga sto je kutija deklarisana na 4.49mm

Attachments

• 1767877329625929.jpeg
    1767877329625929.jpeg
    234.5 KB · Views: 18
  • 1767877279697839.jpeg
    1767877279697839.jpeg
    246.1 KB · Views: 18
Koji kalibrator imaš?
Oni fabrički ( a rekao bi čovek, lim par mm i par rupa - pa više stotina eura ili čak bliže hiljadarci )

Pitam jer ipak nije normalno da Kinez promaši 80% dijabola, umesto 4.49 ubaci 4.50 ?!

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Inače, ja sam merio i QYS na vagici i po meni isto ima dosta velikih odstupanja, ne kao JSB ali po meni ima, i to previše.

Da vidimo prvo čime je to mereno. Jedan stoti se vrlo lako pogreši u merenju ili instrument lako slaže.

Evo slike sa cime je mereno, doduse prvi put merim ali ne menja cinjenicu da ih je 20% off.

Kroz 4.49 prodju ali kad protresem posto je okrugla doom glava diabole, pa ih prebacim na 4.50 gde prodje sopstvenom tezinom odatupanja su minimalna ali ih ipak ima i to pretpostavljam na trecoj decimali
[automerge]1768503433[/automerge]
Svakako je meni najbitnija intencija da izolujem grupu sa kojom cu da testiram posle tezinskog merenja i da nadjem sta mi je odgovarajuce u citavoj prici 😀 ne znam da li moze video da se okaci samog merenja pa da pokazem kako izgleda 4.49 naspram 4.50 merenja
[automerge]1768503838[/automerge]
Bitna mi je konzistentnost u merenji i posle toga na terenu ne da li je kinez precizan ili nije po ovom ima odstupanje od 20% u odnosu na najvecu grupu od 4.50 koja je izdvojena, da uzmemo u obzir da sam mozda trebao malo da pipnem bijabolu i ona prodje kroz 4.49 OK onda je najveca grupa opet 79% i opet je 20% off, a posle tezinskog merenja teren, pa koja se najbolje bude pokazala ta ide.

Attachments

• IMG_8234.jpeg
    IMG_8234.jpeg
    126.1 KB · Views: 23
Last edited:
ne znam da li moze video da se okaci samog merenja pa da pokazem kako izgleda 4.49 naspram 4.50 merenja
Možeš da okačiš na YT pa ovde linkuješ preko ikonice Media, ili direktno copy-paste link u komentar.

Evo nista profesionalno samo da docaram kako sta:

Link 1 pokazuje kako ne moze da prodje sam kroz 4.49 ( ali sa malo treskanja hoce )
Link 2 pokazuje kako prolazi kroz 4.50

Link 1

Link 2

Ako je rupa 4.49 onda dijabola prečnika 4.49 ne može sama i glatko da prođe kroz rupu, koliko se ja sećam tolerancijskih polja iz škole. Isti prečnik rupe i osovine je blagi zador, ne prolazi bez malo "sile".

Nemam nikakvih iskustva sa tim alatima i ne znam kako je predviđeno da rade.

Alat je prvenstveno za sortiranje Ako je rupa na pellet gauge-u 4.49 mm, dijabola koja je tačno 4.49 mm ne može sama i glatko da prođe.
Isti prečnik rupe i „osovine“ znači blagi zador (interference fit) — bez sile nema prolaza.

Pellet gauge nije klizni kalibar, već GO/NO-GO alat za razvrstavanje.
Rupa na kojoj dijabola stane predstavlja gornju granicu njenog prečnika, ne nominalnu meru.

Zato je potpuno normalno da „4.49“ dijabola ne prolazi kroz 4.49 rupu — prolaze samo one koje su nešto manje od 4.49, dok sve koje zapnu realno spadaju u 4.49–4.50 razred.

To je čista mehanika i tolerancije, ništa „pogrešno“ sa gauge-om.
[automerge]1768509109[/automerge]
Ili ovako receno da preimenujem u sledece sto bi bilo i preciznije:

4.48-4.49 mm 36 kom 9%
4.49-4.50 mm 314 kom 79%
4.50-4.51 mm. 49 kom 12%
4.51-4.52 mm 1 kom

Ja sam u početnoj euforiji vazdušnim puškama kupio i dva "pellet sizer-a" 4,50 i 4,52 mm.
1768553653156.png
Šta sam korišćenjem istih zaključio - suknjica na dijabolama je uvek šira od glave dijabole odn. od pravog kalibra dijabole. I nema svrhe "propuštati" dijabolu kroz "sizer" jer time u stvari sužavam suknjicu i pokazalo se merenjem na hronometru smanjujem brzinu.
Tako da mislim da taj tvoj kalibrator dijabola, ako dijabola propadne kroz određenu rupu, ne meri glavu dijabole, već suknjicu. Imalo bi smisla samo pustiti da prođe glava kroz rupu i onda je izvaditi i svrstati u tačan kalibar.
[automerge]1768554133[/automerge]
Ovo je tabela nekog naprednijeg "pellet size"-ra koji koriguje i glavu i suknjicu dijabole:

1768553959927.png

Last edited:
Apsolutni se slazem to ne ono i sto se desava na snimku sto sam okacio na 4.49 glava ne propada dok mu na 4.50 glava prodje ali ga suknjica zadrzi jer je sira kako i treba da bude. Ovo nije sizer vec samo meri sirinu glave ne i suknjice. U buducnosti je u planu i da uzmem mislim da se zove ZAN sizer set za 4.5 koji sadrzi odvojeno sizer za glavu i odvojeno sizer za suknjice u vise velicina ali nije nefrin nema kod nas pa kad se nabije transport pdv carina etc spada u kategoriju nije goruce ili nice to have 😀
[automerge]1768559930[/automerge]
Evo i linka

Generalno je ideja iniformnosti,

1. Izmeriti velicinu
2. Izmeriti tezinu
3. Unformisati

Onda na kraju balade imas home made doabolu 🤣
[automerge]1768568168[/automerge]
Al kako kucam sa ovog telefona i sa naocarima bez edit opcije, nece ni to da mi pomogne 🤣

Ako iz jedne kutije QYS dijabola od 500kom uspeš izvući 100 takmičarskih i još 200-250 trening to je realno. Onih ostalih 150 dijabola su takođe dobre za trening, samo ih prebaciš u kategoriju "+2" i tako sortiraš.. barem tako ja radim .. 🫤

Imam 5 kategorija u startu Srce (0) -2, -1, +1, +2 tj -2 i +2 su mi svi vršni restlovi. -1, 0, +1 su OK. Od Srca O formiram dijabole za takmičenje.

Da i drugima bude jasno.. ovo je @glale -tova poruka meni.. čim smo se upoznali..

Pošto je antologijska, a može se primeniti na svakog "mladog entuzijastu", evo prenosim je u potpunosti:

7e5066859538358523af4cde53f21a62.jpg

Apsolutni se slazem to ne ono i sto se desava na snimku sto sam okacio na 4.49 glava ne propada dok mu na 4.50 glava prodje ali ga suknjica zadrzi jer je sira kako i treba da bude. Ovo nije sizer vec samo meri sirinu glave ne i suknjice. U buducnosti je u planu i da uzmem mislim da se zove ZAN sizer set za 4.5 koji sadrzi odvojeno sizer za glavu i odvojeno sizer za suknjice u vise velicina ali nije nefrin nema kod nas pa kad se nabije transport pdv carina etc spada u kategoriju nije goruce ili nice to have 😀
[automerge]1768559930[/automerge]
Evo i linka
Slažem se sa tobom da je "nice to have" ZAN sizer set za 4.5 i imam konstruktivni predlog za sve koji su zainteresovani za ovu spravu.

Zašto ne bi recimo nas četvoro kupili kalibrator i delili ga po principu time sharing-a?

- Pellet Sizer ZAN Projectiles set za 4.5 mm kod Kraleta trenutno 227.27 €

Ko je zainteresovan, molim da mi se javi...

Last edited:

Users who are viewing this thread

Back