10m, stojeći

@Mane
Kapiram: razlika između nišanskih tačaka je suviše mala da bi imalo smisla pomerati ih, pa ''mikropodešavanje'' nišana po elevaciji radi posao.

Biće da neće 😅
Suština je predvidljivost, ponovljivost i memorija mišića koja se formira besomučnim ponavljanjem istih radnji u nedogled. Meta je uvek ista, strelac uvek stoji u istom stavu, puška je uvek u istom hvatu. Jedino što ima smisla a i svrhu pomerati je točkić za fino podešavanje nišana 😉

@bojan017

Sjajno izlaganje!

Predvidljivost, ponovljivost I memorija misica (definisan proces) su takodje kljucne komponente u industrijskom processu proizvodnje I glavni elementi kvalitenog proizvoda.

Time se bakcem vise od 20 god, pa mi je fascinantno, ali ne I iznenadjujuce, da se susrecem I u streljastvu.

Kontrola inputa zarad istog outputa.

Zato kontrolisemo input (dijabola, cev, okidac, jacina opruge ili isti pritisak PCP, bez-trzajni mehanizam, nisanske sprave, odstojanje od mete, osvetljenje I uslovi strelista, proces ili tehnika gadjanja) da bi output uvek bio isti (center mete).

Tome je najslicniji BR ili 10m stav, a najraznovrsniji FT I HFT.

Nisam siguran da pišem u pravoj temi, možda bi pričaonica bila adekvatnija ali činjenica da sam pucao 10m stojeći u streljani sa kolegom forumašem kojem se morate zahvaliti što me "prozvao" pa ćete imati čemu da se nasmejete...
😉
Ne pišem iz stava jer sam još daleko od toga da liči na nešto što mogu da ponovim 2x za redom.

Poseta streljani ne planirana, tog dana sam otvarao pušku u nameri da uglavim deo neke opruge umesto platni koje sam stavio da bih "pojačao" onu što je u pušci ali opruga nije mogla da stane, a platne izbacih jer bez njih sila potrebna da se 311 nategne oko 17kg, a sa njima, nije zabavno...

Sve u svemu upucavanje na licu mesta, nešto pucano bez naočara nešto sa (astigmatizam/cilindri) ni sam ne znam kako mi je bolje, 4 vrste dijabola raznih težina ali ponajviše RWS Basic, dve vrste meta.
Za nekoga ko "lovi" metu i ne vidi šta je pogodio dok je ne privuče, za prvi put ja sam prezadovoljan!

Slike meta su upucavanje, vidi se silazak ka centru i otkucaji srca pošto mi je lik koji radi u streljani stajao iza ledja i davao savete jer je verovatno želeo da što pre dodjem do crnog da nebi morao da krpi zid...
😂
Ovo resto je kad se opustih.
Kolezi to dosta bolje ide ali ćeraćemo se mi još!
🤣🤣🤣

Attachments

• IMG_20231119_174828_(1168_x_1200_pixel).jpg
    IMG_20231119_174828_(1168_x_1200_pixel).jpg
    377.6 KB · Views: 18
  • IMG_20231119_174905_(1109_x_1200_pixel).jpg
    IMG_20231119_174905_(1109_x_1200_pixel).jpg
    320.5 KB · Views: 18
  • IMG_20231119_174928_(1200_x_588_pixel).jpg
    IMG_20231119_174928_(1200_x_588_pixel).jpg
    132.1 KB · Views: 17
Poštovanje, kolega Dragane...
Dobro ste primetili da sam napisao štošta ali ne i ono najbitnije model 311-2 Haenel.

Zaboravio sam i da napišem da je puška sa oglasa, a kao takva bila je opisana kao funkcionalna, kompletna i da je servis bio uradjen kod oružara.
Ono što je meni došlo pod ruke nije bilo ništa od toga ili je oružar bio neki totalni idiot koji je umesto osovine za natezanja stavio narezani deo šrafa, umesto lagera u cilindru gde ide dijabola stavljen lager od kočnice i td, dete da je sastavljalo bolje bi uradilo. Druga opcija je da me prodavac slagao ali mi nije delovalo da je neki lažov/prevarant, naprotiv sasvim normalan lik koji se pomalo razume u oružje, lovac...
Moguće da grešim jer ima dosta prevaranata koji su skloni da izmisle mesto gde žive, godište, ime sve u nadi da se neće saznati ko su ali valjda je svima jasno da smo mala sredina i da pre ili kasnije istina uvek ispliva...
Ne znam da li ste nekad imali sličnu situaciju ali ovo i pišem da upozorim ostale da dva puta razmisle i dobro procene sa kim će trgovati.

Nije ni sve tako crno jer ja sam u biti zadovoljan...
😉

Izvinjavam se na podužem postu i pisanju van teme, a Vama kolega Dragane hvala na skretanju pažnje na nedostatak modela u prošlom postu, sve najbolje želim...

Danas u streljani sa Walther LG 55, stav na 10m, meta 10x10.

Attachments

• IMG_20231120_221239_copy_800x746.jpg
    IMG_20231120_221239_copy_800x746.jpg
    111.9 KB · Views: 9
  • IMG_20231120_221211_copy_773x746.jpg
    IMG_20231120_221211_copy_773x746.jpg
    330.2 KB · Views: 9
  • IMG_20231120_221139_copy_766x746.jpg
    IMG_20231120_221139_copy_766x746.jpg
    336.6 KB · Views: 10
  • IMG_20231120_221106_copy_800x746.jpg
    IMG_20231120_221106_copy_800x746.jpg
    96.1 KB · Views: 10
@Nagard
Hvala na odgovoru (imenjace?)!
Naravno da sam nailazio (a tesko da ce i ubuduce bolje biti) na razne prevarante i slatkorecive (pre)prodavce. Medjutim, ima nesto gore od toga (od takvih) ljudi: oni koji mozda i nisu losi, zlonamerni, nego neobrazovani/neobavesteni... Jos je gore (a nekako ide jedno s' drugim) kada je takav covek i tvrdoglav i resen da ne nauci, pa se, uz sve ovo jos i naljuti na onoga koji mu (uz duzno postovanje i zelju za zajednickim prosperitetom) ukaze na odredjene zablude, manjkavosti, greske... Evo jednog VRHUNSKOG primera (VRHUNSKOG!): pazario sam stosta u firmi Snajp**, u prodajnom objektu kod Beogradj****. Jedan od tamosnjih prodavaca se istice ljubaznoscu, predusretljivoscu - osobine relativno retke medju nasim trgovcima. Ali, ubrzo nakon sto je stekao moje simpatije, iste je izgubio. Naime, dok smo, pre neke dve-tri godine komentarisali neke modele prelamaca, on je, u jednom trenutku, na moje iznenadjenje i zaprepascenje, naglo "nategao" jednu "Cometa Galaxy 220" i ispalio je "na prazno". Uspeo sam da se savladam i da mu potanko, polagano, biranim recima saopstim da to sto je uradio NE VALJA raditi, jer ima visestruke lose posledice na "zdravlje" vazdusara-prelamaca. Covek je odmah pao u vatru i postao slep i gluv za bilo kakva objasnjenja, kategoricno tvrdivsi (iskreno je ubedjen!) da to sto sam mu rekao nema smisla. Uzalud sam ja crtao blok-semu standardne prelamace i pokusao da mu objasnim razliku izmedju snage udara opruge sa sve klipom i "djonom" u slucaju da kompresovani vazduh naidje na otpor u vidu dobro "uglavljene" dijabole i slucaja gde nema te dijabole...itd.itd. Taaj covek, sasvim sigurno, godinama i godinama opaljuje prelamace "na prazno" i ko zna koliko je primeraka raznih modela sa ostecenim oprugama i deformisanim "djonovima" prodato sirotim Srbaljima... Joj, tih prica imam pun kamion...

Nema na čemu, imenjače...
Ne zna čovek šta je gore, nestručni prodavac ili stručni preprodavac...
Jednom je posao da uvali ono što ima na lageru, a drugom da pokvari i ono što je bilo dobro nebi li došao do novca na brzinu.
Ne znam da li možete da verujete da je neko u stanju da iseče navoj od šrafa i uglavi ga umesto osovine i pri tome da imenuje oružara koji je to navodno uradio!? Ajde što nekog lažeš da bi nešto prodao ali klevetati nekog potpuno nevinog je viši nivo i za to se dobija tužba kao 1x1. Zamislite izraz lica oružara koji nema pojma da ga neko pominje u takvom kontekstu i navodi ga kao lice koje je izvršilo "servis" tog oružja!?

Mislim da ako mu gospodin sledeći put donese neko vatreno na popravku ili ode po municiju može da očekuje fabričku grešku...
😂😂😂

Back