Benchrest trening

kircan

Administrator
Staff member
Pošto nisam našao odgovarajuću temu za terning BR otvorio sam ovu. Danas smo kolega Sandro i ja malo ternirali ZA BR sa našim puškama u 16j, on walther lfg 400 a ja steyr. Ne pamtim kad sam ovoliko dijabola ispucao single shot, i bilo je prilično zabavno. Ispucali smo obojica 7 meta i Sandro je izdominirao na 5 meta a ja jedva u 2.
Da krenem sa opravdanjim, pucao sam sa QYS domed, streamlined (prilično razočaran) HN ft trophy, sport s domed, jsb heavy i exact.
Vetra je bilo kao u priči i to čini celo ovo testiranje sumanutim i beskorisnim.
Meni su se najbolje pokazale JSB heavy a zatim exact.
Najzanimljivije je bilo kada smo pucali sa sport s dome, rezulktati su bili loši ali je zabava bila vrhunska, em je duvao promenljivi vetar od 2-5ms, em ne znaš gde će sama dijabola da ode.
Tu sam zabeležio i svoj najbolji pogodak dana koji je izazvao gromoglasni smeh obojice.
76.6.jpg
sve su svemu, jako lepo proveden dan po lepom vremenu, a evo i par slika nekih meta koje sam gađao.
btw najbolji rezultat mi je bio mislim 224 od 250 što je baš fino po ovom vremenu

Attachments

• 74.jpg
    74.jpg
    227.2 KB · Views: 26
  • 76.jpg
    76.jpg
    237.6 KB · Views: 26
  • 77.jpg
    77.jpg
    240.9 KB · Views: 27
U nedelju i ja imao kratak trening po pojacanom vetru.
Pucao nisam jos od poslednjeg takmicenja i to je se odmah videlo na meti.
Nazalost nisam slikao metu(nije nista bilo interesantno na njoj za videti) posto sam samo jednu ispucao.
Sto se mene tice uvek je FT BR 25m sa kolena gadjanjo, kondicije i te kako manjka.
Posle toga zbog lenjosti i opet nedostatka kondicije postavio padajucu metu na nekih 35m i 15mm blendom i poprilicno se namucio sa obaranjem iste zbog konstatntnog menjanja vetra. Polako popusta toplota pa se i nadam da ce biti malo vise treninga u narednom periodu.
viber_image_2024-08-05_21-04-35-882.jpg

Kolege forumasi, sta bi bila neka preporuka za teskog br pocetnika, koju optiku traziti? da li bi neka fiksna 10x44 radila posao bar za pocetak?
Hteo bih da pocnem pucati u br mete na 25m, da okusam srecu malo i u tom polju.. zapravo bih prvo poceo sa 15ak metara sa metom za 25 pa je polako udaljavao kako napredujem. cisto da se u startu ne razocaram u samog sebe, a ne daj boze i u pusku :D

Са тим параметрима Вектор Марксман је јако добра оптика, не превише велика, са лепом танком кончаницом...

@Ненад Ковач Da, gledao sam zapravo Veyron 10x44 i deluje mi skroz ok.

@nesaceh pretpostavljam da pričaš o sentinel x ? Pošto vidim da ima i neki sentinel gen2 koji ima drugačiju končanicu ali je dosta jeftiniji... Sentinel X Pro mi deluje baš zanimljivo moram reći, ali nije jeftin...

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Sve su mi ovo dobri inputi :) I dalje, da li je i običan sentinel gen2 10-40x50, sa iluminacijom na okularu, ok? On je dosta jeftiniji...

Last edited:
Sentinel-x je oznaka.
Posedujem V. Veyron 6-24x44, V. Marksman 6-24x50 ffp. i V. minotaur 12-60x60 sfp
Gledao sam kroz sentinel-x i definitivno mislim da je najbolja opcija za Br 25m. Odlična stakla za te novce i jako tanka končanica.
I slažem se sa kolegom Glaletom da je potrebno uvećanje barem tih nekih 20x pa na više

Ја што сам имао прилике да видим, Вејрон 6-24х44 ффп има солидну кончаницу и најчистију слику, погледао сам кроз још пар вектора и није ми се свидела дисторзија на већим увећањима.
Е сад, можда је то до тих конкретних примерка и неконзистентности буџетски оријентисаних производа, ко зна.

Ako sam do sad shvatio ponešto, po nekoj mojoj logici, sentinel x na tipa 30x uvećanju bi i dalje trebao imati lepšu sliku od veyrona 6-24x44 na 24x, ili grešim? Za sada mi se sviđa sentinel x, deluje kao fina budžet varijanta, a ako je još i pro sa crvenom iluminiranom tačkicom... To baš deluje kao super priča za BR.

Grešiš...večita priča iz subjektivnog ugla...moraš malo da potrošiš para, sam si tražio. Moje oko i tvoje oko nisu isti, kao ni svih ovih ranijih diskutanata. Sentinel X 10-40x50, msm da je jedna od najpopularnijih optika medju nama, imao sam ga, uopšte mi nije legla ta končanica, ja ne vidim tanke končanice, na okularu ih uvek uvećam, a onda se menja ukupna slika, prilagodjavam svojoj dioptriji. Ja imam Vejrona u SFP i razlikuje se od istog u FFP, malo je mutnija slika. Imam i Hellix-a na koji sam se savršeno navikao, a nekima nije ništa posebno. Gledao sam iz Falkona, Sightrona, imao sam i taj jeftini Sentinel,uopšte mi nije odgovarao. Sve je vrlo individualno. Dakle, džabe saveti, potpisujem. Trebao bi da dodješ nekad na neko druženje, pucanje, takmičenje, ne moraš da pucaš, pa da pogledaš kroz razne optike,ako hoćeš da stekneš katkvu takvu predstavu šta bi ti odgovaralo. A i to ti nije garant da će da ubodeš šta ti odgovara i šta ti se svidja...

Hteo sam baš da dođem ovaj put kad je bilo takmičenje u Arizoni, ali mi se datum poklopio sa prvim druženjem mlađih ljudi iz cele familije koje je brat organizovao, pa to nisam nikako mogao da preskočim. I nije mi žao, bilo nam je baš lepo, bilo nas 60ak... Definitivno dolazim na neko sledeće takmičenje/vežbanje u Arizoni da pogledam par komada i stvorim neku svoju sliku...A i da isprobam ovo što imam, naravno :D

Kolega @BurekUSvemiru direktan odgovor na tvoje pitanje koja optika za početnika u BR25 je Vector sentinel X sa Com 25 končanicom.Poenta je da končanica bude tanka i da tačka uđe u krug od 2mm na 25m i to samo iz razloga poboljšanja preciznosti gde je ovakva končanica u prednosti u odnosu na neke druge koje su debele i kako ja kažem masne i gde pokrivaju krug od 2mm na 25m,pa strelac nije u mogućnosti da lepo nanišani metu.Što se tiče iluminacije neće ti trebati za BR 25m u 99.999% tj. nikada i ako gađaš i po mraku nije teško osvetliti metu,ja to radim redovno sa aku led lampom.Sentinel x je upotrebljiv za 25m I na 40x uvećanju.
Sledeća optika je višeg cenovnog ranga za BR 25 je Sightron SIi 36x fiksnog uvećanja...
Ovo sve gore napisano tvrdim zato što sam imao Sentinel x ,a kroz ruke mi ih je prošlo na desetine.Zatim sam imao i SII model.Mnogo optika sam koristio i imao,a trenutno koristim Khales FT 1050i,Falcon X505 i Sightron SIII...Inače slobodno mogu reći da ozbiljnije upražnjavam BR kao disciplinu već godinama i da se aktivno takmičim u BR 25 ,a i bio sam jedan od organizatora nekih BR takmičenja ovde.
Ako ti nešto znači ja nikada ne pucam BR25 ispod 40x uvećanja .

Back