Falcon t50i - utisci i preliminarna ocena

kircan

Well-known member
Sportski pozdrav - Zdrao

Pre par nedelja mi je došla dugo isčekivana optika. Pompa je bila velika, najavljena kao budžet varijanta standardnih optika za FT.
Pošto sam posedovao i prethodnu verziju, imao sam ideju kako bi to moglo da izgleda.

ovo su neke od karakteristika za koje svi znamo da su samo mrtvo slovo na papiru i u praksi ne znače baš ništa
 • Magnification Range: 5-50x
 • Field Of View @ 100M: 7.9m-0.8m
 • Eye Relief: 110mm - 92mm
 • Max Elevation Adjustment Range: +70.0 MOA
 • Max Windage Adjustment Range: +30.0 MOA
 • Adjustment Value Per Click: 0.125 MOA
 • Adjustment Per Turn: 10.0 MOA
 • Parallax Distance: From 10M
 • Reticle Choices: Enhanced Competition Dot (Red Illuminated)
 • Reticle Install: Second Focal
 • Total Length: 408mm
 • Weight: 930g
 • Tube Diameter: 34mm
 • Construction: 1 Piece Tube/Saddle
 • Objective Lens Diameter: 60.0mm

Uvod
Pošto sam bio dosta zauzet poslovnim i porodičnim obavezama, nespreman sam dočekao dolazak optike, iznenadila me je kao neželjena trudnoća.
Tu je pomogao Vlada T, (ne sa trudnoćom, mada mu ni to nije strano) Pozajmio mi je svoje nosače 34mm marke discovery i tu je nastao prvi šok.
Montirao sam nosače na šinu od steyr-a, ubacio optiku, uz pomoć onog alata za montažu doveo u winklu, sve zategao lagano i opalio. na moje zaprepašćenje, kao i mog kera đoleta, pogodio sam u centar. sve sam spakovao nazad i čekao 2 nedelje, do danas da isprobam u praksi. BTW Vlada više nikada neće dobiti nazad te nosače.

Pošto je danas najtopliji dan od početka godine, orošen znojem, blistava pogleda uputo sam se u Arizonu oko 12.52 CET da isprobam optiku. Naravno postavio sam metu na 25m, pacove na 40, 43, 47 i 50m i krenuo sa testiranjem.
Dok sam ja to sve lepo postavio, krenuo je i vetar, mater mu.

Slika 7/10 (nemam pojma kako bih bolje nazvao to što se vidi kada se gleda kroz optiku)
Što se tiče slike na optici po sunčanom danu, mogu reći da je priličlno dobra, dosta čista ali posle 35x uvećanja javlja se zamućenje, koje nije strašno ali je vidljivo. na 50x ono je već značajno i ometa gledanje mete na 50m. Svakako planiram da maksimalno uvećanje koristim samo za određivanje daljine, tako da se time preterano ne opterećujem. Uglavnom ću gađati na 25x.

Klikovi i tureti. 6/10
Pošto je šina koju koristim -20moa plašio sam se da možda neću imati dovoljno klikova da pokrijem sve daljine od 10 do 50m, ali pošto ova optika za razliku od svog prethodnika ima 70MOA po elevaciji ti strahovi su nestali kao tamnoputi trgovci na plaži kada neko vikne "policija". Dobar utisak koji odaje ta silna elevacija su upropastili tureti / klikovi koji su blago rečeno ispod proseka. NOUTCR (najbolja optika u tom cenovnom rangu) popularni hawke fastmount 6-24 po ceni od 120e ima daleko bolje klikove, koji su čujni, odsečni i lako se koriste. Ovde je utisak negde kao menjač na Yugo 45 posle 137.874km gde je korišćen kao službeno vozilo neke male opštine. kao prvo, moguće je i da treba da se razradi, kada povučete turet na gore da bi otključali to ide nekako kao da vadite plastični mali poklopac ispod čepa na boci ulja. Klikovi su nečujni i vrljavi. Kao kad sa zugom nisi siguran jel ušlo u brzinu ili nije, nema odsečnosti, nema germanske sigurnosti. Čovek koji je radio na dizajnu nije bio u školi kada se radila reč "taktilan"
fal 4.jpg


Ja sam svestan svoje mentalne ograničenosti, ali ako neko može da mi objasni zašto između 3 i 4 ima 7 podeoka uključujući i 3.5.
Da li to znači da je svaki podeok 1..25 što znači da ovo ide 3, 3.125, 3.25, 3.375, 3.5. Mislim ima logike jer je podesavanje po kliku 0.125 MOA.
MIL je zakon To me više iritira nego što mi smeta jer mi je ovo nelogično negde u glavi.

Paralaksa 9/10
Jedan od glavnih razloga zašto sam uzeo ovu optiku osim što kompulsivno kupujem razne (sprava za tumbanje kamenja, nalepnice rok bendova, Al sa niskom tačkom topljenja, 10m čičak trake stiglo u poslednjih 15 dana iz kine) stvari je i paralaksa. Kada sam počeo da gledam pacove na 40, 43, 47 i 50m Video sam da osim poslednja dva primerka, se lepo vidi razlika. Valja napomenuti da sam koristio točak domaće radinosti koji mi je brat odštampao prečnika 12cm. Možda će sa točkom od 15cm stvar biti bolja, a možda i još bolja sa elipsastim primerkom. Za daljine ispod 40m nema potrebe ni govoriti jer većina optika dobro radi to neke magične granice. u suštini iako se pogreši daljina da li je 22 ili 25 čak i sa malom blendom neće se promašiti zbog toga već zbog lošeg gađanja.

Opšti utisak - zadovoljavajuća optika
Sve u svemu, ova optika može da služi na ponos fabrici koja je prizvodi.
Po ceni ispod 500e pruža dosta toga. Ja je ne smatram budžet varijantom jer je to meni puno para ali nekome je to budžet. Kako naši vajni jutjuberu kažu za sve što probaju ikada "to je best buy u tom cenovnom rangu".
Za ovu optiku stvarno verujem da je u samom vrhu u tom cenovnom rangu koji je inače dosta siromašan ponudom. tu još postoje element optike neki modeli koji su isto sjajni i athlon koji nisam gledao ali čujem da je dobar. Naravno ovde pričam o optikama koje se mogu koristiti za FT.


Odricanje od odgovornosti
Naravno sve ovo treba uzeti sa dozom rezerve, ja sam gledao da predočim kako ja vidim i doživljavam taj komad opreme. Moje oči nisu baš mlade i zdrave, što svedoči i skoro do kraja odvrnuta dioptrija na optici. Ako nekog zanima još nešto slobodno pitajte i odgovoriću ako znam.

Evo i par slika kako sam provelo lep, topao dan u Arizoni.
malo sam ofarbao i trening pacove.
 

Attachments

 • fal 1.jpg
  fal 1.jpg
  232.4 KB · Views: 25
 • fal 2.jpg
  fal 2.jpg
  157.4 KB · Views: 24
 • fal 3.jpg
  fal 3.jpg
  249.8 KB · Views: 21
 • fal 5.jpg
  fal 5.jpg
  168 KB · Views: 24
 • fal 6.jpg
  fal 6.jpg
  240.3 KB · Views: 23
 • fal 7.jpg
  fal 7.jpg
  218.7 KB · Views: 23
 • fal 9.jpg
  fal 9.jpg
  237.5 KB · Views: 22
E to mi je trebalo da cujem....
Tacno vidjenje prosecnog coveka tj strelca a ne neka tamo placena recenzija iste.
Bas zbog ovakvih stvari i postoji forum gde se uglavno opisuju stvari onakvim kakve stvarno jesu.
Optika je verujem po opisu opravdala cenu i nadam se da ce kroz dalje koriscenje steci malo vise iskustva sa paralaxom.
Veliko iznenadjenje su mi klikovi koji nisu opisani na nacin na koji si ih ti predstavio.
Nadam se da ces biti zadovoljan njome i da ce ti ta optika doneti jos vise oborenih meta!
 
Ovakvi postovi meni puno pomazu u odvracanju od teznje ka skupljim optikama, ili relativno skupljim,dok ne rasprodam sve sta imam i otvorim se za sve pare. Jos jednom se pokazalo da puno stvari zavisi od ociju strelca. Optika moze biti savrsena, za neku dioptriju to moze biti vrlo relativno. Malo me je iznenadilo da su tureti takvi. Za optike gde se obilato koristi paralksa,to ipak ne bi smelo da se desava. Mi se u FT prvo hvatamo za klikove,pa tek onda za pusku.....sta je tu je...u zdravlju je koristio...do nabavke neke nove...

Sent from my SM-A336B using Tapatalk
 
@Bull @SrpcheTheGreat
Moj doživljaj klikova i tureta je naravno subjektivan. Možda je i samo moj primerak takav. Ne mogu reći da su neupoterbljivi, daleko od toga, ali ako uporedim sa sentinelom na primer, mnogo su gori.
Isto tako sam bio neprijatno inenađen da su takvi i na Hawke airmax koji je približan po ceni ovom Falconu. ali sam posle dobio objašnjenje da je to optika za lov i da su zato klikovi tihi. Da li je to istina - ne znam.
Kao što sam rekao to je moj doživljaj i ne mora da znači da će neko drugi doživeti to sve na isti način.
Ovo je bio tek prvi test i tek kada je budem koristio na pravom gađanju znaću sa čim zapravo raspolažem.
 
ja sam razumeo da su klikovi "losi" zvucno i na osecaj a ne i da su ne ponovljivi
 
ma ne, klikovi su ponovljivi, nego kada vrtis nisi siguran koliko si iskliktao. uopste osecaj je lose kada se vrti. zato sam i pisao te brojeve na kom podeoku je koja daljina
 
da ipak sam te dobro shvatio:) ipak u tom cenovnom rangu morali bi klikovi da budu ponovljivi i da rade posao za kiju su dizajnirani
 
Svima koji poseduju ovu optiku želim da u njoj uživaju, za koji god vid streljaštva joj dali namenu.
Ono što bi mene zanimalo je ponovljivost paralakse u različitim temperaturnim uslovima. Koliki ja pomak, pogotovo na većim daljinama i da li je uvek isti ?
 
to i mene zanima, ali se bojim da je necu koristiti pri normlanoj temperaturi do oktobra. Onda cemo znati i koliko je odstupanje. tek kada ujutru bude bilo 10 stepeni cu znati sta se dogadja sa promenom temp. Juce kada sam je probao je bilo 33 ako se ne varam
 
poslednji update
bio je vlada T do mene, onaj jadnicak sto je izgubvio nosace, i probao klikove na optici i kaze da nisu bas tako strasni ali su gori od discovery optike kao i od sentinela, kaze da su nejasni i da ima praznog hoda, ali on bi verovatno da ocenu oko 7/10
aj uzdravlje
 
ne deluje tako, vise deluje kao da se na tome stedelo. kada budem probao neki drugi primerak znacu sigurno. to nece uticati toliko na koriscenje optike, jer planiram da odstampam malo veci poklopac za elevaciju i precizno obelezim daljine.
 
Back
Top