Ft saveti za dvorišnu ili vežbu na otvorenom

Nešto što je meni pomoglo, nisam u FT ali gađam dosta iz stojećeg stava - trčanje.

Idealno, nabijati kondiciju da može da se istrči 5 do 10km različitim intenzitetima, naravno sa ciljem za ubzravanje.

Time se prirodno spuštaju otkucaji srca u mirovanju.

Svako bavljenje sportom će pomoći za smanjenje pulsa. Trčanje, biciklizam, plivanje, čak i brzo hodanje... bilo koje opterećenje koje traje duže vreme.

Hvala Srbo. Ovo je zaista vrlo iscrpno, konkretno i sa pono zanimljivih detalja na koje treba obratiti pažnju👍. Sve ovo se zazlikuje od BR koji često upražnjavam. Jedine grupe mišića koje u tom trenutku rade su mišići šake i podlaktice. U FT-u je celo telo u funkciji u svim stavovima. Ukoliko se puca u toku treninga, bez pauze jedan stav, zaista je opterećujuće već posle 20ak diabola. Možda baš tu grešim jer sam jako utegnut. Hvala na savetima.
Možda sam čudak ali ovo je za mene sinergija. Sve kolege + dobri saveti + moj rad i nadam se kao rezultat = napredak.
Hvala svima

Kondicija je uvek dobrodosla, ali nije ista vrsta kodnicije za gadjanje, vazno za gadjanje je memorija misica koja se ostvaruje ponavljanjem iste radnje iznova i iznova, sto je jos jedan razlog gadjanja BR meta iz sedeceg stava, naravno idealno bi bilo da se isto vezba u klececem i stojecem stavu a ne samo u sedecem.

Apsolutno se slažem da mišićna memorija i kontakt mozak-mišić su najvažniji oblik treninga.
Stojeći i klečeći stav su barem meni najteži u smislu održavanja končanice u kilzonu. Juče sam vežbao stojeći na 25m. Mete su bili gongovi od 5, 3.5 a sa 1.5 se nisam ni usudio da probam. Više sam se posvetio tajmingu, jer je trenutno za mene održavanje u okviru mete samo neostvarena želja. Oko 100 diabola ispucano. 5cm nakon uhodavanja onako, oko 50% uspešnosti. Već na 3.5 cm 2 od 10. I to je za mene napredak u odnosu na proteklu nedelju. Danas poslepodne ponovo dvorište na 15 m u br metu.

Za stojeći stav je moguće,( pošto mi je najudobniji položaj da mi leva ruka ( desnom pucam) stiji skoro ispod okidača a tu je puška van balansa) da bi mi dobro došlo neko otežanje na kraju kundaka ili da uradim podršku za rame.

Da definitivno sedeci stav je i najlaksi. Ja sam se dugo mucio na klececem i stojecem samo dok nisam nasao polozaj koji meni najvise odgovara e tek posle toga sam krenuo da vezbam bas taj nacin polozaja u stavu. Moj stojeci stav je jako slican klasicnom stavu za 10m. Zbog visoko postavljene optike podkundak sklanjam da bih na samu pusku oslonio prednu ruku sto blize okidacu a lakat bih postavljao u kuk, Naravno kuka isto jako puno pomaze za sva 3 stava i daje puno benefita cak i to da puska ne mora da bude u balansu

Last edited:
Jednostavno sam želeo da se pohvalim uspehom i opišem moj napredak FT strelca u pokušaju.
Nakon dva meseca treniranja u okviru svog dvorišta i mogućnosti koje imam u njemu ima i nekih rezultata.
Ovo su prvobitni pokušaju pucanja iz stojećeg stava na 18m u Br mete. IMG_20240919_145915.jpg
Meta je pucana krajem juna. Ot tada do danas redovno (3-5 puta nedeljno) pucano po nekih 30ak diabola uglavnom stojeći stav.
Primetio sam da nakon svake pauze od par dana preciznost opada pri svakom prvom novom treningu. To otprilike znači barem u mom slučaju da je konstantnost jako bitna.
IMG_20240919_145019_edit_52982910767546.jpg
Primer su mete br. 5 pa 4 nakon 6 dana pauze. Mete su pucane juče na 21m. Crveni mali sajter pucan nakon toga jer mi se čini da je generalno grupa manja i konstantnija ukoliko je i meta manjeg promera. Ne napušta me utisak da nakon toga mnogo bolje gađam veću metu. Danas pucana samo meta br10 sa 15 diabola i vidljiv je napredak.
Dva i po meseca vežbe je definitivno dalo rezultate.
IMG_20240919_145344.jpg
Kada se redovno trenira bez preskakanja onda to izgleda ovako. 15m 12 diabola stijeći stav. Meta 15mm.
Moram da naglaslim da mi je od velike pomoći bila ft jakna koja mi je obezbedila daleko bolju stabilnost. Preporučio bih je svakome kome su bitni pogodci iz stojećeg stava.
Ovo su moji rezultati i lični uspesi u pokušaju da budem bolji strelac. Znam da pojedine kolege treniraju ređe ali odrade duži trening sa preko 400-500 pucanja ( skidam kapu ). Zamolio bih da ako imaju želju i kada im to vreme dozvoli napišu svoje utiske o takvom modelu treninga.

Bravo Neso!
Svakako da trening i konstantnost dosta poboljsavaju pucacku kondiciju.
I sam sam to video iz godine u godinu kada se krene pucanje posle duge zime. Naravno i da se sa kracim i duzim pauzama moze videti nazadovanje u velicini grupa koje se moze poprilicno brzo vratiti samo nakon par treninga jer se brzo vraca i memorija misica.
Sto se tice jakne i te kako znaci u stojecem stavu. Ali jakna pomaze i kod drugih FT stavova. Poceo sam i sam da treniram posle ovih vrucina i posto se moji treninzi sastoje od obavezong gadjanja br 25m ali sedeci (sto cu u nekom kasnije postu detaljnije predstaviti) povecao sam i daljine tako da u zadnje vreme pucam na 45m (toliko imam prostora) sedeci bez oslonca i gadjao sam sa i bez jakne. Rezultati se nisu promenili znacajno ali moje igranje koncanice u meti se drasticno smanjilo sa jaknom tako da nisam morao da ganjam tajming kada je koncanica na sredini mete.
Nadam se kada se rascisti mesto gde gadjam postavicu mete i prikazati moj nacin pucanja tj treniranja.
Jos jedna bitna stvar je to da ja uvek gadjam male mete i vodim se pravilom njisani malo, promasi malo.
Da umalo da zaboravim gadjanje sa jaknom povecava i izdrzljivost prilikom pucanja jer dosta tereta jakna preuzima na sebe i tako se i povecava vreme treniranja. Stojeci stav je ekstremno zahtevan i treba ga vezbati u svakoj situaciji jer je tehnicki najzahtevniji. Za njim jako malo zaostaje klececi i kao najlaksi dodje nam sedeci stav.

Apsolutno si u pravu što se tiče korišćenja FT jakne u svim stavovima. Upravo pre par dana sam konstatovao u razgovoru sa kolegom da je končanica mnogo mirnija u svim stavovima pa je time i lakše odrediti tajming.

Tako je.
Posto je dan malo okratio i sada u toku radne nedelje ne mogu da stignem da odem da odpucam ja kuci uzmem pusku i na nekih 10m iz stava treniram tako sto odaberem neku tacku na zidu nju nisanim i opaljujem na prazno (da ne bude zabune ne pucam u kuci, na puski ima opcija traning gde sve odradi samo sto cekic ne udari u ventil i nema praznjenja niti pucnja) tako vezbam sam stav i okidanje. U kuci mi je mrsko da oblacim jaknu tako da treniram bez nje. Idealno bi bilo da imam scatt ali to je vec skupa stvarcica tako da je i ovo ok.

Back