FWB 300

Malo zabave,fwb 300s 25m BR.
Polovično uspešna korekcija vetra koji nije bio preterano jak.Obično pucam dva kruga u metu,čini mi se da je rezultat +-482/500
Muva je bonus🙂

Attachments

• 20230531_112649_copy_768x1024.jpg
    20230531_112649_copy_768x1024.jpg
    302.6 KB · Views: 36
  • 20230531_111941_copy_1024x768.jpg
    20230531_111941_copy_1024x768.jpg
    274.2 KB · Views: 34
  • 20230531_124352_copy_1024x768.jpg
    20230531_124352_copy_1024x768.jpg
    265.8 KB · Views: 38
  • 20230531_113907_copy_768x1024.jpg
    20230531_113907_copy_768x1024.jpg
    209.9 KB · Views: 37
Бацио бих лошу фору:

МОДЕРАТОРИ ДА РЕАГУЈУ НА СЛИКЕ ЗАБРАЊЕНЕ РАДЊЕ!!!1

Али нећу, већ сам човеку рекао нешто слично у порукама па да се не понављам. 😀

Imam dve muke sa fwb 300s. Prva je upucavanje dioptera, a druga je brzina dijabole.

Nikako ne uspevam da upucam diopter. Grupe su odlične, ali su u donjem delu crnog kruga ili malo ispod. Diopter više ne mogu da ,,podignem,, jer je došao do kraja. Ne znam šta više da radim. Kontaktirao sam privatnom porukom nekoliko kolega sa foruma za koje sam siguram da imaju dosta iskustva sa ovom vp (na osnovu njihovih postova), ali nažalost, nisu našli za shodno da mi odgovore. Hvala im i na ćutanju. @glale-tu sam dosadio i on je čovek pokušao da mi pomogne svojim savetima, ali ništa se nije promenilo. U svakom slučaju hvala mu. Udavio sam te druže, izvini i hvala ti.

Da bih izmerio brzinu kupio sam na forumu hroni od tipa iz okoline Ćuprije (navodi tri mesta stanovanja????) koji me je zavrnuo za 5000 jer mi je prodao neispravan hroni ali i dalje tvrdi da radi jer diode svetle ali pare nikako neće da vrati. Problem je što je on koristio punjač od 12V, a ne od 5V i nešto je spržio unutra. Diode svetle izuzetno jako, ali hroni ne reaguje. Ne znam da li smem da napišem njegovo ime i prezime koje znam sa pošiljke da ne bi zavrnuo i druge kolege. Ne znam mu profil na forumu.

Pošto sam tako prošao sa kupovinom hronija, morao sam da uradim merenje aplikacijom na mobilnom. Pokazuje brzinu oko 100 ili malo manje m/s i jačinu od oko 2,2 - 2,5 J. Prosto neverovatno jer je puška uprkos godinama bukvalno nova, neogrebana, neisprljana ... Ne znam da li je uopšte pucano iz nje. @glale mi je dao dobre savete u vezi toga i ja sam poslušao. Rastavio sam je i očistio detaljno. Bilo je malo starog ulja , stvrdnutog, ali ne preterano. Obrisao sam i očistio to, blago nauljao mašinskim uljem, baš blago. Brzina je posle toga išla do 113m/s, a jačina do 3 J. I to je to. Opruge su dužine 10 cm. Da li je zbog toga? Šta je razlog ovako male brzine?

Problem sa upucavanjem dioptera laički ali logički, povezujem sa malom brzinom. Da je brzina oko fabričke, plus minus neki m/s, verovatno bih imao bolju mogućnost upucavanja.

Pokušao sam i sa optikom Niko 4-16x50AO, ali se javio isti problem kao i sa diopterom.

Da li je još neko imao ovakve probleme?
Imate li neki savet kako ovo da rešim?

Na osnovu svega napisanog, logički se može zaključiti i preporučiti sledeće: ta Android aplikacija je totalno nepouzdana. Dakle, nabaviti ili pozajmiti ispravan hroni. Ako i on pokaže tako malu brzinu, onda je jasno zašto nemaš više klikova za elevaciju. Povećanje brzine će svakako rezultirati primetno višim POI. Zašto je brzina mala, to zaista ne bih znao, moguće da je opruga neodgovarajuća (pukla, skraćivana, sabijena...), ali to već mora ustanoviti stručno lice.
Drugo, ovaj deo nisam baš razumeo:
Da bih izmerio brzinu kupio sam na forumu hroni od tipa iz okoline Ćuprije (...) Ne znam mu profil na forumu.
Ako si hroni kupio od člana foruma, kako mu ne znaš profil na forumu? Možda da se dogovorite da se nađete negde, zajedno proverite da li je hroni ispravan i tako rešite mogući nesporazum?

Pokazuje brzinu oko 100 ili malo manje m/s i jačinu od oko 2,2 - 2,5 J. Prosto neverovatno jer je puška uprkos godinama bukvalno nova, neogrebana, neisprljana ..
Ako si otvarao pušku, kako ti je Glale rekao, onda si mogao odmah da vidiš da li je opruga cela, tj da nije puknuta. Drugi deo koji moraš proveriti je djon i dihtovanje klipa u cilindru. To se uradi tako što kada rasturiš pušku, staviš prsta na transfer port (otvor na čelu cilindra) i pokušaš da gurneš klip kroz cilindar. Ako neće da ide, djon je dobar, ako hoće kroz cilindar, djon je za djubre. Treća stvar je sam dihtung transfer porta. On takodje može istruliti i pri kretanju klipa kroz cilindar sabijanjem gura vazduh i van otvora cevi, pa smanjuje potisnu snagu dijabole. Četvrto nema. Dakle, ili je opruga pukla, tj oslabila, ili je djon otišao, ili je dihtung transfer porta otišao. Kako ćeš znati da li je opruga smekšala. Pa nikako, ako nemaš novu oprugu za njega, jer nemaš sa čime da uporediš. Za djon sam ti objasnio, za dihtun transfer porta..moraš prvo ova dva da znaš da su ti ok i onda kad sve montiraš, ako i dalje nema snagu, ostaje to.(mada iskreno mislim da je to vrlo retko da će crći, ali sve je moguće). Pošto sam istražio sve moguće kombinacije za oprugu, ovako stoje stvari. Imaš u Subotici dobre opruge (guglaj Kupujem prodajem, ljudi su ekstra profesionalni i prave dobre opruge), dakle...za 7,5 J, treba ti 3mm opruga, spoljneg prečnika 20mm, unutrašnji mislim da je 14mm i 18 navoja. Ako hoćeš malo jaču, što je po meni za FWB negde oko 12J uživanje za do 30m pa i jače, onda iste mere samo 21 navoj, koliko se sećam. Imao sam zapisano, al zagubio negde, jbg...ako sam išta pomogao, to ti je...

Na osnovu svega napisanog, logički se može zaključiti i preporučiti sledeće: ta Android aplikacija je totalno nepouzdana. Dakle, nabaviti ili pozajmiti ispravan hroni. Ako i on pokaže tako malu brzinu, onda je jasno zašto nemaš više klikova za elevaciju. Povećanje brzine će svakako rezultirati primetno višim POI. Zašto je brzina mala, to zaista ne bih znao, moguće da je opruga neodgovarajuća (pukla, skraćivana, sabijena...), ali to već mora ustanoviti stručno lice.
Drugo, ovaj deo nisam baš razumeo:

Ako si hroni kupio od člana foruma, kako mu ne znaš profil na forumu? Možda da se dogovorite da se nađete negde, zajedno proverite da li je hroni ispravan i tako rešite mogući ne
Hvala puno na savetu. Ne preostaje mi ništa drugo nego da nadjem neki precizniji hroni a potom eventualno i puškara.

A ovo drugo, objavio sam oglas za kupovinu hronija u delu ,,Kupujem" i ostavio broj telefona. Tip me je kontaktirao telefonom i desilo se to što se desilo. Pokušao sam da razgovaramo, ali nije vredelo. Tvrdi da ga nije koristio dugo, da je radio, da ga je probao (bez pucanja) pre nego što je meni poslao i da je radio, tj. diode su svetlele. Svetle one i dalje, ali on ne radi.Drugar mi je advokat i ubedjuje me da ga tužim za prevaru, ali ... ne znam vredi li to cimanja po sudu.Razmisliću. Tako mi i treba kad sam novi imao na Aliju za manje para, ali me je mrzelo da čekam. A taj hroni je kao @glale-tov (mislim da je bio tvoj). Elektroničar mi reče da bi mogao da pokuša da ga sredi, ali treba mu šema, ili bar informacija o proizvođaču pa da tako pronađe elektro - šemu. Medjutim, pitanje o imenu proizvođača je pitanje za milion dolara.

Ako si otvarao pušku, kako ti je Glale rekao, onda si mogao odmah da vidiš da li je opruga cela, tj da nije puknuta. Drugi deo koji moraš proveriti je djon i dihtovanje klipa u cilindru. To se uradi tako što kada rasturiš pušku, staviš prsta na transfer port (otvor na čelu cilindra) i pokušaš da gurneš klip kroz cilindar. Ako neće da ide, djon je dobar, ako hoće kroz cilindar, djon je za djubre. Treća stvar je sam dihtung transfer porta. On takodje može istruliti i pri kretanju klipa kroz cilindar sabijanjem gura vazduh i van otvora cevi, pa smanjuje potisnu snagu dijabole. Četvrto nema. Dakle, ili je opruga pukla, tj oslabila, ili je djon otišao, ili je dihtung transfer porta otišao. Kako ćeš znati da li je opruga smekšala. Pa nikako, ako nemaš novu oprugu za njega, jer nemaš sa čime da uporediš. Za djon sam ti objasnio, za dihtun transfer porta..moraš prvo ova dva da znaš da su ti ok i onda kad sve montiraš, ako i dalje nema snagu, ostaje to.(mada iskreno mislim da je to vrlo retko da će crći, ali sve je moguće). Pošto sam istražio sve moguće kombinacije za oprugu, ovako stoje stvari. Imaš u Subotici dobre opruge (guglaj Kupujem prodajem, ljudi su ekstra profesionalni i prave dobre opruge), dakle...za 7,5 J, treba ti 3mm opruga, spoljneg prečnika 20mm, unutrašnji mislim da je 14mm i 18 navoja. Ako hoćeš malo jaču, što je po meni za FWB negde oko 12J uživanje za do 30m pa i jače, onda iste mere samo 21 navoj, koliko se sećam. Imao sam zapisano, al zagubio negde, jbg...ako sam išta pomogao, to ti je...
Druže, hvala ti puno na savetima, stvarno mi je trebalo jedno ovako bukvarsko objašnjenje. Rasklapam je što hitnije i proveravam. Ne verujem da je otišla opruga, jer @glale reče da je fabrička 11cm dužine (doneo mu je Sebić ako sam lepo razumeo), a moja je 10 cm. Ne bi trebao da bude toliki pad u brzini. A od tipa iz Subotice sam već kupovao neke delove za Slaviu 631 i Dianu 25D i odlični su. Zvaću ga ja za opruge da proverim da li ima.
Pretpostavljam da je od stajanja (1978.g.) ,,otišao" dihtung transfer porta jer sam primetio sitne crvene ,,opiljke" od njega (on je crvene boje),. Verovatno ni djon nije u boljem stanju. Nažalost, mozak mi je bio isključen kada je puška bila rasklopljena pa nisam ni proveravao dihtung i djon jer sam mislio da sam čišćenjem rešio problem. A i plašio sam se da ne zabrljam nešto kada je budem sklapao.
Moraću ponovo da je rasklapam.
Hvala puno!

10 odnosno 11cm je dužina jedne opruge, u sistemu gde su dve. Sistema od dve opruge čine opruge debljine 2,8mm i ukupno 30navoja. Dakle ako imas samo jednu oprugu od 11cm ondak ti fali još jedna sa adapterom koji ih povezuje. Mozda je to razlog te snage.Ako je tako, onda kupi drugu orpugu iz jednog komada, ugradi i uživaj...

10 odnosno 11cm je dužina jedne opruge, u sistemu gde su dve. Sistema od dve opruge čine opruge debljine 2,8mm i ukupno 30navoja. Dakle ako imas samo jednu oprugu od 11cm ondak ti fali još jedna sa adapterom koji ih povezuje. Mozda je to razlog te snage.Ako je tako, onda kupi drugu orpugu iz jednog komada, ugradi i uživaj...
Ne, možda nisam lepo objasnio. Dve su opruge, obe su duge po 10cm. Sigurno su fabričke, ali nisu 11 cm. Nisam siguran da imaju po15 navija, mislim da su po 13, ali nisam siguran. Za dužinu jesam. Između je plastični deo koji ih povezuje.

20 cm dužine umesto 21 na tako maloj dužini nije mala razlika. Moguće da je neko greškom ubacio obe opuge od 10 cm.

Ok nije bitno 10 ili 11 ok...imas fabricki set...onda proveravaj ostalo...one ako su i oslabile opet ce davati oko 150 160m/s...

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

Moje misljenje je da je problem dihtung izmedju cilindra i cijevi (transfer) ili djon, samo sto djon tu i ne dihta puno, vise sluzi da smanji kompresioni prostor i da klip ne udara u celo cilindra rekao bih. Na klipu postoji karika koja dihta i kad nema djona uopste.
Ja sam na par komada izlio djon od silikona, pustis samo da se dobro osusi (treba vremena, ima debljine...) i poravnas.

Moje misljenje je da je problem dihtung izmedju cilindra i cijevi (transfer) ili djon, samo sto djon tu i ne dihta puno, vise sluzi da smanji kompresioni prostor i da klip ne udara u celo cilindra rekao bih. Na klipu postoji karika koja dihta i kad nema djona uopste.
Ja sam na par komada izlio djon od silikona, pustis samo da se dobro osusi (treba vremena, ima ...) i poravnas.
Ja sam prvi put u životu rastavljao fwb 300 S i to uz pomoć video snimka.

Glasno razmišljam:
- opruge su u redu, nisu napukle;
- karika na klipu je u redu, nije napukla;
- dihtung transfer porta postoji, ne znam da li je u redu (nije proveren);
- djon, ja se ne sećam da sam ga uopšte video. Što više razmišljam , čini mi se da ga uopšte nema.

Sećam se da mi se desilo da jedna dijabola Sport S (ne sećam se tačno koja) nije htela da izleti iz cevi i da sam morao da je uguram, vratim nazad iglom, pa je tek posle izletela.
Kako god okrenem, moram da je rastavljam.

A ovo za izlivanje djona je odlična ideja. Verovatno si morao da praviš kalup? Kako ti se to pokazalo? Imaš li koji višak za prodaju?

Back