Hawke MOA umetci

Lale

Member
Pozdrav forumasi. Video sam da ove teme jos nema a i retko se spominje sto kod nas sto po stranim forumima pa reko da podelim svoje iskustvo sa ovim predmetom. Pre neki dan pazario drug dianu 340 ntec i odma smo hteli da je isprobamo sa optikom iako nije razradjena. Kad smo montirali optiku i ispalili prve 3 dijabole, na 6-7metara gadjala je nisko za 16 centimetra. Posto je to mala blizina odlucili smo da malo odaljimo metu jer na toj daljini smo iskoristili sva podesavanja i nismo dosli ni blizu pogotka. Cak i na daljini od 20m gadjala je previse nisko. Kad smo pogledali pusku sa strane videli smo od oka da je primetan pad cevi i da obicni nosaci nece pomoci ovde. Onda smo narucili ove umetke i na nase iznenadjenje to je resilo problem. Evo kako izgleda kad se stavi na nosac :
111a.PNG
U pakovanju se dobiju 2 komada, jedan za prednji nosac i jedan za zadnji, uputstvo i zahvalnica. Napravljeni su od plastike i dosta dobro je ispolirano tj. nema hrapavih delova. Nakon motiranja optike sa ovim umetcima opet smo isprobali na oko 6 metara i ovaj put je puska gadjala samo 2 centimetra nize (predhodno smo vratili koncanicu na sredinu tako da imamo podjednak broj klikova gore i dole). Posle toga smo isprobali na 25 metara i tad smo cak morali da podignemo koncanicu oko 2-3 centimetra tako da smo ostali na sredini podesavanja. Dijabole sa kojima je isprobana puska su diana high power (h&n baracuda 10.65gr). Sto se tice uputstva, na njemu pise da bi nosaci trebali da budu odaljeni 110mm sto je poprilicno za springericu. Sa tolikim razmakom izmedju nosaca ostaje svega 1-2mm sa jedne i druge strane nosaca pre nego sto ispadne sa sine. Onda smo kontaktirali hawke i rekli su nam da ne mora na toj udaljenosti da budu, ali ako hocemo da dobijemo 25 moa elevacije onda mora da bude na toj udaljenosti. Ako se nosaci priblize/odalje onda ce da se dobije od 20-30 moa elevacije u zavisnosti da li je priblizeno ili odaljeno. Takodje se ne povecava rizik od krivljena optike ako se ne koristi na tih 110mm. Evo njihovog odgovora:
hawke moa inserts.PNG
Sto se tice cene, placeni su 20 dolara sa sve postarinom i kupljeni preko ebay-a i stigli su za 8 dana od narucivanja. Na nekim sajtovima su po 10 funti ali je i postarina 10 funti tako da je cena skoro ista. Posle je ispaljeno oko 1200 dijabola i nista se nije pomerilo. Optika sa kojom je testirano je fiksno uvecanje 10x tako da nema zabune da li smo prvo testirali sa velikim uvecanjem a posle sa malim uvecanjem. Puska je oko 20j jacine tako da sa ovom jacinom moze da se upuca bar na 30-35 metara i da se pritom ostane na sredini podesavanja (podjednak broj klikova gore i dole).

Vrlo korisna stvar, ako mozes stavi u linku gde si pazario cisto ako je neko zainteresovan. Meni je to nekoc trebalo ali sam resavao sa papiricima sto bas i nije najbolje resenje.

Ja sam pazario na ebay ali mislim da svaki sajt (sem nasih) ima to u ponudi.
-opticswarehouse:
https://www.opticswarehouse.co.uk/product/hawke-25-moa-mount-inserts-for-1-inch-ring-mounts/
https://www.opticswarehouse.co.uk/product/hawke-25-moa-mount-inserts-30mm-ring-mounts/
-ebay:
https://ebay.to/30CncIT
https://ebay.to/2U4wNWi
Samo mora da se pazi da se ne pogresi oko precnika tubusa. Ja sam zamalo narucio pogresne. Izabrao sam ebay preko opticswarehouse jer je njihova postarina 10funti pa mi ovako dodje jeftinije za oko 200-400din u zavisnosti od cene.

Zaboravio sam da napisem da nisu za sve nosace. Predvidjeno je za hawke match mounts, sportsmatch i sve ostale sa sirinom od 21mm kao na slici:
spng1.PNG

To je gospodsko rešenje, a za privremeno može i film fotografski od starih fotoaparata, ako to uopšte neko ima.

Meni svojevremeno i alufolija radila posao :D
Ali ovo je mnogo bolje rešenje.

Ne znam samo kako naleze poklopac nosaca na tubus, ja bih tu kupio 4kom, gore da kompenzujem prostor stavio umetke kontra.

To je svakako bolja opcija, u suprotnom poklopac obavezno "ujeda" tubus. Ali, i sa 4 umetka je to improvizacija (sendvič od raznorodnih materijala sa smanjenom prijanjajućom povrsinom).

Ima smisla to sto ste napisali za gornji poklopac. Stavise to je i nas najvise mucilo da li ce da napravi udubljenje na tubusu. Pre nego sto smo montirali na optiku, kupili smo cev od aluminiuma (tanku i suplju iznutra) kako bi simulirali realne uslove. Sa gornje strane tubusa ispod poklopca smo stavili tanak mekan lim na cemu bi videli da li jedna strana "ujeda" tubus ili ne. Ni na limu ni na tubusu nije bilo naznaka da jedna strana ujeda vise nego druga. Zatezali smo moment kljucem po specifikacijama proizvodjaca kako bi izbegli bilo kakvo pretezanje. Moguce je da jedna strana ujeda vise od druge ali ne do te granice gde se moze primetiti. Puska je ispalila malo vise od 1200 dijabola sa mojom optikom i kad smo skinuli da vratimo na moju pusku nije bilo nikakvih ogrebotina ni udubljenja. Na slici se ne vidi zbog kvaliteta slike ali uzivo ako se lepo i izbliza pogleda prsten/nosac, vidi se da je prednji deo nosaca (mislim na pojedinacan prsten a ne na oba) malo nagnut u odnosu na zadnji tako da meni deluje da tu nema nekog ujeda jer gornji prsten prati umetak ili je to premalo da bi se primetilo.

Users who are viewing this thread

Back