Izbor prve PCP puške

Poštovane kolege, da temu vratimo na svoj izvor, a to je sami naslov teme, odnosno što izabrati kao ulazak u PCP svijet.
I eto, ja izabrao Gamo Arrow u cal.4,5mm, trenutno jedini izbor u BiH ispod 500€, i istu sam upario s 3-stage pumpom koja je plaćena 55€.
Napokon se i kod nas u BiH poskrivećki pokreće pcp priča.
Zašto Arrow, nakon Hatsan Striker (još je tu) i mod.99 modela u 4,5mm, odlučih se probati PCP svijet. Kažem probati jer nisam htio trošiti puno novca, a Arrow je bio jedino dostupan i poklopio se s jednim putovanjem prošlu subotu blizu dućana koji jest imao ovu pušku i kupih je.
Dojam, potpuno druga priča u odnosu na prelamače i puno laganije gađanje. Puška je jako tiha, napuni se za ~5 min. sa 100bar na 230bar i jako precizna na daljinama do 35m, koliko imam prostora u dvorištu. U 2 dana koliko sam uspio uhvatiti tijekom tjedna po par sati, ispucao sam dosta hitaca i skužio da ju za 4 jako stabilna i precizna okvira po 10 diabola, ne treba puniti do kraja, 210-220 je sasvim dovoljno za 40 hitaca.
Puška je plastična u potpunosti i to mi se ne sviđa, međutim odaje dojam solidnosti i kvalitete i čini se da ne bi trebalo doći tako brzo do trošenja plastičnih djelova.
Volio bih vidjeti i čuti i ostale kolege koji su imali priliku koristiti Arrow o njihovim iskustvima, a moje inicijalno jest da su dostupni youtube recenzenti korektno prenijeli i dočarali samu pušku.
Nadam se da će vikend pred nama nastaviti s lijepim vremenom pa se javim s testiranim diabolama i grupama pogodaka i naravno slikama...
Lijep pozdrav, M

Evo obećani update nakon malo više od mjesec dana s puškom.
Napokon sam uhvatio malo više vremena i prođem cijelo punjenje s nekoliko diabola koje trenutno imam kod sebe, na duljini od 23/24m, pa pogledajte slike...
20221130_174034.jpg20221130_174129.jpg
Ovdje se radi o istim slikama, samo je jedna s kutijama diabola, a druga bez, i s unesenim CTC vrijednostima za svaku grupu od 5 ili 7 hitaca.
Bez neke prevelike koncentracije uz vjetar od 3-5m/s i s uzimanjem diabola izravno iz kutije, meni se ovo čini kao jako dobro.
Ovdje možete vidjeti kako puška diše, od 230bar do 110bar i 50tak hitaca, s time da sam 3 punjenja crosmana koristio da dovedem pušku blizu centra, pa sam korekcije radio nakon 5 diabola. Pratite put kazaljke od 9sati pa naokolo...
Ja zasad zadovoljan.
Btw, gađao sam i na veće daljine i uspjevao s crosman i baracuda diabolama na 40m dobiti grupe <15mm s 5 hitaca, al bez neke velike konstante. 20tak mm je već bilo učestalo, Al treba pripaziti na napunjenost spremnika.
U putu mi je i nova optika, Discovery vt-r 3-12*40 AO, koja ima korektne recenzije pa će se i grupe valjda suziti, s obzirom da je ova optika s fix.paralaxom na 100yard...
I jedino što ne mogu naći, a želio bih je single shoot loader.
Eto, ukoliko Vas što dodatno zanima, slobodno pitajte

U pravu si, uz crosman premier domed.
Također, dobre grupe sam dobijao i s običnim H&N Baracuda diabolama.
JSB diabola u Hercegovini je teško naći, a od još dostupnih ima Gamo, koje su me do sada u više navrata razočarale, al ću ipak probati njihovu TS seriju, ako ih bude kupiti.
RWS se da naći, pa možda i one dođu na red...
U svakom slučaju, zanimljiva puškica...

Da li je neko čuo nekada za ovaj brend?
Pojavile su se u Bosni. Slabo ima na netu o njima
Cijene su 600e

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Iz nekog razloga ne mogu uploadovati sliki

U pitanji Pardus modelo TSL i TW

Shelby gt500 said:
Da li je neko čuo nekada za ovaj brend?
Pojavile su se u Bosni. Slabo ima na netu o njima
Cijene su 600e

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Iz nekog razloga ne mogu uploadovati sliki

U pitanji Pardus modelo TSL i TW

Još jedan turski proizvođač.
http://www.pardusarms.com/icerik/about-us

Ima malo testova na netu. Teško je reći bez iskustva iz prve, druge, ... ruke.

Preporuka: U zavisnosti od želje i mogućnosti, iščitaj iskustva kolega sa foruma pa izaberi model.

Žalosno šta se uvozi. Arrow koji je manje-više škart i evo sad ovo o čemu se ništa ne može naći na internetu, osim par klipova starijih modela.

Da su se potrudili pa uvezli Artemis/Snowpeak (bar 1-2 modela), garantujem da bi dosta ljudi kupilo i raslo bi interesovanje za PCP i kod šire mase. Zbog ovakve situacije, PCP svijet je u BiH na nivou teške egzotike i španskog sela. Ljudi se snalaze kako znaju i umiju da, uglavnom, "ispod stola" dođu u posjed kvalitetne puške.

Pozdrav za sve kolege. Želio bih da kupim Gamo Arrow u cal.4,5mm (to je jedino u ponudi u mom okruženju) pa me zanima ako neko ima iskustva sa tom puškom. Zamolio bi mara2rox -a da iznese svoje mišljenje nakon par mjeseci pisanja svog posta,da li je zadovoljan a pošto je iz BiH moze mi se i javiti porukom na 065700419.Pozdrav. Aco

Kolega Aco zamolio bih vas da prvo procitate pravila foruma a zatim i da se predstavite u odgovrajucoj sekciji.
Uprava foruma

Poštovanje Aco, kolege

Kao što sam i gore naveo, meni osobno je puška OK i sa solidnim diabolama na 25-30m pravi lijepe grupe, konstantno ~15mm.
Ovdje mislim na Crossman domed, H&Na ftt, H&N Baracuda/light ... Ostale se daju dovesti na 20tak mm, pa ih jako slabo koristim, flathead pogotovo.

Imao sam s njom i intervenciju kroz garanciju i sve je proteklo bez ikakvih problema. Naime, nakon nekih 2 mjeseca, počela je puštati kroz fill-port, što je riješeno od strane prodavača /uvoznika.
Nadam se da sam svojim komentarima nekome pomogao u odluci oko kupnje zračnice.

Lp, M

I samo da nadodam, iako je off-toppic, svima koji sutra slave uskrsnuće Gospodinovo, nek Vam je sretan blagdan.
LP, M

Pozdrav ljudi,
Imam malu nedoumicu, da li je bolji izbor cz 200 hunter u kalibru 5,5mm ili ici na artemis m16 bilo 4,6 ili 5,5 mm?

Pozdrav ljudi,
Imam malu nedoumicu, da li je bolji izbor cz 200 hunter u kalibru 5,5mm ili ici na artemis m16 bilo 4,6 ili 5,5 mm?
Pročitaj iskustva kolega za ove dve puške na forumu. Search komanda radi. (Videćeš da se 99% tekstova za CZ200 odnosi na 4.5mm, a 95% za M16 u 5.5mm.)

Ovo je moje razmišaljenje o ove dve puške, ni jednu nisam koristio, imao sam M22 5.5mm koja je slična (jednostavnija) modelu M16.

CZ200 (4.5mm) je namenjena da uvede mlađe strelce (pioniri?) u svet 10m streljaštva. Za nešto ozbiljnije - ona je poluproizvod, svi nešto dograđuju od kundaka, regulatora, cilindara, tranfer portova, montaža, ... Posle takvih prerada, uspešno se koristi u FT i BR disciplinama (u kategorijama gde postoje ograničenja u kalibru i snazi).

M16 (5.5mm) je kompletnije rešenje za rekreativno gađanje na većim daljinama od CZ200, uglavno se dorade svode na poliranje i sl. da se poveća kvalitet završne obrade. Ali je teže postići preciznost koju daje CZ200.

Znači, ako je cilj rekreativno gađanje 25-75m, za prvu pušku bih preporučio M16 u 5.5mm. Ako je cilj precizno gađanje do 25m onda CZ200 u 4.5mm. Za obe su potrene neke dorade, manje kod M16, više kod CZ200.

CZ200 u 5.5mm bih zaobišao. Uvek se mogu naći u prodaji polovne, više ili manje dorađene CZ200 4.5mm. Zaobišao bih i M16 u 4.5 ili 6.35mm. Posle par godina, kada budeš hteo nešto drugo, ove kalibre što sam napisao da zaobiđeš, teže ćeš prodati.

Back