Kategorija C ili D?

Joca

Administrator
Staff member
Prateći diskusije na Fejsbuku i ostalim društvenim mrežama, primetili smo da još uvek postoji priličan broj kolega strelaca koji nisu sigurni kako se vazdušno oružje tretira shodno aktuelnom Zakonu o oružju i municiji, kao i koje oružje podleže obaveznoj prijavi policiji, a koje ne.
U ovom kratkom tekstu, objasnićemo jednostavnim i razumljivim rečnikom sve ono što buni kolege koji žele da kupe vazdušnu pušku, a to je najčešće pitanje koje puške se prijavljuju u stanici policije, a koje ne.

Dakle, član 4 Zakona o oružju i municiji “Kategorije oružja”, definiše između ostalog, koje oružje spada u kategoriju C, a koje u kategoriju D:

kategorija C - vazdušno oružje čija kinetička energija je 10,5 J ili veća ili čija je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm i oružje s tetivom ili oprugom čija je sila zatezanja tetive veća od 450 N, odnosno čija je natezna težina veća od 101 libri;
kategorija D - vazdušno oružje čija kinetička energija je manja od 10,5 J ili je brzina projektila manja od 200 m/s i kalibra 4,5 mm ili manjeg, kao i oružje sa tetivom ili oprugom čija je sila zatezanja tetive do 450 N, odnosno čija je natezna težina do 101 libre.

U sledećem članu 5 “Dozvoljenost i zabrana nabavljanja, držanja i nošenja oružja”, definisano je kako je vlasnik vazdušnog oružja dužan da postupa nakon nabavke istog:

- oružje iz kategorije C može se slobodno nabavljati u slučajevima predviđenim ovim zakonom, a držati uz prijavu nadležnom organu.
- oružje iz kategorije D može se nabavljati i držati bez isprave i prijave nadležnom organu, u skladu sa ovim zakonom.

Primetili smo da najveće nedoumice postoje oko prijave pušaka u kalibru 5,5mm. Naime, neki strelci pogrešno misle, zato što nisu pažljivo pročitali Zakon, da se oružje u kalibru 5,5mm ne mora prijaviti nadležnom organu (policiji), ako je brzina tog oružja manja od 200m/s. Na osnovu aktuelnog Zakona o oružju i municiji, SVAKO VAZDUŠNO ORUŽJE U KALIBRU 5,5mm (I VEĆEM) MORA SE PRIJAVITI POLICIJI BEZ OBZIRA NA NJEGOVU BRZINU i ono automatski spada u kategoriju C.

U kategoriju D, koja ne podleže prijavi u policiji, praktično spada SAMO VAZDUŠNO ORUŽJE U KALIBRU 4,5mm (ILI MANJEM), BRZINE DO 200m/s I KINETIČKE ENERGIJE MANJE OD 10,5 J (džula). AKO JE ORUŽJE U KALIBRU 4,5mm, A NJEGOVA BRZINA JE 200m/s I VEĆA, A KINETIČKA ENERGIJA 10,5 J I VIŠE, ONO SE MORA PRIJAVITI POLICIJI i ono automatski spada u kategoriju C.

Napomenimo ovde još nešto jako bitno: navedeni podaci o brzinama i energijama odnose na početnu brzinu i energiju, koja se meri na ustima cevi i uvek je najveća za dotičnu oružje.

S obzirom na važnost ove teme, pozivamo sve strelce i ljubitelje vazdušnog oružja da se što bolje upoznaju sa aktuelnim Zakonom o oružju i municiji, kako zbog sopstvene sigurnosti, tako i zbog sprečavanja davanja pogrešnih informacija i saveta drugim kolegama.
U slučaju da i dalje imate bilo kakve nedoumice po ovim pitanjima, slobodno nas kontaktirajte, a mi ćemo se truditi da odgovorimo svima, kako bi svi bili maksimalno zadovoljni, ali i bezbedni pred zakonom, nakon nabavke nove vazdušne puške.

Tekst smo objavili i na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici:
https://www.facebook.com/airguns.srbija.official

"- oružje iz kategorije D može se nabavljati i držati bez isprave i prijave nadležnom organu, u skladu sa ovim zakonom."

Meni ovde stalno nešto nije jasno. Da li to znači da vazdušno oružje kategorije D možeš imati bez ikakvog dokaza o poreklu ili moraš imati račun iz prodavnice, kupoprodajni ugovor ili nešto slično?

Da li sam pred zakonom čist ako kupim kategoriju D preko oglasa bez ikakvih papira, pokloni mi komšija pušku, nađem na tavano neku koja stoji ko zna od kada...?
Šta ako su neke od tih pušaka nekada bile zvanično registrovane, šta se onda dešava?

Koliko sam cuo od iskusnijih kolega potrebno je pozivno pismo na turnir i slicno, verovatno dokaz da si sportista, ....

zare said:
"- oružje iz kategorije D može se nabavljati i držati bez isprave i prijave nadležnom organu, u skladu sa ovim zakonom."

Meni ovde stalno nešto nije jasno. Da li to znači da vazdušno oružje kategorije D možeš imati bez ikakvog dokaza o poreklu ili moraš imati račun iz prodavnice, kupoprodajni ugovor ili nešto slično?

Da li sam pred zakonom čist ako kupim kategoriju D preko oglasa bez ikakvih papira, pokloni mi komšija pušku, nađem na tavano neku koja stoji ko zna od kada...?
Šta ako su neke od tih pušaka nekada bile zvanično registrovane, šta se onda dešava?

Neozbiljno pitanje.

Koliko je meni poznato ljudi su suđeni zbog kupovine kradene robe (i to se reačuna za saučesništvo). Postoji li način da se zna poreklo robe (tj da li je ukradena) ako nema nikakvih papira... Čak i za tehničku robu po zakonu moramo imati račun. Kako bi onda oružje moglo da ide bez ikakvih dokaza o poreklu?

2 die 4 said:
Kakva je situacija sa dolaskom u Srbiju iz drugih država sa zračnicom?

Kod nas je dovoljna najava prenošenje oružja koja se vrši u nadležnoj PS. Za to nije potrebno nikakvo pismo ili pozivnica.

Možda je tebi ili nekom pravniku neozbiljno. Ja sam mašinac i slabo se razumem u pravo (sem nešto vrlo malo) pa mi je ozbiljno :D .

Osuđuju se ljudi za kupovinu kradene robe kada se dokaže da su znali da kupuju kradenu robu ili kada su kupili nešto daleko ispod tržišne ili realne cene jer se tada smatra da svesno kupuješ nešto ukradeno. Npr. kupiš mobilni telefon za 40 evra a on na oglasima 200. Tu ti nema pomoći.

Ni za tehničku robu nisi dužan da imaš nikakav račun sem što ti račun služi da dokažeš garntni rok. Kupiš preko oglasa 10 godina star kompresor za farbanje i prodavac ti da fiskalni račun od pre 10 godina. Teško ;) .

Mene najviše interesuje šta pravno znači ono " držati bez isprave i prijave"? Prijavu znamo, važi za C ali šta se smatra ispravom?

Ja mislim da je ta formulacija "držati bez isprave i prijave" više pisana imajući na umu vlasnike vatrenog oružja. Po meni, kada je vazdušno oružje kategorije D u pitanju, pod ispravom se smatra račun i papiri koji se dobiju od prodavca, na kojima piše da je oružje D kategorije, ili potvrda o kategoriji dobijena od puškara, tj.ovlašćenog servisera.

Meni je referent za oruzje u mojoj p.u. rekao D kategoriju kupi sa oglasa ili gde god zelis , pitao sam ga sta ako me u transprtu zaustavi policija i trazi potvrdu da je D kategorija , odgovorio mi je otprilike " ako ti policajac trazi potvrdu ti se pozovi na zakon i kazi da za D kategoriju ne treba nikakav dokument a on neka proverava ako zeli " u svakom slucaju ja licno ne bih da se bakcem sa proverom a znam pouzdano da odredjeni oruzari imaju dozvolu da izvrse kategorizaciju i da je takva potvrda merodavan dokument ...

Primer iz prakse je da je policija zaustavila čoveka, imao zastavicu i nikakav papir, oduzeli mu pušku i odneli na veštačenje, posle potvrde da ja ispod 200m/s vratili su mu pušku uz napomenu da uradi kategorizaciju. Što se kupovine tiče bez porekla, može da se desi problem, posebno ako je puška bila registrovana, pa nestala i raspisana potraga za njom.

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Jako dobra i jako bitna tema. Jedno od nedoumica koje se ovde neminovno javljaju je kako da postupimo mi koji posedujemo 40-ak godina stare Zastavice, cije nabavne papire retko ko ima, a znamo da su kategorija C, u slucaju transporta i kontrole od strane policije? Da li mora da se poseduje neka potvrda ovlascenog oruzara i sl. da puska spada u kategoriju C ili je recimo dovoljna fabricka specifikacija za taj model? Cenim da mnogo zavisi i od samog policijskog sluzbenika, ali voleo bih da se ne oslanjam na srecu...

Ljuba011 said:
Jako dobra i jako bitna tema. Jedno od nedoumica koje se ovde neminovno javljaju je kako da postupimo mi koji posedujemo 40-ak godina stare Zastavice, cije nabavne papire retko ko ima, a znamo da su kategorija C, u slucaju transporta i kontrole od strane policije? Da li mora da se poseduje neka potvrda ovlascenog oruzara i sl. da puska spada u kategoriju C ili je recimo dovoljna fabricka specifikacija za taj model? Cenim da mnogo zavisi i od samog policijskog sluzbenika, ali voleo bih da se ne oslanjam na srecu...
Najbolje i najsigurnije je imati potvrdu od ovlašćenog oružara.

Ljuba011 said:

Zastavica nije C nego D. Obično su nabavljene sa dozvolom i kao takve zavedene u mup. Takve puske (koje se vode na dozvoli) moraju se preregistrovati u MUP. Ode se prvo kod ovlašćenog oružara po potvrdu pa onda u MUP sa istom. U policiji ponište dozvolu a uz pusku ostaje potvrda o kategoriji.

Zapravo se puške skidaju sa evidencije, nema preregistracije i nažalost ne postoji potvrda od strane Mup-a da je puška skinuta sa evidencije. Potvrda o kategorizaciji je papir koji bi svaki vlasnik morao da ima, da izbegne potencijalne probleme.

Ima li neko ideju koliko bi koštala potvrda kod oružara i ima li neko preporuku za oružara koji može da izda ovu potvrdu u Beogradu?

Kolege @Mane kouc i @Wooyadeen su ovlasteni oruzari i mogu da ti izdaju potvrdu o kategorizaciji

Da li račun iz radnje na kome je napisano da je puška u kategoriji D sa 190m/s može da prođe kao potvrda? Meni rekli da nosim kopiju toga sa puškom za svaki slučaj...

Back