wooyadeen said:
На трагу ове информације мало сам читао по разним форумима и другим изворима о vz. 23 пушкама, тако да сам дошао до неких мени занимљивих података, па ево да их сумирам и поделим са вама. Уједно сам ову пушку поново имао прилике да разгледам прошлог викенда, и приметио сам један детаљ:
Назире се нешто што се завршава бројем 23.
Гледајући по интернету фотографије очуванијих vz. 23 пушака, закључујем да је на овој мојој било нешто слично овоме:
Е сад, што се тиче историјских података, прича тече овако:
Крајем 1918, после Првог светског рата и распада Аустроугарске, пошто је проглашена Чехословачка, оснива се
Чехословачка фабрика оружја у Брну (Československé závody na výrobu zbraní v Brně), чији је назив касније промењен у
Чехословачка збројовка (Československá zbrojovka, akc.spol.), а после Другог светског рата мења име у
Збројовка Брно, како се зове и сад.
У почетку су производили аустроугарску пушку репетирку Манлихер М1895, да би 1922. године прешли на производњу пушака по Маузер систему. Почели су са производњом пушке (карабина) која је носила име
Mauser Jelená. Она је произвођена као скрађена верзија немачке пушке Маузер 98
(Gewehr 98). Касније, исте године, Брно је развио дуги vz. 98/22, са цевком дужине 740 мм, који је за узор имао
Steyr Model 1912 (а који је такође базиран на немачкој пушци М98) заједно са кратком варијантом vz. 98/22, мада није забележена значајна производња.
Чехословачка војска била је посебно избирљива у погледу квалитета својих нових службених пушака и усвојила је само мали број њих у своју војну службу. На таквим чешким службеним пушкама утиснут је печат Е@22 или Е@23 (где @ представља чехословачког лава, типично за чешке војне ознаке). Пушке које нису усвојене продате су по наруџби било Ирану, Турској, било на јавном тржишту.
Почевши од 1923. године, Брно је одлучио да развије пушку засновану на немачком
Karabiner 98AZ, скраћеној верзији
Gewehr 98 са цеви од 590 мм. Ово је резултирало пушком vz. 23. чија је дужина цеви 550 мм, која је у почетку произведена са деловима "канибализованим" из других пушака. Дизајн је даље усавршен у vz. 23А, која се састојала од ново произведених компоненти. Даља усавршавања произвела су vz. 24, који је ушао у производњу 1924.