Koji model izabrati

Postovanje svim clanovima, moje ima je Aleksandar i nov sam na forumu,do sada nisam imao iskustva sa vazdusnim oruzijem ali sam pre par dana imao.priliku da koristim ekol ultimate es450 4,5mm i 190m/s sa opticom Naconia 4*32 i sto bi rekli zapalio sam se da kupim za sebe vazdusnu pusku.
Gledajuci razne klipove Dum Dum i iskustva,guglanjem na internetu sveo sam na 3 modela koja bi vec sutra isao da kupim,naravno jedan od njih.
1.prvi model je Cometa 220 galaxy 4,5mm i 195ms,u toj kategoriji mi nekako izgleda ok ali sam citao da dosta puta se desavalo da jij pukne opruga,naravno cena ove puske je 18000din.
2. Drugi izbor je Ekol ultimate es 450 4.5mm i 190ms,to je ovaj noviji model sto mislim,kako kazu dosta su je poboljsali turci cena oko 13000dinara.
3.model je Stroeger rx5 4,5mm i 180ms ja mislim,isto oko 13000din.
Uz pusku bi uzeo i optiku.
Posto nemam iskustva nadam se da cete mi pomoci oko izbora jednog od ova 3 modela koji bi po vama bio najbolji izbor da se kupi?
Hvala unapred.

Pusku kupujes prema svojim zeljama i potrebama, kako draz raste tako se broj cevi uvecava,😉 imas puno tekstova na forumu, naci ces sve potrebne informacije, malo listanja i izbeci ces bez potrebno bacanje novca, kazem iz svog licnog iskustva, pozdrav

O 2 puške (od 3) koje te interesuju imaš u zadnjih mesec-dva detaljne opise samo jednog člana. A ako pogledaš par godina u nazad imaćeš desetine stranica o kupovini tih i sličnih pušaka.

Koju god pušku da kupiš i šta god da pročitaš tek ćeš posle nekog vremena korišćenja shvatiti da li ti i šta odgovara ili ne i kojim pravcem da ideš za sledeću.

Ceo dan citam,sve sam prelistao na forumu,gledam testove na youtube itd.
I na kraju ne mogu da se odlucim izmedju Ekol ultimate es450 4,5mm 190m/s ili Cometa 220 galaxy 4,5mm i 195m/s.
Kao sto kazem nov sam u znanju po.pitanju vazdusnih pusaka i njihovih proizvodjaca,karakteristika itd.
Zato sam mislio da pomognete koji bi bio bolji izbor Cometa ili Ekol?

Vidim na forumu priču da Ekol ima mnogo tvrd okidač a sa druge strane Cometa ima podesiv što je po meni velika prednost. Iz Ekola si pucao pa znaš kako je, probaj Cometu makar u nekoj prodavnici ako možeš. Možda ti sama puška bolje leži što se tiče kundaka, hvata i svega ostalog.
Ne bih da sam u tvojoj koži :).

Posto sam se mucio oko odabira puske pazarene 2 😁
Cometa 220 galaxy 4,5mm i 195ms
Stoeger rx 5 4,5mm
Hoce zena da me ostavi 🤣🤣🤣
BLgNFPK

Nadam se i ekol ultimate es450
Za sada cu gledati koju optiku uzeti za njih 😁
Pre pucanja sam rasklopio i podmazao malo oprugu itd.
Ispucao vise od 50 dijabola i zadovoljan sam sa preciznoscu obe puske,naravno po meni bolje se pokazala Cometa na udaljenosti od nekih 40m ali uz optiku ce grupisanje biti mnogo bolje 😁

Čestitam na izboru. Kad nisi siguran, pazariš obe i gotovo. A kad se malo bolje upoznaš sa puškicama, ti preneseš nama utiske, da i ostali zainteresovani i li neodlučni mogu lakše da se odluče. Tako to ide. :)

Hvala hvala, bas sam se lepo obradovao i nisam pogresio,videcemo kroz neki period za dalje 😁😁😁
@glock17 cometa 220galaxy je bila 18200din dok je rx5 14000dinara.
Sad gledamo optiku malo,istrazujem😆

AleksandarDimitrijevic said:
Sad gledamo optiku malo,istrazujem😆
Re: Koji model izabrati
Ako mi dozvoliš jedan savet iz ličnog iskustva, (ti ćeš naravno sve to sam pogledati po netu), pa u zavisnosti od tvojih finansija i ženine želje da ti oduzme život, odluči...ja sam na Cometu stavio Nikko Stirling Airking 3-9x40, nije bilo veceg uvecanja, pa sam bio prinudjen, ali i ono zavrsava posao. Na Stegeru mi je Nikko Mountmaster isto 3'9x40. Obe optike mogu na obe puske, ali mislim da nema smisla gurati Airking na Stegera. I jos nesto. Ti odluci kako ti odgovara, ali uzmi u razmatranje i to da mozda stavis nisku montazu na Stegera. Ja sam stavio optiku na adapter sinu 11 na 22, jer mi je montaza na 22mm, i necu jos da to nesto menjam, ali nema potrebe staviti na tu pusku tako visoku montazu, jer je kundak nekako pod uglom za nisku. U principu ne smeta, ali nema potrebe. Takva montaza vise mi lezi na Dijani 240, koja ima skoro potpuno ravan kundak sa sandukom, pa visa motaza meni glavatom lepo legne.
p.s. danas sam otisao da vidim jednu BSA optiku od 4500din 4-16x44 (Kina iz oglasa, Kina svuda, Kina oko nas...)sa podesavanjem paralakse. Do tureta nisam ni stigao, uvecanje se jedva okrece, kao i korekcija za paralaksu. Slika je zatamnjena, kad se pogleda (bilo 16h, sunce okolo), nisam uspeo da izostrim koncanicu, niti da podesim paralaksu. Rezultat-zahvalio se dečku i otišao svojim putem. Muka je to sa optikama, kao može svaka na vazdušnu, nije to neka filozofija. Meni jeste. Ako tureti ne rade kako valja, šta ti vredi što je jeftina. Samo pomisli da sa svakom promenom dijabole, postoji velika šansa da moraš da podešavaš POI. Isto važi i kad menjaš daljine, a na vazdušnoj to moš' radit' svaki dan...eto, od mene toliko, nadam se da sam pomogao bar malko. Veliki pozdrav i u zdravlju koristio te lepotice na mnogaja ljeta...

Zaista ne znam što se svi lepe za tog Nikku kad su to optike veoma diskutabilnog kvaliteta, po meni neka polazna tačka je minimum Hawke...

O optikama slušam priče godinama, i koja je dobra i koja nije , i da li vredi za te pare i da li ne vredi. I svako hvali svoju i toga nikad dosta. Onda ovde na forumu mož čovek da pročita o nekim optikama za koje nisam ni znao da postoje, a kamoli da razmišljam da ih imam. I naravno se čovek ubedači, jer treba doneti pravi izbor. A šta ako imaš 10 pravih izbora. Pa i dalje si u bedaku, jer nemaš pare za sve i ostaje ti muka. Ja sam se zalepio za NIkku iz dva razloga. Prvo - za moje potrebe ne treba mi skuplja. Za dosadasnje pucanje apsolutno zavrsava posao, slika je cista, jasna, paralaksa odlicno radi, tureti ne preskacu. Drugi razlog, bez optike nemam bas zadovoljstvo pucanja, jer zbog kratkovidosti, brljavi mi pogled na mehanicki nisan i metu na bilo kojoj distanci, a i ne vidim kako sam pucao na 10m, pogotovo, ako je širi crni centar. Dakle, ne preferiram optiku, vec sam prinudjen. Nisam previse bogat da kupujem jeftine, po tipu neka je tri iljade pa dok služi neka služi. A pošto imam tri puške, tri Hawka je mnogo za moj džep, jer je razlika po optici bar 2000 a možda bidne i 4-5 iljada. Eto, moj lično razlog je vrlo prost. Dok služe služe, a mislim da će služiti dosta. Što rekoše onomad, optike srednjeg cenovnog ranga... :D :lol: A ovde sam pričao o njima, jer ih koristim već na svojim puškama i čine mi se sasvim ok. I bilo je priče o istim optikama za komete i od strane drugih članova foruma...ko će ga znati. Ne kažem da su fenomenalne, nego prosto imaju neku korist u kombinaciji sa ovim puškama. Uostalom, što bi neko stavljao Leupold ili neki diopter na Stegera....ma ajte ljudi molim vas...
p.s. Imao sam ja Hawke red dot na karabinu. Hawk je vrlo dobar brend. Perfektno je služio, ali je morao otići u ruke drugome, opet zbog potrebe za optikom...

Users who are viewing this thread

Back