Kratke smernice za kupovinu vazdušne puške

kircan

Administrator
Staff member
Možda ja kao neko ko ima kratak staž u ovom sportu ne bih trebao pisati ovo ali zbog dosta ovakvih pitanja osećam da mogu malo da pomognem.
Svi oni koji razmišljaju o kupovini VP terba prvo da postave sebi ova pitanja...

1. Šta ću da gađam (takmičarske mete, limenke, vrata od stojadina)
2. Sa koje daljine želim da gađam (5,10,15,20,25m....)
3. Šta očekujem od pogotka (rupu u meti, da bušim limenke, da ulubim vrata od stojadina, da ubijem čupakabru preciznim pogotkom među oči)

Ako je odgovor takmičarska meta sa 10, 20 do 40m izbor se svodi na slaviju (perun) diana 240, hammerli 850 i mnogo drugih

Ako je odgovor da malo gađam po dvorištu limenke, cigle, odgovor je bilo koja vazdušna puška.

Ako je odgovor da bušim vrata od stojadina, cepam cigle na dva dela i rijem zemlju kao rovac odgovor je ekol, hatsan carnivore...

Ako želite da gađate precizno (grupe do 2 cm na 60m) neka pcp puška, manje više sve mogu uz dobru optiku, koncentraciju, naslon to da postignu. Neće baš uvek uspevati sa svim ali vredi probati.

Molio bih starije i iskusnije kolege da dopune ovo moje izdanje. Svi se sećate kad sam ja postavljao, ne tako davno, ova ista glupa pitanja.

Evo pokusacu da prenesem moje skromno iskustvo oko kupovine vazdusne puske.
Kao dete sam imao zastavu I neki ruski vazdusni pistolj kojem se cev sabijala na unutra I sa njim nisam mogao vola da pogodim na tipa 10m.Onda je cale doneo slaviju is lovackog udruzenja koje je imalo streljanu 10m.E to je bila puska....

Decenijama nisam koristio vazdusno oruzje I pre par godina se zainteresujem.Slavija je prezivela I trenutno je kod burazera,a ja sto Sam vise citao I informisao se to mi je bilo teze da se odlucim sta da kupim.I na kraju uzmem Swiss arms tac1 za nase trziste od 10j.Realno ima nesto manje od 9j.Ta kineska puskica me je ponovo navukla na ovaj hobi.Na nekih 15m uspevam sa njom da pogodim 10 od 10 cepova od piva.Pazite da pogodim ne I da probusim.Ona je stigla sa optikom 4x uvecanja koju sam zamenio sa Nikko stirlingom 3-9x40ao I zadovoljan sam utrosenim novcem.Upotrebljiva je do nekih 20m.
E sada ta ista puskica se u americi prodaje sa jacom oprugom I I'ma oko 30j.Posto ne zelim da busim vrata od yuga na 50m,a da ne mogu cep of piva da pogodim na 35 ostavio Sam je takvu kakva jeste.Mozda kada dosje vreme servisa stavim gasni klip za 10-12j,mada vecina ovde tvrdi da je opruga bolje resenje.
Posto su mi apetiti porasli sledeca kupovina je bio fx royal u 5,5.Isao Sam logikom kupi jednom,placi jednom.I opet nisam pogresio.Sada mogu da skidam te iste cepove na 50m.Doduse trebalo je vremena da se uigramo,ali to je to.Sa royalom mogu da busim i vrata od yuga,ali to me ne zanima.

Zatim Sam usao u avanturu uvoza I kupovine puske koja nije bila po mom ukusu,ali me je nesto kao ko magnet privlacilo ka njoj to je Rti Priest.Ova puskica ce mi posluziti da naucim malo o nacinu rada pcp.Za sada obecava,Ali necu da prenagljujem,jer Jos uvek se upoznajemo.Da li Sam pogresio sto sam kupio ovu puskicu ne znam.Vreme ce pokazati svoje.Ona je u stanju da probusi i Lim od 2mm na 55m bez problema,Ali to me ne interesuje.

Za kraj ostaje praznina,a to su pcp puskice of 4,5mm i snage oko 16j.Naravno to mi je sledeca zelja,ali zena mi je zabranila da imam vise od 3 vp.Videcemo kako ce se to zavrsiti.

Savet za početnike: nikada ne pričajte ženama koliko ste platili pušku, optiku itd, neće razumeti. Podelite sa 2 cifru.

Furioso said:
Savet za početnike: nikada ne pričajte ženama koliko ste platili pušku, optiku itd, neće razumeti. Podelite sa 2 cifru.
Čuj sa dva,minimum 4x.Za ostalo se u potpunosti slazem :cool:

Odeš u radnju, doneseš FX od 2000€ i kažeš ženi "platio sam puškicu 1000€". Sleduje ti isto kao i da si rekao istinu :D :D

Dobro dobro, ispraviću se. Doneseš pušku i kazes da si platio 28000 din, i to na snizenju, bila je 35000, ali eto ugrabio si popust i super si prošao. Može tako? :)

E kod mene je slucaj, da i moja žena voli da gadja sa vp. pa se takmicimo ko vise i brže obori limeke na 50m i onda krece zajebancija .... a u kupovinu zajedno, pa onda lazemo roditelje koliko smo dali jel nas je blam .... :)

ako jos kazes da pijete pivo zjedno, komentarisete zenske i gledate fudbal onda imate valjda najbolji brak na svetu

wooyadeen said:
Moja toliko voli oružje da ja ne smem ništa da platim preko 5000 din.

Ja sam jednom dao 300e za pusku, oko 50e za optiku i oko 350 din za dijabole

kircan said:
wooyadeen said:
Moja toliko voli oružje da ja ne smem ništa da platim preko 5000 din.

Ja sam jednom dao 300e za pusku, oko 50e za optiku i oko 350 din za dijabole
Da slučajno ne kupujemo u istoj prodavnici :lol: :lol: :lol:

Users who are viewing this thread

Back