Nisam skoro bio na forumu, a tamo u onoj temi smo raspravljali oko uvoza polovnih vazdusara iz inostranstva, te sam obecao da cu da se raspitam:
https://airguns-srbija.com/forum/viewtopic.php?p=50425#p50425
https://www.egun.de/market/index.php
Pokusao sam da nesto saznam, mada mislim da nije potpuna onformacija, ali da je bar prenesem ...
Po recima jednog drugara koji radi na nasoj carini, za fizicko lice je dovoljna samo dozvola od nadleznog ministarstva, i propratna dokumentacija za oruzje. Carina bi se na osnovu toga platila uobicajeno, tj u skracenom postupku, tzv CPD (carinska putnicka deklaracija). Ako se roba prenosi u autu, busu ... dozvolu treba da nosi fizicko lice sa sobom, ako ide preko poste, onda dozvola treba da se dostavi nadleznoj postanskoj carinskoj ispostavi. Carina i porez bi bili obracunati uobicajeno, ako je puska placena recimo 200e, onda prvo ide 10% na 200e (tj 20e), a zatim na 200+20e=220e se obracunava porez od 20%, znaci 220e x 20%=44e. Znaci ukupne dazbine bi bile 20+44e=64e za pusku koja je placena 200e.
Od pratece dokumentacije puska bi trebala da ima jasne oznake od proizvodjaca, tip, model, kalibar, recimo da je F kategorije u Nemackoj, i po mogucstvu sto vise ostalih papirnatih dokaza, ako postoji racun o prvoj kupovini, neki mini ugovor izmedju prodavca i kupca, dokaz o bankarskoj transakciji (ovo zadnje bi bilo bitno za utvrdjivanje tacne cene po kojoj je kupljena) i po njegovim recima cela procedura se odmah zavrsava na granici ili na postanskoj carini i oruzje se predaje vlasniku, tj uvozniku. Na moje konkretno pitanje, recimo sada se ja pojavim na granici sa puskom F kategorije iz Nemacke, i imam dozvolu, na pusci postoje jasne oznake, imam izvod iz banke koliko sam platio Nemcu kao fizicko lice, imam i neki mini ugovor sa njim na engleskom ili nemackom ... moze odmah da se prodje, tj plati carina i nosi puska dalje ? Odgovor je bio ... da
E sad, ostalo je nejasno meni, a mislim i njemu (jer covek ipak nije toliko upoznat sa nasim zakonom o oruzju), koji je neki minimum papirologije koja bi stigla iz inostranstva, da bi kod nase carine oruzje moglo odmah-posle placanja dazbina, da se stavi na raspolaganju vlasniku u Srbiji. A takodje i kakve su procedure za postansko slanje iz inostranstva, tj da li poslato oruzje recimo iz Nemacke treba i na nemackoj carini da prodje tzv izvozno carinjenje ili ne, da li treba da je Nemac odjavljuje iz njihove evidencije mup-a (obziromda je polovna puska u pitanju). Ovo bi nekom Nemcu podosta otezalo posao i vrv bi odustao da salje van EU). Ako se prenosi licno u kolima, takodje, kakve bi procedure bile prilikom iznosenja oruzja iz podrucja EU, tj na hrvatskoj ili madjarskoj granici. Da li ce i u takvom slucaju da treba izvoz iz EU, tj papir sa njihove carine ili mup-a, recimo iz Nemacke ... itd. Da li za C kategoriju takodje odmah dobijas pusku u ruke i nastavljas put, ali preuzimas sam obavezu da uradis kategorizaciju i prijavis u roku od 8 dana u MUP-u, (jer po nekoj logici, tako se radi i kada kupimo novu pusku u prodavnici ovde u Srbiji), tj kakve sve obaveze ima fizicko lice prema MUP-u kada prodje granicu i plati carinu, bilo za D , bilo za C kategoriju puske.
Sve u svemu, po mom misljenju, prilicno nedefinisana situacija. I molim vas da sve ove informacija prihvatite sa rezervom, mozda bi sve proteklo glat odmah, a mozda bi se i procedura ko zna koliko iskomplikovala. A da se cesto pojave podosta dobre ponude na onom sajtu - to jeste.
Ako neko nesto vise zna, neka pise ...