Kupovina vazdusnog oruzja van Srbije

Rile

New member
Pozdrav, sta je sve potrebno znati pre nego sto se naruci vazdusara iz druge zemlje ? Kako glasi zakon za ovo oruzje kad se kupi van granice. Takodje kako ide carinenje .

@Rile , kao prvo, zamolićemo te da se pre daljeg komentarisanja ukratko predstaviš, u temi Novi članovi pozdravljaju, kako nalažu naša pravila, a drugo, sve ovo što si pitao već je detaljno objašnjeno na stranicama ovog Foruma. Pregledaj malo, potraži. Pozz.

Na primer, OVO je samo jedna tema u kojoj je objašnjeno sve, a ima ih još na Forumu.

Razumem da ima neke komplikacije oko uvoženja oruzja, kakva je situacija sa uvozom optike?

Vrlo verovatno negde u novembru posećujem veoma severnu Srbiju, a šta bi se desilo da ja ponesem par optike iz mojih fioka ( što ja naravno više ne koristim aktivno, ali neću ni da mi skuplja prašinu)?

Ako te ne uhvate neće se desiti ništa 😁 .
Optika ne spada u osnovne delove oružja pa ne treba odobrenje za nabavku. Uostalom, svako može da kupi optiku u bilo kojoj prodavnici. Pretpostavljam da za uvoz važe propisi kao i za svu ostalu robu ali znajući naše "propise" ništa me ne bi čudilo.

Vector optiku sa Ali express-a, koja nije bila dostupna za isporuku na srpsko tržište, jesenas sam naručio na adresu druga u Belgiji. On ju je doneo avionom u svom sledećem dolasku, nije bilo ni problema, ni carine.

U zakonu lepo piše šta su osnovni delovi oružja i da za osnovne delove oružja je potrebna dozvola za nabavku. Sada se nešto sećam da je bila neka priča o tome i da se ne radi tako kako piše...

Negde kroz maglu secam se nesto kao "povratnici imaju carinska oslobodjenja neznam do koje neke cifre koju mogu da koristim neznam koliko meseci da sebi dobavljam/donesem potrebstine iz zapada ... " ???
Ovo nije moje misljenje nego pitanje ;)

Negde kroz maglu secam se nesto kao "povratnici imaju carinska oslobodjenja neznam do koje neke cifre koju mogu da koristim neznam koliko meseci da sebi dobavljam/donesem potrebstine iz zapada ... " ???
Ovo nije moje misljenje nego pitanje ;)
Mislim da je najbolje uputiti mail ministarstvu finansija, nisam siguran za pravu adresu ali možete za početak probati na pr@carina.rs

Zare opet nije uradio domaći 😅
Optika neće da prođe carinu ako nemaš odobrenje za nabavku iz ministarstva. I opet kažem, cela priča je lepo objašnjena na forumu, samo treba malo volje i vremena da se pročita 😅
Meni je Dijana 4-16 *42 AO stigla na kućnu adresu pre mesec dana sa Aliexpresa bez problema.
Verovatno sam imao sreće.
Vrednost je bila oko 48 dolara.
Nikakva carina,stiglo kao običan paket.
Naručio sam još jednu običnu od 3-9 *40 pa ćemo videti šta će sa njom biti.Ona je je jeftinija ,oko 30dolara.
ZR mount isto stigao ali mi ima malo više lufta u vođicama, nije nešto.Ali vrati se posle opaljenja u prvobitni položaj...Čisto da pričuvam optiku na lošoj pušci...

Back