Miliradian / MRAD - Određivanje daljine

wooyadeen

Administrator
Staff member
Čuo sam u zadnje vreme puno pitanja u vezi određivanja daljine pomoću mildot/mrad pa ću pokušati da to objasnim ovde na razumljiv način.

Miliradijan je hiljaditi deo radijana, (šta je radijan imate lepo objašnjeno na vikipediji).

300px-Circle_radians.gif

Jednačina po kojoj određujemo daljinu pomoću milradijana glasi:

daljinomer1.png

Primeri:
1) meta je kutija dijabola prečnika 60mm, ako kutija dijabola u optici zauzima dva mildota
računica: 60/2=30m

2) meta je svraka (metalna padajuća) visine 20cm (200mm), ako svraka u optici zauzima tri mildota
računica: 200/3=66m

Ako koristimo neko drugo uvećanje umesto true mil dot uvećanja, naravno moramo znati koje je "true mil dot" uvećanje optike (najčešće je to 10x)

daljinomer2.png

Primeri (za primer računamo da je optika 10x true mil dot):

1) kutija dijabola 60mm, zauzima dva mil dota pri uvećanju12x.
računica: 60/2 * 12/10 =36m

2) meta je svraka (metalna padajuća) visine 20cm (200mm), ako svraka u optici zauzima tri mildota pri uvećanju 6x
računica: 200/3 * 6/10 = 40m

na netu ima klipova o koriscenju midota kao i o optikama generalno i MOA i milradovima.
problem je sto su u glavnom na engleskom i malo je treze razumeti ih.
Pokusacu po netu naci neki video koji je laksi za kapiranje.
Mada ove teme su izuzetno dobre za razmatranje i treba da se malo vise vodi raspravljanje o njima da bi se u stvari stvarno skapirao rad optike i njeno koriscenje

Svaka vam čast na objašnjenju, svakako treba iskoristiti optiku maximalno i pokazati neznalicama kao šta sam i sam :mrgreen: ja recimo na vojnoj znam da odredim daljinu protivnika, pa cak i ako je u rovu, ali ovde nisam znao da se preko mil dota odredjuje daljina.

Ovaj MRAD mi izgleda mnogo jednostavniji. Valjda jer je na nasem metricnom sistemu. Govorim kao laik jer nisam koristio ni jedan ni drugi ali sam citao objasnjenja.
Jos kada se ukombinuje MRAD i FFP gde se iskljucuje 'momenat' uvecanja, dosta je lakse.

MRAD jeste puno lakši nama pošto su naši mozgovi istrenirani da razmišljaju u metričkom sistemu. Problem je što je končanica (najčešće) MRAD a turet MOA, tako da je vrednost klika različita u zavisnosti od daljine, što nas primorava da konstantno računamo te proklete konverzije. Sa druge strane gledano, kod 0.1 MRAD optike jedan klik je uvek 1/10 Mil Dot bez obzira na daljinu što umnogome nama sa metričkim mozgovima olakšava računanje.

Imam glupo pitanje u vezi racunanja. Posto sam pazario optisan-a koji ima mil dotove, da li uvecanje ima uticaja na racunanje daljine mete. Tj da li je ista racunica i na x10 i na x24?

Nije glupo, po mom skromnom znanju ako ti je optika FFP (končanica se uvećava zajedno sa slikom)uvećanje nema uticaja, u drugom slučaju ima. Ali neko će me već ispraviti ako grešim.

sportex said:
Nije glupo, po mom skromnom znanju ako ti je optika FFP (končanica se uvećava zajedno sa slikom)uvećanje nema uticaja, u drugom slučaju ima. Ali neko će me već ispraviti ako grešim.

koliko kapiram, ovo je sfp, pa zato nisam siguran posto ne dolazi do promene na koncanici sa uvecanjem

Kod "second focal plane" (SFP) optike, kada povećavamo uvećanje povećavamo i metu ali končanica ostaje ista. Kada uvećanje podesimo na 20x metu ćemo uvećati duplo u odnosu na končanicu, što dalje znači da smo mere končanice umanjili za istu vrednost. Elem, kada je meta uvećana duplo (uvećanje 20x) končanica je smanjena za istu vrednost što znači da ono što je do sada bilo mildot (razmak između dve oznake na končanici) sada će biti pola mil dota.

Veoma koristan tekst.Mučio sam se po raznim sajtovima,prevodio i nisam bio načisto...
Imam samo jedno pitanje.Kako da utvrdim true mildot na nikko stirling 3-9x40 AO HMD mounmaster?Ne mogu pronaći taj podatak.

vidi vako ja ti iman jedno veliko kolo sa live strane, i onda ga vrtin dok se ne izbistri slika, pa onda procitan na kolu koliko je metara i to je ofrlje to. To me jedan kolega naucija i stvarno nije komplicirano.

Sima sipa said:
Veoma koristan tekst.Mučio sam se po raznim sajtovima,prevodio i nisam bio načisto...
Imam samo jedno pitanje.Kako da utvrdim true mildot na nikko stirling 3-9x40 AO HMD mounmaster?Ne mogu pronaći taj podatak.

Trebalo bi da piše u specifikaciji optike. Trebalo bi da strelok ima tu optiku. Ako ne piše pretpostavi da je 10x, tako je u 99% slučajeva (moj hawke 2-7 je true @10x). Moguće je i odštampati šablone za merenje pa proveriti samostalno (i to je 100% najsigurnije).

wooyadeen said:
Problem je što je končanica (najčešće) MRAD a turet MOA,

Zašto proizvođači rade ovekve kombinacije? Zar nije logično da končanica i tureti budu istog standarda?

Users who are viewing this thread

Back