Norica 3-9×40 AO Magnum iskustva

DanielPekurar

New member
Postovani planiram kupovinu optickog nisana za VP Cometa 300
Krenuo sam od kineskog Bushnell-a pa preso na BSA i onda su me posavetovali na Nikko, pa na Hawke i danas bio u Balkan Hunter i kao opciju predlozili mi Norica 3-9×40 AO Magnum zbog nosaca i kvaliteta kazu garancija 1-2god. Hawke Vantage 10god garancija ali ne preporucuju za Cometu 300. I sada sam u dilemi sta uzeti i na kraju da li uzeti. Jer kako je krenulo bice optika kao i cena puske...

Imao sam tu optiku, imao sam i hawke, norica je brzo stradala, a hawke posle mozda kutije dijabola, uglavnom, hawke je trajao duze i bolja je optika...
Tu noricu je imao jos jedan kolega sa foruma kome je isto nastradala, to sto se zove magnum je verovatno samo zbog nosaca...
Imas i hawke airmax u Green Sportu koja je namenjena za springerice ali je cena 21 000...
Ima i UTG Leapers u Super Tane, 3-9×40 je blizu 17 000 din...
Moja puska ima 21j, i te dve koje si naveo nisu dugo trajale, mozda bi trajale na slabijim springericama...

Utg mi baš i ne uliva poverenje. Probao par komada, gledao, pucao. Jako jako loš kvalitet stakla, samim tim i slika i izobličenje iste po ivicama ili prilikom najmanjeg pomeranja oka. Takođe mi se nimalo ne sviđaju fokus i tureti, jako loš osećaj pri korišćenju.
Upoređivao sam Hawke Vantage 2-7x32 (vrednost 60 £) sa UTG Bugbuster 3-9x32A (vrednost 95 £). Rezultat je poražavajući. UTG pored Hawke izgleda kao jeftina igračka. Deluje da Hawke na 7x uvećava više nego UTG na 9. Hawke ima čistu jasnu sliku bez distorzija i izobličavanja. Kod Hawke optike AO radi finije, bolje ima daleko veću rezoluciju, manje je osetljiv i sa njim se lako i brzo rukuje. Nadam se da kroz pomenuti UTG nikad više neću morati da gledam.

Pa zapravo, jednu UTG sam uzeo kod njih, model 3-12x44, koja nije radila uopste, od pocetka nije drzala nulu...pre neki dan sam dobio drugu u zameni i za sad radi ali pitanje je dokle, navodno trpe springerice...
Uglavnom imam i hawke airmax koji radi posao...

I opet dolazimo do zakljucka da ni jedna optika ne valja i da nece izdrzati 16j snagu. Ovaj garantuje da hoce naziv Magnum na Norica je samo zbog nosaca. Hawke Vantage dolazi bez nosaca. Nikko Stirling mountmaster ima neki obican nosac. I sad izgleda da necu uzimati optiku... Jer ne valja ni jedna. A po prodavnicama da odes samo gledaju sta ce da ti uglave uvale od robe.

Bas tako jake springerice plus optika , ne ide to zajedno , ni jedna na duze staze nece izdrzati , mozda neke od 1000 i vise eura i kaada bi neko smeo je pukne na hatsan 125 i otrese 500 dijabola bilo bi zanimljivo videti kako ce se pokazati ...

Dese se usamljeni izuzeci. Često možemo pročitati da je nekome neka optika izdržala na magnum springerici ali je to izuzetak a ne pravilo. Apsolutno se slažem sa Scorpio-m, na duže staze mala je verovatnoća da će jeftina optika izdržati.

Ja sam jedan od srecnih izuzetaka. Hawke Vantage izdrzao 3g sa obicnim pikatini prstenovima na H125 i gasnom oprugom. Zadnjih 1g sa montazom sa kompenzacjjom trzaja.

Glas za Hawke. Za jacu springericu mora montaza sa kompenzacijom trzaja (citaj original Diana ZR Mount).

Mozda bi izdrzala neka stara lovacka optika Zeiss, ..., Kahles, ali nemaju fokus za male udaljenosti.

Bas sam hteo da napisem da zr nosac moze da ti resi posao u smislu da ti sacuva optiku. Ovde su mnogi pisali kako je to resenje samo da sacuva optiku ali da moras da zrtvujes preciznost cak sam se i sam uverio koliko taj nosac ima lufta ali postoji nacin i da se on koristi za precizno gadjanje samo sto mi ne znamo kako da ga sredimo ili oni koji znaju ne pisu. Ima jedan lik koji redovno osvaja FT turnire i dosta je poznatiji po tome sto koristi dianu 54 naspram svih airarms, weihrauch, walther... a da stvar bude jos ludja, on koristi bas taj zr nosac. Zove se hektor medina i na sajtu gatewaytoairguns sam citao da prodaje "modifikovane" zr nosace koji nemaju nikakvog lufta i da rade kao i fiksni nosaci. I ja sam jedan od srecnika sto se tice tih izuzetaka. Od voje sam kupio sidewinder fiksnog uvecanja 10x42 i jos uvek radi na diani 340 ntec. Ispalio sam 24 kutija dijabola i jos uvek radi kao i pre samo sto mi je zelena iluminacija prestala da radi mada ja to i ne koristim.

Za svoju Cometu 220 uzeo sam baš ovu :

http://loviribolov.rs/artikal/optika-nikko-stirling-4x32-mountmaster

Podaci na sajtu Nikko :

http://www.nikkostirling.com/content/Products/MountMaster/NMM432AO.html

Moja nije AO i IR ali to piše opciono na sajtu.

Čista i svetla slika, nema šta da se pokvari, nije skupa, efikasnija od nišana na pušci, ako imaš dobar stalak za pušku može se pogoditi i na 50 metara...

Users who are viewing this thread

Back