Norica spider grs 5.5

Dok sam koristio samo fiksnu 4x optiku iz potpisa, koja takodje ima vrv tek na 100m sredjenu paralaxu, nekako sam se snalazio tako sto oko malo vise udaljim od optike, te ne vidim kompletan krug - nego njegov manji deo oko koncanice. Recimo 2/3 povrsine celog kruga. Gledas da bude centricno sve. Na taj nacin su greske bile manje. Ako tako bude bolje, mozes da optiku i malo premontiras prema napred. Meni je, ovako samoucki, ovakav nacin nisanjenja, bio od koristi.
Mada se, kada se dobro porazmislim, desavalo da neki dan bukvalno "razbijem" sa tom optikom do 20m :). Jeste retko, ali se ipak desavalo. Valjda se neki dan, jednostavno sklope kockice, da ti ni paralaksa, ni slaba optika, ne smetaju ... da imas hvat i postavku glave - non stop istu
 
edit-dopuna ... ne znam da li ce se ostali sloziti, ali mislim da pucanje sa takvim optikama, koje nemaju AO (ali da su bar sa ostalim stvarima korektne), moze da bude cak i korisno oko sveukupnog ucenja da se ponove sve postavke pre okidanja. Normalno, ne u nodegled :)
 
Da taj prsten drzi prednje socivo i od njega zavisi na kojoj daljini je podesena paralaksa. Mozes da pomeris paralaksu ili fokus sa fabrickih 50-100m na recimo 30ak metara i da imas manju gresku. Uradio sam na jednoj jeftinoj optici i bilo je ok. Samo na kraju moras da ga stegnes da se ne pomera.
Nisam mogao miran pa sam onu malu kinesku igračku 4x20 probao da podesim na taj način i uspeo. Namestio sam savršenu paralaksu na onih 6,5 sobnih metara koje sam pucao cele zime. Izgubila se oštrina na 20-tak metara ali ne toliko da ne može da se gađa. Koliko sam uspeo iz ruke da procenim (optika nije na pušci), na tih 20-tak m i nije velika greška paralakse. Mnogo je manja nego što je sa fabričkim podešavanjem bila na 6-7 metara ili mi se bar tako čini. Pored toga sam već ranije zbog naočara a i dioptrije za blizinu podesio i zadnji deo te iste optike ali se on podešava na drugi način. Odvije se plastična navrtka koja drži ceo okular i ceo okular se odvija.

Biće zimus igranja do mile volje :). Ko puca često ili najčešće na istoj daljini može da podesi paralaksu na tu daljinu i uživa 😉. Kolika će greška biti ispod i iznad te daljine verovatno zavisi od same optike.
 
Evo na 20m sa fenix line, one su mi inace ranije bile najbolje za 20m+
A za paralaksu gledam da mi prednja musica bude uvek na istom mestu, malo odaljim glavu da bih je bolje video

Mislim da ces i sa tom optikom da vrlo brzo imas jos bolje rezultate, samo da definises koje dijabole najbolje grupisu i da nastavis samo njima. Ovo nije uopste lose. Taman ces da vidis kako ce ova optika da se vremenom izbori sa tom jakom puskom. Imas li otprilike br dijabola koje su do sada ispucane, obzirom da je imas nepunu god. dana ?
 
Oko 1500-1700 dijabola je puskica ispucala sa mehanickim nisanom sto u plinkanje sto u mete a optika je namontirana nema mesec dana, sad polako testiram ponovo dijabole sto imam, moracu uzeti jos sport s da vidim kako ce se pokazati sa optikom, nisu bile lose za plinkanje
 
-Dva video zapisa koja se ticu podesavanja okidaca i testiranja ove puske (u kalibru 4.5 mm, ali, verujem da je konstrukcija ista). U prvom videu, covek je testira na daljinama do 65 metara (!). U drugom ("first step"), pokazuje sta treba turpijati (lagano, oprezno) da bi se smanjio otpor "zatezanja" koji pogonski mehanizam pruza okidackom mehanizmu, pa se samim time smanjuje i sila kojom treba pritisnuti okidac.
-Da bi ucvrstio onaj prednji prsten na scope-u, namotaj 3-4 sloja teflon-trake na navoje, pa onda zavrni.
 
To turpijanje je u stvari poliranje okidača, kako mi se čini. Liči mi da ne menja ugao već samo obrađuje metal da bude finija obrada pa samim tim se smanjuje sila okidanja. Ne mora turpija, može šmirgla razne finoće postavljena na istu tu turpiju kao nosač. Po pravilu treba obraditi i drugu stranu naleganja tj. isti takav zub na klipnjači ali za to treba rasturiti pušku.
 
-Dva video zapisa koja se ticu podesavanja okidaca i testiranja ove puske (u kalibru 4.5 mm, ali, verujem da je konstrukcija ista). U prvom videu, covek je testira na daljinama do 65 metara (!). U drugom ("first step"), pokazuje sta treba turpijati (lagano, oprezno) da bi se smanjio otpor "zatezanja" koji pogonski mehanizam pruza okidackom mehanizmu, pa se samim time smanjuje i sila kojom treba pritisnuti okidac.
-Da bi ucvrstio onaj prednji prsten na scope-u, namotaj 3-4 sloja teflon-trake na navoje, pa onda zavrni.
Da, isti je okidac. Tako sam i ja malo turpijao pa smirglao postepeno videnom do granulacije 2000 sto je za metal takoreci poliranje. Sila okidanja se jeste smanjila ali sad mi je nekako opet tesko okidati... Posto se rekreativno bavim i poliranjem ne znam ni sam zasto nisam odmah naneo i polir pastu i to jos upolirao, zato imam u planu da to ponovo rastavim i ispoliram da vidim bas sta cu dobiti, ne verujem da cu nesto izgubiti 🤔 Hvala na ideji za teflon imacu to u vidu
 
Poliranje okidaca, evo malo slika (ako sam uspeo da ih dobro postavim 😆)
 

Attachments

  • img20230602215206.jpg
    img20230602215206.jpg
    156.3 KB · Views: 14
Napominjem da je okidac vec smirglan ranije, sad je ostalo samo da se osmirgla sa vodobrusnim papirom granulacije 2000 i da se ispolira
IMG20230602215426_edited_1685795760608.jpg
IMG20230602215256_edited_1685795760338.jpg
IMG20230602222032_edited_1685795760866.jpg

Osmirglano
IMG20230602225248_edited_1685795761011.jpg

Poliranje polir pastom (3M zeleni i zuti cep)
IMG20230602231652_edited_1685795761146.jpg

I za kraj ispoliran okidac (efekat ogledala 😁)
img20230602232425.jpg
 
Na šta si nanosio pastu, na neku kožu?
Odlično urađeno ali za kompletan posao i maksimalni efekat treba uraditi i zub na klipnjači. U zavisnosti od toga kako je fabrički obrađen može da se desi da "ošteti" ovo što si polirao.
 
Nije koza, to je nesto kao neka vrsta tvrdog sundjera, to mi je prvo palo pod ruku posto polir masinu i sundjer ne bih mogao zavuci u okidac. Inace moze i pamucna krpa da posluzi za poliranje... Zub gde okidac zabravljuje klip je malo nedostupan, morala bi se rastavljati puska a ja se malo plasim toga... Rastavljao sam malu slaviju 624 menjao oprugu i znam koliko je zeznuto sastaviti to sve nazad i sabiti malu oprugu bez odgovarajuceg alata i zato ne bih rastavljao da ne bude da ne mogu sastaviti pa bih morao praviti alat za sabijanje itd... Evo tog drugog dela na klipu gde okidac zabravljuje
img20230602221450.jpg

Ne bi bilo lose to podmazati sa nekom masti koja je bas predvidjena za takve stvari, mozda sa teflonom, meni je posluzila grafitna mast, tu sam imao
 
Back
Top