Nove izmene i dopune Zakona o oruziju

Mislim da je sajam prventsveno otkazan zbog nemogucnosti prodaje lovackog i ostalog vatrenog oruzja. mi vazdusari smo samo kolateralna steta u celoj prici. Pre svega mi smo sportski strelci, jer nase oruzje osim za sport i nije. A nazalost samo vazdusno oruzje nije dovoljno da iznese jednu takvu manifestaciju.

Naravno, moratorijum je razlog. Nisam hteo da otvaram novu temu, ova mi se činila dovoljno bliskom.

Nije samo vazdušno oružje kolateralna šteta, bilo je tu i dosta drugih izlagača koji nemaju veze sa bilo kakvim oružjem. Prošle godine sam se lepo prošetao sa klincima, sad je možda malo crnjak reći, ali i one preparirane životinje su im bile ultra zanimljive jer su mogli da im priđu i baš lepo sagledaju kako izgledaju. Realno, ko još ima priliku da dođe do medveda ili vuka, lisice i pogleda im zube, oči, kandđe izbliza...

Svakako, nekako mi je ovo glup korak, po meni nije sajam neko ko to treba da odluči već bi dogovor izlagača i zainteresovanost ipak trebali da prevagnu.

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Niko od izlagaća nema interes da plaća skup zakup štandova, ako ne može da proda svoju robu, a realno, najveći prihod je od vatrenog oružja i prateće opreme. Pretpostavljam da nema zainteresovanosti ni među izlagačima. Najveći gubitnici su, ni krivi ni dužni, ribolovci (ima ih dosta i ovde na našem forumu), lovci, mi vazdušari, ali i svi ljubitelji prirode.

Last edited:
Msm da je bolje da ne komentarisem da se ne bih dotakao politike, a to nam ovde nije poterbno a ni pozeljno. u svakom slucaju, ovo je svakako lose i za ljubietelje oruzja, prodavce kao i za sam sajam. a na koncu konca gubi i sama drzava

A po pitanju ormarića, prihvataju li isključivo metalne ili i drvene? S obzirom da im je pravilnik štur i nigde se ne navodi materijal, niti bilo kakvi standardi. Osim "da se ne mogu lako otvoriti", šta god to značilo.

Sent from my RMX3370 using Tapatalk

A po pitanju ormarića, prihvataju li isključivo metalne ili i drvene? S obzirom da im je pravilnik štur i nigde se ne navodi materijal, niti bilo kakvi standardi. Osim "da se ne mogu lako otvoriti", šta god to značilo.

To, nazalost nije jasno definisano. Cinjenica je da svaka brava moze da se obije, samo neke brze od drugih. Ako se prati neka logika, ako je u ormaricu pod kljucem i kljuc nije dostupan nikome u kuci osim vlasniku oruzja, to bi trebalo da je ok i za vatreno, a kamoli za vazdusno oruzje. Mada, ne daj Boze da nekome zatreba vatreno oruzje za licnu bezbednost u kuci (npr provali mu naoruzani lopov, ljubomorni muz od devojke ili terorista u kucu), dok on uzme kljuc, pa otkljuca, uzme, pa opet otkljuca, pa opet uzme, pa napuni... Trebalo bi par puta godisnje da vezba simulaciju takvih situacija :-D, da uvezba da to uradi brzo, pa opet da li ce biti dovoljno brzo...?
Elem, po mojoj logici, za vazdusno oruzje, drveni ili metalni ormaric sa bravom na kljuc koji je kod vlasnika, sasvim dovoljno. Cisto da niko od ukucana nema lak pristup. E sad, sta bi rekli organi reda kada bi dosli u posetu, to niko ne moze da se zakune...

Logika i zakon ne moraju da budu na istoj strani ali znajući kako kod nas sve ide, vrlo verovatno će izmisliti nešto što nigde ne piše ili "tumačiti" zakon opet onako kako nigde ne piše. Naravno na štetu. vlasnika oružja

Logika i zakon ne moraju da budu na istoj strani ali znajući kako kod nas sve ide, vrlo verovatno će izmisliti nešto što nigde ne piše ili "tumačiti" zakon opet onako kako nigde ne piše. Naravno na štetu. vlasnika oružja
To je, nazalost, moguce. Doduse, za tumacenje zakona (ako nesto treba dodatno da se protumaci), jedino se priznaje nadlezno ministarstvo. Ali kad njima posaljete upit da daju tumacenje, pored toga sto puknete 100 evra za tu uslugu, dobicete odgovor koji sigurno nece da bude na strani vlasnika oruzja...
Ali ajde da budemo optimisti i nadamo se da nece bas da se desi najgori scenario.
Btw, meni je upravo stigao naruceni metalni ormaric sa tri brave. Pa ako to nije dovoljno za vazdusnu pusku, ne znam sta bih rekao...

Ja sam pre nekih 6 meseci uzeo taj famozni orman za 5 pušaka sa 2 brave. Nisam to uradio samo zbog svoje dece, nego i zbog ostalih koji dolaze kod nas da nekom ne padne nešto napamet. Svakako mislim da nije loše imati naročito za ljude sa malom decom. Svakako je urednije nego da stoje po kutijama, koferima i slično. Slažem se da su puške vrlo dekorativne i da je lepo gledati ih, skoro kao vilerov goblen "konji na pojilu" ali bezbednost ipak iznad svega.

U razgovoru sa prijateljima i čitanjem iskustava po internetu zaključio sam da se pravila razlikuju od jedne PU do druge.
Zanimalo me i za vatreno oružje kako stoje stvari i za vazdušno, i situacija je takva da se negde traži isključivo metalni ormar, da traže da bude fiksiran u zid ili pod i ništa osim toga.
Dok recimo u PU Čačak za vatreno oružje prihvataju i od drvenog pločastog materijala, ne naravno baš neke raspale stare ormarčine, nego normalne sa zaključavanjem i odvojenim delom za municiju. Za vazdušno oružje C kategorije ne traže ništa, kažu da ih ne zanima jer za njih ne postoji oružni list niti su navedene u zakonu. Tako da, kako se kome zalomi.

Nisam ispratio da li novom ZOM spominju kako treba da se čuva vazdušno oružije C kategorije, ali po još uvek aktuelnom nigde ne piše da treba da se čuva u ormanu.
Za B kategodiju kod člana 11 stoji "9) imaju uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja." (ja sam kupio metalni sef)
Za oružije C kategorije se ne spomilje, tako da je tuumačenje PU Čačak ispravno.

Svakako bilo propisano ili ne, vazdušno oružije nije igračka i treba da bude obezbeđeno. Ja ga drzim u tvrdoj futroli, ima katanac na ručci da ne može da se otvori kutija, a da se ne polomi i na okidaču bravu sa šifrom. Sve je to na ormanu na 2,8m visine. Videćemo kada mi dođe kontrola za vatreno da li će tražiti da pokažem i vazdušno.

Meni je dosla kontrola dok sam bio na godisnjem odmoru (kraj avgusta). Prica mi otac, na kapiji se pojavio policijski sluzbenik i rekao da je dosao u kontrolu oruzja. Moj otac mu je rekao da mi nemamo vatreno oruzje, a ovaj je odgovorio da zna to, nego da je dosao da proveri moje vazdusno i tetivno oruzje C kategorije. Tom prilikom me je imenovao i naveo sta tacno posedujem...
Maksimalno je bio ljubazan i korektan, napomenuo je da se mora posedovati metalni orman (nakon sto je moj otac pitao moze li drveni). Inace imam metalni orman, sve po propisu. PU Stara Pazova... Dakle, inspekcija iskljucivo vazdusnog i tetivnog oruzja je bila u pitanju...

Meni je dosla kontrola dok sam bio na godisnjem odmoru (kraj avgusta). Prica mi otac, na kapiji se pojavio policijski sluzbenik i rekao da je dosao u kontrolu oruzja. Moj otac mu je rekao da mi nemamo vatreno oruzje, a ovaj je odgovorio da zna to, nego da je dosao da proveri moje vazdusno i tetivno oruzje C kategorije. Tom prilikom me je imenovao i naveo sta tacno posedujem...
Maksimalno je bio ljubazan i korektan, napomenuo je da se mora posedovati metalni orman (nakon sto je moj otac pitao moze li drveni). Inace imam metalni orman, sve po propisu. PU Stara Pazova... Dakle, inspekcija iskljucivo vazdusnog i tetivnog oruzja je bila u pitanju...
Citajuci komentare, vidim da su u PU Stara Pazova prilicno aktivni u kontroli oruzja kategorije C.
Kakav metalni ormaric imas? Je l kao sto se sad masovno prodaje, sa 2,3 bravice? Imam i ja jedan, ali gledam, nisu ti ormarici teski za obijanje. Lim debljine 1,2 mm, bravice male. Nisu to sefovi, mada i sefovi se obijaju. Ovi ormarici samo sprecavaju da deca i ostali clanovi porodice diraju oruzje. A ako neko resi da obije i ima pajser, nema tu pomoci... :)

Citajuci komentare, vidim da su u PU Stara Pazova prilicno aktivni u kontroli oruzja kategorije C.
Kakav metalni ormaric imas? Je l kao sto se sad masovno prodaje, sa 2,3 bravice? Imam i ja jedan, ali gledam, nisu ti ormarici teski za obijanje. Lim debljine 1,2 mm, bravice male. Nisu to sefovi, mada i sefovi se obijaju. Ovi ormarici samo sprecavaju da deca i ostali clanovi porodice diraju oruzje. A ako neko resi da obije i ima pajser, nema tu pomoci... :)
A od dece stiti i ormaric od iverice, samo zakljucan. Cisto razmisljam naglas...

Users who are viewing this thread

Back