Novi član

MyerS

New member
Hvala kolega na dobrodošlici :)
Znam za Barič, tj ukačio sam listajući forum poslednjih dana
Nego, moja logika - I slobodno me ispravite ako grešim - obzirom da je fabričko podešavanje puške, i neuki ja montirao optiku, hajd da prvo u zatvorenom prostoru gde vetar nije faktor za početak POGODIM karton sa jedno 10, 15 m udaljenosti da vidim gde sam :D pa za veću udaljenost i dodatno cinculiranje optike lako posle. Jer ako sa te udaljenosti (10, 15 m) zrno ode mnogo u stranu (nisko se svakako očekuje, tim pre što su high profile ring), vrlo verovatno sam negde omašio sa Matiz-om
A nekako mi se čini da je na toj udaljenosti i 5cm u stranu mnogo za ovu pušku..
Pričam naglas, neću da spammam više.

S' tim u vezi, i nemojte mi zameriti, ne želim da ispadne da sam ušao u kuću i odmah noge na astal u blatnjavim kaljačama :D možda ne bi bilo loše da postoji podforum / thread za FAQ i asistenciju (Nešto tipa "ako imate problem možete pitati ovde"), gde bi kolege koje iovako ionako nesebično dele znanje I savet mogli da uskoče, a da nama novim korisnicima bude malo olakšano snalaženje, u smislu da bude pregledno za uobičajena pitanja, modifikacije opreme, održavanje, čišćenje, noviteti u svetu itd
Recimo ja imam neka pitanja, a ne bih voleo da započinjem nov thread ako već postoje slična pitanja u nekom drugom thread-u

Možda doduše I postoji takav podforum, nisam video, ako postoji - zanemariti predlog

Mi se svakako vidimo u Bariču uskoro! :)

Prijatelju, razumem ja tebe sve, tako sam i ja razmisljao na pocetku...ali?!
Ne treba ti zatvoren prostor da bi "nasao" optiku, na 15 m, ne bi smelo da ima uticaja ogromnog u 5.5 kalibru, osim, ako ne duva neki tajfun u Baricu :ROFLMAO: . Tako da, moze da duva i do 5m/s, tebi je vazno da pronadjes tacku pogotka na papiru i da vidis da li ti je optika uopste pravilno namestena. Ostala fina podesavanja dolaze kasnije.
Sto se tice pitanja, mozes ti slobodno postaviti pitanje (ovde jos niko ne ubija zbig pitanja...bar nisu do sada :)), a neko od nas ce te uputiti na stranicu gde je to vec opisani, ukoliko jeste. Ukoliko nije tema naceta, eto nama prilike da razvijamo mozdane vijuge :ROFLMAO:
Tako da, nema glupih pitanja, ima samo glupih odgovora.
Samo cepaj kolega i dao Bog da nas ima jedno 10000-ak clanova, pa da postanemo ozbiljna organizacija koja se pita za nesto...pa makar za spremanje dobrog gulasa :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Sve se slažem @Trifke
Evo kratak update - ali samo zato što je neverovatno, dakle kao da sam znao
Malopre kod drugara testiram u dvorištu, 10m udaljenosti - cca 10cm niže od centra mete, što je negde ok obzirom da su high ring, ali beži 5cm ulevo. I to oba zrna maltene u identičnu tačku udaraju :D
Dobro, 4.7cm, omašio sam u predviđanju za mrvu :D

Iza vikenda tamo neko ko se bolje razume će pogledati optiku, verovatno nije drama

I za gulaš se slažem. Sve se slažem :)

Cekaj, cekaj, nisam sada nesto razumeo. Ti si samo postavio optiku na pusku, bez da si podesavao klikove na optici, tj.nisi nista pipao/upucavao?

Tako je. Končanicu paralelno prema obešenoj niti, a sve ravnao sa libelom ( pikatini I optiku), nisam radio metod sa lampom možda je trebalo
I onda opalio dva zrna na 10m ravno
Mislim da je to odstupanje previše za tako malu daljinu (možda grešim), nisam računao doduše tek učim o MOA ali to je dvocifren broj klikova čini mi se I to baš mašala veliki
Negde je ukrivo, moguće da prstenovi nisu lepo legli, ili su prosto fabrički mismatch neki, ne znam, opet pričam napamet
Zato kažem tamo iza vikenda pogledaće neko ko ima iskustva, meni je ovo prva optika koju sam u životu montirao dobro je da sam i pogodio metu haha

Samo da ti kazem, nesto ne verujem da ces i uspeti samo postavljanjem optike na pusku da istu dovedes na 20ak mm od mete, moze, ali to znaci da te usralo zestoko...bar je kod mene tako (ali ovo ne znaci da sam ja pametno radio :ROFLMAO: , niti sam ja expert za iste). Ja sam sve moje uz pomoc podesavajucih nosaca dovodio priblizno meti, a onda klikovi, a ako nisam imao podesavajuce nosace, onda sam nesto poturao pod iste. O svemu ovome je vec pisano negde siguran sam, ali u kojoj temi tacno, nemam pojma (secam se odlicno da je kolega @SrpcheTheGreat pisao dosta, a @wooyadeen je cak kacio i uputstvo za montazu i upucavanje)...javice se neko ko zna sigurno.

Prvi korak je da budes siguran da koncanica stoji u centru. Da bi to postigao ima vise nacina, i jedan je da izbrojis klikove po vertikali i horizontali. Recimo ima ih po 400 od krajnje leve do krajnje desne po horizontali, i recimo isto toliko po vertikali. Zatim sa jedne krajnje tacke okreces tockic tj.brojis klikove do 200 sto je sredina, i to uradis povertikali i horizontali. Sada si siguran da je koncanica u centru objektiva.
Zatim montiras optiku i probas na 10m. Odstupanja ne bi trebala da budu velika. Ako jesu onda je nesto do montaze ili nneceg drugog, pa je tad najbolje kod majstora u Baric. Ako su manja odstupanja stelujes sam klikovima dok ne dobijes centar. Zatim ides na 25m udaljenu metu, pa 50m itd .

Dao sam primer da je 400 klikova od vrha do dna, onda je sredina 200 klikova. Drugim recima da bude siguran da mu je horizontalna i vertikalna koncanica tacno u sredini.

Znam za to, ali kontam - potpuno nova optika, trebalo bi fabrički da je na sredini, no ću da proverim
Ovo je prilikom montaže vrlo verovatno, nije u ravni sa centrom same cevi, neka je i par milimetara off verovatno je dovoljno
Nije to drama verovatno nikakva :) nego ja alat (a ni iskustva) nemam da bih toliko bio precizan

Da jos malo pojasnim...Pocnemo tako sto okrecemo tockic recimo za vertikalu u jednom pravcu dok ne dodjemo do kraja, znaci ne moze vise da se okrece u tom pravcu.Zatim taj isti tockic krenemo da okrecemo u suprotnom pravcu i brojimo klikove dok ne dodjemo do kraja, recimo da klikne 400 puta. Da bi koncanica od vertikale (gore-dole) bila na sredini objektiva treba da okrecemo tockic za 200 klikova.
Zatim isto to uradimo za horizotalu ponovo brojeci klikove, jer moze da bude vise ili manje u odnosu na prethodni tockic za vertikalu, recimo izbrojimo 380 klikova. Polovina je 190 klikova i okrenemo tockic za horizontalu 190 klikova.
Sad smo obe koncanice (krst) dobili tacno na sredini objektiva.

Razumeo sam ja taj deo odlicno, samo ne razumem, zasto trazi sredinu na objektivu? Koliko sam razumeo, kada nadje tako sredinu, trebao bi pucanj da mu odgovara tacki nisanjenja....na koliko metara to odgovara 5, 15, 50, 100...?
Da li to znaci da, meni npr.koji nikada ni na jednoj optici, nisam trazio sredinu objektiva, vec dovodim optiku i turete da mi je nula 7mi, 8mi klik na gore, od poslednjeg klika kada "zavrnes" turet. Sto znaci da, ja imam samo 7, 8 klikova u DOWN, a 180 klikova UP...znaci meni nije uredu puska, montaza, optika?
Ne bih bas bio siguran da to tako treba?!
Ali, ostaje i to, da nisam ni ja popio pamet ovoga sveta, mozda ja radim pogresno i moja puska/optika nisu sinhronizovani uopste?

Trifke već smo pisali i pričali o tome. I Voja je objašnjavao. Fabrički optički centar je sredina ukupnim klikova po visini i širini, ili ti otklonu levo desno, tj horizontali. Ali ne podrazumeva pogodak u metu, jer osa cevi i osa optike ne moraju da se poklapaju, a to zavisi i od cevi i od optike i od nosača. Tako da za idealno upucavanje kreneš tako što odrediš fabrički optički centar, pa onda se probaš igrati sa nosačima po visini i horizontali, pa na kraju fino upucavanje sa klikovima...ukratko...al ima detaljno to na forumu proguglaj malko...

Srbo, ne razumes ni ti sta ja pricam...cemu trazenje optickog centra, po meni samo gubljenje vremena? Mozda ja pogresno sve vreme upucavam puske, ali ja nikada nisam trazio opticki centar. Meni je jedino vazno da, puska stoji pod libelu, optika stoji na pusci pod libelu, da klikovi na optici rade, tj.da su ponovljivi. To mi je jedino bitno, da li mi je u optickom centru...sta sam dobio sa tim...preciznost?!
Ali, ne bih vise da piskaram, svako radi kako misli da treba, a i coveka @MyerS mislim da smo tek sada zaludeli, da nece znati gde je levo :ROFLMAO: , sto meni naravno nije bio cilj, ali smo dosli do toga da svaki popa, voli da krsti i jarice :D

Ko kaže da ima pitanja? :) premestili ste thread ovde, meni lupljen pending na komentarisanja, čekam odobrenje I gledam kako se random ljudi raspravljaju oko stvari za koje mene niko ne pita, a moj post :D

Ajd ja da sumiram, a sve sa nadom da se neki admin smiluje pa pusti komentar već danas.
Dakle,
Znam za mehaničku 'nulu' ili kako ko već zove :) optika je nova, koliko sam upućen uvek (barem ove malo poznatije, uslovno rečeno) ili u većini slučajeva već stižu sa fabrički podešenom sredinom, prosto lakše je za korisnike, a i manje je opterećenje na samu optiku (što je i razlog, valjda, to je moja neka logika, zašto ne juriš nulu tako što rkneš turete 120 klikova u stranu, već precizno podesiš optiku, kako bi imao minimum opterećenja kasnije, i kako bi zapravo i imao funkciju tureta na daljinu, koj će ti ako ti je preostalo samo desetak klikova.
Još jednom, moja logika, možda i grešim, ali znam za fabrički optički centar

Sve ostalo je odrađeno.
- končanica paralelno sa obešenom niti
- pikatini izravnan sa libelom, Optika isto
- nemam iskustva i alat da to usavršim, zato će pogledati neko ko razume bolje, najpre ringove jer je moguće prilikom stezanja da se pomerilo, iako sam proveravao svako malo, možda ih samo treba okrenuti, možda su fabrički mismatch od milimetar, dovoljno je.
A vrlo verovatno i optika nije paralelno sa samim centrom cevi (I ovde je neko na forumu kačio te slike, da ne tražim sad)

Dakle, pitanja u suštini nema. Premešten je post. Što se mene tiče i da obrišete sve ovo, ok je. Nego skinite mi pending da mogu da komentarišem, pobogu :D

--- Ja sam sve moje uz pomoc podesavajucih nosaca dovodio priblizno meti, a onda klikovi, a ako nisam imao podesavajuce nosace, onda sam nesto poturao pod iste. O svemu ovome je vec pisano negde siguran sam, ali u kojoj temi tacno, nemam pojma (secam se odlicno da je kolega @SrpcheTheGreat pisao dosta, a @wooyadeen je cak kacio i uputstvo za montazu i upucavanje)...javice se neko ko zna sigurno.
Trifke, negde sam ispustio ovaj tvoj post čitajući ovaj niz.., pa sam napisao isto to što si ti već napisao...sorry moj previd...upravo to što si napisao sam ja bez veze ponovio...al to je to...sve drugo je improvizacija koja nema nikakav predvidljiv ishod...

Fabricki opticki centar je prva i pocetna tacka za upucavanje snajpera, zatim ostalo, kao sto je kolega Trifke vec napisao par postova ranije.
Poenta mog posta je da svi snajperi ne dolaze sa fabricki nastelovanim optickim centrom.

E vidiš to nisam znao... @.45 ja sam bio uveren da to podese fabrički, nekako mi logično.... A dobro, ću da brojim.. Šta mi teško :D mislim da je 240 klikova max
@Trifke radim noćne nemoj da me napinjete tako pre podneva :D

Šalim se, nego da objasnim sebe malo da mi ne zamerite - ja se u principu dobro informišem, postavljaću pitanja samo I isključivo ako nema odgovora na forumu (ili bilo gde na netu), I ako mi baš baš nije jasno... Nisam trol ili tako nešto, bez brige.
Jesam filolog po vokaciji, to se vidi verovatno, umem ponekad previše da palam*dim ali trudim se :)

Ugl, hvala svima na savetima, nemojte šta zameriti I budite mi dobri, moram prvu kafu da stučem pa da brojim klikove :D

Users who are viewing this thread

Back