Optike - veliko vs malo uvećanje - šta je stvarno potrebno a šta ne

Što se mene tiče ja bih ako moze uvećanje 200x pa još malo. :mrgreen:

skorpio said:
Ako ovo gadjas na 40 metara koristis li optiku posto su mene savetovali da nije potrebna na tim daljinama :lol: :lol: :lol:
Salu na stranu , koje uvecanje koristis na 40 i koje na 70 metara ili je uvek na max.
Skorpio, retko kad odvrćem preko 40x zato što me nerviraju pojave malog pada kontrasta i neprirodnosti pojedinih boja. Na 35-40x slika je ubedljivija nego očima kad gledam, a to uvećanje mi je ok za rastojanja od 25 do 50m na kojima uglavnom gadjam. Za preko 50m obavezno stavim na 50x. Zvezdanu je s pravom uvek na max i ja ga razumem kad razmišlja o 80x za njegove distance .
Ovo važi naravno za BR, uz napomenu da jako uvećana slika traži maksimalnu korektnost mehanike, naročito držanje nule pri zumiranju i fokusiranju, zatim tačnost klikova, repetabilnost i sl., u suprotnom je optika delimično upotrebljiva. Ako mene pitaš, uvećanje 10-15x je najoptimalnije za gadjanje spinera ili limenki na 50m, ali iz stojećeg stava (nekolicina nas povremeno uživa u takvom mini-takmičenju, u kojem mi je poslednje mesto unapred rezervisano).

Ledeni said:
Pametno je što je otvorena posebna tema o ovoj temi :D .

Zao mi je što nisam neki izdavač ili štampar. Ovo objašnjenje u par slika koje nam je priredio kolega sportex, je za pre neku knjigu. Pisali smo (i lomili koplja) godinama na ovoj temi, i ja mislim da je ovo najbolje objašnjenje koje sam ikada igde našao.

Nekako smo propustli pomenuti još jedan aspekt i još jedan plus za ogromno uvećanje. Elem, i kada pucam sa manjim uvećanjem, a posebno kada pucamo iz stojećeg ili sedećeg stava na padajuće mete, potrebno mi je max uvećanje kako bih odradio fokusiranje i/ili određivanje daljine. Čak i kad pucam 10-15-20x iz stava, max uvećanje koristim za podešavanje paralakse.

wooyadeen said:
Ledeni said:
Pametno je što je otvorena posebna tema o ovoj temi :D .

Zao mi je što nisam neki izdavač ili štampar. Ovo objašnjenje u par slika koje nam je priredio kolega sportex, je za pre neku knjigu. Pisali smo (i lomili koplja) godinama na ovoj temi, i ja mislim da je ovo najbolje objašnjenje koje sam ikada igde našao.

Nekako smo propustli pomenuti još jedan aspekt i još jedan plus za ogromno uvećanje. Elem, i kada pucam sa manjim uvećanjem, a posebno kada pucamo iz stojećeg ili sedećeg stava na padajuće mete, potrebno mi je max uvećanje kako bih odradio fokusiranje i/ili određivanje daljine. Čak i kad pucam 10-15-20x iz stava, max uvećanje koristim za podešavanje paralakse.

Zaista odlicno objasnjenje kolege Sportexa , direktno i jasno ...

Users who are viewing this thread

Back