Prijava i odjava vazdušnog oružja kategorije C

Joca

Moderator
Staff member
Primetili smo na društvenim mrežama i forumima da priličan broj manje iskusnih kolega strelaca ne poznaje dovoljno postupak prijave i odjave vazdušnog oružja kategorije C.
O tome koje oružje spada u kategoriju C, pisali smo detaljno u OVOJ TEMI, a ovde ćemo detaljno objasniti kakav je postupak kada vlasnik oružja C kategorije poželi da svoje oružje odjavi i prijavi na neko drugo fizičko lice.
Prvo, vlasnik puške treba da, zajedno sa budućim vlasnikom, ode u stanicu policije u kojoj je puška prethodno prijavljena i ponese sa sobom pušku i potvrdu o prijavi koju je dobio kada je prijavio pušku. Referentu u policiji se kaže da ste došli u vezi prenosa vlasništva puške. Referent će tražiti potvrdu i pušku na uvid, kako bi uporedio podatke sa potvrde i na samoj puški i uverio se da je doteta baš puška koja je predmet odjave. Ako je sve kako treba, referent uzima vaše lične karte i uradi prenos vlasništva i sve podatke unese u elektronsku bazu - sistem. Na papir se potpisuju bivši vlasnik, kao i drugi referent policije koji je istovremeno svedok i zapisničar. Kada se svi potpišu, bivši i novi vlasnik dobijaju potvrdu o odjavljenom oružju. Sa tom potvrdom novi vlasnik je dužan da pušku prijavi u svojoj stanici policije (na teritoriji na kojoj živi) u roku od 8 dana uz paćanje takse od 1730 dinara.
To je sve. Dakle, nema odlaska kod notara niti overe bilo kakvih ugovora. Nema plaćanja nikakvih taksi ili overa, osim redovne takse za prijavu oružja kategorije C.
PS: iako je ovo procedura po kojoj rade sve policijske uprave, ipak se možda može desiti da neka PU iz nekih njihovih razloga i dalje radi po starim pravilima. Čitali smo na društvenim mrežama iskustva nekih ljudi, kojima je rečeno drugačije od gore napisanog. Zato preporučujemo da se pre odlaska u policiju ipak raspitate u konkretnoj stanici policije, mada u najvećem broju PU neće biti nikakvih problema.
 
Joca said:
Na papir se potpisuju bivši i budući vlasnik, kao i drugi referent policije koji je istovremeno svedok i zapisničar.

Budući vlasnik se ne potpisuje na zapisnik, samo trenutni vlasnik, zapisničar i svedok.Joca said:
Čitali smo na društvenim mrežama iskustva nekih ljudi, kojima je rečeno drugačije od gore napisanog. Zato preporučujemo da se pre odlaska u policiju ipak raspitate u konkretnoj stanici policije, mada u najvećem broju PU neće biti nikakvih problema.

Ukoliko referent u policiskoj stanici ne poznaje zakonsku proceduru (svoj posao), veoma je korisno pozvati pred njim nadležnu upravu za upravne poslove i smireno, kulturno, biranim rečima se požaliti na nepoštovanje zakona. Ipak su prošle godine od usvajanja novog zakona i nema nikakvog opravdanja za nepoštovanje istog od strane službenika koji je tu da ga sprovodi.
 
zvao sam sup i meni je receno da je najednostavnije da se kod notara overi ugovor o poklonu i sa istim se ode u sup plati se odjava i isto oruzje se odjavi sa starog vlasnika a novi ima fore da ga u svom sup-u prijavi u roku od 8 dana i da je postupak krajnje jednostavan i brz,naravno za taj postupak su potrebni i stari i novi vlasnik,a kod prijave ponovne samo novi vlasnik
 
Rekli su ti sve pogrešno. To je baš Voja napomenuo u svom komentaru iznad. Dakle, ne ide se kod notara niti se pravi i overava bilo kakav ugovor. Takođe se ne plaća ništa prilikom odjave. Procedura je kao što sam gore napisao. Druga stvar je što neki rade po svome.
 
Kolega Ra pitaj tamo koja je to taksa za odjavu oružja? Takođe taj ko ti je rekao to ne da nije nekompetentan već nema veze sa mozgom.
 
kod nas mora ugovor kod notara,odjava se ne naplacuje,napisu na papiru na kom je bila prijava da je odjavljena i kog datuma i udare pecat . u supu je kroz kompijuter odjave i to je to
 
Apsolutno verujem da ti je tako rečeno, ali ne mogu da verujem da tako rade?? Na papiru prijave, upišu datum odjave i udare pečat? Šta onda ostaje bivšem vlasniku, a šta dobija novi vlasnik? Ako odjava ostaje kao dokaz bivšem vlasniku, sa čime će novi vlasnik u svoju stanicu policije? Ako pak odjavu dobije novi vlasnik, šta onda ostaje bivšem kao dokaz da je pušku odjavio? I čemu onda ugovor overen kod notara? Koja je svrha? Neverovatno.
 
novi vlasnik je dobio sve papire kao i ja a meni su isfotokopirali prijavu i ostalo je napisano ono sto i na originalnom papiru stim sto je i meni stavljen pecat a ne fotokopija pecata kao i novom vlasniku,i naravno zavedeno da je puska odlavljena smog imena,a novi vlasnik je dobio sve papire koje sam i ja dobio pri kupovini plus ugovor i list na kom je puska odlavljena,u principu ugovore imamo i on i ja i sup i odjavu smog imena imamo i on i ja,sti sto je kod njega original a kod mene kopija i naknadno je na oba stavljen pecat preko potpisa i izjave sluzbenika koji je to uradio sto je za mene validno kao i za njega,nema nedostatka u papirima ni na jednoj strani a i u kompijuteru je automatski sluzbenik odradio odjavu,njemu je objasnjeno sta predaje od dokumentacije pri prijavi i to je to
 
Svaka stanica policije očigledno ima "svoja" pravila. U svakom slučaju, hvala što si detaljno sve objasnio, nekome može koristiti.
 
razlicita pravila eto,al vazno je da niko ne bude uskracen zakonski,ni jedna ni druga strana,a sve se zavrsi za 5 minuta u svakom slucaju
 
Znam da je mozda glupo, ali moram da pitam, ima li kakve procedure kod pusaka D kategorije, tj. kada fizicko lice kupuje-prodaje fizickom licu?
Npr. kada sam kupovao pusku, u prodavnici su uzimali su moje podatke, sta se desava sa tim?
 
Kupoprodajni ugovor je ok sasvim, a bilo bi poželjno i potvrda da je D kategorija.

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

 
Kad sam ja kupovao pusku od kolege Proke, uradili smo samo KP ugovor, a puska je imala potvrdu da je u D kategoriji.
 
Back
Top