Nisam neki poznavalac oruzja, ali kada se sve sabere, ispada da je u vreme kada nije postojao internet, yt, bilo nekako jednostavnije kupiti recimo vazdusnu pusku. Bez mnogo rizika. Ne secam se da je iko tada prilikom kupovine razmisljao da li moze dijabolom da dvostrano probusi bure od nafte od 200l na 30m. Svako ko je proveo detinjstvo u staroj SFRJ imao je priliku da pod obavezno ide sa skolom (osnovnom) na streliste, da puca sa puskama koje se i dan danas koriste. Ti isti primerci. Mislim na Zastave. I to samo na 10m. Onaj ko je bio malo bolji dobio bi Slaviu, onaj jos bolji Ansic 335. I muskarci i devojke, bez razlike. Neke devojke su bolje pucale od 80% muskih. Kasnije u srednjoj sa m48. Jeste da je nekim devojkama trnulo rame, ili ne daj Boze i vilica nedelju dana posle toga, ali su okinule ta 3 ili 5 metka, vise se i ne secam. I to iz yugo Mausera m98
. Ali su svi kolko toliko i teoretski, a i prakticno bili u kontaktu sa puskama. Posle dosle nesrecne devedesete sirom Balkana, ne ponovile se...
Danas gro mladica nije ni videlo pusku ocima, sem u igricama, a kamoli pucalo. Podosta interesovanja je svedeno na, kao sto neko rece, FB, i ostale gluposti. Kada ponekad slusam neke mlade lovce i njihove dogodovstine, jeza me hvata. Ne zbog mozda preuvelicanih lovackih prica, nego zbog samog opisivanja kako njih 5 ide karabinima u lov, kako se krecu, sta rade... Nisu normalno, svi takvi, ali za poneke grupe me jeza hvata sto se tice bezbednosti - kada cujem njihove price. Sreca je opet sto postoje ovakvi forumi gde pisu ljudi koji stvarno znaju materiju sa svake strane perfektno - u sitna crevca. I sto se tice tehnike i sto se tice opste kulture koriscenja oruzja.
Nekada se streljastvu organizovano posvecivala paznja, danas, koliko znam ne u takvoj meri. Daleko od toga.
Bio je nekada jedan casopis Strelac, u gornjem desnom uglu je bio jedan ispis non stop

Da se razumemo, ovo nije neka moja jugonostaligja, nego samo moje razmisljanje
Danas gro mladica nije ni videlo pusku ocima, sem u igricama, a kamoli pucalo. Podosta interesovanja je svedeno na, kao sto neko rece, FB, i ostale gluposti. Kada ponekad slusam neke mlade lovce i njihove dogodovstine, jeza me hvata. Ne zbog mozda preuvelicanih lovackih prica, nego zbog samog opisivanja kako njih 5 ide karabinima u lov, kako se krecu, sta rade... Nisu normalno, svi takvi, ali za poneke grupe me jeza hvata sto se tice bezbednosti - kada cujem njihove price. Sreca je opet sto postoje ovakvi forumi gde pisu ljudi koji stvarno znaju materiju sa svake strane perfektno - u sitna crevca. I sto se tice tehnike i sto se tice opste kulture koriscenja oruzja.
Nekada se streljastvu organizovano posvecivala paznja, danas, koliko znam ne u takvoj meri. Daleko od toga.
Bio je nekada jedan casopis Strelac, u gornjem desnom uglu je bio jedan ispis non stop

Da se razumemo, ovo nije neka moja jugonostaligja, nego samo moje razmisljanje