Skupo vs "jeftino" a uživanje jednako

kircan

Administrator
Staff member
Danas sam posle dugo vremena ugrabio slobodnije popodne i naravno posvetio sam se najbitnijoj sporednoj stvari na svetu - streljastvu. Šalim se naravno, nije sporedno, više kao centralna bar u mom nezanimljivom životu.
Malo sam tako puckao sa lg400 i pogađao, (hvalim se) i po ko zna koji put testirao dijabole jsb i qys.
U toku ove nedelje mi je kolega csaba sa našeg foruma posudio njegovu hammerli AR20 koja me je oduševila i za koju sam utvrdio da nije ni najmanje nepreciznija od walthera lg400 iako je razlika u ceni značajna.
Kada sam izgustirao lg400 prešao sam na jednu od prvih ljubavi a to je CZ200t - zuzana
i ponovio sam isti test sa njom.
Razlika u ceni izmedju te dve platforme je 4x veća u korist walthera (Erika)
Ono što pokušavam da kažem ( a jako loše to radim, zato sam uvek i bio loš u muvanju, ali to je druga priča) je da razlike u zadovoljstvu nema.
Svaka od ove dve devojke I Zuzana i Erika imaju svoje prednosti i mane.
Zuzana je lakša, Erika je teža.
Zuzana je teža za kontrolu bez zadnjeg oslonca a Erika je lakša za kontrolu.
Lakše je sesti u FT stav sa Zuzanom nego sa Erikom.
Kod Erike sve ide malo "glatikje" i okidač joj je nežniji.
Zuzana voli malo grubosti.
Kad napunim cilindar Erike i nema neke razlike, a kod Zuzane prvo mora 5 komada u prazno.
itd itd, da ne davim više
Uglavnom pucano je sa prednjeg oslonca, bez zadnjeg.
a grupe su takve kakve jesu,
Erika ima na sebi optiku senitnel x 10-40x50 i vidi se svaka dlaka na meti
a Zuzana ima wulf 4-12x50 i vidi se crno na meti.
ovo su neke slike od danas.
Ne ynam tačno ni sam koja je poenta ovog posta, ali sam rešio da podelim ovo sa pučanstvom foruma.
Sportski pozdrav
Zdrao
ps setio sam se šta sam hteo da kažem
jesu grupe možda malo veće ali to igra ulogu samo u benčrestu i nigde više, osim ako hoćete da startujete prsatu plavuše sa uletom "jel znaš da mi je grupa na 25 7mm"
sve najbolje

Attachments

• cz200t 4.jpeg
    cz200t 4.jpeg
    190.7 KB · Views: 398
  • cz200t 1.jpeg
    cz200t 1.jpeg
    112.3 KB · Views: 397
  • cz200t 2.jpeg
    cz200t 2.jpeg
    131.2 KB · Views: 396
  • cz 200t 3.jpeg
    cz 200t 3.jpeg
    132.2 KB · Views: 396
  • lg400.jpeg
    lg400.jpeg
    156.5 KB · Views: 397
Pozz. Iako sam nov ovdje kod vas, imam poprilicno iskustva.
Za cz ajde, nije toliko losa grupa, ali sto je bilo s Waltherom?
Na udaljenosti od 15 metara, gdje pucas benchrest polozaj, to mora biti jedna rupa od dijabole i sve druge u toj rupi.
Na toj udaljenosti cak i vjetar ne igra veliku ulogu, osim ako bas ne puse ludjacki.
Pa ne znam sto je ovdje poslo po krivu.
Ne kritiziram, da me ne shvatis krivo, ali kazem na 15 metara ovo mora biti puno bolje.
Ako nadjem neke svoje slike posaljem da vidis otprilike.
Inace imam steyr lg110, i na toj udaljenosti je smjesno sta radi.

Evo nadjoh neke slike od prije.
Inace ovo je bilo konkretno vjezbanje bas za benchrest, udaljenost je standard 25 metara.
Grupa se samo cini velika, jer je ispucano 20 dijabola pa se papir pokidao.

Attachments

• Screenshot_20230407_192520_com.facebook.katana_edit_1209921504600793.jpg
    Screenshot_20230407_192520_com.facebook.katana_edit_1209921504600793.jpg
    428.6 KB · Views: 374
  • Screenshot_20230407_192531_com.facebook.katana_edit_1209911777348711.jpg
    Screenshot_20230407_192531_com.facebook.katana_edit_1209911777348711.jpg
    360.8 KB · Views: 374
  • Screenshot_20230407_192617_com.facebook.katana_edit_1209962053739849.jpg
    Screenshot_20230407_192617_com.facebook.katana_edit_1209962053739849.jpg
    194 KB · Views: 374
Naravno da ne shvatam kao kritiku. Ovo danas je bilo plinkanje za dusu. Onako opusteno sa kafom i cigarama, znam da grupe naravno mogu biti uže, ali to mi nine bio cilj danas već opuštanje. Ja nisam toliko u ovom hobiju da bih dostigao neki rezultat nego da sinskinem pritisak i zabavim se. Probacu jednom bas kad mi dođe da ispucam najbolju grupu

Ma mislio sam cisto da nesto nije u redu s Waltherom, mozda cijev nije cista,itd.
To me samo iznenadilo, jer to je vrhunska puska.
Ali ako kazes da je to zezancija, onda shvacam.
I ne znam da li to radi i ostatak normalnih ljudi, ali ja kad kupim dijabole, istresem cijelu kutiju na krpu, jednu po jednu, provjerim da li ima defekt, koliko je teska, i ocistim. (znam nisam normalan).
U svakom slucaju lijepa puskica.

:) I ja sam se danas zabavljao sa CZ200 iz garaže na 18m...smanjio sam malo brzine...u sve tri rupe po 10 dijabola,s'leva na desno jsb heavy,express,exact...20230407_184144_copy_1200x1600.jpg
20220902_135920_copy_1024x768.jpg

Tiho982 said:
Ma mislio sam cisto da nesto nije u redu s Waltherom, mozda cijev nije cista,itd.

ma nije do puske veruj mi :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
nego meni je ovo hobi bez nekih ambicija, posto sam svestan limitirajucih faktora kao sto su neznanje, godine, fizicka sprema, psiha itd itd
i svestan sam da svaka devojcica od 12 god koja trenira streljastvo je bolja od 95% nas ovde
tako da ja pucam onako za svoj gros opusteno, znam da ova puska moze u svakom ternutku, bar je mogla sa prethodnim vlasnikom, da nabode 248 od 250

sto se tice sortiranja dijabola, to nikada nisam radio, osim kad kupim kutiju i vidim odmah 5 skartova, onda malo kao obracam paznju ali ja generalno imam onaj laloski, banatski stav, ma dobro je to

glale said:
:) I ja sam se danas zabavljao sa CZ200 iz garaže na 18m...

sto bi rekao mika antic - "mars iz mog sokaka"
ej bre glale nemoj komplekse da mi nabijas
salim se naravno, glale ti si neka premier liga, a ja sam onaj debeli klinac koji ima najbolju loptu u ulici a ne zna da igra fudbal

I ja sam jednom dobio iste grupe kao Glale, sa po jednom dijabolom u svaku rupu...nije meni to bio nikakav problem... :lol:

Naslov teme na prvi pogled deluje kao normalno svakodnevno pitanje, međutim to ovde nije slučaj. Postaviti pitanje po jednačini EUR/dopamin(nmol/l)=?airgun, premašuje okvire same teme, pa čak i kafane, ostavivši za sobom spaljene sinapse limbičkog sistema. Da bih poštedeo sebe-kao i čitaoce ovih redova te malene neprijatnosti, odlučio proslediti pitanje opasnom ChatGPT-u. Sledi jedini, razuman, ovde upotrebljiv odlomak:

"Potreban je mali esej, napisan šaljivim tonom o uživanju gađanja vazdušnom puškom. Gde je uživanje gađanja intenzivnija, skupljom ili jeftinijom vazdušnom puškom?

Odgovor: Uživanje u gađanju vazdušnom puškom može biti veoma intenzivno i zabavno iskustvo. Kada je u pitanju izbor između skuplje i jeftinije vazdušne puške, to je kao da pitate da li je bolje jesti kavijar ili viršle. Naravno, sve zavisi od toga kakav je vaš ukus i želje.

Ako ste ljubitelj skupocenih stvari i želite da uživate u luksuzu, onda je skuplja vazdušna puška pravi izbor za vas. Sa skupljom vazdušnom puškom, dobijate visok kvalitet materijala i napredne funkcije koje omogućavaju bolju kontrolu i preciznost u gađanju. Osim toga, skuplja vazdušna puška je kao BMW među vazdušnim puškama - privlači poglede i izaziva zavist kod drugih.

Sa druge strane, ako želite da uživate u gađanju vazdušnom puškom bez preteranog opterećenja budžeta, jeftinija vazdušna puška je pravi izbor za vas. Možete se zabavljati i vežbati streljačke veštine bez da morate prodati bubreg da biste to učinili. Jeftinija vazdušna puška je idealna za početnike koji žele da se upoznaju sa ovom aktivnošću ili za one koji traže jednostavno i bezbrižno uživanje u gađanju.

Ali šta god da izaberete, uživanje u gađanju vazdušnom puškom ne zavisi samo od cene i kvaliteta puške. Važno je da se opustite i uživate u procesu, uživajući u zvuku i mirisu olova (ova je vanserijski dobra, prim. potpisnika), gledajući kako se vaši projektili srećno zabijaju u metu. Ovo je aktivnost koja može biti vrlo opuštajuća i meditativna, kao i zabavna i uzbuđujuća, bez obzira na cenu vaše vazdušne puške.

Na kraju dana, izbor između skuplje i jeftinije vazdušne puške zavisi samo od vašeg budžeta i preferencija. Ali šta god da izaberete, imajte na umu da je bitno da uživate i da ne dozvolite da vas bilo šta spreči da se opustite i uživate u ovom jedinstvenom iskustvu."
Dosta opštih mesta, ali nije loše za štrebera.

Lični povod za upuštanje u ovaj diskurs, je bilo pitanje da li je lg400(16j), kao potpunom paceru, opravdan u FT disciplini ili je dovoljan neki blago modifikovan prizemniji, lakši model, ali uzevši u obzir i činjenicu da mi se upravo taj model 10metarskog(7,5j) walthera, iz tehničkih, kao i neobjašnjenih razloga veoma dopada, bez obzira što rasteže ionako tesne ekonomske okvire (Walther svakome!)
Takva moralno-tehnička pitanja ne ostaju neprimećena u sekretarijatu mesne zajednice, pa je sledila "ponuda koju ne možete odbiti", vazdušnooružjasti ekvivalenat svingeraja: lg400, alias Erika u gostima na nekoliko dana.
Šta reći? Euforija golema, dok slobodnog vremena malo, pa se interakcija uglavnom svela na sledeće:
20230407_190904.jpg

Naravno pucalo se u retkim prilikama, snimak nisam pravio, jer nisam želeo da snimam one trenutke što sam propuštao snimajući, pa se precizniji, amaterski elaborat i uporedni prikaz odlaže za neku drugu priliku...
Jedno je sigurno, uživao sam, kao sa bilo kojim drugim spravicama (možda malko više). Po kišnim danima možete otvoriti kofer i prosto diviti se kvalitetu izrade, doživljaj. Pored tačnosti, kako Q.Tarantino piše: "there is where that extra money goes!"

Svako dobro!

kircan said:
glale said:
:) I ja sam se danas zabavljao sa CZ200 iz garaže na 18m...

sto bi rekao mika antic - "mars iz mog sokaka"
ej bre glale nemoj komplekse da mi nabijas
salim se naravno, glale ti si neka premier liga, a ja sam onaj debeli klinac koji ima najbolju loptu u ulici a ne zna da igra fudbal

:) Ti si moj drug.Nisi ti onaj debeli klinac,na poslednjem turniru si mi bas duvao u vrat... :D Ima i slika kao dokaz.Mada,daleko smo mi od premijer lige,al neka ulicna bi mogla proci... :D

:) Pošto je tema "jeftino vs skupo",nije loša jeftina varijanta Fwb 601 uparena sa optikom Sfwa ss 16x42...Sistem ssp,nije pcp i svega je 7,5j ali ponekad može da se nosi sa mnogo skupljim puška.
20221106_131101_copy_1600x1200.jpg
20230107_222502_copy_1600x1296.jpg
Jedna solidna BR meta na 25m,da je bio bolji strelac,moglo je i bolje

Bojim se da je cena 601 postala bar srednji cenovni rang, mislim da sada ne mogu da se nabave manje od 600e. A glavni "krivac" za to si ti. Imam osecaj da nije bilo dobre reklame za staru damu ovde na forumu da bi i dalje bila u eknomskoj klasi. Naravno oni koje se bave streljastvom znajukoliko je dobra, ali vecina sveta nije upoznata.

Auuu... ovaj esej ChatGPT bota kao da sam ja pisao. Bar u delu koji se odnosi na uživanje. Nisam znao da je i "on" hedonista.

Ta nota hedonizma je upravo digla obrve, pa je isto pitanje ponovljeno na tri, čak i poreklom, različita jezika. Dobijena su tri slična odgovora sa različitim pristupom. Ovaj mi se najviše dopao. Upitao čoveka iz struke(sin) za pojašnjenje. 98% odgovora nisam razumeo, ali sam pohvatao da algoritam koristi sentimente - ne primarno, nego kao cross reference, ali nije sve tako jednostavno, kaze on - na jeziku kojem je upitan, tj. pored ostalog i kompletan sadržaj ags foruma čini matricu motora tog glomaznog, ali u suštini dosta razvijeng auto-correct softvera...
To znači da negde u začetku samog matrixa, već imamo paralelno, utkanog, virtuelnog Jocu...

Bez obzira na sve, model lg400 mi se i dalje dopada, bez obzira na cenu, pa bilo sa hidropneumatskim hamsterom i svim kibernetičkim draguljima.

chaba said:
To znači da negde u začetku samog matrixa, već imamo paralelno, utkanog, virtuelnog Jocu...

Sreća pa momci iz OpenAI nisu imali u vidu Jocin mentalni sklop (dnevna doza trećeg lica) kada su pravili AI ili čak AGI modele ni u naznakama, jer da jesu, to bi bila kataklizma epskih razmera, ravna onoj sa Milenijumskim bagom (The Millennium Bug, 2000), a kompletna AI platforma bi bila urušena i pre nego što je videla svetlost dana.
Sa druge strane, ako su koristili naš Forum kao cross reference, onda su svakako mogli mnogo da nauče, prilagode algoritam za svog ChatGPT bota i dovedu ga do savršenstva, bar kada je vazdušno streljaštvo u pitanju.

Evo da kolega iz Osijeka ne mislim da sam totalni klovan,mada jesam.
ispucao sam danas sa zadnjim osloncem jednu lepsu grupicu
6mm je precnik, mislim da ima 6 dijabola unutra.
gadjao sa exact na 15m
mozda bih mogao smanjiti grupu za jos 0.5 mm ali ovo sam iz prve opalio, onako posveceno i usresredjeno

Attachments

• erika 1.jpeg
    erika 1.jpeg
    117.2 KB · Views: 195
  • erika 2.jpeg
    erika 2.jpeg
    130.9 KB · Views: 195
:) @Kircan,što bi moji sinovi rekli "razvaljuješ"...
Vidim,vežba se vežba.Lepo ste to ti i Erika odradili.A zašto 6?

jer sam tako izvadio iz kutije, nema nikakvo skriveno znacenje, nego izvadio 6 komada pogledao da li su krive ili prave suknjice i ispucao
nije bas da razvaljujem, vise je to erika
ona pomuti pamet muskarcima

Back