Stojeći stav a da nije takmičarski?

zare

Well-known member
Za stojeći takmičarski stav se verovatno sve zna već decenijama. Interesuje me neki stojeći stav kojim npr. gađaju lovci ili ne znam ko još, a da može da se primeni umesto takmičarskog stava za rekreativno gađanje.
Da li postoje neka pravila, kako se stoji, položaj ruku, tela...?
Ukratko, kakav stav zauzeti a da nije takmičarski?

Za rekreativno gadjanje moze kako god ti zgodno.
Sama reč kaže "rekreativno" (lična zanimacija, proizvoljno), niko tu nije hteo ništa da izmišlja.
Samo ispostujes osnovna pravila bezbednosti (ne gledaj u cev, pazi gde i u šta ispaljuješ dijabolu, nemoj da okrećeš pušku naopako i sl. ;) )

Ma sve se ja slažem sa tobom. Ali opet moraju da postoje neka "pravila" kako je najbolje stajati a da nisi onako iskrivljen kao na takmičenjima :mrgreen: .

Slažem se sa Prokom. Kada je rekreativno gađanje u pitanju, možeš kako hoćeš, ali i pored toga, meni se čini da je takmičarski stav i dalje idealan. Ja lično nisam mnogo eksperimentisao, nego se (sa promenljivim uspehom :D ) trudim da pucam kako je pravilno. Mislim da je to za preciznost ipak najefikasnije.

Sigurno je takmičarski stav najprecizniji, zato se i koristi. Ali za moju trenutnu "preciznost" (mada sam ja zadovoljan) nema neke velike razlike između takmičarskog i nekog drugog stava. Jedino što me u takmičarskom stavu zabole leđa (i to vrlo brzo) a to je luksuz koji sebi ne smem da dozvolim. Čim stanem pod nekim uglom u odnosu na metu, problem sa leđima je drastično manji ili ga nema. Inače mi stajanje u mestu nikada nije prijalo a posle operacije diskusa tek mi ne odgovara, posebno ne u takmičarskom stavu.
A to stajanje pod uglom ubacuje gomilu varijanti što se tiče prednje ruke, igranka bez prestanka :mrgreen: .

Da, i mene (za)bole leđa. Doduše kod mene su problem malo godine, malo nedostatak kondicije, nedovoljno treninga... pa pošto pucam rekreativno, pucam onoliko koliko mi prija. Probao sam neke drugačije "poze", ali ni jedna mi nije bila efikasnija od takmičarske. Kod tog, nazovimo ga "slobodnog stila", najveći problem je naći položaj koji najmanje zamara. Ja takav još uvek nisam pronašao, na žalost. Ili me brzo zabole ruke, ili leđa, ili noge... Ako ti uspeš, obavezno javi da probam i ja.

Sve te probleme imam i ja, nisi jedini :mrgreen: .

Našao sam neki stav koji mi odgovara za leđa a i za ostale delove tela :D . Stojim pod malim uglom u odnosu na metu, ne kao takmičarski bočno pod 90 ali možda nekih 15-20 stepeni i što mi je još važnije ali mi nekako ide prirodno uz taj položaj tela, leđa su malo povijena napred.

Tu je problem prednja ruka, kako god da je namestim mogu da gađam dobro a mogu i da zanosim (najčešce desno). Da li ću da naslonim nadlakticu na telo ili ne, da li će podlaktica da bude vertikalna ili pod uglom, ne igra mnogo. U svim varijantama mogu da gađam i odlično i loše :D .
Mada mi se čini da je najbolja varijanta naslonjena nadlaktica na telo i podlaktica potpuno vertikalna.
E da, prednjom rukom držim potkundak klasično u šaci. Na palcu i prstima mi je tek nestabilno.

Našao sam ranije (sada ne znam gde je) snimak kolege koji gađa u stanu iz nekog proizvoljnog stava. Ne sećam se ko je ali se sećam da su svi bili oduševljeni preciznošću. Ako se prepozna, neka se javi da krademo zanat ;) .

edit:
Ako je takmičarski bočno 90 stepeni u odnosu na metu, ja stojim 75-80 stepeni u odnosu na metu. Tj. 15-20 stepeni manji ugao nego takmičarski. Kako sam gore napisao može da se shvati da stojim skoro paralelno sa metom, što nije slučaj.

Možda zanosiš u desno zbog okidanja. Loviš centar i pucaš na frku. Tada odeš najčešće u desno. A to ti se događa vjerovatno zbog stava i desne ruke, zadnje desne noge itd. Problem leđa se uklanja kondicijom i treningom. Stav mora biti dobar. Svaki drugi natežeš neki dio mišića da se dovedeš u centar i zamarš taj mišić puno prije. Rezultat je tremor. Samo moj mali skromni doprinos u napretku. Ako ti pomogne super. Godine nisu problem. Problem je glava i vježba. Također i odmor. Mnogi su propali zbog zamora i prekomjernog treninga. Zdrav sport danas postoji samo u uđbenicima. Sve se pretvara u nadljudske napore za medalju, koje ostavljaju trajne posljedice na zdravlje. Polako i sve će doći na svoje ;)

Glavni problem je moja kičma koja ne trpi neke položaje, između ostalog i takmičarski stav. U takmičarskom stavu (ako imam sreće) mogu da ispucam 20-tak dijabola (i to brzo) i posle toga će verovatno da me bole leđa nekoliko dana i moram dobro da se pazim da ne nadrljam još više. Da ne pominjem da za to vreme ne mogu ni potpuno normalno da funkcionišem a to mi ni malo ne treba u životu.
U nekom "slobodnom" stavu mogu da pucam dosta više i duže. Osetim i tada probleme ali obično budu mnogo manji i završe se do sutra ujutru. Zato i pitam da li postoje neka druga pravila za neki drugi stav osim takmičarskog.

Zadnjih 10-15 dana sam se trudio da postepeno koliko god mogu stav iz koga sam pucao što više približim takmičarskom stavu i u velikoj meri sam uspeo. Da je lako, nije, leđa se još bune ali biće valjda bolje. Bilo je tu svakakvih "pogodaka" :lol: ali sve ide u rok službe.
Ovo sam danas uspeo da pogodim, 6 komada, 5 u rupu širine 9 mm u kući na 6,5 metara. Daleko od toga da su sve grupe ovakve, obično budu 3 dijabole dobre a 2 pobegnu... ili sve pobegnu :mrgreen: .

Attachments

• IMG_.jpg
    IMG_.jpg
    107.7 KB · Views: 1,012

Users who are viewing this thread

Back