Стопирана продаја Ц оружја

Nema penzionisanog pandura bez bar pet vatrenih oružja ni vojnika bez tri komada.
Kad se sve lepo podeli dođe se više manje do te cifre. Uostalom čućemo cifru ove plenidbe. To će biti 1 do 2% realnog stanja.

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Nema penzionisanog pandura bez bar pet vatrenih oružja ni vojnika bez tri komada.
Kad se sve lepo podeli dođe se više manje do te cifre. Uostalom čućemo cifru ove plenidbe. To će biti 1 do 2% realnog stanja.

Mislis na legalno da poseduju?

Ne mislim.
1 komad dobiju kad odu u penziju.
Pubovi onaj jeftin pištolj
Vojni oficiri Zastavin karabin 50god star neodmascen. to je legalno. Često kupe neki trofejni revolver tipa m 357 povoljno.

E sad kako je većina bila na nekom ratištu. Ima suvenira. Nađu se 2 kašikare, automatski pištolj možda i puška, par okvira, šok bomba i sl.
Takođe šlag na tortu je ovo kad se uvede " donesi oružje, ne treba ni ime ni prezime"
Neko će se zajebati i doneti Waltera Il Gloka Il sličan skup pištolj. Nema papira, nema evidencije. Šta misliš gde ide taj pištolj?

Čuj ne moram da pominjem . Mada se mi i ne znamo.
A zatim Dijanu pa žao mi je i drago mi je što je nisam kupio. Teška je kao tuč. Ne mogu precizno da pucam bez oslonca sa 4.5 kg puškama.
Tako da sad gledam neki bulpop što manji i što lakši kao p35 Il onaj wildcat, eventualno Maverick. Neku dobru i polovnu.
Da može da stane u veći ranac i na ledja.
Sad me nerviraju ove zavrzlame oko prijave odjave. Strašno je što je dete pucalo u školske drugove. Al ne razumem kako će zabrana prodaje i prijave oružja uticati na smanjenje nasilja.
Pogotovo što kod nas na 100 ljudi ima 40 vatrenih oružja po statistici i 5 smo u svetu. Ranije smo imali na 100 ljudi 100 oružja i bili na drugom mestu.
Javim u sredu šta sam saznao.

Vidim ne daju ti admini da saljes poruke :).
Pisi ovde sta kazu u MUPu...

Evo usmenih vesti iz prve ruke.
Što se tiče C kategorije vazdušnih pušaka, mup Zemun nije menjao proceduru. Dakle, prijave se obavljaju kao i do sada.
Sad Milane pitao sam za tebe. Prijave predate pre mesec dana su još uvek u obradi. Nema potrebe da se zove niti dolazi, zvaće te na kontakt telefon čim bude gotovo.

Evo usmenih vesti iz prve ruke.
Što se tiče C kategorije vazdušnih pušaka, mup Zemun nije menjao proceduru. Dakle, prijave se obavljaju kao i do sada.
Sad Milane pitao sam za tebe. Prijave predate pre mesec dana su još uvek u obradi. Nema potrebe da se zove niti dolazi, zvaće te na kontakt telefon čim bude gotovo.

E super Dejane, hvala ti puno za info! Sad mi je malo lakse. :) Nije problem, sacekacu. Samo da ne idu u neku krajnost... :-D

Sad su mi javili iz supa da ki je odobrena nabavna dozvola za mk i mogu bez problema da kupim pusku i prijavim:)
Cestitam, to je bilo i ocekivano.
Kakogod, mislim da prethodni tragicni dogadjaji, iako nemaju veze sa vasdusnim oruzjem i streljastvom kao sportom, treba i nama, vlasnicima vazdusnog oruzja, da budu povod da se zapitamo i razmislimo da li nase oruzje moze na bilo koji nacin da neko neovlasceno uzme (pre svega deca) i zloupotrebi i time ugrozi bilo koga. Ne treba nam zakon za to, niti slepo pracenje istog. Verovatno je sve to prakticno nemoguce i sve je sigurno i osigurano, ali nije na odmet izazvati sebe i razmotriti bezbedonosne opcije jos jednom...

Cestitam, to je bilo i ocekivano.
Kakogod, mislim da prethodni tragicni dogadjaji, iako nemaju veze sa vasdusnim oruzjem i streljastvom kao sportom, treba i nama, vlasnicima vazdusnog oruzja, da budu povod da se zapitamo i razmislimo da li nase oruzje moze na bilo koji nacin da neko neovlasceno uzme (pre svega deca) i zloupotrebi i time ugrozi bilo koga. Ne treba nam zakon za to, niti slepo pracenje istog. Verovatno je sve to prakticno nemoguce i sve je sigurno i osigurano, ali nije na odmet izazvati sebe i razmotriti bezbedonosne opcije jos jednom...

Može da se zloupotrebi i mistrija, oklagija, olovka, poluosovina, motika, saksija, testera, aparat za varenje, menzura, vrata od tezge i tepsija za burek. Može i bez alata nekom da se uzme život. Stvar je u vaspitavanju, treba da mi učimo svoju decu a ne da ih uče internet i televizija.

Last edited:
Može da se zloupotrebi i mistrija, oklagija, olovka, poluosovina, motika, saksija, testera, aparat za varenje, menzura, vrata od tezge i tepsija za burek. Može i bez alata nekom da se uzme život. Stvar je u vaspitavanju, treba da mi učimo svoju decu a ne da ih uče Internet i televizija.
Tacno je, moze. A sada je vreme da razmislimo o svemu tome... Ako vec nismo...

Last edited by a moderator:
Može da se zloupotrebi i mistrija, oklagija, olovka, poluosovina, motika, saksija, testera, aparat za varenje, menzura, vrata od tezge i tepsija za burek. Može i bez alata nekom da se uzme život. Stvar je u vaspitavanju, treba da mi učimo svoju decu a ne da ih uče internet i televizija.
Tako je, to je osnova problema, ali nesto ne vidim da drzava, a prvenstveno ministri zaduzeni za odredjene delatnosti, rade po tom pitanju. Uzasno je sto se desilo, ali jos uzasnije sto slusam od strane nadleznih institucija svakakve gluposti kao uzrok i resenje problema. Da li treba nekome oruzje, ukoliko je sa mozgom razveden, ne, ne treba mu, napravice nesto dosta razornije od pistolja ili puske, a moze da napravi. Samo se setite da svaki selo i skoro svaki domacin, zna da napravi topovski udar!!! Hm....kako zna, pa zna, to nam je u krvi, ratnicka zemlja, ali, mi nismo zemlja debila, budala i svakojakih spodoba koje nam se polako namecu sa zapada. To je osnovni problem, neka zapad ima svoje zakone i neka on svoju decu cuva tako sto ce im dopustiti da mogu da prijave oca i majku za nasilje, ucitelja, nastavnika...tako sto moze da se izjasni bata, da on nije bata nego seka i da zeli da promeni pol...neka njima sve to i neka uzivaju sa svojim narednim generacijama degenerika, a nas neka ostave na miru i neka nas, neka budemo "zaostali" sa svojim vidjenjima! Deca ce nam biti dosta srecnija i ako sam ja, to moje dete s'vremena na vreme "castio" nekom cuskom, ali moje dete ce izrasti u coveka koji zna sta je autoritet i to ce postovati i u skoli i na ulici...znace da se snadje u zivotu.
Tako da, Vojo sve si u pravu, ali sta to nama vredi, kada nam je ministar prosvete-energeticar, a ministar energetike-ugostitelj, a ministar policije...jebem li ga ko je i sta je?!! To je nas problem i dok to ne bude neko promenio, ostaje nam da pokusavamo da budemo normalni sa glavama i da kol'ko tol'ko uspemo nasu decu da napravimo ljudima na koje cemo biti ponosni.

Last edited by a moderator:
Sve je tacno , sve ste dobro napisali , zlocin u skoli , zlocin malog poremecenog psihopate nije proveden u delo ni pajserom ni sekirom ni topovskim udarom , izveden je legalnim registrovanim oruzjem .
Nije pitanje ( mozda I jeste ) kako je cuvano oruzje , prosto se namece pitanje da li bi zlocina bilo da pistolja nije bilo , jadna deca I jadni roditelji , poslase decu u skolu a malene andjele vratise Im u sanduku .
Samo se zapitajte ...

Aman ljudi, o cemu ovde pricamo, pa pricamo o malom poremecenom psihopati - PSIHOPATA I POREMECENA licnost! Da li mislite da bi njega zaustavilo nesto u nameri da uradi to sto je naumio i da mu tata nije imao pistolj? Ne, naravno da ne! Pa da li ste svi culi da je mali imao u rancu molotovljeve koktele, ko mu je to dao, tata? Ili je tata to imao u stanu, pa mali ukrao od tate? Zamislite da je to krenuo da baca po skoli, koliko bi bilo stradalih? Dajte bre ljudi, hajde da malo realno gledamo. To je kao izjava "policija je tu da Vas cuva, zasto ce nekome oruzje u kuci"??! Da li cemo mozda svi dobiti po licnog policajca u kucama, pa kada dodje poremeceni psihopata, narkoman, obican lopov, ali naoruzan, pa makar i srafcigerom, da li ce taj policajac da nas sacuva? Da li ce sacuvati moju zenu, malu decu u kuci od psihopate? Molim? Ne nece, ali ce uredno posle svega doci da uradi uvidjaj i da objasni sta se desilo?! Meni objasnjenja posle toga ne trebaju, niti ikome trebaju. Zamislite Vi tu izjavu nakon svega sto se desilo, pa gde je bila policija, kada nas cuva tako dobro da to spreci? A hajde da zamislimo da je bilo ko od profesora imao oruzje...sta bi se desilo, da li bi klinac uspeo toliko da ubije nevinih dusa. Svi sada pametujemo, ali samo treba realno gledati i posmatrati.

Sve je tacno , sve ste dobro napisali , zlocin u skoli , zlocin malog poremecenog psihopate nije proveden u delo ni pajserom ni sekirom ni topovskim udarom , izveden je legalnim registrovanim oruzjem .
Nije pitanje ( mozda I jeste ) kako je cuvano oruzje , prosto se namece pitanje da li bi zlocina bilo da pistolja nije bilo , jadna deca I jadni roditelji , poslase decu u skolu a malene andjele vratise Im u sanduku .
Samo se zapitajte ...
Zlocin je izvrsen sa onim sto se imalo pri ruci, da je imao tata bombu, on bi bacio bombu u ucionicu.
Jeste, problem je sto je oruzje i municija bilo dostupno, da li bez kljuca, da li je znao gde je kljuc ili koja je sifra, to je stvar koja treba da se utvrdi i za krivicno je gonjenje, pogotovo sto je sa tim oruzjem izvrsen zlocin.
Mali je definitivno psiho, koji je znao da rukuje oruzjem i bio u tripu da uradi ovako nesto bas sa tim oruzjem jer mu je bilo dostupno. Ja sam svojim decacima sa 14, 15 godina pokazao oruzje, pokazao im od pocetka kako se pristupa bezbedno oruzju, sta je sta i kako se drzi. Posle toga pistolj u sef pod sifru, koju ne zna niko, niti ko zna gde krijem kljuc. ja sam bio dete, voleo sam oruzje i da sam imao priliku da ga nasamo pogledam uradio bih to, znaci deci ne verujem. Ne zato sto su losa vec sto su znatizeljna. Ja ne mislim da je tu nesto pogresno, niti da- je to nesto sto treba kaznjavati. Pa nas su u osnovnoj skoli ucili da rukujemo vazdusnom puskom, M-48, nekad je u srednjoj bila predvojnicka sa gadjanjem i imao si Odbranu i zastitu. Reci ce te, druga su to vremena bila, jesu. Bio je sistem organizovan. Sto nas dovodi do zakljucka da nije problem u ljudima, problem je u sistemu, ljudi su uvek bili i bice onakvi kakav je sistem.
Deca su mi uvek bila normalna, evo ih danas odrasli ljudi, zdravi pravi, hvala Bogu. Ne treba biti paranoican ali uvek treba misliti sta ako, ne treba se drzati onog pa nece to...
Ja bih svakom ko prodje pravi psiho test kao za vojsku i ako policija zna da nije problematicna osoba, dao pravo da moze da ima oruzje ako zeli. Zasto? Zato sto moj mladji sin hoce da sluzi vojsku i ako bude podoban za vojnika, zasto ne bi bio podoban da ima vlastito oruzje?
Za drzavu bi finansijski bolje bilo da uvede u zakon o oruzju obavezu da vlasnik jednom godisnje poseti streliste, prodje sa instruktorom malo potsecanje, i obavezno ispuca najmanje 100 metaka. Da strelista organizuju neke akcije javne edukacije, organizuju takmicenja amatera i slicno.
Ja verujem da velika vecina vlasnika ne zna pravilno da rukuje oruzjem, od onog prvog pruzanja ruke da ga uzme pa do vracanja u sef. Kod nas je nekako tradicija da se -ima pistolj, ne vadi ga iz ormara po 5 godina bar, zaboravi i kako izgleda. Cemu onda takvom coveku oruzje? Hoces da ga imas, moras da ga koristis i vezbas sa njim, znaci na streliste da budes osposobljen i potrosis neki dinar jer i drugi treba da zarade za 'leba.
Za kraj, lepo je cuti da nasa C kategorija ipak nije bar za sad pod strogom restrikcijom.

P.S. Izvinjavam se na predugom postu, ne zamerite.

Скоро сам прочитао добар коментар на интернету који је гласио отприлике овако: ,, До сада је дете васпитавао онај што га је направио а сада га васпитавају разне невладине организације и прво што га науче је да пријави оца и мајку!".
Мислим да је овим доста речено, кратко и јасно.

Sama definicija vatrenog oružja (pištolja i revolvera) da je oružje "samo za ličnu samoodbranu" je loša jer kako je zakon propisao teško da ćeš stići da se odbraniš posle silnih brava i ormana, a zakon te ne vidi kao strelca koji će otići u streljanu ili kao IPSC takmičara. Što se tiče psiho testova imamo slučajeva da su i sami policajci izvršili ubistvo i samoubistvo službenim oružjem koje nose kući pa im to niko ne zamera, samo me zanima kako je njima propisano da ga drže kod kuće? Što se tiče dece, kako je naveo Kljun, uvek sam bio za to da se detetu objasni kako se pravilno i bezbedno koristi ako ga zanima nego da on sam čačka jer mu je "zabranjeno" da dira oružje. Psihopata je uvek bilo i biće, ako je nešto naumio naći će način da izvrši zločin na ovaj ili onaj način i ni jedan zakon ga neće sprečiti u nameri. Vaspitanje prvo kreće od kuće-porodice ali se sada sve polako poremećuje.

Zlocin je izvrsen sa onim sto se imalo pri ruci, da je imao tata bombu, on bi bacio bombu u ucionicu.
Jeste, problem je sto je oruzje i municija bilo dostupno, da li bez kljuca, da li je znao gde je kljuc ili koja je sifra, to je stvar koja treba da se utvrdi i za krivicno je gonjenje, pogotovo sto je sa tim oruzjem izvrsen zlocin.
Mali je definitivno psiho, koji je znao da rukuje oruzjem i bio u tripu da uradi ovako nesto bas sa tim oruzjem jer mu je bilo dostupno. Ja sam svojim decacima sa 14, 15 godina pokazao oruzje, pokazao im od pocetka kako se pristupa bezbedno oruzju, sta je sta i kako se drzi. Posle toga pistolj u sef pod sifru, koju ne zna niko, niti ko zna gde krijem kljuc. ja sam bio dete, voleo sam oruzje i da sam imao priliku da ga nasamo pogledam uradio bih to, znaci deci ne verujem. Ne zato sto su losa vec sto su znatizeljna. Ja ne mislim da je tu nesto pogresno, niti da- je to nesto sto treba kaznjavati. Pa nas su u osnovnoj skoli ucili da rukujemo vazdusnom puskom, M-48, nekad je u srednjoj bila predvojnicka sa gadjanjem i imao si Odbranu i zastitu. Reci ce te, druga su to vremena bila, jesu. Bio je sistem organizovan. Sto nas dovodi do zakljucka da nije problem u ljudima, problem je u sistemu, ljudi su uvek bili i bice onakvi kakav je sistem.
Deca su mi uvek bila normalna, evo ih danas odrasli ljudi, zdravi pravi, hvala Bogu. Ne treba biti paranoican ali uvek treba misliti sta ako, ne treba se drzati onog pa nece to...
Ja bih svakom ko prodje pravi psiho test kao za vojsku i ako policija zna da nije problematicna osoba, dao pravo da moze da ima oruzje ako zeli. Zasto? Zato sto moj mladji sin hoce da sluzi vojsku i ako bude podoban za vojnika, zasto ne bi bio podoban da ima vlastito oruzje?
Za drzavu bi finansijski bolje bilo da uvede u zakon o oruzju obavezu da vlasnik jednom godisnje poseti streliste, prodje sa instruktorom malo potsecanje, i obavezno ispuca najmanje 100 metaka. Da strelista organizuju neke akcije javne edukacije, organizuju takmicenja amatera i slicno.
Ja verujem da velika vecina vlasnika ne zna pravilno da rukuje oruzjem, od onog prvog pruzanja ruke da ga uzme pa do vracanja u sef. Kod nas je nekako tradicija da se -ima pistolj, ne vadi ga iz ormara po 5 godina bar, zaboravi i kako izgleda. Cemu onda takvom coveku oruzje? Hoces da ga imas, moras da ga koristis i vezbas sa njim, znaci na streliste da budes osposobljen i potrosis neki dinar jer i drugi treba da zarade za 'leba.
Za kraj, lepo je cuti da nasa C kategorija ipak nije bar za sad pod strogom restrikcijom.

P.S. Izvinjavam se na predugom postu, ne zamerite.
Delimicno se slazem , e sada tu pricu treba objasniti roditeljima piginule dece , kao sto vec napisah , nije zlocin pocinjen molotovljevim koktelom niti pajserom niti sekirom , pocinjen je registrovanim oruzjem , ponavljam ( kao roditelj ) sta bi bilo da pistolja nije bilo , verovatno ne bi bilo ni dana zalosti .
Isto tako sam ubedjenja da vlasnik oruzja nije imao losu nameru , ipak desila se tragedija I opravdanja nema .
Necu vise komentarisati na ovu temu , previse je traumaticna ...

Dragi prijatelji, u ime cele uprave foruma, zamolićemo vas da u ovim danima tuge koja je pogodila bukvalno svakog građanina Srbije, ostanemo dostojanstveni, da poštujemo bol svakog čoveka i roditelja koji je izgubio nekog svog i da ovaj Forum ne koristimo kao pričaonicu "šta bi bilo kad bi bilo", da ne iznosimo uopštene, površne i neproverene stavove i mišljenja, kao i da ne koristimo ovu temu za bilo kakve političke obračune.
Napisano se ne odnosi na bilo koga pojedničano, niti na neki konkretan komentar, već kao vrsta apela na sve dosadašnje ili buduće učesnike u diskusiji. Hvala na razumevanju.

Users who are viewing this thread

Back