Sugestije, kritike, ideje

Koje discipline bi voleli da vidite na sledećem AGS takmičenju? (možete izabrati više opcija)

• 25m snaga do 7,5J Springerice

Votes: 9 19.6%
  • 25m Snaga do 7,5 J PCP

Votes: 10 21.7%
  • 50m snaga do 16J PCP

Votes: 7 15.2%
  • 50M snaga neograničena Springerice

Votes: 8 17.4%
  • 50m do kalibra 5,5mm

Votes: 27 58.7%
  • 50m do kalibra 6,35mm

Votes: 9 19.6%
  • 90m Slug bez ograničenja

Votes: 19 41.3%
  • 150m Slug bez ograničenja

Votes: 18 39.1%

• Total voters
    46

kircan

Administrator
Staff member
Poštovane kolege strelci, prijatelji
Vreme je da prestanemo da se tapšemo po ramenu kako smo dobri, kako je sve lepo uspelo i da vidimo šta bi vi uradili da učinimo naše takmičenje boljim, zanimljivijim, bezbednijim, hranljivijim...
Molio bih vas u ime ekipe, da nam iznesete predloge šta bi voleli da vidite na narednim takmičenjima, neke nove discipline, razdaljine, pravila, šta od opreme dozvoliti, šta zabraniti, da li treba limitirati snagu na nekim distancama.
Ima dosta materijala za razmišljanje pa udrite sa predlozima.
Pošto se i meni samom svašta mota po glavi, voleo bih da mi kažete šta mislite o sledećim disciplinama.
Sportski pozdrav - Zdravo

Odlična anketa. Moj predlog je da se slag razdvoji po kalibru. Onaj ko ima 6,35 mm u startu je u ogromnoj prednosti u odnosu na 5,5 mm.

Prevideo sam kada sam glasao da postoji i predlog za kategoriju springerica 7,5 J na 25 metara. Po meni, ovo je isto odličan predlog. U poređenju sa puškama od 12-16 J Zastave, Slavije i slične puškice nemaju šta da traže, ali verujem da bi bilo zainteresovanih kada bi se springerica na 25 m odvojile na one do 7,5 J i na one od 7,5 do 16 J.

Ledeni said:
Prevideo sam kada sam glasao da postoji i predlog za kategoriju springerica 7,5 J na 25 metara. Po meni, ovo je isto odličan predlog. U poređenju sa puškama od 12-16 J Zastave, Slavije i slične puškice nemaju šta da traže, ali verujem da bi bilo zainteresovanih kada bi se springerica na 25 m odvojile na one do 7,5 J i na one od 7,5 do 16 J.
Sto bi se moderno reklo +1 :)
Posebno mislim da ova varijanta do 7.5J

Имам један предлог за следеће такмичење, реч је о томе да се безбедност подигне на мало виши ниво. То би се, по мом мишљењу, могло постићи једним разгласом за судију на линији. Да се јасно и гласно чује и да се његове команде безпоговорно слушају, како од стране такмичара, тако и од стране публике. Кад, на пример, каже да се заустави паљба да то сви јасно чују и да тако и поступе.

На протеклом такмичењу, Кирћан је пар пута заустављао такмичаре да би се отишло до мета које су се одлепиле, али нису сви чули, онда неколико њих креће ка метама, испред цеви су, а пуцање још траје.

@Badmintonboy to obavezno. I publika da bude udaljena barem 5 metara od linije gađanja. Rešiće se i bolje postavljanje meta.

Jedno pitanje?
Zašto ste izbacili kalibar 7,62mm pa i 9mm, smatram da i ti takmičari imaju pravo da gadjaju u metu.

Pa nismo.
Ideja je da do 50m ide do 5.5mm
A preko bez ograničenja sa tim da se uvede 70m.videćemo.

Ja možda opet nemam pravo da se miješam u bilo šta ali
Pravila koja važe na zvaničnim takmičenjima treba da važe i kod nas ako hoćemo jednog dana da budemo dio tog svijeta

goxy said:
Pa nismo.
Ideja je da do 50m ide do 5.5mm
A preko bez ograničenja sa tim da se uvede 70m.videćemo.

Realno razmišljajući, 50m i treba da bude do 5,5 kalibra ,ali po meni bez ograničenja snage jer mislim da to nigde i nije . Opet ograničavam se jer nisam siguran , možda je po WRAB pravilima i to ima smisla .
Takođe mislim da treba ubaciti 70m pored postojeće 90m discipline s tim da krajnji kalibar treba biti 7, 62 jer je to limit takozvanog Small Bor kalibra .
Tu je Zvezdan apsolutno u pravu , treba se držati pravila koja važe i u drugim zemljama, složićete se da ima smisla .
Što se tiče LR priče, čiji sam i sam ljubitelj , takođe mislim da je interesantna tema i da bi imala solidan broj zaljubljenika koji bi se rado oprobali i odmerili snage . Takmičarski duh je u svakome od nas jer ovo je sport individue te je normalno da teži pobedi , zdravo prijateljsko rivalstvo .
Smatram da za prvu priliku organizovanja LR discipline , rastojanje od 150 metara i gađanje u za to određene papirne mete (sa prilagođenom merom krugova ) bi bilo taman . Ni blizu ni daleko , to se može povećati ako se pokaže da je većina vanserijski talenat 😉 . Tu se može pošteno oceniti i bodovati pogodak .
Isto tako , volim da gađam u gongove različitih dimenzija i razumem pasiju za pucanjem u iste od strane kolege Ledenog . Kada za tako nešto budu postojali uslovi , bilo bi lepo organizovao revijalni deo gde bi se recimo pucalo na 5 meta -gongova ,a mete bi bile postavljene na zazličitim udaljenostima od 150 do 200m ili u zavisnosti od mogućnosti strelišta . Samo kao jedno od mogućih primera
Pre svega toga ,bilo lepo da se uvede LR 150m kao
redovna disciplina za slag i to bi bio "Mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo" , barem za nas na ovim prostorima obolelih od ove drage bolesti ❤️😉

Opet , mišljenje je kao i dupe , svako ga ima , najbitnije je da je krenulo da se kotrlja ,
PRVI EBR Airguns Srbija Exrem Benchrest izazov 2021. se konačno održao !😃😉
Sportski pozdrav- Zdravo !

Ja lično (a koliko znam i veći deo nas iz organizacije), zagovaram takmičenje po već uspostavljenim pravilima koja postoje i primenjuju se svuda u Evropi i svetu. Planovi su veliki, a jedan od njih je i izlazak na evropsku scenu. Tu nema improvizacija. U tom smislu, nedavno održani AGS Benchrest izazov 2021 je bio odlično zagrevanje, sagledavanje situacije i procena mogućnosti. Bilo je tu malo gledanja kroz prste, pravila su donekle bila prilagođena i ublažena kako bi svi imali prvi put šansu da se takmiče i osete takmičarsku atmosferu i duh. Za sledeći put biće sigurno strožije, pogotovo po pitanjima bezbednosti, organizacije i poštovanja pravila.
Naravno, uvek mi možemo imati neku prilagođenu disciplinu, neki revijalni deo, ali mislim da postojeća pravila moraju biti primarna.
Naravno, ovo je moje lično mišljenje kao običnog člana foruma i zaljubljenika, a sve će biti dogovoreno i usklađeno na vreme.

Mislim čika Joco da se po pitanju pravila i bezbednosti svi slažemo , tako i treba biti .

Ledeni said:

Već smo napomenuli da se takmičenje na 25m održava po wrabf pravilima i da od toga nećemo odstupati. Na pomenutim takmičenjima ograničenje je 12FPE tj. otprilike 16.3J. To je ograničenje a ljudi koji već godinama precizno pucaju u mete uglavnom pucaju sa 10.5j. To je teorija naučena sa interneta (ne mora da ima veze sa realnošću).
Realnost je da je na proteklom takmičenju pobedio je HW77 koji je gle čuda imao baš 10.5j, to za energiju znam sa sigurnošću pošto je puška em bila kod mene na tjuningu par dana pred takmičenje em sam ja merio brzinu takmičarima. Kada bi se rezultat te puške prebacio u PCP disciplinu bio bi ispred FWB800 i nekoliko cezejki i jednog artemisa. Većina slavija, zastavica i ostalih pušaka ispucava jsb exact sa 180-190m što je gle opet čuda oko 10j. Ja se nikako ne bih složio sa tobom da su to neprecizne puške, da nemaju šta da traže na takmičenju te da je kolega glok u pravu i da je HW iznad svega. Takođe mislim da će te neke od kolega sa foruma teško demantovati rezultatima na sledećim takmičenjima.

sash said:
Realno razmišljajući, 50m i treba da bude do 5,5 kalibra ,ali po meni bez ograničenja snage jer mislim da to nigde i nije . Opet ograničavam se jer nisam siguran , možda je po WRAB pravilima i to ima smisla .

50m ne postoji po tim pravilima. To smo dodali posle nekog dužeg pametovanja. Nekome je došlo na um da tu može biti najviše takmičara. Par dana pred samo takmičenje, kada smo ponovo seli da razmislimo o bodovanju, došlo nam je na pamet da tu veći kalibri od 5.5 nema šta da traže ali je disciplina već objavljena tako i nismo mogli ispravljati. Voleo bih da čujem tvoje mišljenje (a i ostalih) zašto i na koju energiju bi trebalo ograničiti 50m.

sash said:
Takođe mislim da treba ubaciti 70m pored postojeće 90m discipline s tim da krajnji kalibar treba biti 7, 62 jer je to limit takozvanog Small Bor kalibra .

70m će biti prvi dan kao kvalifikacija za 90m. Razlog za čistilište je neopravdano loš plasman nekih modela. Na prethodnom takmičenju su dva momka pucala iz neupucanog bigmaxa kupljenog par dana ranije i imali očajan rezultat.

sash said:
Tu je Zvezdan apsolutno u pravu , treba se držati pravila koja važe i u drugim zemljama, složićete se da ima smisla .

Vidiš da se i ti slažeš da ne treba izmišljati rupu na saksiji.

sash said:
Što se tiče LR priče, čiji sam i sam ljubitelj , takođe mislim da je interesantna tema i da bi imala solidan broj zaljubljenika koji bi se rado oprobali i odmerili snage . Takmičarski duh je u svakome od nas jer ovo je sport individue te je normalno da teži pobedi , zdravo prijateljsko rivalstvo .
Smatram da za prvu priliku organizovanja LR discipline , rastojanje od 150 metara i gađanje u za to određene papirne mete (sa prilagođenom merom krugova ) bi bilo taman . Ni blizu ni daleko , to se može povećati ako se pokaže da je većina vanserijski talenat 😉 . Tu se može pošteno oceniti i bodovati pogodak .

Nemamo 150m na raspolaganju. Možda se nekad u dalekoj, dalekoj budućnosti stvore uslovi pa organizujemo takmičenje gde će se ukazati prilika da malo gađate gongiće u pauzama. Do tada takvi predlozi nemaju nikakav smisao.
Što se ozbiljnog pucanja tiče možemo u toku prvog dana takmičenja da ubacimo pucanje slugom u metu na 100m zato što smo tako u mogućnosti :lol: .

Vojo , 150metara Sam naveo zato što postoji kao opcija u anketi gore koju je sekretar postavio .
Svestan sam da je kod Bobana za 100+ metara LR teže izvodljiv zbog konfiguracije terena , ali možda u budućnosti neko strelište bude imalo dužu distancu na raspolaganju .
Znaš kako kažu , gladnom i napaljenom ništa nije daleko 😉
Ako plinkanje u gongove nije opcija u okviru ovog našeg takmičenja , jednostavno se onda ljubitelji mogu sami organizovati ako postoje strelišta koja ispunjavaju zahteve po pitanju distance i tu uz druženje imorovizovati nadmetanje.

Jeste da nisam bio ovog puta na takmičenju, ali zbog posla opravdano, međutim planiram da učestvujem na nekom od narednih pa da dam neke predloge.

Pre svega sam glasao za 50m PCP ograničenje samo na 5.5mm kalibar. Isto smatram da svi veći kalibri nemaju tu šta da traže i da su u velikoj prednosti u startu. Nisam za ograničenje snage na 16j jer bi po nekom velikom vetru to bilo horor pretpostavljam.
Mada sad nešto razmišljam i bilo bi mi zanimljivo da vidim i kategoriju 70m ili 90m samo za 5.5mm ali to sam verovatno subjektivan jer posedujem taj kalibar.

Glasao sam i za oba predloga na 25m, springerica 7.5j i PCP 7.5j ali to u slučaju da ima dovoljno prijavljenih tipa makar 6-7 učesnika.

Takođe veliko da, za kategoriju sa slagovima, pored Ledenog znam za nekoliko kolega koji su skoro izbacili iz upotrebe dijabole.

Послато са POCO F2 Pro помоћу Тапатока

Vezano za 25m 16J, je li Streamline stvarno bio 4.5 16J? Nisam ih nešto vidjao u BR kategoriji pa mi neobično... :?

Ovaj jeste. I nema st cevku već LW biranu....
Nema laži nema prevare.

E to je drugi par opanaka, hvala Goxy na pojašnjenju... Ja sam juče baš malo isprobao 1 meta 1 dijabola sa svojim sada bivšim Marauderom, stukao 20 komada u par minuta, totalno drugačije nego na takmičenju... Bez pritiska, naravno i vjetra manje... Puška napunjena... :p

Nije što sam ga ja razbušio ali do 50 bari drži 16J, na 40ak bari puca oko 230m/s sa Exactom...
Čisto razmišljam, da li se te CZ200 mogu doraditi da se izvuče više komada iz jednog punjenja?!

Back