T-EAGLE MR 4-16X44 MR SFFFP

SrpcheTheGreat

Well-known member
Evo da doprinesem temi koju je kolega Ledeni otvorio za ove optike pre skoro 3,5 godine. Osim njegovog posta, ovde nismo više mogli naći ništa o ovim optikama. Pošto sam od skora vlasnik jedne, evo kratkog predstavljanja.
Prvo javno priznajem da nisam uspeo da pronadjem na šta se odnose ovolika "S" slova. Da je second focal plane, to je svim jasno, al za resto se nešto baš ne znaem... :D.

MR-4-16X44SFFFP1-2.jpg

Pre svega, ove optike se proizvode blizu deset godina. T-Eagle je kineska kompanija osnovana 2010 godine (https://t-eagleoptics.com/en/About-T-Eagle-Optics.html), usmerene na proizvodnju optika za long range pucanje. Cena ove optike kreće se od 190 do 240 dolara, zavisno od distributera. Ja sam je kupio u Panimu, po vrlo korektnoj ceni, kada se uzme u obzir sama procedura nabavke i aktuelne cene "preko grane".

20221120_081640.jpg
20221120_081944.jpg

Prvi utisak – dugačka (dužina 345mm, sa sunshade-om oko 445mm), teška (760gr), robusna, masivne izrade centralne konzole sa turetima. Tubus 30mm.

20221120_081747.jpg
Ova centralna konzola zahteva visoke nosače, da bi se mogla rotirati po uzdužnoj osi. Generalno, optika deluje da je izuzetno čvrste konstrukcije.
Tureti vrlo preciznih i osetnih klikova pod prstima, sa po meni odličnim hodom izmedju dva stepena, tako da se lako kontrolišu po prstima.Nikakav luft nisam osetio, a provrteo sam oba tureta kroz full range u “+” i “-“.
20221120_081852.jpg

Slika u okularu je vrlo jasna, končanica se perfektno prikazuje, tanka je, paralaksa radi odlično i vrlo precizno od 10m na dalje (ja sam je koristio do 25m u pucanju, a u slobodnom gledanju negde do 50-60m usmeravajući je na sitne predmete do 20cm veličine)
20221120_081740.jpg
20221120_081736.jpg

Ono što posebno izdvajam, a meni je malo predstavljalo i problem je izrazito veliki eye-releif, mislim negde oko 12-13cm u mom slučaju. To je dovelo do situacije da mi je kundak bio “kratak” pri početnom montiranju.To se posebno potenciralo pri BR gadjanju, jer se položaj tela, kao što svi znamo značajno menja. Srećom, na HW je lastin rep izuzetno dugačak (oko 25cm), tako da sam mogao da pocizioniram optiku dovoljno prema ustima cevi. Kod pušaka sa kratkim lastinim repom, do 10 15cm, ova optika može potencijalno praviti problem, jer zahteva pomeranje prema ustima cevi, zbog “eye-releifa”, te je potreban produženi nosač ili produženje kundaka (kao što se “mučio” bata Zare). Takodje, ovakvom pozicijom, kod pušaka sa prelamanjem cevi, “sunshade” ne može da se postavi, jer onemogućava prelamanje. U tom smislu, ova optika je idealna za VP sa fiksnim cevima ili da se koristi kod prelamača, bez sunshade-a.
20221120_081640.jpg
20221120_081648.jpg
MR-4-16X44SFFFP1-11.jpg

Dakle ukupan utisak - optika za ovu cenu sasvim korektna, s obzirom da sam imao i Hawk, i Nikko i Tasco, i Buscnhell (ali ne kinesku pančevačku kopiju, već original) i Vortex, ova optika ne zaostaje ni u jednom segmentu. Štaviše, ima jasniju i svetliju sliku od Vector Veyron, koju takodje posedujem i koja je više nabavne cene (lechke me nervira onaj odomaćeni “cenovni rang” izraz :lol: ). Ostaje da vidim kako će se ponašati u dužoj eksploataciji. Po proizvodjaču, predvidjena je za jake kalibre, ali u VP svetu, kao što znamo to ništa ne znači, pogotovo kod moje HW.
Nadam se da su ovi utisci pomogli onima, koji su razmišljali o kupovini ove optike. Veliki pozdrav.

SrpcheTheGreat said:
Prvo javno priznajem da nisam uspeo da pronadjem na šta se odnose ovolika "S" slova. Da je second focal plane, to je svim jasno, al za resto se nešto baš ne znaem... :D.

Možda nisam u pravu, ograđujem se unapred, meni SFFFP liči na Side Focus First Focal Plane. Na jednom video-prikazu te optike se vidi da je končanica u prvoj fokalnoj ravni. E sad, da li je stvarno FFP ili SFP to već ne bih znao, jer ni na jednom sajtu na kojem sam je pronašao, nije naveden taj podatak, osim na jednom čileanskom (!), na kojem piše "primer plano focal".

PS. inače odličan prikaz!

SF na početku je verovatno Side Focus, pošto ima sa leve strane točkić za podešavanje fokusa.

Da li je FFP u nastavku First Focal Plane proveriš da li se končanica povećava i smanjuje kako povećavaš i smanjuješ uveličanje.

Ako si u mogućnosti, testiraj da li tureti prate deklarisane klikove. (Pušku/optiku fiksirati, milimetarski papir na zadatu udaljenost, preračunaš odnos 1 klik - X mm, ... Po specifikaciji 1CLICK 1/10MRAD i ako je FFP onda je na svakom uveličanju 1 klik = 1 cm na 100m.)

Dakle bata Joco,potpuno si u pravu. Skracenica upravo to znaci. To je optika sa FFP koncanicom, ja sam napravio "gresku u lapsusu".

@zuxbg ja ne pucam daljine vece od 25 30m, tako da su mi kod optike najvaznije dve stvari-ostrina slike i dobro podesena paralaksa. Da li je wheel za paralaksu adekvatno izbazdaren i da li tureti "gadjaju" tacnu vrednost prema specifikaciji optike mi je manje bitno. Ako je slika jasna, mogu da upucam optiku i ona takva drzi POI, meni je to sasvim dovoljno. Ova optika sve to moze i zato mi se cini da je sasvim ok...ako bude lepog vremena, nosim je napolje na vece daljine da se igram na nacin koji si predlozio...
P.s. hvala na svim sugestijama...

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

Evo jos malo dodatka za ovu optiku. Danas sam testirao malo ponasanje koncanice pri razlicitim uvecanjima. U prvom slucaju pucao sam na uvecanju od 6x, a potom na maksimalnom od 16x. Prvi hitac je levo od tačke koju sam gadjao, pomeranje po pravcu je do mene, jer je tačka negde oko 7 8mm i slabo sam je video pri ovom uvećanju. Istu tačku sam potom gadjao sa maksimalnim uvećanjem i rezultat je očigledan. Pogodak je ostao u istom nivou, samo sada sa pogotkom u POI, jer je i uvećanje bilo veće.

20221121_214404.jpg

U drugom slučaju sam gadjao sa većim uvećanjem, 10x, a potom opet sa maksimalnim 16x. Rezultat je praktično isti kao i u prethodnom gadjanju.

20221121_214345.jpg

U oba slučaja distanca je 20m, puska HW80. Paralaksa je prethodno bila podešena na maksimalnom uvećanju, a zatim je nisam uopšte pomerao. Slika u okularu je ostala kristalno čista. Dakle, za sada sve pohvale sa moje strane.Ali, to je tek početak eksploatacije....

..zaboravio sam da dodam ključnu stvar. Oba puta sam pucao sa 2 dota u overholdu, dakle sa korekcijom hica preko koncanice...

jako lep prikaz,a tu optiku poseduje dosta kolega i mahom su zadovoljni. naravno uvek ce se naci neko da kaze da to nije to jer ocekuje vise za ulozeni novac.
bilo bi lepo kada bi svi mogli da uslikamo kvalitetno sliku nasih optika na najmanjem i najvecem uvecanje da bi mogli da prikazemo optike sto realnije je moguce, ali opet to zahteva i neke sprave koje nam nisu svima dostupne
sad mali offtopic
ako sam ista naucio tokom nekoliko godina kupovine optika to su sledeci stvari
-svi mi drugacije vidimo - mislim i na sam vid a mislim i na misljenje
- cini mi se da postoje razlike u samim serijama iste optike
- najbitnije je sta misli sam korisnik , tj d ali mu optika odgovara, nekome lezi manje uvecanje a cistija slika, a nekome vece uvecanje uz nekakvu sliku, a nekima samo skupa stakla su dovoljno dobra

Users who are viewing this thread

Back