Trajno oduzimanje oružja C kategorije

Jaguarp

New member
Pre skoro mesec dana privremeno mi je oduzeto oružje - dve vazdušne puške C kategorije, pištolj Browning HP C kategorije i malokalibarska puška Toz B kategorije kao i oružni list u koji je malokalibarka upisana. Potvrde za C nisu tražili. Mog sina su dan pre toga priveli zbog neke gluposti (nema veze sa oružjem) i odmah pustili, nikakav prekršajni ni krivični postupak nije pokrenut (proverio sam u tužilaštvu). Na kućnu adresu mi je stiglo obaveštenje da je 27.10. pokrenut "postupak ispitivanja uslova za držanje oružja iz kategorije B". Znam da po zakonu mogu da mi trajno oduzmu oružje B kategorije bez ikakvog obrazloženja, kakva je situacija za C kategoriju? Kad sam pištolj 2021. prebacio u C kategotiju, upozoren sam sa više strana da dobro pazim jer je bilo slučajeva da takve pištolje oduzimaju pri rutinskoj kontroli. Ako npr. nisam tu a moja žena ima ključ od kase pa joj oni traže da vide pištolj i ona otključa kasu, to je to, ode pištolj. Takođe, ako me negde zateknu da pucam iz vazdušne van strelišta, ako nekom pozajmim i slično, oduzimaju trajno sve kategorije. Tako da pazim, svo oružje držim u kasama, samo ja imam ključ koji je uvek kod mene. Da li neko od članova zna da li mogu i po kom osnovu da mi trajno oduzmu C kategoriju?

Meni su jednom to lepo, kratko i direktno objasnili u mupu: "Ne pravi sranja i nece te niko dirati"...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Last edited:
Pre skoro mesec dana privremeno mi je oduzeto oružje - dve vazdušne puške C kategorije, pištolj Browning HP C kategorije i malokalibarska puška Toz B kategorije kao i oružni list u koji je malokalibarka upisana. Potvrde za C nisu tražili. Mog sina su dan pre toga priveli zbog neke gluposti (nema veze sa oružjem) i odmah pustili, nikakav prekršajni ni krivični postupak nije pokrenut (proverio sam u tužilaštvu). Na kućnu adresu mi je stiglo obaveštenje da je 27.10. pokrenut "postupak ispitivanja uslova za držanje oružja iz kategorije B". Znam da po zakonu mogu da mi trajno oduzmu oružje B kategorije bez ikakvog obrazloženja, kakva je situacija za C kategoriju? Kad sam pištolj 2021. prebacio u C kategotiju, upozoren sam sa više strana da dobro pazim jer je bilo slučajeva da takve pištolje oduzimaju pri rutinskoj kontroli. Ako npr. nisam tu a moja žena ima ključ od kase pa joj oni traže da vide pištolj i ona otključa kasu, to je to, ode pištolj. Takođe, ako me negde zateknu da pucam iz vazdušne van strelišta, ako nekom pozajmim i slično, oduzimaju trajno sve kategorije. Tako da pazim, svo oružje držim u kasama, samo ja imam ključ koji je uvek kod mene. Da li neko od članova zna da li mogu i po kom osnovu da mi trajno oduzmu C kategoriju?

Одузима се оружје ако је неко од ближе породице наркоман, криминалац, ако је напао неког и претио (уживо или на интернету), ако се не држи на адреси на кокој је власник пријављен. Може бити милион разлога за одузимање оружја. Основ је оно због чега су дошли. Сигуран сам да су оставили неки папир.
Није правило али је право онога ко одлучује.

Најсвежије одузимање за које знам, човек није направио ништа са оружјем, ником није претио, диван, миран, ништа није радио само је мирно гађао људе камењем на демонстрацијама.

Nisam najbolji sa ćirilicom...ali ako sam dobro pročitao ovo "mirno bacao kamenje na demonstracijama"
Al sam se ismijao.

Bila jednom neka rasprava i počeli pričati o oružju, neka se pametna našla i viče ne treba dati nikome da drži oružje...i jedan kolega koji ima stvarno pozamašnu kolekciju lovačkog oružja je pametno rekao u principu oni koji imaju oružje su manji od makovog zrna, jer znaju da i najmanja sitnica može dovesti do toga da se bez oružja ostane pa paze što rade.
Ja sam bome i sa komšilukom skroz dobar otkako imam malo više zračnog oružja

Znam čovjeka kojem su oduzeli više komada lovačkog oružja jer je sin napravio pizdariju,a nema uopće pristup tom oružju.

Nije bilo ništa od navedenog, jedini papir koji imam je potvrda o oduzetom oružju koju sam dobio u policiji i ovo sad obaveštenje. Kad su mi oduzeli oružje sutradan sam išao u policiju da pitam koji se to postupak vodi na osnovu koga mi je oružje oduzeto ali su me oduvali, kao doći će na kućnu adresu. Preko poznanika u sudu saznao sam da se u tužilaštvu ne vodi nikakav postupak. Ono što me zanima je da li i za C kategoriju važi isto kao za B, da mogu da oduzmu bez obrazloženja? Malokalibarku sam prežalio, za ostatak bi mi bilo teže.

Ne sećam se da sam negde pročitao da se pravi razlika između B i C kategorije ako ti uzimaju oružje. Ne znam, možda grešim.
Voleo bih da grešim i za B ali imam jednog besnog u kući zbog svega toga a pomalo znam šta se trenutno radi tako da ako si dobio papir da će proveravati uslove za držanje, uzeće ti i to. Zvali su te da daš izjavu u stanici, posle će doći patrola da proveri da li imaš zakonske uslove, utvrdiće da imaš ali će neki sledeći utvrditi da ti nije ugrožena bezbednost i uzeće ti sve sa B kategorijom osim lovačkog. Lakša varijanta je da odeš i sve pokloniš državi, verovatno će ti to predložiti kada odeš da daš tu izjavu zbog koje su te zvali. Na kraju se svodi na isto.
Jedina razlika je što sad zovu jedne a kada njih reše, zvaće druge...

Nije bilo ništa od navedenog, jedini papir koji imam je potvrda o oduzetom oružju koju sam dobio u policiji i ovo sad obaveštenje. Kad su mi oduzeli oružje sutradan sam išao u policiju da pitam koji se to postupak vodi na osnovu koga mi je oružje oduzeto ali su me oduvali, kao doći će na kućnu adresu. Preko poznanika u sudu saznao sam da se u tužilaštvu ne vodi nikakav postupak. Ono što me zanima je da li i za C kategoriju važi isto kao za B, da mogu da oduzmu bez obrazloženja? Malokalibarku sam prežalio, za ostatak bi mi bilo teže.

Знам за примере да је одузето и Ц а знам и за примере да је Ц изостављено од одузимања, или набављано после одузимања Б категорије. Сви случајеви одузимања Ц категорије за које ја знам повезани су са нелегалном употребом или неким насиљем.

Nije bilo ništa od navedenog, jedini papir koji imam je potvrda o oduzetom oružju koju sam dobio u policiji i ovo sad obaveštenje. Kad su mi oduzeli oružje sutradan sam išao u policiju da pitam koji se to postupak vodi na osnovu koga mi je oružje oduzeto ali su me oduvali, kao doći će na kućnu adresu. Preko poznanika u sudu saznao sam da se u tužilaštvu ne vodi nikakav postupak....
Druže, nešto si uradio, ili tvoji ukućani, ili te je neko prijavio zbog nečega, ko ima moć da ti pošalje SUP na vrata...nikad nije bez razloga...samim tim i tvoje pitanje sa početka je takvo da ovde niko nema odgovor. Svako oduzimanje oružja ide sa razlogom, a sam razlog je osnov za razmatranje šta će se dalje dešavati. Prema tome, odgovore na tvoja pitanja dobićeš u SUP-u u nekom trenutku...ovde teško..

Oružje će da ti uzmu i ako ti prijaviš komšiju koji ti je pretio kao i za milion drugih razloga. A ne bi me čudilo da je ta "glupost" zbog koje je sin priveden razlog. To što u tužilaštvu nema nikakve prijave ne znači ništa. Policija može predmet da preda tužilaštvu posle ko zna koliko vremena. Jedino u policiji možeš da saznaš o čemu se radi. Ne znam da li ideš lično ili se obratiš pismeno, mailom... i da li su dužni i posle koliko vremena da ti odgovore. Mada koliko znam dužni su da ti odgovore u nekom roku ako se obratiš pismeno.

Oružje će da ti uzmu i ako ti prijaviš komšiju koji ti je pretio kao i za milion drugih razloga.

Код мене у насељу се побила два детета, родитељи пријатељи, договоре се да их заплаше и зову полицију. Полиција дође, саслушају све направе записник и оду, сутрадан дође патрола код оба оца по оружје. Ја такође мислим да је Срба 100% у праву и да је разлог привођење члана породице.

Оружје није зајебанција "приче дошла полиција и преварила жену да да кључ од сефа" су сулуде, по закону ни жена ни било ко други не сме да има приступ оружју. Све јасно пише и само се треба придржавати. Приликом издавања дозволе требало би проверавати познавање закона о оружју, 99% људи који код нас добију дозволу нема појма шта пише у закону.

Users who are viewing this thread

Back