"Upucavanje" optike

Lale

Member
Ima gomila sajtova, klipova i slika kako se to radi ali nigde se ne spominje kako se to radi ako puska nije "kako treba". Trebam da upucam jednu vazdusnu za prijatelja (diana 34) i posto sam to uradio nekoliko puta mislio sam da ce i ovo biti laganica. Nakon sto sam stavio pusku na stalak za upucavanje i okacio kanap sa metalom sa donje strane kako bi mogao da stelujem optiku, stavio sam libelu na sinu i odma naisao na problem. Kad se libela stavi na sinu kako bi puska bila u libeli a zatim na deo gde stoji zadnji (mehanicki) nisan, libela pokazuje drugacije rezultate. Sta raditi u ovom slucaju? Koj deo puske uzeti kao ispravan? Da li koristiti sinu da bi puska bila pod libelom ili koristiti taj deo gde je zadnji nisan pa po njemu stelovati pusku da bude u libeli ili mozda neki drugi deo puske?

Vidi ako sina nije u osi sa optikom i cevkom , to je bas problem.
Stavi vinklu ili uglomer na sinu pa proveri u odnosu na pusku .
Ako nisu u osi , drugu referentnu tacku nemas jbg...

Ne razumem bas najbolje ovo sa vinklom. Mislis da jedan kraj stavim na sinu a drugi kraj da gledam da li sece prednji deo cevi?

Ovako probaj , ja sam tako radio i utvrdio sta je problem .
Puska stoji kao za pucanje sa stola sa naslona , sto na kojem radis da je priblizan libeli , jednu vinklu stavis kraci deo na sinu a duzi da gleda prema stolu , drugu vinklu stavis na sto t.j. na libelu koja stoji na stolu i pokazuje ravnost vinlu 1 primaknes vinkli 2 i vidis ima li odstupanja izmedju njih a za referntnu tacku po vertikali uzmes na primer okidacki mehanizam ako je moguce ili turet na optici , uf tesko je ovako objasniti , ne znam jesi li razumeo poentu ili sam te jos vise zbunio :D

Uf sto je ovo tesko za citanje :D. Prvo sam stavio pusku na stalak, zatim sinu podesio da bude u libeli sa stolom, jedna vinkla kracim delom na sinu a duzi deo da visi ka stolu, druga vinkla obrnuto kraci na sto a duzi uspravno i onda kad priblizim vinkle da budu jedna do druge trebalo bi da nema zazora ni u kom delu gde se sastavljaju. Da li si to mislio?

Bas to , jedino moras imati neku referentnu tacku po vertikali radi provere , ako me razumes ...

Puška najčešće ne treba da bude u libeli. Končanica, tj njen zamišljeni nastavak mora da seče osu cevi, da bi bilo moguće pravilno upucavanje. Libela se montira na optiku, pomoću viska ili nekog drugog instrumenta i služi nam samo da znamo kako da držimo pušku u idealnom položaju (optika mora biti "u libeli").

Ako su rail i cev u osi moguće je sa dve libele (jedna na railu a jedna na optici) odraditi postavljanje optike, ako nisu sa libelama ćemo dobijati netačan rezultat. Centriranje se može prilično precizno odraditi i od oka.

Hvala na odgovorima. Ovo sa vinklama mi nikad nebi palo napamet ali dobro da nekom jeste :D. Ispalo je da sina je u osi sa cevi ali ce puska morati malo na stranu da se drzi jer je kundak prepravljan. Kasnije mi je receno da je neko iz ko zna kog razloga brusio taj deo gde stoji zadnji nisan pa je dovelo do zabine.

Users who are viewing this thread

Back