Vazdusna puska i WW2

Milan

New member
Pre neki dan sam cuo neke informacije ali nisam uspeo da nadjem neke dokaze za to zato mozda neko od vas vise zna.
Moj sef na poslu mi kaze kako je gledao neku emisiju o drugom svetskom ratu,tema je bila opsada Lenjingrada.
Posto sam ja kao i vecina vas dosta gledao,citao i slusao o najvecoj opsadi mislio sam da cu cuti vec sve poznato,kad ono...
Blago receno ostao sam u cudu kada mi je izpricao jedan deo price koja je vezana za vazdusne puske.
Kaze da su nemci prvi koji su koristil samo par vazdusnih pusaka za neke zadatke protiv sovjeta u operaciji- Severna svetlost.
U nastavku price saznajem da su to bile puske na komprimovani vazduh koje su kaze bile smrtosne do100m i koristile su manji kalibar.
Najveci problem su bas one zadavale rusima zbog nama vec poznatih razloga i karakteristika takvih pusaka.
Mene cudi kako se to nigde nije spomenulo,gde su te puske...Pokusavao sam da dodjem do nekih podataka ali bezuspesno i sve se zavrsava na ovoj prici.
Znam da je Hitler imao najbolje naucnike sveta i da je korisceno oruzije koje je onda bilo veliki pojam ali mi je bas interesantna ova prica jer se spominje puska koja je pradeda danasnje PCP puske i to u najvecoj opsadi WW2.
Ako neko zna vise ili uspe da pronadje bilo kakav pisani ili video dokaz neka se javi,a nije losa tema i za zimsko polemisanje :D

Ne znam za tu pricu iz ww2 ali sam citao da su pcp puske nastale ustvari mnogo pre i to prvo u velikim kalibrima. Nisam siguran ali mislim da su cak nastale pre springerica. Pre nekih 300 400 godina ;D

Neznam da li je to samo mozda propaganda ili je stvarno.Meni licno ima nekog smisla ova prica jer u urbajnoj sredini i na manjim udaljenostima je od velikog znacaja ostati neprimecen na polozaju.Verovatno su neki clanovi i kolege prosli takvu ili slicnu obuku i znaju to iz iskustva.
Elem mene sada kopa kako su izgledale te puske,da li su imale tank ili su se pumpale vise puta da bi nagurali pritisak...bilo koji podatak.

https://www.google.rs/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&ved=0ahUKEwji1YrIs6PQAhVFWxoKHZHiA3kQjhwIBQ&url=http%3A%2F%2Fwww.beemans.net%2FAustrian%2520airguns.htm&psig=AFQjCNHDRK9JAHwZuhX1c7_0RAsO2G7zyw&ust=1479046399671721

zanimljiv tekst u vezi ovoga...
verovatno je to ta puska o kojoj pricas. pri dnu teksta. pise da su je partizani koristili ali verovatno da su i nemci

Da zanimljiv tekst kao i video.
Mada sam video slike i neke snimke Girardoni pusaka ali mislim da nisu njih koristili u WW2

Pa ovi sto danas prave ove puske su teska BORANIJA, nista novo nisu izmislili...ovi su bili carevi, svaka im cas!

Firefox sada sam video tu sliku o kojoj pricas i da lako je moguce da je to ta puska ili slicna.
Pupanje cilindra je zamena za kondicioni trening :)

Nemci i aku su imali vazdusno oruzje to je bilo daleko sofisticiranije.
Ovo je puska pravljena u kucnoj varijanti, zbudzena od raznoraznih delova ali prema prici veoma ozloglasena medju nemcima.
Navodno su ih otporasi posteno zezali ovom spravom.

Definitivno je hitac do 100m pa i vise bio smrtonosan. A to govori da su i ove danasnje jako opasne.

Users who are viewing this thread

Back