Vodič za procenu vrednosti polovne puške

Furioso

New member
Kako to rade u Italiji: kada doneseš pušku i fiskalni račun prvo se proveri da li si kupio po uobičajenoj ceni ili na akciji (jubileji fabrike kada su popusti, akcije, sajmovi itd). Obično ti popusti i nisu toliko veliki 5-10%, vrlo retko idu 15-20%. Ako si platio uobičajenu cenu to je tvoj problem jer si mogao da kupiš po akcijskoj. Oni od te akcijske cene umanjuju 20% u prvoj godini korišćenja, a svaka sledeća se umanjuje 5-10% zavisno od mnogo faktora. Ovo sve vazi ako je puška u odličnom stanju, bez ikakvih oštećenja. Znači, ako ste pušku platili 1000e a na akciji je mogla da se kupi za 900, oni vam računaju 900-20%=720e, u prvoj godini korišćenja i bez ikakvih oštećenja. To je procena vrednosti puške, a ako hoćete da oni komisiono prodaju, daju vam pola od te procene, tek kad prodaju. Znači vi dobijete 360e za pušku koju ste platili 1000e, i to sve u prvoj godini od datuma kupovine. Pa sad vi vidite koliko je ko realan.

I onda posle 7-8 godina pušku pokloniš, a ako je zadržiš još 2-3 godine moraš da doplatiš kupcu? :lol: Uopšte mi se ne dopada to njihovo računjanje.

Nekada davno, recimo do kraja 90-ih, za vatreno oružje, konkretno lovčako, važilo je ovakvo pravilo. Čim je izneseš iz prodavnice cena je manja za 20-25%, a nakon toga više nema nikakvih pravila, nego je svaki komad posebna priča i sve zavisi od toga koliko je određeni model/kalibar itd. tražen u tom trenutku, u kakvom je stanju, koliko je korišćen itd itd.

Ma taj sistem sto kaze Sale nema veze sa mozgom. Generalno su oglasi kod nas budalastina, sto se tice svega... Mnogo hobija imam u zivotu i sta god sam gledao da kupim preko KP, umirao sam od smeha... Anonimus koristi AMD Ryzen procesor kupljen kod nas dve godine, oglasi ga na KP i stavi cenu kao ovi gore sto vuku robu iz Madjarske, pricam o novim artiklima... Ili recimo Mares liquid skin x vision, jedna od najboljih maski za ronjenje na svetu, covek koristi godinu i po dana i ladno spusti cenu za 2-3 posto, od one u radnji kod nas... A tek da ne pricam o mobilnim telefonima i sta za nase prodavce, dilere i jajare znaci NOVO NOVO NOVO, TOP STANJE, BEZ TACKICE i ostale budalastine, a telefoni sa znakovima koriscenja... Ali mi je najjaca ipak prica, kada stavljaju ocene, tip stanje telefona 9.5 od 10 AHAHAHAHAHAH

Znam da sam kupio 2 polovne pcp puške do sada i da sam oba puta prošao fenomenalno. Bolje nego novo da sam kupio. Royale je završio kod Joce I on je treća ruka :D. Znam da za dobru polovnu pušku ne bih žalio da platim koliko je i nova u radnji. Posebno kada znam ko je prodavac. Često polovna puška dođe fino istjunirana i podešena.
Što se tiče maski za ronjenje koristim aqualung micromask već 7ma godina kada sam na letovanju i mislim da je daleko bolji izbor od mares liquidskin x :lol:
Da rezimiram pre bih kupio polovnu istjuniranu pcp pušku za koju znam da je precizna, nego istu takavu novu za iste pare.

Users who are viewing this thread

Back