Voleo bih da naucim neke stvari - sta i kako u Srbiji

bigHUN

New member
Pozdrav drustvu, ja nov na forumu, pisem iz inostranstva, i uglavnom neznam nista oko zakonima u Srbiji sto se tice vazdusnih oruzja, ali sam zainteresovan da naucim.
Zivim u Kanadi ali za penziju nameravam da se vratim, vrlo verovatno za Kikindu. Moguce da ce to da se desi negde sledece godine a voleo bi da iskoristim medjuvreme da uradim moj deo domaceg zadatka.
Ovoliko zasad o uvodu, sada malo o meni.
Kod nas barem u ovoj mojoj provinciji,
ispod 500 fps=152 mps - i - 7 Joula energije, netreba dozvola za vazsusno oruzje. Ovo dosada je crno-belo ali to "i" je rupa u zakonu sto se zove siva zona, nikom ne preporucujem da se igra sa tim.
Dve puske sto ja imam su velika brzina i velika energija, sto ih pripada u istu kategoriju kao vatrena oruzja, i ja sam polozio ispit i imam dozvolu za koriscenje - u Kanadi. Zakon je malkice propusniji sa vazdusnim u poredjenju sa vatrenim oruzjima, ali ako the slucaj odvede ispred suda, neces da budes tamo. So, svi mi igramo po knjizi kako je napisano.
Ja gadjam u privatnom klubu na otvorenom prostoru sa vise daljinskih linija, ali u mojoj okolini ima isto par strelista uglavnom u zatvorenom prostoru. Glavna razlika izmedju kluba (godisnja pretplate $ i tri brojke) i strelista (platis po ulazu) je uglavnom ogromna i u ceni ali i u svojoj komociji sa druge strane.
Sledci put dolazim za Srbiju kada se malo ohladi, verovatno u Oktobru, i hocu da pokrenem papirologiju, a bice brdo kako mi se sve ovo cini.
E sada moja pitanja krecu:
- Da li se zna jel ja moram poloziti neki ispit za koriscenje vazdusnog oruzja, ili kako to zapravo radi u Srbiji?
- Da li ima neki otvoreni klub recimo u Severnoj Vojvodini, gde ja mogu da se igram BR (benchrest) 100 i 200 metara, ili 20-70 metara silouettes?
- Gde Vi punite PCP? Ja ovde imam jedan YH kineski kompressor (i brdo delova za svaki slucaj), ali masina radi na 110 volti.
Zasada nebi nosio moje puske (i pratecu opremu), nego na veoma kraju kada budem poceo pakovati za selidbu.
Uh, previse kucanja za pocetak, stacu na momenat da vidim kuda ovo ide.

Prodaj sve i ovde kupi druge puške. To ti je najisplativije rešenje. Dozvola za pucanje ne treba. Oružje preko 200m/s ili preko 0.22 cal se prijavljuje i plaća taksa oko 20can$. Za streljanju u Kikindi ne znam.

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Prodaj sve i ovde kupi druge puške. To ti je najisplativije rešenje. ... Za streljanju u Kikindi ne znam.
Uhm, previse ulozeno i novaca i truda i vremena da bi to neko posteno platio u kanadi, a da ne kazem skupljati istu ili slicnu opremu iz pocetka po trnovitom putu.
Ja se secam u Kikindi je postojao klub, ali je unutra u podrumu neke zgrade, to me ne interesuje. Isto znam vojska stare JNA imala streliste na otvorenom ali neznam ako jos postoji.

Od unošenja pušaka u avion pa do završetka papirologije uvoza istih u Srbiju ima da ti pozli.

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Da li postoji agencija u Srbiji sto se bavi ovom vrstom papirologije? Mislim o uvozu oruzja makar "samo" vazdusno?
I, da li aliexpress salje robu za Srbiju?

Postovani kolega,
Ja se unapred izvinjavam sto cu komentarisati nesto za sta niste trazili savet, ali kao neko ko je ziveo kratko u Kanadi, i ko je cesto u Kikindi (zena mi je iz Ki), mislim da mogu dati svoje misljenje.
Sto se tice samih pusaka i donosenja istih u Srbiju, to cete resiti kako cete resiti, sa nasom papirologijom i svim tekucim problemima, ali cete resiti. Po meni je glavni problem da se vi posle toliko godina vratite u Srbiju i u Kikindu.
Nekada je Kikinda bio mali industrijski grad koji se nije previse razlikovao standardom gradjana od ostalih gradica bivse Juge. Kikinda danas je jedna tuzna varosica, odakle ljudi godinama odlaze (makar u NS ili BG), a ovi sto ostaju tumaraju njenim ulicama zamisljeni u svoje svakodnevne probleme. Osim nekoliko lokalnih paora, koji su raznim kombinacijama uspeli da dodju do velike kolicine obradive zemlje, velika vecina naroda zivotari na granici siromastva.
Ljudi posle dugo godina zivota u dijaspori, nekako prihvate standard zapadnih zemalja kao nesto sasvim normalno, a sve vise nostalgicno pate i tuguju za nekim lepim stvarima iz proslosti. Za domacom kobasicom, kajmakom, rakijom, kafom sa komsijom… To je nekako i normalno, žal za dobrim starim vremenima. Samo kada se vratite u Kikindu, i pogledate taj narod kako zivi i sta radi, i shvatite da ste resili da ostatak zivota provedete bas na tom mestu na planeti, nisam bas siguran koliko ce vam znaciti ukus domace kobasice 🙂
Moj prijateljski savet je, da pre definitivne odluke, dodjete dva ili tri puta u Kikindu, i ostanete po par meseci. Mozda najbolje u jesen i zimu 🙂 Kada dodjete, slobodno mi se javite, pa mozemo zajedno i da ispucamo koju dijabolu iz mojih pusaka.
Neki kompromis, po meni bi bio da nastavite zivot u Kanadi, a u Kikindu dodjete bar jednom godisnje na mesec-dva. Tako bi zadovoljli nostalgiju, a sa druge strane ne bi previse remetili svoj zivotni stil i gugogodisnje navike…
Sto se tice BR kluba to naravno ne postoji, ali ima nas nekoliko entuzijasta koji se okupljamo u Zrenjaninu, na trap strelistu i pucamo BR. Pre neku godinu, jednom coveku u Kikindi sam prodao svoju bocu za vazduh, secam se da mi je rekao da nema gde da je puni, pa je dolazio za Novi Sad da napuni bocu. U Kikindi nema prodavnice sa vazdusnim oruzjem, tako da i za dijabole idete za Novi Sad.
Eto, to je onako najkrace, od srca 😉

Ako sam dobro razumeo tekst, imate dva oružja, koja prema srpskim zakonima spadaju u "C" kategoriju, i za koje se samo zahteva registracija pri Ministarstvu unutrašnjih poslova. Što se tiče unošenja ličnog oružja te vrste u Srbiju, moj savet je advokat, ako želite ja vam mogu poslati kontakt nekoga od kolega za koje mogu da se pouzdam da će da se snađu u toj materiji.

Ovde je gađanje dozvoljeno na zatvorenim i otvorenim strelištima, a najbliže Kikindi bi moglo biti tek kod Zrenjanina, mada vidim da Kikinda ima svoj streljački klub, s tim što je upitno da li raspolažu linijama od 50m i više.

Aliekspres dostavlja u Srbiju, i na pošiljke preko EUR 50 se plaća carina.

Pozdrav,

Aleksandar

Potpisujem sve što je Lane rekao, da ne ponavljam priču...
Ovde u gradovima (i to ne svima) ima najviše streljačkih klubova gde se gađa na 10 m i to je to. Specijalizovanih strelišta za FT, BR ili nešto slično vezano za vazdušno oružje ne postoji. Jedino da se sam nekako organizuješ na nekom privatnom posedu daleko od očiju javnosti jer to nije dozvoljeno po zakonu.
Ja živim u velikom gradu koji sem streljačkog kluba i 10 m, nema ni streljanu za vatreno oružje. Moraćeš da se navikneš da ono na šta si navikao u inostranstvu ovde ne postoji.

... Ljudi posle dugo godina zivota u dijaspori, nekako prihvate standard zapadnih zemalja kao nesto sasvim normalno, a sve vise nostalgicno pate i tuguju za nekim lepim stvarima iz proslosti.
Proziveo nekih 29 godina u ovoj "zapadnoj demokratiji" u pocetku bilo dosta lepo i interesantno, ali da kazem dosta bilo. Specijalno u zadnjih par godine sa ovim novim fazonima o "kolor revoluciji" i "budjenje novih ideja" sto sipi iz vedrog neba ... nekako nemoze mozak dalje do podnese ;) a tek da ne kazem nista politicki o oslobadjanju ...
U svakom slucaju ostati ovde kao penzioner je - nemoguce za vecinu nasih ljudi, stigli smo prekasno.
E sada Kikinda ili bilo gde drugde ... ja bih najradije na neku ledinu daleko od ociju.

... Jedino da se sam nekako organizuješ na nekom privatnom posedu daleko od očiju javnosti jer to nije dozvoljeno po zakonu...

Jeli moguce stvoriti = napraviti non profit privatan klub, finansirano od clanova? Negde na neplodnoj zemlji bogu iza ledja?

Ne vidim razlog zašto ne bi moglo? Samo što strelište mora da ispunjava zakonske uslove da bi bilo strelište, mora da se osnuje klub, da se državi plaća sve što treba... Tek ćeš tu da vidiš kako je kod nas a kako u normalnim državama :). To ako hoćeš po zakonu.
Ako hoćeš van zakona opet sve to može ali kad tad će neko da te prijavi (makar neki nezadovoljni "član") pa će onda biti svašta. Inače kod nas je zabranjeno gađanje svuda van zvaničnih strelišta. Bez obzira koliko je tvoja zemlja velika i bogu iza leđa. Velika većina nas gađa baš tako jer nema drugi način.

Kolege, hvala puno na pomoci, mnogo sam naucio za ovih par sati.
Ta ideja o klubu mi je ispred nosa primamljuje ko sargarepa.
Imam dosta vremena jos da ucim i mislim sta i kako. Najvaznije da vrata nisu sva zakljucana.
i nemoj misliti da Kanada kao valika drzava toliko i normalna ;) one sve izgledaju fenomenalno na slici i svi je zele i motaju - ali kad pocnes da zivis sa njom .... a na kraju ti vec mnogo dosadi stalni da ponavljas "Da Draga"

Pozdrav, zemo!
-Zrenjanin: lokalni klub raspolaze zatvorenim (10 metara, stojeci i sedeci stav, vazd. oruzje "slabije" od 10 Joules) i otvorenim strelistem (koje "prima" i vatreno oruzje). Cini mi se da je max. distanca na otvorenom 50 metara (tu sam se i ja raspucavao sa 22LR karabinom koji je u posedu kluba).
-Adapter, to jest transformator koji na primaru prihvata 220VAC a na sekundaru "daje" 110/120VAC verovatno bi ti resio problem prikljucenja kompresora. Kazem "verovatno", jer ne verujem da ce razlika u frekvenciji (50Hz vs 60Hz) bitno ometati njegovo funkcionisanje. Najbolje (ali i najskuplje) resenje je kompletan, brand name step-down adapter (pazi, ako budes kupovao, da ne odaberes "step up", koji omogucuje prikljucenje "evropskih" uredjaja na "americku struju" i obrati paznju na deklarisanu potrosnju (VA) kompresora i na maksimalno dozvoljeno opterecenje adaptera).

Posmatram i citam sve sa velikim zainteresovanjem.
Pre neki dan mi se zalepilo za oko da negde oko Beograda se pravi jedan klub, kada stignem (duboko u jesen ili pocetkom zime) u Srbiju veoma verovatno da cu da posetim vlasnike. Ali jos je daleko i ideje mogu da lutaju okolo.
Evo kako se to radi tu kod mene, necu pricati o unutrasnjim prostorima ili strelistima, vec o klubovima...
Ja sam clan u SGC, formiran negde oko '50ih, u sumovitom kraju sa obroncima pretpostavljam negde oko 100 acres=40+ hektara, 650 clanova, jedan od najvecih u severnoj Americi, i definitivno najskuplji ...
Radi na principu kompanije sto odrzavaju sharholders, nomozes se uclaniti bez posedovanja share-a (posedujes deo vrednosti kluba), mozes da kupis (oko $23K) ili rentas/lizujes ($800 ~) godisnje.
Na to plus dolazi clanarina od $550 godisnje, sto pokriva familiju sto zivi na istoj adresi.
Kada se uclanis, prvo 20 sati sedis u klupi i bices testiran u znanju = bez obzira sto ja vec imam dozvolu za "imanje" vatrenog oruzja sto sam negde u proslosti polozio skolu).
Sledece je pucanje u 10 krugova (papir) is pistolja i 10 krugova (papir) iz puske, ali samo jedna meta na dan. Komisija pregleda i odlucuje.
Pa ondak, 30 dana si pripravnik, i godinu dana samo ti mozes da gadjas bez familije, nakon godinu dana mozes da vodis familiju.
Kamere su svugde, tata gleda posebno pocetnike, rampe, obezbedjenje...Nema posetilaca da ti zuvaju oko glave, nema cekanja, svi igramo po knjizi.
I onda kerene igra, na posedu ima 10 strelista, za razlicite kategorije vatrenih oruzja od pistolja pa do asault rifle.
Mozes da posecujes klub kolko go zelis, ali izmedju izlaska sunca do zalaska sunca, u toku cele godine, za djabe jer fakticki ti posedujes share/akciju u klubu.
Ja sam godisnje ispucao izmedju 8 do 10 hiljada diabla/slug u proseku.
Policija dolazi na trening 3 puta nedljno u ovaj klub, verovatno imaju pretplatu.
Ima mnogo klubova koji rade po ovom principu ali su daleko od koce, ovaj bio meni najblize 15 minuta voznje. Ali nazalost najskuplji, ali najbolje organizovano sve sto god mozes smisliti.
Ja sam lizovao share = to znaci originalni vlasnik nemoze da koristi klub ako posudi vlasnistvo, moze samo jedan aktivan korisnik po share.

maps - SGC.JPG

Au! Toliki sharing je za nase plate (ovde, u xxxxxxxx) krupna lova, a nije malo ni ono za leasing/renting... Pretpostavljam da si sam kupovao municiju (desetak hiljada pellets/slugs, sto si godisnje ispucavao)...

Last edited by a moderator:
hm, isteklo 5min a ja nisam zavsio, evo cela prica:

Da mnogo je para sto su shareholderi skupili i tokom godina dogradjivali pa je narasla vrednost.
Slikovito da se preprica, ovo je isto kao kad si kupio stan - ili dva u Beogradu pre recimo dve decenije, usput si ulagao i prepravljao i nasminkao = pa koliko to danas kosta ???
Klubovi obicno kostaju oko $400-550 godisnje (za neogranicanu upotrebu), dok strelista naplacuju upad recimo $30-50 po vizitu (sa tim da ti cekas na red za liniju). Ovaj moj klub je jedini u blizini sto radi na bazi sharing a cujem ljudi dolaze cak sa 200 Km. Cuo sam da ima dosta ljudi sto i ne dolaze da pucaju, share smatraju kao ulaganje, ko zna mozde su kupili pre recimo 10 godina za 2000 a danas mogu da prodaju za 20K i mnogo vise.
Ja sam zadnjih godina isprobao sve moguce diabole kako koji radi, i izabrao sto mi daje najbolje rezultate.
Do 40 Metara AAE ili HN 15gn, od 50M do 70M 25gn JSB MRD, za 100M isklucivo .25=6.35 JSB 34gn, a preko 100M do 200 samo slug 41gn ili 44gn.

...prema srpskim zakonima spadaju u "C" kategoriju, i za koje se samo zahteva registracija pri Ministarstvu unutrašnjih poslova. Što se tiče unošenja ličnog oružja te vrste u Srbiju, moj savet je advokat, ako želite ja vam mogu poslati kontakt nekoga od kolega za koje mogu da se pouzdam da će da se snađu u toj materiji.
...
Jos nisam naucio kako da kontaktiram ikoga privatno na ovom sajtu, ali bih voleo da dobijem kontakt informaciju . Unapred hvala.

Edit: vidim, treba kliknuti na ime i "start conversation" :)

Back