Weihrauch springerice

Pridružujem se klubu za rasformiranje oblačka iznad kolege @BurekUSvemiru.
Bio u prilici da baratam visokim jednocifrenim brojem hw97 u fabričkom stanju, novije izrade 26mm klip - uključujući i izloženi primerak u peloponezu - svi, bez izuzetaka su imali opisan luft. Možemo smatrati kao svojevrstan budget potpis hw-a. Kao romantik, gledam na to kao jedva primetan mladež na levom obrazu Marlene Dietrich. Po želji može se korigovati kao što su spomenuli kolege @Webley & Scott i @SrpcheTheGreat.

P. S. Ipak ću ponovo polirati mehanizme okidača...
Svako dobro.

Danas sam probao sa većom optikom ali nije udobno, mora ona malo još napred... Kontam da ću uzeti LEAPERS Picatinny šinu MNT-DTW145.

e32bf2bb7641ffb05be94af476d84f59.jpg

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Све препоруке, нема канта, само лагано заврћи и равномерно да се не укриви по правцу.

Sad sam na moru, kad se vratim kreće igrarija :) imam i nižih nosača i viših... Ima svega :)

Zapravo mi je ideja da stavim ovu picatiny koju sam spomenuo i ona je dovoljno dugačka da mogu da stavim po potrebi šta god. I ovu veću i manju optiku. Ova sad kombinacija je bilo čisto ajde da probamo kako ide. Poručeno još dosta nosača različitih visina za svaki slučaj :)

Last edited:
@Webley & Scott pošto vidim da ste u temi. Koji od kitova za 97 je najpopularniji i dalje najbolje rezultate ako znate onako, iskustveno i kroz razgovor sa ljudima. Ja kad gledam youtube review svi su najbolji na svetu kao i sve ostalo na toj platformi. TBT što reče kolega @chaba je proizvodio baš jedan agrarni zvuk kako to naziva Sandro.
Pre neki dan u klubu, dao mi kolega da probam njegovu noviju HW97 (kalibar 5.5mm) sa Welsh Willy tjunom i bas mi se svidelo. Bez odzvanjanja, samo tup, ali toliko smireno da sam sve vreme video metu kroz optiku, uopste je nije skinulo sa cilja !
Trzaj jedva da se oseti i diretno pravolinijski u rame - TUP.
Daljina 25m, desetak komada sve kroz jednu prosirenu rupu od 12ak mm, sa fiksnom optikom 6x40.

Snaga ispod 14J.

On je sam instalirao kit, ali je u isto vreme, isturpijao sve ostre ivice oko nateznog kanala jer je fabricki dihtung po obicaju bio isecen na ostre ivice prilikom montiranja, pa je morao da zameni novim. Na burgiji naravno obrnuo klip kroz smirglu sa visokim gritom i sve lepo podmazao. Samo olaksao okidac, nije ga rasklapao.

Ako nekoga zanima:

Woodfield gun care products

Nova opruga, isecena po meri za taj model (odlicnog kvaliteta)
Vodjice za oba kraja
Dodatne plastike za fino stelovanje snage ili pre-load u zavisnosti u koji kraj idu
Plasticna matica koja ide u klip, kontaktira kratku vodjicu i minimalizuje trenje (ne znam jel svi tjune kitovi imaju daj deo)
Mazivo

Sve prilicno standardno ali od kvalitenog materijala sa dobrim tolerancijama.

1720432122609.png

Vrlo slicno ako ne i isto po komponentama ima i Tinbaum kit...tzv Max Pro....ceona plasticna matica ispod nje top hat(gornja vodjica) opruga, donja vodjica, podloska vodjice i dve power podloske...e sad..kako imam info, odradjeno sa stolarskim merama...cekam jedan pa cu se sam uveriti...ali malo sam skeptican, postujem znanje izvora te informacije...

Sent from my SM-A336B using Tapatalk

Evo pitanja za poznavaoce HW-a ovde. Ima li smisla praviti duplu oprugu, po ugledu na FWB sistem, jačine npr do 9J maksimalno i uz top hat i sve ostalo umontirati u cevku?

Odustao sam od tog nauma...ni ja nisam ubedjen da nesto epohalno moze da napravi taj sistem, bez glajding mehanizma...

Danas sam probao sa većom optikom ali nije udobno, mora ona malo još napred... Kontam da ću uzeti LEAPERS Picatinny šinu MNT-DTW145.

e32bf2bb7641ffb05be94af476d84f59.jpg

Uzeo Leapers. Odlična šina, nema šta. Taman dugačka da mogu sve da pokrijem što sam hteo. Na slici dole ovih, par slotova pozadi mi taman treba kad stavljam malu optiku 3-9x32, pa sam ostavio sa tim baferom. Malo sam upucavao na 20m, radi to sve kako treba. Biće uskoro neko ozbiljnije pucanje valjda... Točak više slike radi, inače ga ne koristim :)

984a3e67d25ccd6bcf1b07815ec098b0.jpg

Zbog konfiguracije dvorišta danas sam pucao na 15m i montirao treću optiku, 4-16x44 koja je kraća pa manje smeta pri ubacivanju dijabole a i ima 15 jardi paralaksu (6-24x50 počinje od 20). Rezultat dole. 5 komada u jednoj rupi. Ova 97ica je stvarno haos od puške.

b30701b6054ed4a993678f0ad233e095.jpg

Čitam sve što je napisano o modifikacijama...i palo mi je nešto na pamet...

Vazdušne puške sa oprugom / gasnim klipom u sebi objedinjuju pumpu i pušku. Ukoliko je cev kvalitetna (kao što je Voja više puta naglasio u različitim temama), onda se preciznost puške svodi na ponovljivost pritiska vazduha na tranfer portu i što manjeg uticaja mehanizma okidanja na pomeranje puške.
Da li je ikome palo na pamet da meri pritisak vazduha na transfer portu ? Odnosno, kao i merenje brzine projektila na ustima cevi, koliko je pritisak vazduha na transfer portu ponovljiv ?

Čitam sve što je napisano o modifikacijama...i palo mi je nešto na pamet...

Vazdušne puške sa oprugom / gasnim klipom u sebi objedinjuju pumpu i pušku. Ukoliko je cev kvalitetna (kao što je Voja više puta naglasio u različitim temama), onda se preciznost puške svodi na ponovljivost pritiska vazduha na tranfer portu i što manjeg uticaja mehanizma okidanja na pomeranje puške.
Da li je ikome palo na pamet da meri pritisak vazduha na transfer portu ? Odnosno, kao i merenje brzine projektila na ustima cevi, koliko je pritisak vazduha na transfer portu ponovljiv ?
Mozda je nekom palo na pamet mozda je neko to i radio mada ja licno ne vidim razlog zbog cega bi se tako nesto radilo.
Direktna konstantnost puske se vidi sa minimalnim spredovima brzine dijabole sto dalje znaci da je pritisak konstantan u samoj puski.

U kednoj puski kolicima vazduha (zapreminski) je uvek ista. Pritisak na tp ce naravno varirati jer nista nije idealno. Zavisice od toga koliko je opruga konstantna i koliko dihtung klipa konstantno obavlja svoj posao, kao i od gustine vazduha. Ne znam kako bi to moglo da se izmeri, ali pretpostavljam da bi varijacije bile toliko male, skoro beznacajne. Mnogo je veca muka konstantnost dijabola iz jedne kutije.

Gesendet von meinem Power Armor 18 mit Tapatalk

A sa kojim ciljem bi se to radilo?

U ovoj temi je mnogo pričano o kit-ovima i stabilizaciji opruga top hat-ovima, vođicama, oplatama od lima, rendgenske folije, kao i o dihtunzima klipa. To me je navelo na razmišljanje da li se nakon ugradnje svega toga dobije idealan i ponovljiv pritisak na transfer portu ?

Kao sto rekose prethodnici, mislim da je brzina neke dijabole na izlazu iz cevi dovoljan pokazatelj "konstantog" rada opruge. Tehnicki gledano, sta god da stavimo na transfer port kao mernu sondu ili sl. morali bi da demontiramo cev, napravimo neki rogobatan model za merenje [@zare sigurno zna o cemu pricam] i opet bi krajnje merenje nekako islo ka merenjima brzine dijabole. A i te dobijene vrednosti na transfer portu, ne bi bile garant konstatnog potiska dijabole, jer i one se razlikuju medjusobno....dakle kako god se sagleda, msm da nije od prevelike koristi..
A sto se tice svih tih kitova, u mom slucaju,brzina dijabole oscilira u brzini za 1m/. Na 10 uzastopnih hitaca,dobijam 1-2 oscilacije. Meni je to dovoljno da mogu da zakljucim da je pritisak sabijanja prilicno ujednacen...

Jos jedan mali dodatak -top hat, vodjica,short stroke i folija ne uticu na konstantnost pritiska na transfer portu. Pritisak je direktno zavistan od ocuvamosti djona, tacnije stepena dihtovanja (stvaranja vakuma) koji potiskuje vazduh u cilindru i promene elasticnih svojstava same opruge tokom upotrebe.( ako sam nesto omasio, narode korigujte odma, da ne sirim dezinformacije). Sve ostalo gore nabrojano definise koliki ce biti hod opruge, njen zvuk pri otpustanju, kvalitet linijskog kretanja klipa, mirnije potiskivanja klipa, trzaj pri okidanju i vreme za koje ce sabiti vazduh. Dakle,ako je opruga dobra i djon dobar,pritisak ce uvek biti isti na transfer portu, koliki god da je. Igranka nastaje kad ta kolicina vazduha pod tim pritiskom predje u cev,tacnije uvuce se u suknjicu dijabole. I opet se prica vraca nekako na te proklete brzine....

Last edited:
Back