Zastava vazdusne puske

Ето, Воја све објаснио ;)
Све пушке су по 6000рсд, и добре и распале.
 
Ako se dobro sećam neke priče (ispravite ako grešim) te sa šrafom i osiguračem koji drže cev i napinjaču su išle od 66. pa narednih 10-tak godina. Pre i posle toga ide ona osovina koja mora da se izbije da bi se skinula cev.
Moja je ista takva ali je fabrički broj na R. Trebalo bi da je nešto novija od tvoje.
Znaci 50+ godina stara, pa za te godine ova je puska puska
 
Јуче сам био у КГ послом и свратио у Заставу. Одавно сам планирао да купим кундак да заменим на мојој М56. Најпре сам питао имају ли за продају ваздушну пушку, пре бих купио нову пушку него само кундак. Рекоше да немају, да их добијају пар месечно па ко налети да купи и не може да се наручи. Добро, рекох, дајте ми онда кундак за М56. Дође човек из сервиса и донесе кундак и каже да је за М81 и да мора да се мало преправи. Пошто сам понео оригинални кундак упоредио сам и видео да је разлика само на месту где се шрафи штитник окидача и да није неки проблем да се то преправи. Док сам разгледао кундак дође један старији човек и каже да је дошао по пушку. Претпоставио сам неку ловачку, пошто ваздушних нема. Изнесе му продавачица белу кутију, човек је отвори и ја бацих поглед, кад унутра у целофану нова ваздушна пушка. Упитах поносног власника како је успео да дође до пушке и он ми објасни да је радник Заставе скоро 40 година и да је одавно поручио и дуго је чекао... Значи да се запослим у Застави и да радим 40 година, онда би имало шансе да купим пишкицу.
 
Ево кундака
 

Attachments

 • IMG_20231206_130207_(768_x_1024_pixel).jpg
  IMG_20231206_130207_(768_x_1024_pixel).jpg
  210 KB · Views: 36
 • IMG_20231206_130250_(768_x_1024_pixel).jpg
  IMG_20231206_130250_(768_x_1024_pixel).jpg
  249.9 KB · Views: 37
 • IMG_20231206_130343_(768_x_1024_pixel).jpg
  IMG_20231206_130343_(768_x_1024_pixel).jpg
  226.2 KB · Views: 36
Ja sam moj pre godinu-dve platio 4500 din ako se dobro sećam. Kod preprodavaca na oglasima nije bio ispod 5500. Mislim da ih više i nema na oglasima.
 
Evo meni nije jasno kako je moguće to, kakav je to način poslovanja. Imaš zainteresovane ljude, prometa bi očigledno bilo i ti ih napraviš par mesečno. Grozno. I onde, ej pazi, ne možeš da poručiš i sačekaš, nego ih kupuje "ko naleti", u prevodu verovatno sve komade uzmu zaposleni u Zastavi prijateljima, poznanicima, za dalju prodaju itd. Čist primer našeg propalog društva gde niko neće ni prstom da mrdne jer mu je izgleda dobro i ovako kako je. Uz malo truda oko hajpa svaka bi kuća u Srbiji imala jednu.

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk
 
Nema dalje prodaje, kada si video na oglasima da se prodaje nova u kutiji ;). Ko uspe da uzme, uzme za sebe ili nekog svog. I ja sam na kundak naleteo sasvim slučajno ne iz prvog puta.
Kada bi svaka kuća imala automatsku pušku to bi onda bio posao, da je sreće 😁. Vazdušne se prave više iz zezanja, verovatno je nekome dosadno pa pusti neku "seriju" ćim ih prave tako malo. A od vazdušnih se ne zarađuju pare nego od automatskih 😁.
 
Nisu kupci samo entuzijasti, amateri i ljubitelji, nego i klubovi, pa vojska, policija... Mogla bi se tu uzeti fina dodatna kinta, samo da ima sluha i volje.
 
Sitno je to naspram zarade na vatrenom oružju. Vojsci toliko trebaju vazdušne da su poklonili savezu 2000 komada. Policija ih ne koristi bar 20 godina a klubovi su smešni kupci bez obzira koliko iz ima.
To je kao da odete u najveću svetsku fabriku koja pravi milione nečega i ne mogu da naprave dovoljno a onda im tražite da vam naprave 158 komada po vašoj želji. Oteraće vas u 3 lepe 😁 .
 
Da se malo nasmejemo:
Godine 1983, služio sam vojni rok. Maribor, Socijalistička Republika Slovenija. Tkz. škola za desetare. Tokom prve faze obuke, kao ''iskusni strelac u civilstvu'', pomagao sam vodniku da objasni nišanjenje nekolicini momaka koji bukvalno nisu znali ni kako se puška - bilo koja puška - drži (neki su je držali za cev a na metu upirali kundak). U bataljonskom skladištu bilo je desetak tih Zastavinih i sve osim jedne bile su falš - jednoj je opruga toliko bila oslabila da se dijabola zaglavljivala prilikom opaljivanja, drugoj nije radilo ''koleno'' kojim se napinju opruga i obarač, trećoj je cev bila razlabavljena pa je ''razbacivala'' vazduh naokolo... Trebalo mi je pola dana da ih ispregledam i napravim spisak nedostataka koje je valjalo ukloniti. Ali, to je bilo posle komične scene koja sledi:
Prvoga dana, na strelištu, jedan vojnik se ispromašiva sa onom što je bila razlabavljena. Vodnik otme čoveku pušku iz ruku i ispsova ga na pasja kola jer se sirotan branio uveravajući starešinu da sa oružjem nešto nije u redu. Vodnik zalegne, nanišani, opali jednu, pa drugu, pa treću dijabolu... Napravi ''grupaciju'' od jedno pola metra (pucalo se na, čini mi se, 10 m). Kad je video svoj rezultat, toliko se razbesneo da je tražio čekić da razbije pušku (''čekić, ljudi, dajte mi čekić!''). Pošto nije bilo čekića, zgrabio je pušku za cev i počeo da lupa kundakom o kamen... Pritrčaše poručnik i dva desetara, jedva mu oteše Zastavu iz ruku...:ROFLMAO:
 
To je kao da odete u najveću svetsku fabriku koja pravi milione nečega i ne mogu da naprave dovoljno a onda im tražite da vam naprave 158 komada po vašoj želji. Oteraće vas u 3 lepe 😁 .

Nije kao nego je to realnost. Zastava proizvodi ogromne količine za američko i ostala veća tržišta. Čak su im i delovi za lovački program kamen u cipeli. Ja već dve godine čekam neke delove za lovačke puške i još ih nisu napravili, kad pitam kad će dobijem neodređen odgovor.
 
Једна информација...
Када сам био у Застави да купим кундак питао сам да ли шаљу резервне делове за ваздушне пушке, рекоше да шаљу брзом поштом. Комплет опруга, кожни ђон и кожни дихтунг за цев - 2200 дин.
Шаљу и кундак - 4900 дин.
Да се угради код њих, цена је иста.
 
Где тачно у Крагујевцу продају кундаке и резервне делове за вп? Нисам из Кг па ако може адреса, наћи ћу на гугл мапама.
Хвала унапред!
 
Back
Top