Zastava vazdusne puske

Odlično odrađen posao, ne znam da li bih se usudio da sam uradim ovako nešto. Treba još malo srediti kundak, malo zbog estetitke a malo zbog one pukotine i izgledaće sasvim drugačije ;)

Sto se tice estetike slazem se sa tvojim misljenjem.
Tu sam omanuo.
Previse vremena sam utrosio na sam sklop vazdusne u odnosu na estetiku.
Prvo sam jurio snagu , ( i dobio je) ali sam izgubio preciznost.
Pokusao na sve moguce nacine da malo ukrotim pusku i dobijem bar solidnu preciznost.
Nije mi poslo za rukom .
Tako da sam odustao od snage , izbacio duplu oprugu i sama puska se smirila prilikom opaljenja.
I da naglasim nisam ja previsi izgubio na snazi ,opet je ona poprilicno snazna jer je zapremina cilindra na maksimumu koliko se moglo izvuci iz nje.
E sad sto se tice kundaka , tu sam u razmisljanju , mozda pokusam da odradim nov kundak od nekog solidnog drveta.
Drugu opciju nemam , ili da necim popunjavam sva ta ostecenja pa da to nekoko osmirglam i ofarbam.
Ne znam dal bu ti pomogla neka sitna piljevina , pomesana sa lepkom za drvo , pa da se to nanese u pukotine i onda to osmirgla.
Ali nisam siguran hoce li se to primiti za kundak s obzirom na starost kundaka.

Rano jutros obavio jos jedno gadjanje sa jsb sport. 0.52g.
Mislim da je i ovo ok.
I opet jedan flajer.
Daljina ista 40 metara.
Mogu da kazem da se napokon sto je zastava smirenija, tek sad otvara put da mogu odabrati model dijabole koje ce joj najvise odgovarati.

Attachments

• 20240820_120022_copy_1248x1664.jpg
    20240820_120022_copy_1248x1664.jpg
    146.6 KB · Views: 10
  • 20240820_121648_copy_1026x1463.jpg
    20240820_121648_copy_1026x1463.jpg
    438.6 KB · Views: 10
A evo i jedna lepa grupa sa slagovima jsb.
Katastrofa .HAHA
Cini mi se da sam ranije sa vecom snagom puske imao bolje rezultate.
Ne znam sta se desava.
Daljina 40 metara

Attachments

• 20240820_122416_copy_1248x1664.jpg
    20240820_122416_copy_1248x1664.jpg
    99.3 KB · Views: 11
Rano jutros obavio jos jedno gadjanje sa jsb sport. 0.52g.
Mislim da je i ovo ok.
I opet jedan flajer.
Daljina ista 40 metara.
Mogu da kazem da se napokon sto je zastava smirenija, tek sad otvara put da mogu odabrati model dijabole koje ce joj najvise odgovarati.
Ovo ti je super grupa s'obzirom da koristis ravnoglave dijabole na toj distanci.
Meni one uvek rasipaju preko 25m bez obzira na marku dijabole i na pusku koja ih ispaljuje.
Sve preko 25m probaj nesto sa zaobljenom glavom.

Ovako
Malo me muce zdravstveni problemi ali ne mogu da se uzdrzim a da opet ne opalim koju dijabolu.
Jos jedno testiranje sa
RVS POWER BALL 0.61g.
Rezultati su losi
Merio sam i grupa je 6cm.
Tu je i jedan primerak deformacije dijabole nakon udara u beton iza mete. 😁
Ne tvrdim da su dijabole lose ali kod mene je tako.

Attachments

• 20240820_150407_copy_1248x1664.jpg
    20240820_150407_copy_1248x1664.jpg
    153.7 KB · Views: 14
Naravno da su losi. Zastavica je slaba-slabacka, pa svaka (ili skoro svaka) dijabola teza od 0.55 g nece davati narocite rezultate. A o slagovima da i ne pricamo...Stavi tu RWS dijabolu (pa cak i slagove) u Snowpeak 750 (15-ak Dzula) pa da vidis lepote...

Last edited:
Naravno da su losi. Zastavica je slaba-slabacka, pa svaka (ili skoro svaka) dijabola teza od 0.55 g nece davati narocite rezultate. A o slagovima da i ne pricamo...
Kolega izvili ali koja to zastava je slaba slabacka:unsure::unsure::unsure::unsure:.
Moja zastava je imala snage , cak i previse , nego sam ja tu snagu smanjio nebi li dobio preciznost.
Shvatio sam da kod springerica ne moze icekivati snaga i preciznost , dok kod pcp da.
Ja sam ipak odabrao preciznost.
Sve najbolje.

Attachments

• Screenshot_20240820-160254_Chrome.jpg
    Screenshot_20240820-160254_Chrome.jpg
    67 KB · Views: 17
  • Screenshot_20240820-160341_Chrome.jpg
    Screenshot_20240820-160341_Chrome.jpg
    84.1 KB · Views: 18
  • Screenshot_20240820-160710_Chrome.jpg
    Screenshot_20240820-160710_Chrome.jpg
    139.4 KB · Views: 16
Last edited:
Pa gde su ti rezultati dobijeni hronometrom? Da nisi umesto originalne opruge stavio onu od amortizera za Tomos Automatik;) (onda kada je imala previse snage)? Zastave koje sam ja probao, jedva dobacuju 100 m, i to pod uglom od 45*, a tresu se kao Dzo Bajden na konferencijama za stampu... Ako koristis originalnu oprugu, ja ti preporucujem dijabole tezine 0.50 - 0.56 g (JSB Express, H&N Field Target Trophy - pazi da se ne zeznes i kupis onu "bakarnu varijantu")...
Puno uspeha i zadovoljstva time, zelja je od meneka.

Last edited:
Pa gde su ti rezultati dobijeni hronometrom?
Nemam kolega ,sta cu.
Ja kolega samo volim ovaj hobi i eksperimenrisem sa onim cime posedujem.
Ja samo iznosim svoja iskustva i pokusavam da sto vise naucim od iskusnijih kolega , sto i jesam.
Tako ajde da zaboravimo ovo i okrenemo se preciznosti kojoj svi tezimo.
Sve najbolje.
I potpuno si u pravu , razumem te , dokaza sa hronijem nemam.

Evo i sport s HUNTING EXPANSION
Kod mene su se ovako pokazale, sto ne znaci da ce kod drugih modela pusaka biti isto.
Grupa je oko 4 cm. ( nisam merio)
Na 40 metara pa i nije tako lose.

Attachments

• 20240820_183445_copy_1248x1664.jpg
    20240820_183445_copy_1248x1664.jpg
    221.5 KB · Views: 10
Pratim sa zanimanjem diskusiju, ali mi se nameće par pitanja. Čemu insistiranje na 40m iz Zastavice, pogotovo sa wadcutter dijabolama?
Ta puška je namenjena za pucanje iz stava na 10m, tako da je neku preciznost nemoguče zamisiti na 40m. Naravno, "preciznost" je širok pojam, pa će neko biti zadovoljan dobijenim, a neko drugi će posmatrati grupu kao da je pucano iz sačmare.
Da ne bucdem pogrešno shvaćen, podržavam svaku vrstu eksperimenta, pogotovo kada naš kolega @Ledeni pravi sjajne rezultate iz Zastavice na neverovatnih 100m, što on redovno dokumentuje na svom YT kanalu. Ali, to je ipak ekstremni izuzetak, a ja bih voleo da vidim mete iz Zastavice na 10m. Naravno, ovo je samo moje glasno razmišljanje, bez želje da bilo kome određujem kako će pucati.

Pos
Pratim sa zanimanjem diskusiju, ali mi se nameće par pitanja. Čemu insistiranje na 40m iz Zastavice, pogotovo sa wadcutter dijabolama?
Ta puška je namenjena za pucanje iz stava na 10m, tako da je neku preciznost nemoguče zamisiti na 40m.
Postovanje gospodine Joco.
Pokusacu da odgovorim na ova dva pitanja .
Sto se tice dijabola sa ravnom glavom , kad sam procitao tvoje pitanje u vezi vadcuter dijabole , odmah sam se setio da mi je i kolega webley isto
tako nesto savetovao da na vecim daljinama pokusam sa dijabolama sa zaobljenom glavom.
Odmah me je nesto zagolicalo
Ja sam pre tvog pitanja bio uveren da su dijabole sa ravnom glavom najpreciznije.
Razmisljam i kazem sebi , svi koji zele bas dobre rezultate koriste dijabole sa ravnom glavom.
Pa sto ne bi one bile precizne i na vecim daljinama.
Mada mi i dalje nije jasno.
Mozda su nesto sporije zbog ravne povrsine glave i uticaja otpora vazduha.
Ali valjda to ne bi trebalo da utice na preciznost.
Ne znam koliko sam bio jasan ,ali sam bio bas takvog uverenja.

Sto se rice tih 40 metara mogu poduzi tekst napisati, ali cu reci samo jedno ;
Volim izazove , u bilo kojoj sferi , radilo li se to u mehanici , elektronici i raznim drugim sklopovima.
Uvek pokusavam moze li neki sklop bolje funcionisati.
Sreo sam se sa dosta fabrickih propusta ili mana na raznim uredjajima ( namernim ili nenamernim) i tu odmah krene razmisljanje ,moze li to da se sredi na bolji nacin.
Tako je i sa ovim hobijem , uvek kazem sebi, mogu li ja to na vecoj daljini.
To je u meni i ne mogu to promeniti.

NE zelim da me neko pogresno shvati , da se ja kao nesto hvalim vec samo kazem na koji nacin razmisljam i sta mi cini zadovoljstvo.
Ne znam kako bih drugacije objasnio.
Sve najbolje.

Last edited:
Wadcutter dijabole imaju ravnu glavu kako bi ostavile što precizniju rupu, tj. otisak na papiru i da bi on bio maksimalno kružnog oblika. Zbog oblika glave, pa samim tim i drugačijeg BC (balistički koeficijent), nisu najbolji izbor za veće daljine. Za veće daljine uvek biramo domed )polukružan) oblik glave, jer su one neuporedivo boljeg BC i aerodinamike za veće daljine.
Takođe, sa slagovima nećeš ništa uraditi iz Zastavice, ne zato što su slagovi sami po sebi loš zbor, nego zato što cevi tih starih pušaka nisu ni predviđene za pucanje slagova.
Što se izazova i eksperimentisanja tiče, samo napred. :) Svako bira ono što njega usrećuje.

Ja sam pre tvog pitanja bio uveren da su dijabole sa ravnom glavom najpreciznije.
Razmisljam i kazem sebi , svi koji zele bas dobre rezultate koriste dijabole sa ravnom glavom.
Waddcutteri nisu najprecizniji ni na 10m (kontroverzno misljenje?) a kamoli na vece daljine, ali se koriste za stav jer najurednije probiju metu pa je lakse za bodovanje.

A na vecu daljinu rasipaju samo tako, zbog loseg balistickog koeficijenta.

Mnogo bolje su zaobljene glave, zbog istog razloga sto je i kljun aviona ili podmornica takvog oblika (smanjeno trenje u pokretu).

Eto, ovi podaci su mi promakli , dosta pratim forum ali ovo mi je promaklo.
Moguce da nisam bio toliko fokusiran i da mi logika nije proradila.
Hvala kolaga Joco i hvala kolega Webley na ovim podacima.
I jos nesto , s obzirom da sam ugradio optiku ( kakvu takvu) ipak uspem da vidim gde mi dijabole pogadjaju , posebno ove sa ravnom glavom.
Bas lepo ostavljaju trag za razliku od ovih sa zaobljenom glavom.
I to mi je bas pricinjava zadovoljsto .

Last edited:
Waddcutteri nisu najprecizniji ni na 10m (kontroverzno misljenje?) a kamoli na vece daljine, ali se koriste za stav jer najurednije probiju metu pa je lakse za bodovanje.
Zašto onda svi vodeći proizvođači dijabola za 10 m rade samo takve dijabole? Doba bušenja papira je odavno prošlo na velikim takmičenjima, elektronska meta ne bira oblik dijabole.

Ajd malo i ja da dodam svoje razmišljanje o tvojim eksperimentima. Dakle, koja god da ti je ta zastavica snage i uz uvažavanje da voliš izazove, na ovakav način mislim da nećeš doći ni do kakvih zaključaka. A zašto: prvo, ko što reče bata Joca, 40m nije daljina za ispitivanje ni dijabola ni preciznosti puške, za koju ne znaš tačno kako uopše pogadja na kraćim distancama. Da ne ponavljam da ravna glava i više od 10m metara je obrnuto proporcionalno tačnosti pogotka. Drugo, ako menjaš dijabole i ispituješ efekat svog rada, opet je daljina od 40m prevelika. Dakle, savet je sledeći-u svakom eksperimentu, bilo puške bilo dijabole, ako nećeš od 10m, a ti kreni od 15m, pa ako formiraš dobru grupu, odeš 5 metara dalje. Ako se dobri rezultati ponavljaju, stigneš do 25, tj 30m Ako su rezultati i dalje dobri, onda kreni u te "distanca izazove". Ali ako posle 15m počinje rasipanje, onda ti je prilika da već na toj daljini probaš da uočiš šta ne valja-dijabola, optika, snaga. Sa povećanjem distance, optika puno doprinosi kvalitetu pogotka, tj. odstupanja od ose cevi itekako smetaju. Isto važi i za razne vrste dijabola. Ti flajeri koji se stalno ponavljaju i te grupe koje dobijaš, su baš indikativni da polako smanjuješ distancu i da gledaš kada grupa počinje da se sužava i kada se flajeri gube.Ostaje pitanje, koja veličina grupe te čini zadovoljnim, tu je možda i najteže dati odgovor..ako sam pomogao, pomogao, ako nisam, bar sam imao najbolju nameru. Ali, put do pakla često je popločan dobrim namerama 😂

Zašto onda svi vodeći proizvođači dijabola za 10 m rade samo takve dijabole? Doba bušenja papira je odavno prošlo na velikim takmičenjima, elektronska meta ne bira oblik dijabole.
Ne znam Zare, ali mozda zbog ISSF pravila? Nek potvrde takmicari, jer ja nisam mogao da izguglam na ISSF pravilniku o opremi, koji kaze da se koste waddcutters ali ne i zbog cega...

U sta sam siguran, je da ako mi "dome head" grupise dobro na 30m, bice jos bolje na 20m, a na 10m bukvalno sve kroz istu rupu, sto nikad nisam uspeo sa "wadd cutters" a probao sam ih sve.

Naravno, precisnost nije u dijaboli, nego u cevi, a ona je izabrala sta je htela, a u mom slucaju i u svim mojim puskama to su uvek bile zaobljene glave.

Mada moja disciplina nije 10m stav, pa cu rado biti ispravljen od iskusnijih strelaca.

Ne znam Zare, ali mozda zbog ISSF pravila? Nek potvrde takmicari, jer ja nisam mogao da izguglam na ISSF pravilniku o opremi, koji kaze da se koste waddcutters ali ne i zbog cega...
Zato što su (između ostalog) preciznije. Kada bi domed dijabole bile preciznije, svi bi njih koristili. A drugo, i kod elektronike se buši papir, pa je otisak bitan da bi senzori maksimalno precizno očitali pogodak.

Back