Zaštita oružja tokom zime

Ledeni

Active member
Kolege, kako čuvate oružje od kondenzacije u zimskim mesecima? Kada se puca na niskim temperaturama i puška se zatim unese u kuću, nemonivna je kondenzacija i to ne samo na spoljašnjim delovima, gde lako možemo da obrišemo vodu, već i u unutrašnjim sklopovima, što može da bude vrlo nezdono i da, između ostalog, dovede do stvaranja korozije itd.

Nekada su stručnjaci savetovali da se puška posle zimskog lova (odnosi se na vatreno oružje, ali je ista stvar i za vazdušnim) neko vreme ostavi u negrejanoj prostoriji, u kojoj je temperatura negde između spoljašnje i sobne. Ja sam nekada praktikovao da pušku posle lova ostavim u hodniku, tik uz ulazna vrata, gde je temperatura bila znatno niža nego u ostatku kuće. Neke kolege oružje napolju spakuju u debelu, postavljenu torbu i tako je unesu u kuću, računajući da će sunđer biti izolator koji će sprečiti naglo grejanje i kondenzaciju.

Šta vi po ovom pitanju radite? Naravno, odnosi se na kolege koji svoje puške ne doživljavaju kao bebe, pa ih i zimi iznose na pucanje :lol: .

Ja posle svakog koriscenja namazem pusku balistolom, stavim u futrolu i to je to. Nikad jos nisam imao koroziju na oruzju koje je bilo namazano balistolom. Jednom sam pozajmio pusku prijatelju koji je zaboravio napolju. Puska je 2 dana bila izlozena kisi i snegu. Kad sam je rasturio nisam nasao ni trunku korozije jer je predhodno bila namazana. Od tad pa nadalje obavezno mazem oruzije tim uljem i vise nikom ne pozajmljujem oruzje. Inace slabo pucam zimi ali cesto rasturam pusku, pomeram iz sobe u sobu gde su temperature razlikuju i po 20 stepeni i jos nisam imao problema.

Cao momak,
U Republici Srbiji je zabranjen, kao i ovde na forumu pisati o istom, ali možeš čitanjem tema na forumu dobiti sve odgovore koje želiš. Po onome što si napisao, malo, odnosno nimalo se ne razumeš, a taj prodavac je tek priča za sebe.
Savet, potroši malo vremena na čitanje u delu Sringerice, ima dosta tema čak i o Hatsanovim modelima pa će ti mnoge stvari biti jasnije. Ne žuri, pogrešiti je najlakše, teško je napraviti pravi izbor, naročito za početak i prvu pušku
I prvo i osnovno, predstavi se u rubrici Novi članovi pozdravlja ju, to je pravilo foruma.

Users who are viewing this thread

Back