Weihrauch HW45

Sve o vazdušnim pištoljima
Post Reply
User avatar
SteffAirguns
Posts: 202
Joined: Wed Apr 03, 2019 10:34 am

Weihrauch HW45

Post by SteffAirguns »

Otvaram novu temu gde moze da se postuju slike ili pise o ovom pistolju Image Image
Image
Image


Sent from my iPhone using Tapatalk
Weihrauch HW97KT
Weichrauch HW77K
Weihrauch HW50S
Weihrauch HW45
Weichrach HW40
Cometa Fenix 400
Telly Madjarica
Daisy Model 25
Cometa Indian Black
Beretta 92FS
chaba
Posts: 69
Joined: Wed Apr 07, 2021 3:44 pm
Location: Zrenjanin

Post by chaba »

Disklejmer:
Tekst koji sledi je samo lični doživljaj komada opreme, nikako nije usmerena kao kritika vlasnicima, ljubiteljima, pa ni samog brenda.

Odmah da napomenem, pištolj nije u mom vlasništvu, već sam -prilično rezervisan- kumovao oko nabavke. Vlasnik se takođe zarazio konceptom vazdušnog pištolja, ali ne želeći da se bavi o-ringovima, pumpom i raznim pcp tehnikalijama, smernice za nabavku su bile sledeće:
1. Opruga - jednostavnost, lak servis.
2. Pouzdano - povlači kvalitet..
3. Preciznost - valjda proizilazi iz kvaliteta
4. Priljateljska cena - u većini slučajeva, poništava tačku 2 i 3
Čitajući razne recenzije iz zapadnog sveta, odluka je pala na model sa gornje police. Kao osoba zadužena za preuzimanje i dopremu iz prodavnice, prisustvovao sam ritualnom "unboxing"-u, što predstavlja obično vađenje predmeta iz kutije ostrašćenog vlasnika. Tom prilikom ispalio sam tri dijabole, na moje iznenađenje, prva je pogodila papir."Eto, sve u istu rupu-srećno!"
Nepun mesec nakon nabavke, pištolj se nalazi ponovo kod mene, sa molbom vlasnika da je "izvozamo malo", pošto posle gađanja sa pp700 pa.., stvari izledaju malko drugačije.
- Ajde, napiši nešto i na onaj tvoj forum, ali da ostanem anoniman..- Vožnja tuđeg Royce-Royce-a po prašnjavim seoskim putevima? Naravno:
- Važi, šogore.
Počelo je baš u sezoni...
Počelo je baš u sezoni...
Po defaultu, dosta toga što uporno pokušava da izgleda onakvim što ono očito nije, u stanju je da odmah izbaci fidovu sklopku u glavi. Nemam problem sa vatrenim oružjem, ali da rekvizit za sport i rekreaciju bude dizajniran da izgleda kao sredstvo koje je prvenstveno namenjeno za uništavanje žive sile - ne samo što izbaci sklopku, nego spali banderu kompletno sa keramičkim izolatorima. Za daljnji posao, očito da sam morao promeniti pristup i prebaciti se u manje ozbiljan režim, pa se unapred izvinjavam:
Dosta toga se može naći po zapadnim forumima, člancima o ovom pištolju, pa ne bih puno dangubio oko opšteg opisa osim da se svi slažu da se radi o skupom(isti cenovni rang sa hw35 gde se dobija puno više "hardvera", sa tim da ni ona nije jeftina), kvalitetnom komadu opreme, koja zahteva karakteristike strelca zajedničke za Ghandija, Pattona i John Wayne-a, jer pištolj ima poseban karakter. O tačnosti i match grade-u su uglavnom manje koncizni.
7,5J realnih!
7,5J realnih!
Prvih stotinak dijabola je potrošeno na mapiranje grupe i podešavanje nišana. Za razliku od konvencionalnog koncepta springera ovde imamo cilindar ispod cevi, pa se klip prilikom opaljenja vraća ka strelcu. Pokret nazad uzrokuje istu reakciju u suprotnom smeru i dobijamo pomeraj usta cevi prema dole. Na kraju putanje klip udara u glavu cilindra i imamo suprotan smer. Pogledom kroz cev moglo se videti, da na udaljenost od 11m, nišanska linija je ispod linije ose cevi oko 35cm, prema tome predpostavljam da dijabola napušta cev u dolnjoj poluperiodi. Jasniju grupu sam dobio u brzohodnom režimu, bez obzira na jači trzaj, pa daljnje gađanje će se odvijati u full-schluss-u (takođe je isključena mogućnost da strelac pretera polugu, zbunivši i šefa i stanicu).
*Udaljenost: 11-11,5m (odmakao sam se u hladovinu prvog dana, pa zbog konzistecije bio sam primoran nastaviti tako)
*Stav dvoručan (palac iznad palca) - jednoručno sam uspevao da ostanem samo na formatu A5
*Dijabole: u početku jeftine...
*Borbeni moral: visok.
Možda numeorolog vidi nekog smisla, pošto sam opasno primakao kraju zaliha JSB siply-ja..
Možda numeorolog vidi nekog smisla, pošto sam opasno primakao kraju zaliha JSB siply-ja..
Negde oko posle dvestotinak hitaca sam uspevao da složim kakvu-takvu grupu. Dubljom analizom bi se možda moglo utvrditi koja je bolja, ali rezultat je uglavnom RND*10.
Od boljih
Od boljih
Serije su 20-25 dijabola, prvih desetak je zagrevanje dok strelac "uđe u zonu" pa se grupa sužava sve do gužve gde se ne vi ko pije a ko plaća. Dovoljan je i minimalan zastoj, kao recimo zamena mete, gotova večera, i sl., počinje se iz početka. Za ovu spravicu je potrebna mišićna memorija šake ravna googleovom serveru, lično sam kondicioniran još u 8-bitnoj eri, pa imam problem sa adresiranjem više od 64k... Ispadam iz lige.

U odsutnom trenutku je čak preovladala sumnja da je stradao target-centar, pa je u pomoć isukan referentni pp700:
Ovakav zicer sam morao posebno da aranžiram: 53 dijabole iz jedne neprekidne serije. Čak je i supruga bila u čudu - sirota nije imala pojma koji mi je..
Ovakav zicer sam morao posebno da aranžiram: 53 dijabole iz jedne neprekidne serije. Čak je i supruga bila u čudu - sirota nije imala pojma koji mi je..
Moram odati priznanje HW-u, za disciplinovanje u tehici okidanja. Ubedljivo najbolja maratonska grupica u sopstvenoj režiji..

Plinkanje:
Redneck Joy
Redneck Joy
Tu se stvari menjaju. Pištolj se ponaša u svom prirodnom okruženju. Početo sa udaljenosti od 15m, postepeno se odmićuči na 22m prvi promašaj, dok na oko 24m dva uzastopna. Nema veze da li je pšenično ili ječmeno. Odgovorno tvrdim da je HW45 stvoren za ovu vrstu zabave. Kupio me na kilo.

Opšti utisak:
Prema navodima vlasnika, pre gostovanja, ispalio je oko 1380 dijabola, namerno nije očistio opiljke u sanduku gde se nalazi kraj cilindra. Prema stranim forumima, sasvim je normalno da glavna opruga vijuga u cilindru, pa prilikom sabijanja ona jednim delom dodiruje suknju cilindra uz karakterističan zvuk, kažu bez brige, vremenom ili tjuningom nestaje... (a moglo je i bolje...)
Posle 500-600 taj blago testerasti zvuk se pripitomio, opiljci očišćeni, nisu se više poljavljivali. razradilo se.
Zatečeno stanje na 1380 okidanja, daljnjih 1700 nema opiljaka.
Zatečeno stanje na 1380 okidanja, daljnjih 1700 nema opiljaka.
Ergonomija: žrtvovana na oltaru stila. Rukohvat ne pruža dovoljno površine za kontakt sa šakom samim tim otežava kontrolu trzaja, čineći je hipersenzitivim na drzanje. (barem u našem slučaju). Štitnik okidača je nizak, prilikom duže pucačke sesije ume da iritira zglob srednjeg prsta.

Okidač: Baš dobar. Sve opcije su otvorene za operatera. Sa dva hex2,5mm crvića na okidaču podešava se dužina prvog stepena, i sila loma-drugi stepen, dok je treći na rukohvatu zadužen ukupnu silu okidača. Milina.

Nišan: Dobar, posebno ako se uzima u obzir namena pištolja. Svetleći umetci umnogo doprinose jasnoći. Podešavanje zadnjeg nišana po visini i pravcu, sa klikovima! Šina za montažu je 13mm, što bi trebalo uzeti u obzir prilikom izbora taktičke opreme
img-0012.jpg
Zvuk: Ako se koristi na otvorenom, odziv liči na skraćenu verziju industrijske heftalice, dok šlušajući sa "poslovne strane cevi" prasak je jači od prosečne D springerice.

Cev/tačnost:
170mm, 12nutova, ako sam dobro žmurio jedan zavojak, na zadnjih 10-15mm osetih blagi otpor, čok?
170mm, 12nutova, ako sam dobro žmurio jedan zavojak, na zadnjih 10-15mm osetih blagi otpor, čok?
Sledeću improvizaciju ne bih obrazlagao, da se ne brukam - ali rezultat me oduševio:
Udaljenost: 10m
JSB match s100 (courtesy of mr.secretarry)
Samo pet dijabola, zbog komlikovanog punjenja i ponovnog centriranja
U žaru borbe sam napravio samo ovu fotografiju
U žaru borbe sam napravio samo ovu fotografiju
Pauza...
Slavia 624
Diana outlaw 4,5
PP700 4,5
PP750 4,5
HW 35
zare
Posts: 323
Joined: Wed Sep 22, 2021 10:11 am

Post by zare »

Odličan prikaz, sa uživanjem sam čitao.

Ali po meni, retko ružan komad oružja. Možda sam ja "malo" subjektivan jer mi je muka kada vidim Colt 45 i bilo šta što liči na njega ali ovo mi se nikako ne sviđa ;) .
Do 10 metara...
chaba
Posts: 69
Joined: Wed Apr 07, 2021 3:44 pm
Location: Zrenjanin

Post by chaba »

Cevka dostojna imenu..
Cevka dostojna imenu..
Ekonomičnost: Ovo nije ta priča. Kao kod Royce-Roycea potrošnja je imperativ(što veća). Što zbog masnog zagrevanja-saug-pre svake serije, što zbog lutrijske prirode samog pištolja i inata strelca (ma saću da ga pogodim) i naravno jedinstvenog plinkarskog doživljalja - ogroman potrošač dragocenog olova. Hvatate sebe kako vadite JSB simply iz slamarice, uz obećanje da ćete vratiti (malo) sutra.
Oprez: ovo se lako može desiti i vama
Oprez: ovo se lako može desiti i vama
Tipično zveckanje polugica u kanalu cilindra kvari utisak, ali opet, konstruktivna karakteristika...
Da ne bi došlo do slučajnog opaljenja prilikom natezanja glavne opruge (otvoren poklopac), opruga okidača nije sabijena, silu sabijanja drži upravo zatvorena poluga(poklopac).
Bilans: 1380(+-2) + 1700(ili više) opaljenja u gostima i sve stoji na mestu. Opruga lepše radi, brzina konstantna (RWS hobby 173/141 m/s, JSB siply 176/148m/s sa prosečnim odstupanjima oko 4m/s), zglob poluge kao prvog dana-zatvara tačno u centar bez osetnog lufta.

Zaključak: Uprkos početnom animozitetu, ipak je osvojio moje simpatije. Nešto poput militantno-pank devojke svog dobrog priljatelja, sa kojom niste prozborili više od četri prosto proširene rečenice u periodu od tri meseca. Onda jednog dana dok slučaj zadesi da posle maratonskog čekanja u socijalnom, za neko uverenje, završite zajedno na kafi i sladoledu u lokalnoj poslastičarnici, gde ustanovite da ona zapravo ima dosta zanimljiv pogled na život, univerzum i sve ostalo, dok se iskreno zabavlja vašim rogobatnim štosevima. Možda postanete porodični priljatelji...

Naravno, ovim putem se zahvaljujem vlasniku HW45 na pruženoj prilici da ga izvozamo, kao što se i on zahvaljuje na posuđenom komadu moje opreme, koje, izgleda u svom oduševljenju zaboravlja vratiti. I ovim putem ga upućujem do Cvijićeve 5.

Takođe se izvinjavam moderatorima i nedužim čitaocima na podužem davljenju.

Svako dobro!
Slavia 624
Diana outlaw 4,5
PP700 4,5
PP750 4,5
HW 35
User avatar
Joca
Moderator Foruma
Posts: 1463
Joined: Fri Mar 30, 2018 12:54 pm
Location: Novi Beograd

Post by Joca »

Citiraću samog sebe, kao Vasa S. Tajčić, ali ovakve objave daju pravu vrednost ovom forumu. 👍 Tako da, slobodno nas davi, nećemo se buniti. :D Pitko, čitljivo, informativno, sjajno ilustrovano...
Lično, nemam afinitete ka ovakvoj vrsti vazdušnog oružja, ali ko voli da plinka, mislim da je ovo idealna igračka. Samo bih pitao jesu li stranice rukohvata od pravog drveta ili plastike?
Walther LG400 | Diopter Basic Match | MTC Viper Pro 5-30x50
Artemis PP700SA Huma regulated | Hawke Vantage 2-7x32 AO
FX Doppler Radar chronograph | MTC Rapier Rangefinder
chaba
Posts: 69
Joined: Wed Apr 07, 2021 3:44 pm
Location: Zrenjanin

Post by chaba »

@Zare: Hvala. Slažemo se, 1911 colt sa proporcijama desert eagle-a -momentalno izbaci licnu. Šta ću, zapao je takav komad na nedelju dana, plus igrom slučaja, nenadano i malo slobodnog vremena, i eto...
Slavia 624
Diana outlaw 4,5
PP700 4,5
PP750 4,5
HW 35
chaba
Posts: 69
Joined: Wed Apr 07, 2021 3:44 pm
Location: Zrenjanin

Post by chaba »

Joca@: Pa, učeni smo da citiramo mudre ljude, boga mu poljubim.. :)
Stranice rukohvata su od solidno obrađenog tvrdog drveta. Inače odaje utisak veoma solidno sastavljene spravice, bez obzira na ličnu rezervisanost prema ovom konceptu.
Slavia 624
Diana outlaw 4,5
PP700 4,5
PP750 4,5
HW 35
User avatar
kircan
Sekretar mesne zajednice
Posts: 2433
Joined: Sat Mar 31, 2018 12:20 am
Location: Zrenjanin

Post by kircan »

Chaba, znam da se ponavljam ali hvala na ovom zanimljivom, detaljnom i korisnom opisu pistolja. Uvek me je zanimalo kako bi ga opisao neko ko je slicina meni u pogledu oruzja, nije gadljiv na pcp a voli i spring varijante.
Moram ti dati jednu moju pusku da napravis review, siguran sam da ces bolje to objasniti od mene samog jer sam ja samo end user a ti spadas u one koji i razumeju kako sta funkcionise.
Ocena za tvoj review 5+
Nema nista neumerenije od neumerenosti
Post Reply