preregistracija oružja

Propisi, zakoni, veština gađanja, iskustva, itd...
User avatar
beretta
Donator
Posts: 159
Joined: Sun Oct 22, 2017 7:50 pm
Location: Beograd, Stari Grad

Re: preregistracija oružja

Post by beretta » Sat Sep 07, 2019 9:50 pm

Zelim ti od srca da uspes, ali u nasoj zemlji rade po principu, kadija te tuži, kadija ti sudi. Ja kada sam prolazio to sto ti sada, cuo sam da u Rakovici niko ziv nije dobio... To je bezobrazluk i samovolja nacelnika opstinskog Mupa.
Da uzmu pare znaju... Meni one ćurke kad sam ulazio u proceduru, kazu, ma nema razloga da ne dobijes, samo ti donesi sve sto treba.... Posle kad su me odbili, kao pa rigorozno je to, nisi dokazao da ti je zivot ugrozen.
Javljaj sta si uradio....
Hatsan mod. 99 (.177), BSA OPTICS 4-16x44 ST

zuxbg
Donator
Posts: 155
Joined: Mon Apr 08, 2019 12:55 pm

Post by zuxbg » Thu Sep 12, 2019 10:50 am

Stiglo rešenje po kom se odbija preregistracija kratkih cevi. Prvo sam tražio kao sportsko, nisu prihvatili zahtev jer se ne takmičim. Promenio zahtev na ličnu bezbednost uz obrazloženje rekreativno streljaštvo (računajući da im je važno da uzmu pare od poreza, odn. da će neko razumam to čitati). Odbijeno jer nisam dokazao da po ... člana zakona da mi je ugrožena bezbednost. Moja greška. Pisaću žalbu sa razlozima za ličnu bezbednost. MUP preregistraciji posmatra kao nabavku.

(Zašto nisam naveo razloge za ličnu bezbednost? Komšiji je neka luda žena pretila da će mu pobiti porodicu jer se žalio na njen azil za kuce (5kom) u stanu (često urnisanje ispred vrata njegovog stana). Prijavio je pretnju policiji, ona mu je oduzela oružje.)
Artemis M22 5.5mm - Discovery Optics HD 5-25X50
Perun 734 - Discovery Optics VT-Z 4-16X44

User avatar
kontrolor
Posts: 80
Joined: Fri Apr 08, 2011 9:06 am

Post by kontrolor » Thu Sep 12, 2019 2:17 pm

Mislim da se kratke cevi i po zakonu smatraju oružjem za ličnu bezbednost i to im je glavni adut za odbijanje preregistracije i ja sam bio zbunjen kada sam radio preregistraciju stalno me pitali zašto mi je ugrožen život (ubedio sam ih da mi je ugrožen :lol: ). Samo me zanima šta će biti posle pet godina koliko važi lekarsko uverenje ?
Slavia 631 4,5 mm
Diana 350 magnum 4,5 mm + Bushnell Trophy XLT 3-9 x 40
Zoraki HP-01 Ultra 4,5 mm

User avatar
Ledeni
Posts: 713
Joined: Tue Sep 20, 2011 5:33 pm
Location: Požarevac

Post by Ledeni » Thu Sep 12, 2019 9:16 pm

kakva glupost. Ne mora meni život sada da bude ugrožen uopšte. Ali, ko će da mi garantuje da sutra uveče neće neki narkoman sa nožem da mi upadne u kuću i da nasrne na nas?

Pre desetak godina su mi se smejali kada sam o ovome pisao, ali sada više nikome nije smešno. U pitanju je projekat razoružavanja naroda koji već dugo traje. Nisu 90-ih mogli da nam odjednom kažu da nam se oduzimaju legalno nabavljene "kratke cevi", pa su išli korak po korak, uvodili sve u "legalne tokove", donosili zakone i uredbe i ovo je rezultat. Napisao bih sada ono što ne smem da napišem, ali verujem da vam je jasno kada kažem da postoje i druge opcije ;) .

zuxbg
Donator
Posts: 155
Joined: Mon Apr 08, 2019 12:55 pm

Post by zuxbg » Mon Dec 16, 2019 3:05 pm

Nastavak mog slučaja gde mi nisu odobrili preregistraciju kratkih cevi, a odobrili za dugu cev.

Podneo žalbu, ministarstvo poništilo prethodno rešenje, vraća se na ponovno rešavanje. Zvali me danas iz PS da dođem i dopunim izjavu i da predam kratke cevi na čuvanje do okončanja postupka. U prethodnom rešenju je bilo napisano da treba da ih otuđim, ne i da ih odmah predam. (Čudno i jedno i drugo.)
Artemis M22 5.5mm - Discovery Optics HD 5-25X50
Perun 734 - Discovery Optics VT-Z 4-16X44

zuxbg
Donator
Posts: 155
Joined: Mon Apr 08, 2019 12:55 pm

Post by zuxbg » Tue Dec 17, 2019 3:04 pm

Danas predao kratke cevi, jer je u prvobitnom resenju pisalo da mi se oduzima, a u drugostepenom kojim se pobija prvostepeno to konstatuju.

Da ponovim, trazio sam preregistraciju kratkih cevi za licnu bezbednost u cilju treniranja sto su me odbili.

Napisao zalbu da mi treba za licnu bezbednost navodeci razloge. Cilj mupa je da to napisem pa da me definitino odbiju jer osim pripadnika sluzbi bezbednosti po njima nikom nije ugrozena bezbednost.

Po savetu advokata nisam se izjasnio, smisljam sta dalje. (Takmicenje...)
Artemis M22 5.5mm - Discovery Optics HD 5-25X50
Perun 734 - Discovery Optics VT-Z 4-16X44

User avatar
Ledeni
Posts: 713
Joined: Tue Sep 20, 2011 5:33 pm
Location: Požarevac

Post by Ledeni » Tue Dec 17, 2019 9:49 pm

Strašno.

motokultivatorrrr
Posts: 6
Joined: Sat Apr 02, 2011 10:00 pm

Post by motokultivatorrrr » Thu Jan 30, 2020 12:55 am

Danas izvrsio preregistraciju vazdusne puske gamo hunter 1250 cal 5.5
Napominjem da ovo vazi samo za one koji su vazdusno oruzje kupili pre, to jest dok je trebala nabavna dozvola i dok se za vazdusno oruzje izdavao oruzani list.
Znaci svi oni koji poseduju oruzani list za vazdusno oruzje duzni su da isto preregistruju da bi se izvrsila kategorizacija oruzja a trenutni rok je mart ove godine.

Evo kako je to kod mene izgledalo:

Pozovem nadleznu policijsku stanicu u Sremskoj Mitrovici i dobijem obavestenje da prvo sa oruzanim listom i puskom odem kod ovlascenog oruzara kog su mi oni preporucili i koji je takoreci jedini u okolini a nalazi se u Rumi da on izmeri brzinu dijabole (to jest koliko joula ima) i sa tim njegovim takoreci "izvestajem" ponovo dodjem u policijsku stanicu ,uplatim taksu od 1720 dinara i da ce oni izvrsiti kategorizaciju.Tu sam napravio gresku jer policijskom sluzbeniku nisam napomenuo da je puska 5.5 cal.Zaboravio...jbg.
Zovem oruzara i on mi kaze da ta njegova usluga kosta 1500 din ali kada sam napomenuo koja je puska i koji je kalibar covek mi lepo kaze da nema potrebe da dolazim jer je puska cal 5.5 i automatski spada u kategoriju c sto i pise u zakonu o oruzju.Nema potrebe da ti uzimam pare kaze on...korektan covek svaka mu cast.
Ponovo zovem policiju u Sremskoj Mitrovici i javlja se zenska osoba i ja joj prenosim sta mi je rekao puskar,nadam se da se ta osoba koja se javila nece naljutiti al ja sam umro od smeha...
Zena mi kaze : nece mene puskar uciti zakonu i ponovi mi ono sta mi je rekao policijski sluzbenik koga sam prethodno dobio telefonom a na moje reci da nema potrebe da idem kod njega jer je cal 5.5 ona odgovara a kako ja(mislila je na mene) znam koji je kalibar dok puskar to ne proveri.Kazem joj pa pise na pusci i u oruzanom listu a ona odgovara da oni preregistraciju rade jos od 2017-te i da je ja ne ucim kako se to radi...ne vredi...zahvalim se na informaciji i prekinem vezu.

Neko je na ovom forumu napomenuo da kada se tako zovu neke institucije (mislim da je u tom slucaju taj neko zvao prodavnicu oruzja da pita kad nesto stize,puska i sl)lepo se treba predstaviti i pitati sa kim imam cast da razgovaram.Ja sam se lepo predstavio a druga strana nije...al kopkalo me da na kraju razgovora pitam sa kim sam imao cast da razgovaram ;) e tad bi otreso uhhh :D

Posto ja, da bih dosao do puskara treba da potrosim oko 1500 din goriva plus 1500 dinara puskaru to mi troskove preregistracije poskupljuje za 3000 din a to je mnogoooo dijabola 8-) i tada bi me ta preregistracija izasla 4720 dinara a i u posti bi mi uzeli bar 10 din za proviziju(ko sto su i uzeli) :lol: ja resim da teram mak na konac sto bi nas narod rekao...
Moj klinac koji ima 14 godina mi kaze "ti tajo uvek nesto pametujes" a kada sam mu rekao da mi da 3000 din i da necu vise pametovati ...e tek onda je ucutao.
Da se razumemo nije to neka para ali ne zelim da bacim 3000 din.

Ovo sto sada dalje pisem to jest brojeve telefona, admini ako smatraju da ne treba objavljivati te brojeve neka obrisu ali mislim da nema potrebe jer su to brojevi policije i Mup-a i to su javni brojevi.

Pozivam 011 192 da bih dobio Beogradsku policiju i tamo trazim dalje informacije.Javi se neki lik, legenda covek i kada sam mu objasnio situaciju on se smeje i kaze pa kako ne znas kalibar svoje puske i smeje se...pita jel pucam eksere :lol: i jos me lozi da sam sam sebi zakuvao situaciju i da ce mi verovatno traziti da oruzje ide na zigosanje a to se radi samo u Kragujevcu.Ja oladio...bilo je tu jos razgovora i ja ne znam otkud coveku toliko vremena da razgovara sa mnom i da se zeza(valda imaju vise linija na tom broju)uglavnom poz za njega ako slucajno naleti na ovo sto pisem.
Dao mi je broj telefona centrale Mup-a 011 274 0000 i onda kada dobijete centralu opcija 1 pa opcija 4 ali kada dobijete centralu sve ce vam se reci samo...

Javila se fina zenska osoba i ja joj kazem takva i takva stvar i ona kaze pozvace ona Sremsku Mitrovicu da resi stvar.Reko nemojte molim vas da ja nesto naj...m i da me uzmu na zub...rekla mi da ne brinem i da je nazovem ponovo za 10 min.
Proslo 10 min i ja zovem, javi se ona opet i kaze da odem u policijsku stanicu u Sremsku Mitrovicu i kome da se javim i da ponesem pusku,oruzani list,licnu kartu i 1720 din za taksu.Svaka joj cast i poz za nju ako ovo bude citala :D

U policiji nije bilo guzve i verujte mi za 10 min je sve bilo gotovo.Sve to je odradio stariji covek koji tamo radi u tom odseku za oruzje i kome mi je rekla da se javim ona fina zenska osoba iz Beograda. Veliki pozdrav i za njega (sada mu znam i ime ali da ga ne pominjem ovde)

Znaci da zumiramo stvari (sumiramo :D )

Vlasnici vazdusnih pusaka koji su ih davno kupili(po starom zakonu o oruzju i municiji) i poseduju oruzani list za iste radi preregistracije treba da ucine sledece:

Ako je puska cal 5.5 mm automatski je kategorija C i treba da ponesu pusku,oruzani list,licnu kartu i 1720 din za administrativnu taksu i jave se policijskoj upravi nadleznoj za opstinu u kojoj zive.Nikakav oruzar,nikakvi dodatni troskovi samo ovih 1720 din i dobijaju na dva lista papira formata A4 prijavu,to jest potvrdu o prijavi oruzja kategorije C .Oruzani list ostaje kod njih.

Ako je puska cal 4.5 mm potrebno je javiti se nadleznoj policijskoj upravi u vasoj opstini da vas oni upute kod ovlascenog oruzara (puskara) koji je u vasoj opstini i koji vam je najblizi da vam on izmeri brzinu dijabole to jest snagu u joulima i sa tim nazovimo ga izvestajem ili uverenjem koje vam in izda dolazite u policijsku stanicu, nosite i pusku,oruzani list i licnu kartu.U zavisnosti od toga da li vam je puskar odredio da je puska kategorije C ili D zavisice i vasi troskovi.
Ako je puska kategorije C troskovi su vam 1720 din za administrativnu taksu plus ono sto vam naplati ovlasceni oruzar.
Ako je puska kategorije D troskovi su vam samo ono sto vam naplati ovlasceni oruzar.U policiji troskova nemate.

U oba slucaja bilo da je kategorija C ili D oruzani list ostaje kod njih sa tim da ako je kategorija C dobijate prijavu,to jest potvrdu o prijavi oruzja kategorije C a ako je kategorija D slobodni ste ko ptica na grani.

Za vazdusne pistolje nisam pitao.
Kada sam nosio pusku skinuo sam optiku...a vi kako hocete sve je pitanje na koga naletite.
Ne preporucujem muljanja i oslabljivanja opruge na pusci da bi usla u kategoriju D jer nisu ni oni sisali veslo pa da sebi ne zakomplikujete stvar.
Nisu me upucivali ni na kakvo zigosanje oruzja (ma da koliko sam ja citao u zakonu o zigosanju oruzja u ovim slucajevima nema ni potrebe al o tom drugom prilikom)

Nadam se da ce ovaj post nekom biti koristan.

User avatar
beretta
Donator
Posts: 159
Joined: Sun Oct 22, 2017 7:50 pm
Location: Beograd, Stari Grad

Post by beretta » Thu Jan 30, 2020 11:32 am

Kolega, hvala sto ste opsirno predstavili svoj problem i kako ste ga resili... Ali taj deo je toliko jasno napisan u ZOM da ste trebali samo da odstampate deo koji objasnjava kategorizaciju i odnesete u svoju policijsku stanicu da se edukuju, ako vec ne znaju svoj posao.
Hatsan mod. 99 (.177), BSA OPTICS 4-16x44 ST

User avatar
kircan
Sekretar mesne zajednice
Posts: 1096
Joined: Sat Mar 31, 2018 12:20 am
Location: Zrenjanin

Post by kircan » Thu Jan 30, 2020 5:54 pm

Divbo napisano i vrlo poucno. Malo je problem sto vecina nas zna bolje zakon od sluzbenika.
Hammerli 850 4,5- never forgotten :(
Umarex SP 50 4,5
Hatsan Flashpup 5,5
Fx Streamline 6.35 & Optisan 6-24x56i
Diana Eleven 4,5
GSG PR900W + Carl Zeiss Conquest (KINA 100%)
CZ 200T

Post Reply