Prijava oruzja C kategorije

Propisi, zakoni, veština gađanja, iskustva, itd...
luci
Posts: 10
Joined: Sat Jul 18, 2015 4:17 pm

Re: Prijava oruzja C kategorije

Post by luci »

800 je taksa za prijavu, a 300 je taksa za odjavu, ako se oružje uzima od fizickog lica, tih 300 ne bi trebalo da se naplati ako je oruzje uzeto u radnji.

e sad, kako se resava kategorizacija u slucaju kupovine od fiz. lica to zavisi od SUP-a. Ja sam odneo sudskom vestaku koji mi je izdao potvrdu, tako su me uputili na poslovima oruzja, a cujem da u drugim stanicama upucuju na neke institute i kojesta.. mislim da ce oko toga biti ozbiljna komplikacija posto to u zakonu nije nigde predvidjeno niti je neko zauzeo stav u praksi kako da se to resava.. kakva su iskustva na forumu oko toga?

kontam da je sa .22 i vise lako, one ulaze u C kategoriju bilo kako bilo, ali sa .177 je problem posto bi trebalo utvrditi brzinu.. Ja cu uskoro verovatno caletovu Slaviu 631 gledati da skinem sa evidencije posto je D kategorija, da mogu do kluba da je nosim bez njega pa ne bi bilo lose da imam neku informaciju..
User avatar
wooyadeen
Site Admin
Posts: 1668
Joined: Wed Mar 16, 2016 7:48 am
Location: Obrenovac
Contact:

Post by wooyadeen »

luci wrote:e sad, kako se resava kategorizacija u slucaju kupovine od fiz. lica to zavisi od SUP-a. Ja sam odneo sudskom vestaku koji mi je izdao potvrdu, tako su me uputili na poslovima oruzja, a cujem da u drugim stanicama upucuju na neke institute i kojesta.. mislim da ce oko toga biti ozbiljna komplikacija posto to u zakonu nije nigde predvidjeno niti je neko zauzeo stav u praksi kako da se to resava.. kakva su iskustva na forumu oko toga?
Nisam siguran da sam razumeo pitanje al ajd da probam da odgovorim. Prodaja oružja po novom zakonu je moguća samo preko ovlašćenog prodavca to jest komisiono. Ne možeš sam prodati oružje. Sa druge strane gledano niko od prodavaca ne želi da radi komisionu prodaju tako da je tu trenutno sve nedorečeno...

Druga solucija za prenos oružja je ugovor o poklonu, to smo baš radili pre neki dan. Procedura je sledeća: skineš sa foruma ugovor o poklonu, odštampaš isti pa se kupac i prodavac samo potpišu, pa se to overi u sudu. Sa tako overenim dokumentom novi vlasnik odlazi u svoju policijsku stanicu i prevodi je na sebe u roku od 5 minuta. Pušku nije potrebno nositi ni u sud ni u stanicu.
luci
Posts: 10
Joined: Sat Jul 18, 2015 4:17 pm

Post by luci »

zakon sam probistrio nekoliko puta, i nigde nisam nasao da fizicko lice ne sme da otudji oruzje koje legalno poseduje. Stoji da se mora napraviti pisani ugovor koji je overen i to je to.. Posle naravno postoji obaveza prijavljivanja za kupca, i naravno u slucaju oruzja iz B kategorije ne sme se otudjiti licu koje nema nabavnu dozvolu za tu vrstu oruzja..

Ja sam nabavljao skoro oruzje C kategorije koje je bilo redovno registrovano, napravio kupoprodajni ugovor, overio, pribavio potvrdu od vestaka da se to oruzje kategorise u C kategoriju i prijavio.. Ali u pitanju je bio revolver na crni barut, gde je situacija jasna.. Zanima me da li je neko nesto slicno radio sa vazdusnom puskom.. Kako bi se tu odredila kategorija, ako je puska .177...
User avatar
wooyadeen
Site Admin
Posts: 1668
Joined: Wed Mar 16, 2016 7:48 am
Location: Obrenovac
Contact:

Post by wooyadeen »

Nema šta da se određuje, sve je to već zapisano u policiji ako je oružje legalno prijavljeno, samo napravite ugovor o poklonu (ima ga ovde na forumu) overite u sudu i kupac sa tim ide u svoju PS i samo je prijavi na sebe. Radili ja i drug prenos pre neki dan.
luci
Posts: 10
Joined: Sat Jul 18, 2015 4:17 pm

Post by luci »

posebno je odredjena kateogirja za slaviu koji je cale kupio 82. godine.. to je ono sto mene zanima, oruzje koje je u sistem uslo po novom zakonu je stvar jasna, ono sto ja pitam se odnosi na oruzje koje jos uvek nije kategorisano a u sistemu je... u Odzacima mi je jasno kako ide jer imam informaciju, al me zanima kako ide negde drugo i za vazdusne puske gde je malo teze odrediti kategoriju neposrednim uvidom..

i niko mi nije objasnio gde u zakonu stoji da fizicko lice ne sme da otudji oruzje drugom fizickom licu.. to nisam nigde nasao, ili je to blize definisano nekim podzakonskim aktom koji mi je promakao? taj momenat, poklon je ok, ali prodaja nije mi nikako nije jasan.. otudjenje je i jedno i drugo, tako da ono..
User avatar
wooyadeen
Site Admin
Posts: 1668
Joined: Wed Mar 16, 2016 7:48 am
Location: Obrenovac
Contact:

Post by wooyadeen »

kilson wrote:Prijavih je danas, taksa iznosi 800,00 din (za razliku od wooyadeena koji je platio 800+300).
Stefan wrote: PU toliko razlicitih tumacenja, i toliko razlika u praksi....
E pa Stefane nisi u pravu. Ipak imamo više tumačenja nego PU :).

Zaboravih da prokomentarišem prijavljivanje CZ-a. Ovog puta mi je (ista) službenica u (istoj) stanici, saopštila novu proceduru. Papiri se predaju pa se čeka par dana da potpiše načelnik... (ne može ona da potpisuje). Ona taksa od 300 din se plaća za potvrdu da sam predao zahtev.
User avatar
Stefan
Posts: 839
Joined: Sat Apr 02, 2011 9:09 pm
Location: Šumadija
Contact:

Post by Stefan »

nista bez nacelnika.... ququ gde mi zivimo. ja sam kod ovih mojih morao da trazim da bude C, posto sam im lepo objasnio da cas posla mogu da preguram iz D u C :)
http://www.airguns-srbija.com
Discovery .22,M-Rod trigger,Hawke AirMax 4-12x50
Dakimusic
Posts: 13
Joined: Thu Apr 22, 2021 5:37 pm
Location: Vranje

Post by Dakimusic »

Poštovane kolege! Dali treba i odjaviti u Mup, pušku iz C kategorije koju ću prodati fizičkom licu, i koju ćemo odraditi kao ugovor o poklonu i overiti isti kod notara. Hvala
User avatar
goxy
Moderator Foruma
Posts: 1638
Joined: Wed Oct 25, 2017 10:50 pm

Post by goxy »

Naravno. Zajedno idete u tvoju PU, pa zatim kupac prujavljuje u svojoj PU.
Fx royale 400Bp 5.5
Rti Priest 6.35;5.5,Eaglevision, huma ldc....
Cz 200s 4.5,BigNikko
Artemis PP700sa
Feinwerkbau 800x/AJP riser rail/Sightron SIII
Dakimusic
Posts: 13
Joined: Thu Apr 22, 2021 5:37 pm
Location: Vranje

Post by Dakimusic »

Goxy hvala na odgovoru! Pozzz
User avatar
wooyadeen
Site Admin
Posts: 1668
Joined: Wed Mar 16, 2016 7:48 am
Location: Obrenovac
Contact:

Post by wooyadeen »

Dakimusic wrote: Sun May 09, 2021 8:36 am Poštovane kolege! Dali treba i odjaviti u Mup, pušku iz C kategorije koju ću prodati fizičkom licu, i koju ćemo odraditi kao ugovor o poklonu i overiti isti kod notara. Hvala

Po našem zakonu, oružje C kategorije (svejedno da li je vatreno ili vazdušno) ne treba posebno da se odjavljuje. Takođe se ni ne kupuje/prodaje kod notara.

Zakonska procedura je da kupac i prodavac ili poklonodavac i poklonoprimac odu zajedno u policijsku stanicu gde je oružje prijavljeno. Tom prilikom Referent za oružje piše zapisnik o promeni vlasništva i automatski odjavljuje oružje. Kupac (poklonoprimac) sa zapisnikom ide u svoju policijsku stanicu i prijavljuje oružje.

Prilikom trgovine oružjem B kategorije obavezan je ugovor kod notara.
Kasper
Posts: 7
Joined: Wed Oct 06, 2021 12:05 pm

Post by Kasper »

Ја сам имао искуство да сам морао да донесем пушку на увид, мислио сам да може само са папиром.
User avatar
Joca
Moderator Foruma
Posts: 1314
Joined: Fri Mar 30, 2018 12:54 pm
Location: Novi Beograd

Post by Joca »

Mora da se donese puška na uvid, naravno, jer službenik mora da uporedi serijski broj, marku i kalibar sa potvrde.
Walther LG400 | Diopter Basic Match | MTC Viper Pro 5-30x50
Artemis PP700SA Huma regulated | Hawke Vantage 4-16x50 AO
FX Doppler Radar chronograph | MTC Rapier Rangefinder
User avatar
Glock17
Posts: 2774
Joined: Mon Jun 15, 2020 2:27 pm

Post by Glock17 »

Kasper wrote: Thu Nov 25, 2021 11:38 am Ја сам имао искуство да сам морао да донесем пушку на увид, мислио сам да може само са папиром.

Pošalješ im pikčers serial numbera na vajber. 👊😎
Post Reply