Oprema za pucanje Field Targeta

Godine su prošle pune muka... ove, 2023. godine strelci su očigledno shvatili upotrebnu vrednost opreme koju su u međuvremenu nakupovali. Na evropskom prvenstvu je bilo, da zaokružimo 200 strelaca. Teško da su baš svi potpali pod GAS sindrom, tj, kupovine radi kupovine. U razgovoru sa njima jasno je šta oni misle o temi opeme. Ali, oni su najbolji od najboljih u Evropi.

Vojo ne mogu da se slozim sa tobom po nekim stvarima.
Opet bih napomenuo da je po meni najbitnije dobar provod, zelja za pucanjem ali u mom slucaju i dobar rezultat.
Sto se tice opreme ne kupuje se za dzabe skupa oprema jer bas ta dobra oprema moze ti doneti metu ili 2 naspram istog strelca sa prosecnom opremom.
Da se razumemo strelci koji su ucestvovali na evropskom su jako dobri srelci(ne ukljucujucu i nas) pogotovo prvih 10-oro su masine za obaranje meta, e sada tu dolazi malo i do opreme i njene prednosti skupa (cesto i bolja) i budzetna (tipa ptike Nikko ili falcon) koja ti daje malu prednost u tom svetu je bitna stvar ako ce ti dati jednu metu vise.
po pitanju pusaka ista je prica ali tu se svaka puska doradjuje jer ima i te kako mana (nemojte da vas zavarava njihova cena)
Npr puska ce ujutru mozda losije raditi nego kada odmakne dan bas zbog temperature.
Ima tu jos podosta toga sitnog koje odvaja odlicnog od vrhunskog strelca ali nemojte se varati i da oprema nije zasluzna za to.
Cak ima i te kakvih razlika u jaknala i rukavicama i tu nije slucvajno da jedna jakna kosta 200e a druga 500e
2015 je daleka proslost i puno je unapredjeno od tada.
Ja sam 3. dana gadjao sa svetskim sampionom Italijanom Vicencom iz 2017. godine i bio sam bolji od njega on je imao 32 ja 36 oborenih meta.
Vremena se menjaju kao i oprema i shvatanja strelaca
Toliko za sada...

Ako mogu malu opasku na samu temu, mada znam da sam dosadio i bogu i ljudima sa tim. Tema je "oprema za pucanje field target" a ne " vrhunska oprema koja pravi razliku izmedju 40 i 45 pogodjenih od 50 meta"
Posto je sport u povoju kod nas, i nemaju svi ambicije da budu u vrhu evropskog sporta, bitno je da pokazemo svekolikom pucanstvu da sportom mogu da se bave svi koji imaju makar minimum opreme.
Kao sto znamo mi smo svi poceli sa prilicno skromnim puskama, ja sma imao hamelri 850 a joca je imao stormrider od Diane i svi smo obozavali te puske do imbecilnosti.
Isto vazi za sve koji pocinju sa ovim, pucajte sa cim god hocete i niko vas nece gledati ispod oka, ako kojim slucajem zastranite poput vecine ovde onda cete mozda i uloziti ozbiljan novac u to a mozda i necete jer vas bas bole usi.
Oni koji zele da uloze ozbiljan novac lako ce naci savet gde, kako i sta. Mada ni to nece garantovati rezultat, samo ce mozda biti malo lakse.
Artemis sigurno pravi manju grupu od 4cm na 50m a tolika je meta na toj daljini, da li cete znati da je to 50m to zavisi od mnogo elemenata, iskustvo, optika, osecaj, ali najvise optika. E onda tu stupa strelac na scenu, ako vi dobro nanisanite i ako ste promasili daljinu za 2m verovatno cete pogoditi cilj. A ako lose nanisanite dzaba i puska i optika i svatovi.

Poenta mog posta, mada mislim da nisam najbolje prezentovao svoje ideje, je da svako puca neko vreme sa onim sta ima i onda ce iskustveno doci do zakljucka sta mu treba, gde manjka najvise, sta bi moglo da ga odvede na visi nivo. Da li zeli da ide na visi nivo?
Da li zeli da spuca neki iznos novca da bi otisao u Bugarsku na evropsko, ili ce da puca za 2 crvene ovde kod nas.

U britaniji, koja je zacetnik ovog sporta, postoje klase strelaca, GP, a, b itd i onda se tu ljudi dele na osnovu procenta pogodjenih meta. To zavisi od kvaliteta strelca, opreme, zainteresovanosti itd.
Verujem da ce se i kod nas tako desiti kada budemo imali dovoljno strelaca.

a do tada

Treba shvatiti da mi tek razvijamo ovo kod nas i kao neko ko je sa nekolicinom drugih pokrenuo celu pricu i radim sve iz entuzijazma i ludosti ne bih voleo da neko pomisli da je potrebno ogromno ulaganje da bi se pocelo. Bitno je poceti pa onda videti kako stvari teku
Uzdravlje i izvinjavam se na dugackom i dosadnom postu.

Vojo ne mogu da se slozim sa tobom po nekim stvarima.

To je sasvim normalno, i ja se ponekad ne složim sam sa sobom. Normalno je da različiti ljudi različito misle. Elem, ja sam samo postavio link sa podacima sa dva takmičenja gde se vidi da ni na vrhunskom nivou ne pucaju svi sa najsklupljom opremom.

Takođe sam napisao da i ja više volim skuplju opremu iako nisam neki strelac a nisam se ni takmičio do sada.

Opet, pitanje nije bilo šta ja volim već šta je dovoljno za takmičenje.

Ako mogu malu opasku na samu temu, mada znam da sam dosadio i bogu i ljudima sa tim. Tema je "oprema za pucanje field target" a ne " vrhunska oprema koja pravi razliku izmedju 40 i 45 pogodjenih od 50 meta"

Dovoljna je puška sa nišanom i malo dobre volje. Kakvi će puška i nišan biti, zavisi od volje, želje i mogućnosti.

И ја ћу се придружити, почео сам да гађам ФТ са сасвим основном опремом (АА ЕБ2 пушка и половна Нико МК1 оптика са укупном ценом од 1000 евра) и чак са њом сам почео да постижем резултате, али после доста тренинга, онда свака озбиљна промена опреме вас враћа 1 годину уназад без обзира да ли је скупа или не. Примера ради, Иван Јанков из бугарског тима постао је шампион Бугарске са Хаммерли АР20 и Фалцон Т50. Најважније у овом спорту је поверење у опрему и вежбање. Видео сам људе са оптиком 6к32 како ме гњече на једној од најтежих рута у Бугарској.

Zašto ko puca i sa koliko skupom opremom je neka druga priča. Tema je lepo počela, bilo bi lepo da tako i nastavi.
Ne bi bilo loše navesti koje optike npr. zadovoljavaju FT "zahteve" u raznim cenovnim kategorijama, npr. 300, 500, 700... evra. Da svako ko čita ovu temu sada ili za godinu dana zna šta može da koristi. Da ne kupi skupu optiku a ona iz nekih razloga baš i nije pogodna za FT.

Pa napisano je,ali da ponovim.
Falcon T50 nije više u prodaji cena oko 400eur.
Big Nikko takođe ide od 600eur polovan.
Falcon x50 tj.modeli x503 i x505 cena od 900eur.
To su neke optike do 1000eur da zadovoljavaju sve standarde vezano za FT sa svim svojim prednosti i manama.
Dalje ide
Sightron SIII poželjno FT cena od 1700eur.

Delta stryker HD 10-50 ....cena oko 1800eur sa naznakom da ima značajniji temperaturni pomeraj paralakse

Khales 1050i cena oko 3000eur
March HM 10-60 FT edicija oko 3600eur
March HM majesta 10-80 cena oko 4800 eura
Cene su navedene u svetu ne ovde kod nas.
To je samo deo optika koje su adekvatne za FT .

Falcon x50 tj.modeli x503 i x505 cena od 900eur.

Sightron SIII poželjno FT cena od 1700eur.

Delta stryker HD 10-50 ....cena oko 1800eur sa naznakom da ima značajniji temperaturni pomeraj paralakse

Khales 1050i cena oko 3000eur
March HM 10-60 FT edicija oko 3600eur
March HM majesta 10-80 cena oko 4800 eura
Cene su navedene u svetu ne ovde kod nas.
To je samo deo optika koje su adekvatne za FT .

Kolega goxy ovo nije baš najpreciznije napisao. Elem, ove optike se prave u raznim opsezima paralakse. Nama je idealan opseg 0-100, dakle Falcon ili Sightron sa opsegom od 0-1000m su nam neupotrebljivi za precizan "rangefinding". SIII nije poželjan u FT modelu već je obavezan da bude FT model. Ako mu je opseg paralakse do 1000m nije upotrebljiv za FT već je to long range model.

Kolega goxy ovo nije baš najpreciznije napisao. Elem, ove optike se prave u raznim opsezima paralakse. Nama je idealan opseg 0-100, dakle Falcon ili Sightron sa opsegom od 0-1000m su nam neupotrebljivi za precizan "rangefinding". SIII nije poželjan u FT modelu već je obavezan da bude FT model. Ako mu je opseg paralakse do 1000m nije upotrebljiv za FT već je to long range model.
Delimično si u pravu.
Za Falcon sam naveo FT modele da ne idem u detalje šta radi prvi ,a šta drugi po pitanju paralakse i imam ili imao oba.
Za Sightron SIII lrmd mogu reći da je upotrebljiv za FT iako je LR model po pitanju paralakse,ali bolje da ne pišem više o opremi.

Zašto ko puca i sa koliko skupom opremom je neka druga priča. Tema je lepo počela, bilo bi lepo da tako i nastavi.
Ne bi bilo loše navesti koje optike npr. zadovoljavaju FT "zahteve" u raznim cenovnim kategorijama, npr. 300, 500, 700... evra. Da svako ko čita ovu temu sada ili za godinu dana zna šta može da koristi. Da ne kupi skupu optiku a ona iz nekih razloga baš i nije pogodna za FT.
Ajde da probam da odgovorim posto sam koristio te budzet varijante.

Optika koja pruza najvise za skroman budzet po meni je Hawke fastmount (poznata u narodu kao NOUTCR - najbolaj optika u tom cenovnom rangu) https://www.opticswarehouse.co.uk/h...o-sfp-illuminated-1-4-moa-mil-dot-rifle-scope
optika koja ima, za moje oci, ok sliku, prednje podesavanje paralakse nije bas najbolje za FT, ali moze covek da se navikne na to.
Ono je relativno precizno i vidi se lepo razlika izmedju 35 i 40 i 45m. moglo bi mozda i na 3 metra da se obelezi, prostora ima.
ja sam je koristio na 20x uvecanju i pogadjao sam. Koncanica je sasvim ok, kada se gadja sa 20x, postaje pola mila i moze relativno dobro da se obelezi. Klikove nisam koristio za gadjanje vec samo koncanicu.
Kada je podignuta optika da opticki centar bude na 55mm ili cak i 60, mozda i 70 uz koriscenje lakih dijabola - tipa express, moze da se dobije relativno polozena putanja na vecim daljinama gde je odredjivanje i najteze.

Zatim sam koristio vector sentinel x https://www.opticswarehouse.co.uk/v...gun-rimfire-benchrest-reticle-inc-free-mounts
koji zaista nema dobru koncanicu za FT ali ima sjajnu za BR.
Koristio sam je na slican nacin , mada sam poslednji put hteo i sa klikovima da gadjam ali jednostavno nisam vremena da je podesim.
Uvecanje od 40x i precnik od 50 omogucavaju relativno precizno odredjivanje daljine.
Jos jedna dobra stvar kod nje je cena i sto se moze koristiti odlicno i za BR.
Nazalost nisu svi primerci isti, tako bar kaze legenda pa nekome zapadne cistije staklo a nekome manje cisto.

U medjuvremenu sam se vise preorijentisao na spring varijantu pa sam se zato odlucio da uzmem Hawke airmax 8-32x50 https://www.opticswarehouse.co.uk/preowned-hawke-airmax-30-sf-8-32x50-amx-ir-rifle-scope
Nazalost nisam imao vremena da je testiram dovoljno i dam svoj sud, ali kada budem imao vremena napisacu i koju rec o njoj.
Lepa stvar kod nje je sto se uz optiku dobija i sunshade kao i tocak za paralaksu i poklopci - prednji i zadnji koji se mogu delimicno podici spustiti pa su zgodni za upisivanje podataka.

To su optike do 250e koje su upoterbljive.
U sustini moze se koristiti bilo koja ali bi bilo dobro da ima bar 30x uvecanje, po mogucstvu stelovanje paralakse sa strane sa mogucnoscu montaze tocka na kome se moze obeleziti daljina.
Ono sto je isto vazno je visoki nosaci i mozda i neki podizac jer to omogucava da se lakse upuca na vecim daljinama tj da trajektorija dijabole bude sto "ravnija".

Nadam se da sam donekle odgovorio na vase pitanje i ponudio neke ideje u vezi budget varijanti.
Takodje znam da kolega csaba koristi wulf optiku slicnu vectoru i airmaxu pa bi i on mogao napisati koji redak.

Sve je u redu. Tema je takva da dozvoljava više tumačenja i različitih stavova. Svi zainteresovani sada imaju dosta komentara, stavova, a što je najvažnije i konkretnih preporuka, pa mogu izvoditi zaključke. Preporučujem svima da još jednom pažljivo iščitaju sve komentare i polako sklope sliku. U suštini, kao što je več napisano: kvalitetna oprema nas neće automatski učiniti boljim strelcima, ali će nam pomoći. Pogotovo na težim i zahtevnijim terenima. I ovo važi praktično za sve discipline, ne samo za FT. U skladu sa tim, svako će izvagati, odrediti neku maksimalnu cifru koju može izdvojiti i kupiti. Po meni, uvek treba kupiti najbolje što sebi možemo priuštiti.

Ma ne prebacujem nikome, taman posla. Ko ima iskustva može savetima pomoći onima koji tek ulaze u priču, to je ovde najbitnije.
A ko će čime da puca i nije toliko bitno. Pa ja bih prvi dolazio i pucao makar i sa Slavijom pa uvek i da budem poslednji ali što se tiče sporta ja sam biciklista u srcu i duši ceo život i svako lepo i sunčano vreme provodim okrećući pedale tako da za ovako nešto nemam vremena. Svako je lud na svoj način 😁 .

Bolje ti bata Zare da dodješ malo sa tom tvojom Slavijom da se mi lepo zezamo, nego da jurcaš urologe zbog tog tvog sokoćala....veruj mi 😂
..ili da mi dodjemo, ti nadji neku lepu livadu, pobodemo mete, pa posle u kafanu na proslavu mature i dodelu medalja...

E jurcam ja urologe ali zbog nekog urođenog problema. A kada sam na sokoćalu ništa mi ne fali 😉 .
Ma meni je najveći problem što nemam gde da gađam na većim daljinama. To što mogu je vrlo retko i praktično ne znači ništa. Ali mogu na malim pa to koristim, posebno zimi kada je loše vreme. Daj šta daš.

Nego, ne znam da li je neko kod nas pucao sa Slavijom 631 na skupovima? Pretpostavljam da bi 634 bila već mnogo konkurentnija?

Ja sam hteo ali nisam stigao optiku na njoj da ubelezim. Inace msm da je sasvim solidna puska za to.

Nadam se da sam donekle odgovorio na vase pitanje i ponudio neke ideje u vezi budget varijanti.
Takodje znam da kolega csaba koristi wulf optiku slicnu vectoru i airmaxu pa bi i on mogao napisati koji redak.

Molio bih kolege, da sledeće redove čitaju sa rezervom. Potpisnik pripada tzv. kampanj strelcima, bez, zasad, međunarodnih ambicija, koji dolaze na takmičenja svetlih čela, neuvežban, posle subotnje večere. Dakle ne znam, a volem.

Još jedna budžet optika, pored pomenutih, u kategoriji oko 250e, je i Wülf Hurricane 6,5-25x50. Pri maksimalnim uvećanjima primetna hromatska aberacija, kao i kod drugih u toj kategoriji cena i uvećanja, možda malko upotrebljivija slika na maksimalnom uvećanju u odnosu na pomenute modele, ali to je samo opet lični utisak. Končanica klasičan half-mil dot, paralaxa 9 do beskonačno, opseg dubinske oštrine za 10-50m je oko 4-6m, što i nije loše za zabavni ft. Dakle devojka za sve, a nizašta posebno, dobra polazna tačka za dalju specializaciju.

20231006_174057.jpgIMG_20230807_174536.jpg
Končanica je daleko lepša nego na fotografiji. Snimljeno u arizoni, vetar preko 4m/s, 50m, kasno popodne.

Users who are viewing this thread

Back