Zašto ko puca i sa koliko skupom opremom je neka druga priča. Tema je lepo počela, bilo bi lepo da tako i nastavi.
Ne bi bilo loše navesti koje optike npr. zadovoljavaju FT "zahteve" u raznim cenovnim kategorijama, npr. 300, 500, 700... evra. Da svako ko čita ovu temu sada ili za godinu dana zna šta može da koristi. Da ne kupi skupu optiku a ona iz nekih razloga baš i nije pogodna za FT.
Ajde da probam da odgovorim posto sam koristio te budzet varijante.
Optika koja pruza najvise za skroman budzet po meni je
Hawke fastmount (poznata u narodu kao
NOUTCR - najbolaj optika u tom cenovnom rangu) https://www.opticswarehouse.co.uk/h...o-sfp-illuminated-1-4-moa-mil-dot-rifle-scope
optika koja ima, za moje oci, ok sliku, prednje podesavanje paralakse nije bas najbolje za FT, ali moze covek da se navikne na to.
Ono je relativno precizno i vidi se lepo razlika izmedju 35 i 40 i 45m. moglo bi mozda i na 3 metra da se obelezi, prostora ima.
ja sam je koristio na 20x uvecanju i pogadjao sam. Koncanica je sasvim ok, kada se gadja sa 20x, postaje pola mila i moze relativno dobro da se obelezi. Klikove nisam koristio za gadjanje vec samo koncanicu.
Kada je podignuta optika da opticki centar bude na 55mm ili cak i 60, mozda i 70 uz koriscenje lakih dijabola - tipa express, moze da se dobije relativno polozena putanja na vecim daljinama gde je odredjivanje i najteze.
Zatim sam koristio
vector sentinel x https://www.opticswarehouse.co.uk/v...gun-rimfire-benchrest-reticle-inc-free-mounts
koji zaista nema dobru koncanicu za FT ali ima sjajnu za BR.
Koristio sam je na slican nacin , mada sam poslednji put hteo i sa klikovima da gadjam ali jednostavno nisam vremena da je podesim.
Uvecanje od 40x i precnik od 50 omogucavaju relativno precizno odredjivanje daljine.
Jos jedna dobra stvar kod nje je cena i sto se moze koristiti odlicno i za BR.
Nazalost nisu svi primerci isti, tako bar kaze legenda pa nekome zapadne cistije staklo a nekome manje cisto.
U medjuvremenu sam se vise preorijentisao na spring varijantu pa sam se zato odlucio da uzmem
Hawke airmax 8-32x50 https://www.opticswarehouse.co.uk/preowned-hawke-airmax-30-sf-8-32x50-amx-ir-rifle-scope
Nazalost nisam imao vremena da je testiram dovoljno i dam svoj sud, ali kada budem imao vremena napisacu i koju rec o njoj.
Lepa stvar kod nje je sto se uz optiku dobija i sunshade kao i tocak za paralaksu i poklopci - prednji i zadnji koji se mogu delimicno podici spustiti pa su zgodni za upisivanje podataka.
To su optike do 250e koje su upoterbljive.
U sustini moze se koristiti bilo koja ali bi bilo dobro da ima bar 30x uvecanje, po mogucstvu stelovanje paralakse sa strane sa mogucnoscu montaze tocka na kome se moze obeleziti daljina.
Ono sto je isto vazno je visoki nosaci i mozda i neki podizac jer to omogucava da se lakse upuca na vecim daljinama tj da trajektorija dijabole bude sto "ravnija".
Nadam se da sam donekle odgovorio na vase pitanje i ponudio neke ideje u vezi budget varijanti.
Takodje znam da kolega csaba koristi wulf optiku slicnu vectoru i airmaxu pa bi i on mogao napisati koji redak.