Slavia 631 svasta nesto

sokolicc said:
Није да 'оћу паметан да се правим али зар није помала та брзина за 9.8Ј? Питам да се образујем јер нисам сигуран, мислио сам да је то директна веза између брзине и масе дијаболе.

RWS Training - 8.18gr и 568fps му дође 5.86ft-lb, то јест 7.95Ј.

Сигурно је апликација била добро подешена?

Moram nesto da priznam.
Kolegi prletu sam ja licno na njegov zahtev preko p.m. dao kompletno objasnjenje o podesavanju aplikacije , e sad ili je to negde moja greska ili greska kolege a moguce greska i same aplikacije.
Tek na osnovu primedbe kolege sokolica sam i ja shvatio da negde stvarno postoji greska.
Nesto se ovde ne uklapa.

BItna je brzina, snaga se lako izračuna a ovde računa pogrešno. Jedini problem sa tim aplikacijama je da li tačno računa brzinu. Mada ako laže, laže valjda sa svim dijabolama isto pa makar može da se vidi kakve su međusobno razne dijabole.

zare said:
BItna je brzina, snaga se lako izračuna a ovde računa pogrešno. Jedini problem sa tim aplikacijama je da li tačno računa brzinu. Mada ako laže, laže valjda sa svim dijabolama isto pa makar može da se vidi kakve su međusobno razne dijabole.

Ja sam je kolega pravo da ti kazem, koristio iskljucivo za merenje brzine a i dalje je koristim.
E sad, moja je zelja bila da samu aplikaciju uporedim sa hronijem i da tek tad poverujem u njenu tacnost.
Imao sam.utisak da ce kolega Prle bas to i uraditi, s obzirom da zivi na slobodnijoj teritoriji za razliku od mene.

Upotrebiću ,,copy -paste" za odgovor koji sam već stavio u drugoj temi.

Kao što i sam znaš, to je aplikacija sa interneta. Ne verujem da može da bude tako tačna kao ,,mašina". Ono što sam video, to sam i zapisao iako je odmah vidljivo da je nelogično. Proveriću ponovo kada budem imao vremena, pa u uporediti rezultate. Mada, mene je interesovala SREDNJA BRZINA svih meni dostupnih dijabola u tom trenutku, kao i snaga, odnosno jačina vp. Na kraju krajeva, srednju vrednost datih parametara sam i dobio. Nisam se fokusirao na pojedinačnu vrstu dijabole, što je za ono što sam ja hteo da dobijem samim merenjem u tom trenutku meni bilo nebitno.

На крају крајева, битно да се види брзина.
Е=½×m×V².
Маса у килограмима, брзина у м/с и добијеш енергију у џулима. :D

Baš tako. Mada je lakse masu izraziti u gramima pa računaš brzinu na kvadrat u m/s puta masu u gramima pa sve to podeliš sa 2000.

Videli ste ranije kako je ispalo navarivanje obarače pa sam rešio da to uradim kako treba. Drug je inženjer zavarivanja pa je iskoristio radno mesto i uradio to ovog puta kako treba.
Pošto je deo dosta mali i greje se pri varenju (TIG 60 Ampera) rupa za oprugu je pravila probleme pa je on obrusio skoro sve do osnove kako bi se bolje navarilo.
IMG-2f63d7ac3e859bedb4b8dcee5042125a-V.jpg

Nakon navarivanje je ispalo ovako:
IMG-872d35a4a0c3a7c3435e91720afeffc3-V.jpg

Obradio je na grubo i izbušio rupu za oprugu:
IMG_20230324_183852-.jpg

Onda sam ja doterao na neku približnu meru, probao više puta...
IMG_20230325_141622-.jpg

I čisto radi probe uradio Balistol hladno bruniranje:
IMG_20230325_143822-.jpg

Sve urađeno danas, nema neki velikih utisaka, sve radi kako treba, kočnica radi normalno (ranije nije radila) i to je to.

Okidanje je potpuno različito nego ranije. Ovako okida fabrička 631 sa dugim hodom obarače mada ovde ide sve kao po loju, nema grebanje, preskakanje i svega ostalog kao kod standardnog okidača.
Pre ovoga okidač je radio kao na takmičarskim puškama, bez praznog hoda (ili zanemarljivo mali) i odmah okidanje sa vrlo malom silom. Razlog za to je što nije bilo materijala tamo gde ga fabrički ima i praktično je bilo vrlo malo materijala koji je držao nategnutu pušku. Sa vrlo malim pomeranjem obarače dolazilo je do opaljenja. Ali zbog nedostatka tog dela metala nije radila kočnica, pa negde dobiješ negde izgubiš.
IMG_8353-.jpg

Znamo da svi kukaju na 631 okidanje ali što sam se više bavio njime sve mi se više čini da je to namerno urađeno jer skidanjem "viška" materijala lako možete osetno da skratite hod obarače. Naravno ako znate šta treba da radite i imate višak obarača za probu. Kao što mi nemamo, tako da važi ono, narani prasiće i ne diraj dugmiće :lol: :lol: .

Možda sva ova "obrada" oko popravke obarače deluje komplikovano ali samo treba naći nekog da to koliko-toliko lepo navari (ne mora profesionalno kao u ovom slučaju). Računajte na to da će se otvor za oprugu delimično zatvoriti od novog vara, kao što se kod mene desilo prvi put pa je radila burgija da je vrati u normalno stanje. I računajte na jedno pola sata-sat rasturanja, turpijanja, šmirglanja, isprobavanja i koje već metode koristite da dobijete gotove površine.

Obzirom da nema nikakvih delova u prodaji, ne samo kod nas nego i po sajtovima u evropi, bićemo osuđeni na ovakve zahvate.

Odlicano odradjeno.
Svaka cast inzenjeru a i tebi kolega na turpijanju i šmirglanju. :D
I lepo razradi to, sa sto vise dijabola.
:D :D :D

Upravo odgledao video o slaviji 630 , pa taj je okidac bas minijaturan .
Nekako sam po tvojim fotografijama mislio da se radi o vecim dimenzijama.
Mogu ti reci da je bas trebalo preciznosti tokom obrade.
Svaka cast.

Ponovo malo statistike, daljina 10m, 10 dijabola, merena je prosečna brzina tih 10 ispaljenih dijabola i prosečna jačina vp. Aplikacija za merenje je Chrono Connect Mobile.

- RWS Training 0,53 g ------ ------173m/s - 8,12J;
- Sport S Hunting expanzion 0,55g - 174,1m/s - 8,24J
- JSB Exact Expres 0,51g- ---------167,7m/s - 7,65J

Prosečna brzina koju ostvaruje vp računajući svih 30 ispaljenih dijabola je 171,6m/s, a prosečna jačina je 8,0J.

Kada sam prošli put objavio statistiiku, pucao sam sa 5 vrsta dijabola, po 3 ispaljene dijabole. Shvatio sam da sam tada napravio grešku jer nisam menjao parametar - težina dijabole. Tada je statistika za gore navedene vrste dijabola bila sledeća:

- RWS Training 0,53 g ------ ------173m/s - 9,8J;
- Sport S Hunting expanzion 0,55g - 165m/s - 8,3J
- JSB Exact Expres 0,51g- ---------160m/s - 6,6J

Prosečna brzina koju ostvaruje vp sa ovim dijabolama (računate su ove tri vrste) je 166m/s, a prosečna jačina je 8,23J.

Neslaganje u rezultatima je očigledno. Moja greška - takođe. Da li je skinuta aplikacija za merenje Chrono Connect Mobile precizna? Ne znam. Valjalo bi proveriti. Neki chrono (kako ja volim da ga zovem - ,,mašina") bi sigurno dao preciznije podatke ali trenutno u svom okruženju ne poznajem nikog ko ga poseduje, pa ću to ostaviti za neku drugu priliku.

Molio bih kolege za objašnjene, tj odgovor na nekoliko pitanja.

Pre otprilike mesec dana kupio sam novu oprugu od nekog tipa iz Subotice i on mi je poslao dve opruge. Jedna je klasična, druga je uža i može da se stavi unutar prve. Izvinite, pričam nešto što svi znate, ali hoću da budem jasniji. Stavio sam samo jednu oprugu, naravno širu, ,,original", i dobio sam jačinu od oko 8 J i brzinu od oko 170-175m/s (kažem ,,oko" jer je brzina merena uz pomoć aplikacije Chrono Connect Mobile pa ne znam koliko je baš tačna ).

Čitao sam na ovom forumu dosta o korišćenju dveju opruga, ali ipak kod mene postoje neke nedoumice i zato mi trebaju pojašnjenja.

Moja pitanja glase:

- Ako se postave dve opruge:

- Kolika se snaga (J) dobija na taj način, odnosno koliko bi tada vp imala J?
- Za koliko bi se tada povećala brzina, tj. kolka bi bila u m/s?

Naravno, odgovori bi bili orijentacioni. Znam da se sa povećanjem snage i brzine sigurno gubi na preciznosti vp pa verovatno neću to ni probati, ali bih voleo da znam. Zanimaju me vaši odgovori naročito ako su iskustveni i unapred vam se zahvaljujem na njima.

Možda ipak nisam bio dovoljno jasan. Sve što sam malopre napisao odnosi se na Slaviu 631. O ovome se dosta pisalo u temu Zastava, ali se ovo ne odnosi na Zastavu.

Наш народ вели да се свака школа плаћа.
Немам алата и знања ал ајде да арчим паре да опоравим ову моју кривуљу од Славије, да се научим за све паре. :D

Елем, није цев могла да се исправи.

Да је продам у кобасице - жао ми.
Да је некоме увалим и правим се луд - образ ми не да.

Једино решење остаје да нађем нову цевку.
Знам да је тешко наћи цев и да има свега осим ње ал' бемлига, питам, тражим...

Сад мене занима шта би одговарало Славији 631?

Да ли пасују и цеви од Перуна 731? Технички би требало ал' можда неко зна.

To bi po svim "propisima" moralo da bude isto samo je problem što najverovatnije ni te cevi nećeš naći nove kao rezervni deo.

Zašto cev ne može da se ispravi?

Можда се и мајстор јави ако му буде било досадно па боље објасни.
Укратко - како год да се укриви враћа се у стари облик.

Ма и не треба нова цев, нек је употребљива и мени доста. :D

Hm , kriva , ako budes prodavao navedenu cev samo javi da se dogovorimo , 😀meni ne smeta sto je kriva ...

Ocigledno je celik vrlo elastican pa se lako vraca u prethodno stanje. Treba mnooogo vise sile da bi deformacija bila trajna.

Imao sam pre mnogo godina slican problem sa vrhunskim Colnago hrom molibdenskim ramom za bicikl, kupljen sa krivom viljuskom i po malo i ramom.
Lokalni majstor nije uspeo ni da ga pomeri pa sam ga odneo kod coveka koji je pravio ramove i imao sablone i sve alate za izradu i ispravljanje ramova. Ni on nije uspeo da ga dovede potpuno u nulu jer se materijal posle dan-dva vracao 'nazad'. Naravno ne na sam pocetak ali se vracao.
Posto je trebao da primenjuje jos jacu silu koju nije mogao da kontrolise odustao je. O tome da je naplatio kao da je uradio savrseno i cutao o tome, necu ni da pominjem dok nisam sklopio bajs i u voznji video da i dalje vuce u stranu ali mnogo manje nego ranije.

Sustina price, elastican celik trazi veliku silu da bi deformacija bila trajna, inace se manje - vise vraca na staro. Koliko je to moguce ostvariti u ovom slucaju, nemam nikakvu predstavu.

Kolko god da ovo izgleda bizarno, mislim da ovaj dedica zna posao :)
https://www.youtube.com/watch?v=VB1KfwffqHM

Nesto slicno, ali ne toliko nasilno
https://www.youtube.com/watch?v=9HzEnQML3gM

a sto se tice adekvatnosti cevi starih i novih Slavia pogledaj neke moje ranije postove. Konkretno, za Slaviu 634 iz 2015 savrseno pasuje cev od 631 iz, mislim 1975 te ...
https://airguns-srbija.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=205&p=49462#p49462

Odavno sam hteo da pitam pa stalno zaboravim... 😁. Obzirom da 631 ima šinu od 13 mm a ne od 11 kao što je standard i kada se nosač optike za 11 mm postavi jer šraf ima dovoljnu dužinu da nosač opkorači šinu, nosač se pomeri sa ose cevi u suprotnu stranu od strane na kojoj je sraf za stezanje nosača. Praktično, optika stoji pomerena u levu ili desnu stranu u zavisnosti kako su nosači okrenuti.

To i nije problem ako se stalno gađa na istoj daljini. Ali sa promenom daljine mora se vršiti korekcija i po pravcu. Da li postoji neki lek za ovaj slučaj ili je tako kako je? Bilo je ranije dosta Slavija sa optikama pa me interesuju razna iskustva...

Users who are viewing this thread

Back