Videli ste ranije kako je ispalo navarivanje obarače pa sam rešio da to uradim kako treba. Drug je inženjer zavarivanja pa je iskoristio radno mesto i uradio to ovog puta kako treba.
Pošto je deo dosta mali i greje se pri varenju (TIG 60 Ampera) rupa za oprugu je pravila probleme pa je on obrusio skoro sve do osnove kako bi se bolje navarilo.
Nakon navarivanje je ispalo ovako:
Obradio je na grubo i izbušio rupu za oprugu:
Onda sam ja doterao na neku približnu meru, probao više puta...
I čisto radi probe uradio Balistol hladno bruniranje:
Sve urađeno danas, nema neki velikih utisaka, sve radi kako treba, kočnica radi normalno (ranije nije radila) i to je to.
Okidanje je potpuno različito nego ranije. Ovako okida fabrička 631 sa dugim hodom obarače mada ovde ide sve kao po loju, nema grebanje, preskakanje i svega ostalog kao kod standardnog okidača.
Pre ovoga okidač je radio kao na takmičarskim puškama, bez praznog hoda (ili zanemarljivo mali) i odmah okidanje sa vrlo malom silom. Razlog za to je što nije bilo materijala tamo gde ga fabrički ima i praktično je bilo vrlo malo materijala koji je držao nategnutu pušku. Sa vrlo malim pomeranjem obarače dolazilo je do opaljenja. Ali zbog nedostatka tog dela metala nije radila kočnica, pa negde dobiješ negde izgubiš.
Znamo da svi kukaju na 631 okidanje ali što sam se više bavio njime sve mi se više čini da je to namerno urađeno jer skidanjem "viška" materijala lako možete osetno da skratite hod obarače. Naravno ako znate šta treba da radite i imate višak obarača za probu. Kao što mi nemamo, tako da važi ono, narani prasiće i ne diraj dugmiće :lol: :lol: .
Možda sva ova "obrada" oko popravke obarače deluje komplikovano ali samo treba naći nekog da to koliko-toliko lepo navari (ne mora profesionalno kao u ovom slučaju). Računajte na to da će se otvor za oprugu delimično zatvoriti od novog vara, kao što se kod mene desilo prvi put pa je radila burgija da je vrati u normalno stanje. I računajte na jedno pola sata-sat rasturanja, turpijanja, šmirglanja, isprobavanja i koje već metode koristite da dobijete gotove površine.
Obzirom da nema nikakvih delova u prodaji, ne samo kod nas nego i po sajtovima u evropi, bićemo osuđeni na ovakve zahvate.